torstai 18. maaliskuuta 2010

Joka tuulen kylvää, se myrskyn niittää

Vuoden 1992-93 taitteessa Suomen yhteiskuntarauha oli perusteellisesti järkkymässä. Jo yli vuoden vallassa ollut vihreän sininen hallitus oli kulkenut ojasta allikkoon. Kehityksen kaikki mittarit, työttömyyttä lukuun ottamatta, osoittivat kaakkoon. Se oli kuitenkin vielä aikaa, jolloin kansalaiset luottivat poliittisen johdon ja virkamiesten osaamiseen ja haluun hoitaa kansakunnan ja kansalaisten asioita yhteiseksi hyväksi.

Saapa nähdä miten käy nyt. Kansalaisten viimeinenkin luottamus poliittisen ja virkamiesjohdon kykyyn, jopa haluun hoitaa muita kuin omia asioitaan on murentunut. Lopullisesti se on kadonnut hallituspuolueiden julkiseen omien joukkojen palkitsemiseen verovaroista, kansanedustajien ja puolueiden toilailuja korjaavan vaali- ja puoluerahoituslainsäädännön pikaiseen nikkarointiin, puoluelähtöisten säätiöitten lainvastaiseen rahoitukseen yhteiskunnan rahoilla ja Lahnasen lautakasaan.

Nyt sitten kohta kolmen viime vuoden aikana, nykyinen vihreän sininen hallitus on synnyttänyt tilanteen, jossa työnantajat alkavat murtamaan laillista ahtaajien lakkoa. Ovatkohan ns. päättäjät miettineet asian loppuun asti? Olisiko niin, että sen jälkeen kun EK Tupoista irtaantui, sen seuraava tavoite on lakko-oikeuden ja ja viimein työehtosopimusjärjestelmän kumoaminen? Korvataanko työsopimus sitten työvelvoitteella? Ilman työntekijän irtisanoutumis- tai neuvotteluoikeutta? Onko niissä kaavailuissa Neuvostoliiton tai Kiinan tie meidänkin tiemme?

Ei hyvältä näytä.

15 kommenttia:

hakki kirjoitti...

Kun en jaksa salaliittoteorioihin oikein uskoa oletan, että Vuodatuksen blogipohja on jälleen hajalla. Uusimmat artikkelit eivät päivity 09.27. Katsotaanpa miten käy Viimeksi kommentoiduille.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

hakki

On tässä alustassa muutakin outoa. BlogPatrolin tilastot ja sijoitus luetuimpien blogien listalla eivät aina käy yksiin. Nytkin on sijoitus vähän laskenut, vaikka kävijämäärät ovat rajuimmassa nousussa tähän saakka. Ystävälliset sielut ovat postanneet likkejä keskustelufoorumeille ja se näkyy selvästi laskurissa.

Enempi tässä kyllä harmittaa se etten onnistunut löytämään aktiivisinta linkkiä foorumin uumenista edes Googlella ja toinen tärkeä on suljetulla foorumilla, jonne tavis ei voi edes rekisteröityä. Olisi ollut mukava tietää mitä jutuistani on tykätty.

Rami kirjoitti...

Tulihan se sisään rakennettu sosialismi sieltä esille! Laillista on myös, tönantajan teetättää omilla vehkilään ahtaukset kellähyväänsä.
Tämä päivästä toiseen nimimerkin takana länkyttäminen ei vie tippaakaan, tätä yhteiskuntaa eteenpäin. Ota mallia Aki Kakosta, jos on niin kova tarve vaikuttaa yhteiskuntaan! T.Raimo Sillanpää

hakki kirjoitti...

Rami

"Tulihan se sisään rakennettu sosialismi sieltä esille!" Vaiko huoli yhteiskuntarauhan säilymisestä?

Kuka ihmeessä on Aki Kakko?

Rami kirjoitti...

Yhteiskuntarauhaa ei rakenneta tähän maahan sosialismilla! Aki Kakko on super ahtaaja!

hakki kirjoitti...

Rami

Yhteiskuntarauhaa rakennetaan tässäkin maassa vain yhteisellä visiolla ja yhteistyöllä.

