lauantai 29. lokakuuta 2011

Pimeän työn arkistoKun aina aika-ajoin joutuu vastakkain sen tietämättömyyden kanssa, joka kansalaisissa vallitsee puolueiden meille veronmaksajille aiheuttamissa kustannuksissa, sitä joskus riemuitsee.

Tänään on siis riemun päivä. Eräs ystäväni oli törmännyt, hänelle tuiki tuntemattomaan arkistoon, Porvarillisen työn arkistoon. Olivat työpaikalla kahvipydässä oikein ihmetelleet, mistä työstä tässä mahtaa olla kysymys. Vastaus löytyi, mistäs muusta kuin Googlesta.

Juttu lähti kuitenkin liikkeelle eilisestä Uudesta Suomesta ja artikkelista Yleisö hätkähti: huusi ”puskureiden” perään. Ilmeisesti joku tässä maassa todella uskoo, että puolueiden hinta meille on 4 miljoonaa euroa vuodessa? Olin kuin puulla päähän lyöty ja kommentoinkin hänelle otsikolla Meidän 15 miljardin puoluetuki 

"Vai neljä miljoonaa? Jo yksin puoluetukeen suoraan käytetään 36 miljoonaa vuodessa. Panepa päälle nuorisojärjestot, vanhusjäejestöt yms. olet jo isommissa, joskin edelleen mitättömissä luvuissa.

Entäpä puolueiden nuoriso-, vanhus-, vammaisasumisjärjestelmät á la Nuorisosäätiö? RAYn, Veikkauksen ja Hippoksen kaikki voittovarat ja henkilöstökulut? 

Erilaiset neuvonta-, konsultointi, opastus yms. järjestelmät kuten vaikkapa ProAgriat, Metsäyhdistykset, Maaseutuvirasto?

Tai miten olisivat puolueiden kuntoutuslaitokset, jotka imevät kaikki tulonsa sosiaalisista kuntoutusohjelmista Kelalta, RAYltä, OMltä ja STMltä?

Haluatko vielä lisätä turhat kunnanvirkamiehet elinkelvottomissa kunnissa? Tai kolminkertaisen valtionhallinnon miehityksen, jossa jokaisella entisellä valtapuolueella on omat edustajansa, vahtimassa kulloistenkin hallituspuolueiden tekosia?... Haluatko, että jatkan?


Kyllä minä tämän kommentinkin otsikon nimellä puolueiden meille aiheuttamista kustannuksista olen kirjoittanut. Ja usein. Vaan minkäs teet? Me suomalaiset sallimme puolueiden hyysäämisen." Verovaroilla, joiden suuruuden vain puolueet itse saavat päättää.Ja nyt voidaan taas palata otsikon asiaan. Porvarillisen työn arkisto on nimittäin Kansallisen kokoomuksen keskusarkisto. Varmaan muillakin suurilla puolueilla on omansa? Työllistää kotisivunsa mukaan 4 henkeä. Ja mikä mielenkiintoisinta, toimintaansa sitä rahoittava säätiö saa valtionapua 80 % siihen oikeuttavista menoista, jotka on määritelty laissa ja asetuksessa yksityisluontoisten arkistojen valtionavusta. Ja varmaankin muilla suurilla puolueilla on omansa, kuten jo totesin? Onhan niille ihkaoma lakinsakin ja siinä valtionapujen määräytymisperusteet.

Laki yksityisten arkistojen valtionavusta 17.11.2006/10067 §  Avustuksen määräytyminen


Pysyväisluonteinen valtionavustus voi olla enintään 80 prosenttia arkiston hyväksyttävistä menoista, joihin sisältyvät riittävät henkilöstö-, kiinteistö- ja toimintamenot. 


Valtionavustusta määrättäessä otetaan huomioon arkiston toiminnan laatu ja laajuus sekä taloudellisuus ja tuloksellisuus.


3 luku Harkinnanvarainen valtionavustus


8 § Erityinen harkinnanvarainen valtionavustus


Yksityisluonteiselle arkistolle, joka saa pysyväisluonteista valtionavustusta, voidaan myöntää erityistä harkinnanvaraista valtionavustusta arkiston menojen täyteen määrään. Edellytyksenä on, että arkistolla on erityisen merkittäviä kulttuuri-ilmiöiden dokumentointiin ja dokumenttiaineistojen tutkimuskäytön edistämiseen liittyviä tehtäviä ja että avustuksen myöntämiseen on erityinen syy.


9 § Kertaluonteinen harkinnanvarainen valtionavustus


Yksityisluonteiselle arkistolle, joka saa pysyväisluonteista valtionavustusta, voidaan myöntää kertaluonteisena harkinnanvaraista valtionavustusta huomattaviin erityismenoihin ja kehityshankkeisiin sekä arkistojen yhteisiin hankkeisiin.

Myönnettäköön toki, että arkistointi on tärkeää. Mutta piilotettua puoluetukea ja suojatyöpaikkoja taas nämäkin. Ja me, mehän saamme sen verovaroissamme maksaa. Nämä arkistot ja kaiken sen muunkin sälän, jota sattuma eteemme kuljettaa. Meidän 15 miljardin puoluetuen.


PS. 
Kun aikaisemmat esimerkkini aiheesta ovat useimmiten pyörineet kepuleiden ympärillä on sattuma taas osoittamassa, että osaavat ne muutkin. Tässä tapauksessa kokikset.

Ei kommentteja: