keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Työtä setelillä

 


"Valtiovarainministeriö esittää, että yrityksille maksettaisiin palkkatukea nuorten työllistämiseksi. Vastavalmistuneiden työllistämiseksi voitaisiin myös harkita palkkatukeen pohjautuvaa työllistämisseteliä. Ehdotukset sisältyvät valtiovarainministeriön kansantalousosastolla laadittuun selvitykseen, joka on laadittu pääministeri Matti Vanhasen (kesk) ja valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok) toimeksiannosta."


Ovatkohan toimeksiantajat miettineet jo mikä seuraavaksi seteliksi? Lounas on käytetty. Samoin kulttuuri. Ja liikunta, vaikka joidenkin mielestä sekin on vain osa kulttuuria. Jossain myös päiväkodit ja vanhusten hoito. Olisiko mahdollista ehdottaa esimerkiksi elintarvikeseteleitä, anteeksi elintarvikekortteja? Tai vaatekorttia, se se olisi poikaa. Tai polttoainetta, etusetelillä?


Voisiko joku ystävällisesti käydä kertomassa näille kahdelle toimeksiantajalle, että meillä kyllä on ihan oikea valuuttakin. Se on euro. Jos he hoitaisivat hommansa ei elintarvike- eikä muitakaan etuseteleitä tarvittaisi. Mutta nythän on odotettava vuosi, seuraavaa hallitusta? Siis sitä, jossa ainakin toinen nykyisistä mitä ilmeisimmin istuu.


Voi ristus.


 


 

13 kommenttia:

ulkosuomalainen kirjoitti...

itse tyollistyin nuoruudessa aivan tavallisilla seteleilla. miksei tavallisilla seteleilla enaa tyollistyta? ehka sita voisi hieman parantaa.

ilkka kirjoitti...

-Ei hän näiltä, voi odottaakkaan ovat itseään täynnä..
- Hinta sulku on paikallaan, ei heillä ole voimia,
-Ja työnteko ja työn teettäminen on kallista.
- eivät ole mitään johtajia, ei ole tietoa eikä taitoa.
-
-
-
-
-
-

Sepi kirjoitti...

Erilaisten seteleiden ideahan on vähentää efektiivistä verotusta suhteessa niillä saatuihin palveluihin.

Herää kysymys, että kannattaisiko niiden leveän verokiilan oireiden hoitamisen sijaan koittaa hoitaa sitä taudin syytä...

Jos vaikka oikeasti tehtäisiin siitä työllistämisestä halvempaa, eikä vaan yritettäisi keksiä laastaria sille haavalle?

hakki kirjoitti...

ulkosuomalainen, ilkka, Sepi

"Jos vaikka oikeasti tehtäisiin siitä työllistämisestä halvempaa, eikä vaan yritettäisi keksiä laastaria sille haavalle?" Siinä on vain yksi ongelma? Se vaatii muutakin kuin vain temppuilua. Ei näistä kahdesta oikeastaan ole edes temppuilemaan. Ei nimittäin yhtään naurata.

Pohdiskelija kirjoitti...

Aloittaessa itseni elättämisen työtä tekemällä 14 vuotiaana ruokapalkkaa vastaan ei viellä käytetty seteleitä. Täytettyäni 15 työnantaja antoi aivan oikeita silloisia markkoja. Samaa työtä tekevät aikuiset saivat palkkana 5,- päivä, itse laitoin paremmaksi ja veloitin 6,50 markkaa päivässä talon täysylöspidossa. Paikkakunnan vahvin mies sai 10,- päivältä, joka oli jo kaksinkertainen verrattuna palkolliseen joka teki hommia senverran, että puukontuppi heilui. Isäni oli taas koko haka, hoiti alle kouluikäisenä sisarensa lapsia koko talven ja sai palkaksi parireet.

En ole päässyt perille Vanhasen ajatusmaailmasta joka perustuu pohjimmiltaa erilaisten lappujen täyttämiseen ja niiden avulla keplotteluun. Tämänkin ajan voisi käyttää tuottavaan työntekoon. Tälläinen järjestelmä voi toimia marginaaliryhmien kohdalla, edellyttäen, että niiden kokoa jotenkin rajattaisiin. Näitä ryhmia alkaa olla jo niin runsaasti ettei meidän lippulappu taloutemme sitä yksinkertaisesti kestä. Jokainen euro joka me heitämme Kankkulan kaivoon on poissa työllisyydestä, joka ruokkiin omakustanteisesti työhaluisen.

Vanhanen voisi aluksi saada kuningasajatuksen ja alkaa tutkimaan mistä johtuu ettei rehuviljantuottajilta onnistu rukiin kasvattaminen. Vain onko sama syy kuin risujen kohdalla, kaksinkertaisella hinnalla, puolet valtiolta ja toinen puoli ostajalta, niin hylyssä alkaa risuja löytymään.

hakki kirjoitti...

Pohdiskelija

Ei minua enää Vanhasen päässä liikkuvat liikuta. Tuskin siellä mikää liikkuu. Mutta huolissani ole siitä, että kepulaista talouselämä, erilaisten tukihakemusten ja etuseteleitten täyttöä ja syöttötariffien ja torjuntavoittojen määrittelyä ja käyttöä laajennetaan jatkuvasti. Ne kaikki kun todella kuuluvat keplotteluun, maanviljelijäin oppimaan yrittäjyyteen.

Keplottelu taas onnistuu vain vähemmistöltä, jos heille annetaan mahdollisuus syödä kuormasta. Ja sitä Kepu suorastaan kannustaa. Väestönosa, jonka BKT-osuus on alle 5% pyörittää niitä loppuja 97% mennen tullen. Tällä hetkellä ilmaiseksi antavat siilinjärveläinen Katainen ja taistolaiskasvatti Sinnemäki. Seuraavassa lähdössä pahimmoillaan Urpiainen ja Soini. Ja lypsytahti kiihtyy.

Kun kaikki tiedämme, että PARAS-hanke ei johtanut kuviteltuun kuntasektorin selkeyttämiseen, ja ELYt ja AVIt onnistuivat julkisen sektorin lopullisesti sotkemaan, onko kukaan vaivautunut miettimään miksi juuri tämän hallituksen viimeisenä vuonna oli kiire muuttaa tuskin 15 vuotta täyttäneet TE-keskukset uusiksi?

Kannattaisi suorittaa hyvin tarkka kartoitus, minkä puolueen julki- tai piilouskovaisilla laiva, eli valtion ministeriöt ja aluehallinto on nyt lastattu. Ja arvioida sen merkitys seuraavien vuosien rahavirtojen ohjailussa. Ja Kankkulan kaivo, eli Maurin siltarummut ja aluepolitiikka, innovaatiopolitiikka, elinkeinopolitiikkaa odottaa näitäkin verorahojamme.

Tobe kirjoitti...

Setelit ovat byrokratiaa.
Niinpä.Näistä samoista herroista ja aineksista keitetään se seuraavakin hallitus.Goulaschh tai Sommersuppe.Yksi on ikuista, koska mausteena mukana on aina sötsur Ärkope!

hakki kirjoitti...

OrNot

Meillä ei ole varaa edes tähänriemuhallitukseen. Herra varjelkoon meitä sen uudelta tulemiselta.


Kun lamatietoisuus alkaa monen mielestä olla jo menneisyyttä, vaikkei 500.000 ihmisen työttömyys ja vaajatyöllistyminen ole vähenemään päin, eikä näilläkään lumilla julkisen sektorin hallinnon hallitsemattomaan liikakasvuun puututa, eikä kepulaista ryöstö- eli tukipolitiikkaa taaskaan kammitsoida, eikä poistuneen vientikapasiteetin luominen hetkessä ei onnistu ja vaikka lainaa tullaan ottamaan yli 10 miljardia, on jo varsin epätodennäköistä, että vielä vuonna 2011 voitaisi edes saada järkevänhintaista lainaa kansakunnan elättämiseksi.

Ja näillä näppylöillä....

Koko tuo omassa maailmassaan leijuva poliittinen loiskasvusto on poistettava, ennen kuin mikään todellista tervehdyttämistä kannattaa edes aloittaa.

Eläkä esitä, että "mikä muuttuis?" Ne on poistettava ja minulla on tarjolla juuri siihen täsmätyökalu.

Pitkän linjan mies kirjoitti...

Är det äkta soppan ärkope? Jag tror att det hela är ärtsoppa.( Meinaan vain että siitä sivullisille koituvat vaivat ovatten epämielyttäviä - kuten edustajiemme teot.)

Tobe kirjoitti...

Äkta soppan är färdigt!
Näillä nykyisillä AKT ja SAK ja SDP ja KOK ja Kepukka ei synny mitään uutta ja jos listaan lisätään vielä De Gröna ei myöskään vanhaa työtä saa ylläpitää.Joku on sen keksinyt.Meistä kaikista tulee virkamiehiä ja Yli-, ali-,väliaktuaareja.

hakki kirjoitti...

PLM ja OrNot

Unohtaen rikas mutta pieni ärkope ja sen jatkuvasti kutistuva valta ei sillä mitä puolueita seuraavissa vaaleissa äänestetään enää ole merkitystä. Poliittinen järjestelmä irtosi lopullisesti kansalaisten otteesta siinä vaiheessa kun Tarasti ja Brax hymyilivät ja hehkuttivat vaali- ja puoluerahoituksen uudistusta ja Taxell ja Brax hymyilivät ja hehkuttivat perustuslain muutosta.

Tämän jälkeen ehdokasasettelu on puolueiden käsissä, puoluerahoitus on puolueiden käsissä, vaalirahojen painotukset ovat puolueiden käsissä, ja seuraavana he nappaavat nuorisojärjestöjen rahat. Muu kaikkihan heillä jo onkin. Mitä nyt jotkut epäpoliittiset vanhus-, sosiaali-, vammais-, sotaveteraani-, potilas yms. järjestöt ehkä vielä hetken sinnittelevät.

Nyt kansalaisten mahdollisuudet palauttaa se valta, jonka he ovat antaneet puolueille luisua, ovat vain puolueitten vapaasta tahdosta tapahtuva vallasta luopuminen tai tavalla tai toisella tapahtuva vallan riistäminen. Se taas tulee tapahtumaan jossain vaiheessa. Ennemmin tai myöhemmin joka tapauksessa. Se taas voi tapahtua lähinnä kahdella tavalla. Väkivallattomasti tai väkivaltaisesti.

Koska väkivallasta seuraa vain verta ja ruumiita ja puutetta ja kurjuutta, annan ääneni kirjoittamalla äänestyslippuun JOKU MUU. Se on ainoa keino saada valta takaisin äänestäjille väkivallattomasti.

mies metsästä kirjoitti...

Nää seteli hommat ovat jotenkin samaa tasoa kuin nuo tempputyöllistysjutut.
Ihmisiä kiusataan ja roikutetaan löysässä hirressä, jon läskimahaisen ukon alisteisena. Se on ihmisen nöyryyttämiistä.

Pienen ihmisen asia ei nyky-Suomessa aja kukaan se on sääli.
Kaikki lähtee asenteesta toiseen ihmiseen.

hakki kirjoitti...

mies metsästä

Onhan se tietysti noinkin. Mutta erityisesti se osoittaa lainsäätäjän haluttomuutta tai kyvyttömyyttä hallita kokonaisuuksia. Se on omiaan luomaan tavalla tai toisella "etuoikeutettuja" veronmaksajaryhmiä ja lisää byrokratiaa. Ja erityisesti se lämmittää hetken lainsäätäjänkin mieltä, hänen uskoessa saaneensa jotain hyödyllistä aikaan.

Vanhin näistä tunnetuimmista lienee Lounasseteli. Muistaako kukaan miksi se aikoinaan perustettiin? Muistaakseni pääargumentti oli halu saada kansa siirtymään eväspaketeista tai työnaikaisesta syömättömyydestä terveellisen ruoan syöjiksi. Kuinka todennäköistä olisi, että nykyisin setelistä luopuminen lopetettaisi työntekijöiden työnaikaisen ruokailun? Nytkin monet jättävät setelinsä päivällä käyttämättä ja maksavat sitten seteleillään iloisen ravintolaillan. Miksei työntekijä saisi oman päätöksensä mukaan saisi ostaa jotain muutakin, vaikkapa kengät? Tai halutessaan voisi moisen rahan laittaa säästöön tai sijoittaa itse? Eiköhän veronmaksaja jo tältäkin osin tiedä itse parhaiten omat tarpeensa?