Rami kirjoitti...

Mitä tällaiset Stubienkin ulos tulot sitten on? Ensin mies luettelee nipun asioita mihin kansa on kyllöstynyt ja samaan hengen vetoon haukkuu toisinajatelevat, mies istuu itse hallituksessa eikä ole asioille tehnyt mitään. Muutenkin, jo uskottavuuden takia, voisi jätää tuon teini slangi ja alkaa puhumaan aikusmaisesti!

Ps. Jos yhteiskunta rauhan säilyminen on sitä, että annetaan ay:lle kaikessa periksi, niin se on lyhytnäköistä toimintaa.Jo nytten olemme kansainvälisestä kilpailusta kustannustason takia ulkona, kuin lumiukot. Venäläiset rekkakuskitkin nauraa jo että suomen tie on Kreikan tie ja EU varoitaa bdjetti alijäämästä!

hakki kirjoitti...

Rami

Odotin itsekin Tumpilta enemmän, vaikken kokiksienkaan kannattaja ole.

Tuohon sinun PSsääsi. Ei yhteiskuntarauha ole sitä, että AY-liike jyrää. Mutta ei myöskään sitä, että Kepu ja kokikset käyttävät hallitusaikansa omien äänestäjäryhmiensä palkitsemiseen. Jos he sen sijaan olisivat käyttäneet hallitusaikansa rakentavasti ja katselleet ja kuunnellet maailmanmenoa ja kansalaisten tuntojen muuttumista, heille olisi ehkä selvinnyt, että "luokkakantainen" tai "aatteellinen" kahtia jakautuminen on Suomessa tapahtunut. Ja syy on yksin heidän.

Eripuraa rakentamalla ei Suomea todellakaan johdeta muualle kuin alijäämien kautta Kreikan tielle. Ja sitä tietä jo kuljemme.

Rami kirjoitti...

Niin, mieletäni nykyisen hallituksen suurin virhe on ollut, että se on unohtanut täysin oikeisto politiikan tekemisen, sen sijaan, se on lähtenyt peesaamaan kansan mieltymyksiä ja sitä kautta petaamaan seuraavia vaaleja.
Olen pitkään jo sanonut, että tämä ei ole lama, vaan taloudellinen ktasrofi!
Käsittääkseni, populaatiosta tilanteen syvyyden ymmärtää n.8%.
Vaikka sosialisteista en pidäkään, niin ainoa tie ulos tästä kaotisesta tilanteesta, on otaa demarit mukaan hallitus vastuuseen, kuten Niinistö on aikaa päivää sanonut, mutta valitettavasti ensin on käytävä riittävän syvällä.
Riitävän syvällä käynti tietää mm. sitä että näiden yltiö mamu myönteisten tili katkeaa ja ääni kellossa muuttuu! (Tili suurimmalle osalle yltiö mamu myönteisille tulee momentilta)

hakki kirjoitti...

Rami

Meillä on hyvin erilainen käsitys tämän hallituksen teoista.

Rami kirjoitti...

Huomasin jo aiemmin, että sinussa elää pieni sosialisti!

hakki kirjoitti...

Rami

Mikä ihme mahtaa sinussa asua?

Rami kirjoitti...

Konepaja yrittäjä! Kahdenkymmenenneljän vuoden yrittäjä kokemuksella.

hakki kirjoitti...

Nyt kun ahtaajien lakko on ohi, on syytä paneutua toimenpidevaihtoehtojen kirjoon ainakin pienten avainalojen lakkojen osalta. Miksipä ei muidenkin? Helppoa se ei tule olemaan miltään osin. Mahdollisuus kiristää koko kansantalous polvilleen toisella puolella ja toisella tehokkaan työtaisteluoikeuden säilyttäminen.

Listat aloista eivät siinä auta, koska ympäristö muuttuu liian nopeasti. Mutta ehkä joku valtakunnansovittelijan hallussa oleva avain "vaikeutetusta menettelystä" esimerkiksi välimiesoikeuden tapaan?

Rami kirjoitti...

Tästä keskustelusta tuli konsensus. Olen edellä kirjoittamastasi aivan samaa mieltä!