torstai 22. joulukuuta 2011

Tässäpä Suomelle joululahja

Next Step ja Jaiku perustaja Petteri Koponen suosittaa haulikkoammuntaa Tekesille TiVi.fissä.  Ja syy on täysin järkeenkäypä jokaiselle, joka on joutunut osallistumaan ja seuraaman uusien yritysten perustamista. ”Julkisilla tahoilla ei voi olla osaamista arvioida, onko joku sovellus menestys vai ei, kun ei ole muillakaan.”

Tämä on ollut itsestäänselvyys jo vuosia, ellei vuosikymmeniä. Itse olen asiaa pitänyt esillä koko ao. alueen kanssa toimimisen aktiiviaikanani 1992-2007 jokaisella mahdollisella forumilla mukaan lukien blogit. Vaan kun ei sovi hallintobyrokraattien ajatteluun. Ei niin millään. 

Sen sijaan sinne hyvin istuu ajatus tehdä täsmäratkaisu, joko täysin itsenäisen harkinnan perusteella, joka sisältää kaikenpuolin olemattoman yritys- ja liiketoimintaosaamisen ja kyvyttömyyden hahmottaa niiden tulevaisuus mutta vahvan uskon omaan moniosaamiseen, tai muuten oman ratkaisun itse valittujen ja auktorisoitujen ”konsulttien” ja muiden kavereitten yhtä perusteltujen ehdotusten perusteella. Tukipäätösvalta kun on valtaa, eikä kukaan siitä luonnollisesti vapaaehtoisesti halua luopua. Täysin siitä riippumatta, kuinka haitallista hänen käyttämänsä valta yhteiskunnalle ja uusien yritysten laajamittaiselle käynnistämiselle on.

Pahin vaihtoehto sekä tukemisen perusteille että yrittäjyyden moraalille – puhumattakaan verovarojen tuhlaamisesta - tapahtuu silloin, kun sinänsä hyvillä edellytyksillä varustetusta tuote/yritysideasta ja yrittäjäalkiosta kasvatetaan vuosien myötä tukisyöttiläs ja hänen keskeisimmäksi osaamiseksi vahvistuvat suhteiden hoitamistaito syöttäjään ja tukihakemusten täyttäminen.

Pääsääntöisesti yrityksiä ei pitäisi tukea lainkaan. Niiden tehtävänä on tuottaa lisäarvoa yhteiskuntaan; verotettavaa voittoa, palkkoja, osaavampia ihmisiä, uusia tuotteita…. Mutta yrittäjyyteen ja sen hedelmiin käytännössä kriittisesti suhtautuvassa yhteiskunnassamme, uuden yrityksen perustajille tulee vähintäänkin voida kanavoida tukea yritystoiminnan käynnistämisen. Ja vain siihen. Ja vain kerran. Kaikki myöhempi rahoitus kun saattaa vääristää kilpailua markkinoilla, mistä nykyisenkaltaisesta tukemista on helppoa syyttää.

Oikea tukemisen tapa, starttirahan (yrittäjän määräaikainen "toimeentulotuki") ja mahdollisen pienen ”käynnistämisavustuksen” (yritystoiminnan alkurahoitus) lisäksi on antaa ajan suhteen etukäteen rajoitettuja helpotuksia toiminnan alkuvaiheen kustannusten minimointiin. Auttamatta tulevat mieleen myynnin alv-rajan nostaminen tasolle, jolla yksi henkilö voi itsensä elättää esimerkiksi vuoden - kaksi, mahdolliset työnantajamaksut tai osa niistä, määräaikainen verovapaus jne. 

Jaa, että mikä se joululahja olisi? Haulikkolähestymisen mukaisen toimintamallin ottaminen alkavien yritysten tukemisen lähtökohdaksi, ei yksin Tekesin vaan kaikkien tuettavien yrityshankkeitten osalta. Ja sen jälkeen ”sink or swim” - käytäntö jatkossa. Toivotaan, että asia edes nyt, Petterin osaamisnäytöillä onnistuu.

Ilman alkavia uusia yrityksiä ei synny pieniä, ei keskisuuria, ei edes  suuria yrityksiä. Silloin ei myöskään synny yksityiselle sektorille työpaikkoja, eikä sen paremmin valtiolle kuin kunnillekaan verotettavaa tuloa, jolla voisimme rahoittaa yhteiskunnan yhteiset ja yleiset kustannukset. Ikiliikkujaa kun ei taloudessakaan ole olemassa.

Ei kommentteja: