lauantai 10. toukokuuta 2008

Jutan jeremiaadi

10.5.2008 9.05 | hakki47 | Työelämä, Blogit

KL:n blogien seuraajalle, joka kommentoi eilistä Jutan kirjoitusta ajattelin vastata omalla sivulla. Ihan vaan jotta asia saisi lisää huomiota, ja koska se saattaa kiinnostaa laajemminkin. Kyse on Kauppalehden blogien kehittämisestä.

KL blogit on kirjoittajilleen maksuton. Mutta miksi aina kuvitella putkisuorasti, että “Ilmainen blogi ei tarjoa enempää - ehkä lehden pitäisi, mutta ilmeisesti ei kiinnosta. Ota tai jätä.” Uskoisin, että KL ei ole tätä blogistoa hyvää hyvyyttään perustanut. Puhumattakaan, että sitä sen vuoksi ylläpitäisi, kehittämisestä nyt puhumattakaan. Jonkinlainen lisäarvomekaniikka siinä on takana, muussa tapauksessa tämä riemu loppuu seuraavaan kustannusleikkauskierrokseen.

Jos tästä on KL:n tavoittelema hyöty, miksi ehdoin tahdoin siitä luopua? Kirjoituspalkkiot ovat ainakin valmiiksi tingityt. Ja tuskinpa puhtaasti blogisto muodostaa minkään valtakunnan kustannuserää KL Onlinen kokonaisuudessa. Tulopuolella saattaa sitten olla useitakin merkittäviä eriä.

Monipuolisuus ja erilaisuus - blogeja kirjoittavat ilmeisesti henkilöt, jotka eivät ole ammattitoimittajia. Kuitenkin he ilmeisesti kaikki ovat, tai ainakin ovat olleet, ammatti-jotain. Ja he ovat itsenäisesti ja vapaaehtoisesti valinneet juuri KL:n juttuavaruudekseen. Sekä lukijat että kirjoittajat että blogarit. Ilmeisesti jostain syystä.

Vaihtelua - blogistit tulevat ja menevät, kirjoittajia lopettaa ja uusia tulee joukkoon. Siitä huolimatta taso on mielestäni säilynyt varsin laadukkaana. Varsinaisia örveltäjiä on ollut harvoin jos koskaan ja ilmeisesti “kollegiaalinen palaute” on huolehtinut siitä, että asiattomuuksia kirjoittaneet eivät kauan vaivaudu mukana olemaan. Ja kirjoittajiksi ilmaantuvat ihmiset, joiden ote on aivan jotain muuta kuin niitten, joiden on kirjoittamisella leipänsä ansaittava. Ei parempi ei välttämättä huonompi vaan erilainen.

Pysyvyyttä - mukana jatkuvasti olevien kirjoittajien muodossa. Mutta ennen kaikkea mukana olevien kommentoijien muodossa, joita toivoisi tosin olevan paljon enemmän. (Mutta oikea suomalainenhan ei keskustele, hän jurnuttaa. -) )

Tulevaisuutta - väitän, että blogeilla on oma tulevaisuutensa osana tulevaisuuden mediaa. Siis myös osana sitä kaupallista mediaa. Siinä kehityksessä ja kehittämisessä mukana oleminen on aika tärkeää. Vielä ei ainakaan ole kenellekään selvää mitä tästä vallankumouksesta seuraa. Mutta media ei taatusti häviä mihinkään. Ja jonkun täytyy siillä tehdä rahaa. Tämä on vielä sitä vaihetta jossa kaikkien kukkien kannattaa antaa kukkia. Kyllä karsimaan keretään.

Vielä yksi näkökohta, jota itse vierastan. Aika usein esitetään, että palkalliset toimittajat näkisivät maksuttomien blogareiden olevan heidän kilpailijoitaan. Tai, että esimerkiksi KL pitäisi maksuttomia blogareita sivuillaan pitääkseen toimittajat kurissa ja herran nuhteessa ja palkat pieninä. Kyse ei kuitenkaan ole vaihtoehdoista vaan toisiaan enintään täydentävistä toimijoista. Kummatkin voivat hyötyä toisistaan ja oppia toisiltaan. Ja on kai aika selvää, että heidän mahdollinen kilpailuasetelma on samanlainen kuin panna raveihin vastakkain arabialainen täysverinen ja tiensä päässä ole koni.

Kehittäminen kannattaa, ja blogaajilla on siinä oma panoksensa. Se missä määrin sitä hyödynnetään on KL:n asia. Mutta meidän kannattaa ainakin tuoda epäkohdat esille jotta ne voidaan korjata. Kuten nyt ilmeisesti tapahtui. Parempi se kuin jurnuttaa nurkan takana nyrkkiä puiden ja esimerkiksi lopettaa kirjoittaminen mielenosoituksena.

Mitä mieltä itse olet?

Pysyvä linkki | Muokkaa | 14 kommenttia »

Ei kommentteja: