torstai 20. lokakuuta 2011

Suomen takausvastuut rajoittuvat 1,9 miljardiin euroon


Komissaari Olli Rehn ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen Brysselissä.


Suomi paalutti selkeästi omien lainavastuidensa ylärajan alle kahteen miljardiin euroon EU-valtiovarainministerien kokouksissa Brysselissä maanantaina ja tiistaina. ”Irlannille ja Portugalille annettujen takauksien yhteissumma on 1,9 miljardia. Lisää vastuita ei voi tulla, koska emme jatkossa edes harkitse lainatakuiden myöntämistä ilman täysimääräisiä vakuuksia”, kiteytti valtiovarainministeri Katainen lehdistötilaisuudessaan tiistaina.

On oikeastaan turha puhua isommista teoreettisista miljardimääristä, koska täysimittaiset vakuudet rajaavat vastuumme tuonne alle kahden miljardin. Se kaksi miljardia on oikeastaan ainoa luku, joka tavallisen suomalaisen kannattaa muistaa”, selvitti valtiovarainministeri. Myöskään ko. kahta miljardia ei voi mitenkään laskea menetetyksi, sillä etenkin sen muuttuminen kokonaan tappioksi edellyttäisi lainojen arvon putoamista nollaan, mikä on äärettömän epätodennäköistä.

”Vakuudet voisivat olla esimerkiksi omaisuusmassojen arvopaperistamista tai kiinteää omaisuutta, tapauksesta riippuen”, arvioi valtiovarainministeri Katainen. Lisäksi Katainen painotti, että ”vuodelle 2013 suunniteltuun pysyvään vakausmekanismiin (EVM) tulee saada tiukat yhteistoimintalausekkeet, jotka velvoittavat sitovasti myös yksityiset sijoittajat kantamaan tarvittaessa vastuunsa”, linjasi valtiovarainministeri.

Selkeä merkkipaalu Suomen EU-politiikassa

Suomen kategorinen vakuusvaatimus on valtiovarainministerin mielestä selkeä merkkipaalu Suomen EU-politiikassa. ”Se, että joku ilmoitusluontoisesti toteaa, ettei missään nimessä suostu uusiin järjestelyihin ilman ehtojensa toteutumista, ei ole EU:ssa tyypillistä. Tämä on iso ratkaisu, mielettömän kova ratkaisu”, kuvaili valtiovarainministeri Katainen Suomen uutta tiukkaa linjaa. 

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO EUROOPAN UNIONISSA, Uutiset, 17.5.2011  

Eikä tästäkään ole vielä puoltakaan vuotta! Kaikkien jo annettujen ja ilmeisesti vielä annettavien takausten todellisesta maksimimäärästä ei enää kukaan, tuskin edes vvm:n kansliapäällikkö, ottaa selvää. Mutta rahaahan se vain.
 
Lentäväksi lauseeksi ovat muodostuneet Oxenstiernan sanat:  
"Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan." Alun perin lainaus kuuluu latinaksi: "An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur." Tällä hän tahtoi rohkaista poikaansa, joka edusti Ruotsia kolmikymmenvuotisen sodan päättäneissä rauhanneuvotteluissa ja epäili omia kykyjään kokeneiden valtiomiesten ja diplomaattien seurassa. Jälkipolvi kuitenkin on kuullut lausahduksessa vanhan valtioviisaan pettyneen huokauksen.

2 kommenttia:

Igor kirjoitti...

Tikulla silmään sitä joka vanhoja muistelee. Johan tuosta on 5 kuukautta!

Hakki kirjoitti...

IsoIgor

Niinpä varmaan. Ja vaalikarjan muisti "EI" (Ennen Internettiä) oli vain kolme. Mutta ehkä se on muuttumassa?