keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Linssilude vailla vertaa, Ranskan Mauri PekkarinenNicolas Sarcozy, tämä uskomaton linssilude vailla vertaa pelottelee nyt Euron ja EUn tuholla. Sarkozy sanoi tiistaina, että "ennennäkemätön talouskriisi johtaa meidät tekemään tärkeitä, hyvin tärkeitä päätöksiä lähipäivinä". Hän lisäsi: "Jos sallimme euron tuhon, otamme riskin, että koko Eurooppa tuhoutuu. Ne, jotka tuhoavat Euroopan ja euron, kantavat vastuun konfliktien ja vastakkainasettelun noususta mantereellamme."

Varsinkin viimeisestä lauseesta olen hänen kanssaan samaa mieltä. Ja , jos euron velkaongelman syylliseksi pitäisi esittää yksittäinen henkilö se olisi juuri hän, Nicolas Sarcozy.

Juuri Ranska oli toinen niistä keskeisistä maista, jotka vuosituhannen ensimmäisinä vuosina lopettivat aiemmin sovitut euron vakuussopimuksen kriteerien noudattamisen. Juuri öljykiimainen Ranska oli ensimmäisenä aloittamassa Libyan ns. kapinallisten tukemista aktiivisin pommituksin. Juuri Ranskan pankkien luottotappio-uhkien vuoksi, Nicolas on taitavansti vetkuttellut niille rutkasti aikaa puhdistaa taseitaan ja toiminut siten, että kaikki euro-maat - ja vain ne - ovat vastuussa mm. Ranskan sotatarvikeviennistä esimerkiksi Kreikkaan. Juuri Ranska aloitti toimillaan Schengen-sopimuksen rapauttamisen. Ja väitän vielä, että juuri Nicolas Sarcozy henkilökohtaisesti ja omalla toiminnallaan on saanut aikaan sen, että ennen taloudessa niin vahva, vanhoillinen, varovainen ja rationaalinen Saksa on suistunut peesaamaan Ranskaa. Aika poika.

Herää kysymys, miksi vasta lähipäivinä Nicolas - herra herää tekemään hyvin tärkeitä päätöksiä? Aikaa on ollut vähintään syksystä 2008 alkaen.


PS.

Todettakoon tässä , että käsitykseni Ranskan ja Nicolas Sarcozyn tavasta toimia on sama kuin käsitykseni Kepun ja Mauri Pekkarisen tavasta toimia.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ranska pyrkii viimeiseen saakka hyödyntämään sen EU -edeltäjän ja alkupisteen, oliko se "Euroopan hiili ja teräsunioni" perustavan periaatteen: ei enää koskaan sotaa Ranskan ja Saksan välillä. Nicolas Sarcozyn iltalypsy perustuu tähän ja olettamukseen, että Saksa on vielä rähmällään toisen maailmansodan jälkeen ja että tätä asetelmaa voidaan edelleen hyödyntää. Mutta luulempa, että Merkelin mahdolisuudet tämän asetelman jatkamiseksi ovat vähäiset. Saksa tulee nyt ottamaan pakosta Euroopan johtoaseman niin taloudellisesti ja poliittisesti. Olen aika vakuuttunut, että EU tai ainakin euro hajoavat ja että jonkinlainen uudenlainen Hansaliitto d-markkapohjaisella valuutalla tulee ajankohtaiseksi. Kauanko tähän menee? Kuukausia tai vuosi veikkaan.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

tervetuloa tutkija

Olen kanssasi samaa mieltä iltalypsyn perusteesta. Mielenkiintoista havaita, että nyt iltalypsyllä on Itävalta-Unkarin sukujuurilta ponnistava. Joskus "paavilliset", siis maahanmuuttajat ovat paavillisempia kuin paavi konsanaan.

Rajalinja taitaa kulkea aika tasan Reiniä pitkin etelässä roomalais-latinalainen perintö, pohjoisessa germaanien vaikutus on merkittävämpi. (Sekä hyvässä että pahassa.)

Pakko kai Merkelin on jo yksin sisäpoliittisista syistä luopua maahanmuuttajaa peesaamasta, jos aikoo pitää edes puolueensa vallassa? Mutta irtaantuminen sen paremmin EUsta kuin eurostakaan on jo kimurantimpi juttu.

Erityisesti Europan monille pienille maille, jonkintasoinen Saksan ja Ranskan tasapainon säilyminen EUn sisällä ja eurossa on pitkällä aikavälillä elinehto. Saksan itäpuolella on valtioita, jotka - mielestäni perustellusti - pitävät Ranskaa eräänlaisena germaanisen yllivallan estämisen historiallisena ja tulevaisuutensakin takuumiehenä.

Aivan kokonaan oman lukunsa tässä tasapainolaskelmassa muodostaa tuo USAn 53. osavaltio ja sen edustaja EUssa, Britannia