tiistai 24. tammikuuta 2012

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regaturLentäväksi lauseeksi muodostuneet Oxenstiernan sanat: "Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan." Se näkyy ja kuuluu ja maksaa. Mutta vielä mielenkiintoisemmaksi asian tekee se harvainvalta, jota puolueiksi kutsutaan. Siis se puolueiden muodostama verkosto, joka luo kuvitelmaa siitä, että Suomessa olisi toimiva demokratia.

Aamulehden selvityksen mukaan vain 3,2 prosenttia yli 14-vuotiaista eli noin 143 800 suomalaista maksaa jäsenmaksua jollekin eduskuntapuolueelle.

Mutta joskus sitä tulee ajatelleeksi, pitääkö meidän 96,8 prosentin tehdä mitä nuo 3,2 prosenttia, tai oikeastaan heidän johtajansa edellyttävät? Ja onko todella niin, että olisimme luovuttaneet heille oikeuden oman harkintansa mukaan ulosmitata meidän verovarojamme? Ja edustaako heidän arvomaailmansa ja ajattelunsa meidän arvomaailmaamme? Sillä valitsemmepa minkä puolueen edustajat tahansa, mikään ei muutu. Ei ainakaan parempaan.

Onko Suomessa Demokraattinen kansanvalta vai puolueiden harvainvalta? Puolueiden, jotka eivät edes eläisi elleivät ne verottaisi valtiolta, eli meiltä, haluamansa määrän puoluetukea, lehdistötukea, ja ties mitä tukea ties mihin? Puolueita, jotka tukimiljoonien lisäksi tuntuvat vaativan "suojelurahaa" myös elinkeinoelämältä, ammattijärjestöiltä ja yksinkertaisilta kansalaisilta.

Vai olisiko niin, että maatamme johtavat Kepun Kuolleet Sielut? Ne noin 130 000 "jäsentä", jotka eivät ole maksaneet jäsenmaksuaan? Vai olisivatko he suuri osa sitä joukkoa, jonka me verovaroista elätämme?

Näin kirjoitin nimimerkillä kirkkovene 3 - 4 vuotta sitten. Mutta ei mikään ole muuttunut.

PS. (Lisätty 24.1.2012)

Ja jos joku kuvittelee, että puolueiden sisäisessä päätöksenteossa toimivat demokratian pelisäännöt, tuo joku olisi syytä viedä välittömästi hoitoon.


Ei kommentteja: