perjantai 6. tammikuuta 2012

Das gibts nur einmal, das kommt nicht wieder
Uutena Vuotena muistellaan menneitä, ennustellaan tulevaa ja tehdään  lupauksia tulevaisuuden hyvistä teoista. Sattuneesta syystä pidän tänä vuonna soveliaampana tehdä tätä Loppiaisena.

Luulisin, että juuri tämän Loppiaisen etymologia liittyy lopun alkuun. Ja ne mitkä ovat loppumassa ovat Pohjois Atlanttinen, vajaan 100 vuoden  "kohtalonyhteys" ja Euroopan valtioiden demokratiakehitys.

"Rahastojätti Pimcon salkunhoitaja Bill Gross ennustaa synkkää vuotta sijoitusmarkkinoille. Gross varoittaa rahoitusmarkkinoiden luhistumisesta ja povaa loppua tuntemallemme talousjärjestelmälle."

Yhdysvallat aikoo keskittyä vastaisuudessa enemmän Aasiaan. Läsnäoloa Aasiassa ja Tyynellämerellä lisätään. Kiina on yksi kasvavista huolenaiheista, samoin Iran. Öljyn vuoksi panostuksia lisätään myös Lähi-idän sekä Persianlahden turvallisuuteen. Budjettisupistukset eivät vaikuta tähän kriittiseen alueeseen. 

Muutokset koskisivat kuitenkin Eurooppaa. Yhdysvaltain joukkoja siellä supistetaan mahdollisesti neljällätuhannella sotilaalla. Muutostarpeita perustellaan säästöjen ohella sillä, että nykymaailmassa tarvitaan uudenlaista armeijaa ja sotastrategiaa.

Täällä Euroopassa johtajuus on kateissa sekä "would be" liittovaltiossa että "de facto" osavaltioissa että aluekeskuksissa. Pikkupomot riitelevät keskenään, eikä valmista tule. Ja kuitenkin pahin mitä meille voisi tapahtua olisi tilanne, jossa jostain putkahtaisi esille uusi Messias, jonka nimiin massat voisivat vannoa. Tarve on kyllä riittävän iso jo nyt, mutta tilanne ei vielä ole tarpeeksi kaoottinen. Ehkä se jo tämän vuoden lopulla sellainen on?Onneksi historiasta ei voi mitään oppia.
Loppiainen on juhla, joka päättää pyhät. Juhlikaamme kun vielä voimme.


 2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Blogisi kaipaa somistusta, vaikkapa tällaista härpäkettä:

http://www.revolvermaps.com/

Tuosta karismaattisen johtajan kaipuusta ei voi sanoa muuta kuin että aika turha toivo. Eurooppa on liian hajallaan sellaista varten. Meidänkin seuraavasta pressasta sanotaan, että häntä äänesti vain x% suomalaisista ja vain se häntä äänestänyt x% puhuu koko kansan presidentistä.

Kukaan ei tiedä millä tavalla pitäisi järjestäytyä ja mitä varten, joten melko vaikeaahan sitä yhteistä johtajaa on valita.

Tietty jos paska osuu kunnolla tuulettimeen niin tulee tarvetta johtajalle, joka saa homman jollain tavalla järjestykseen, mutta en usko, että se tapahtuu vielä tämän vuoden aikana.

Talousromahduksen viimeiseen vaiheeseen eli velkaisien valtiontalouksien maksukyvyttömyyteen ajautumiseen, uuteen entistä isompaan pankkikriisiin ja pörssiromahdukseen tuskin tänä vuonna ajaudumme, sillä kulisseja pidetään toistaiseksi pystyssä pumppaamalla Kreikkaan enemmän rahaa kuin helleenit ehtivät tuhlata. Tukilainat loppuvat vasta kun Italian valtion talouden romahdus alkaa, koska sitä lähes parin triljoonan pommia ei noin vain maksetakaan.

Ennustan, että tästä vuodesta tulee aika tylsä. Puhuvat päät suoltavat paskaa entiseen malliin ja kansa vähän mellakoi siellä ja täällä, mutta tosi-tv, urheilu ja sarjaohjelmat säilyttävät suosionsa.

Hakki kirjoitti...

Anonyymi, kiitti kommentista ja ehdotuksesta.

Linkkin olen taltioinut mahdollista myöhempää käyttöä odottamaan. Kuten havaitset muutin blogin ulko-asua, sen verran kun osaan...

Niin kauan kun meidän kansalaisten pitäisi jollain erityisellä tavalla järjestäytyä tai organisoitua ollaan vielä voiton puolella. Suurimmat ongelmat syntyvätkin jos sitä ei tarvita. Kun paskat lentelevät tuulettimen lavoista kelpaa meille kuka tahansa, joka älyää vallan ottaa. Pikatilanteissa demokratia, jopa jopa näennäisdemokratia on haavoittumimmillaan.

Toivotaan yhdessä, että tästä vuodesta tulee erittäin tylsä.