torstai 29. joulukuuta 2011

Joulun pääkirjoitusmielipiteen analyysiä






Pääkirjoitus on, myös Hesarissa julkaisun oma kannanotto. Yksi mielipide, jota ei haluta Mielipidesivulle kirjata. Varmaankin siksi, ettei palstalle hyväksytä sen paremmin nimettömiä kuin nimimerkillä kirjoitettuja? Joulua tämä ainoa valtakunnallinen juhlisti kolmella mielipiteellään.

Ensimmäisessä, lehti esittää toivomuksen, että yhteiskuntamme hallitsijat katsoisivat kaukaisuuteen, jotta ”epävarmuuteen osataan varautua ja sopeutumismekanismit laukeavat riittävän ajoissa, yhteiskunta selviää vähäisemmällä velkataakalla ja verorasituksella. Paljon enemmän vahinkoa aiheuttava ja kalliimpi tapa toimia on reagoida vasta vallitseviin olosuhteisiin. Tällaiset paniikkitoimet ovat usein vaikutuksiltaan myötäsyklisiä, eli esimerkiksi nykyisessä tilanteessa ne vain syventäisivät taantumaa.” Niinpä. Olisihan se toivottavaa, että hallitsijat edes hoitaisivat sen homman, johon ovat ryhtyneet? Mutta, ilmeisesti he eivät edes suurimmat valtakunnallisen mielestä tonttiaan hoida? Vaan mikä mahtaa olla se homma?

Toisessa, lehti haluaa palauttaa yhteiskuntamme toisen hallitsijan - pankkien - mieliin toimintansa ja varojensa lähtökohdan, tuiki tavallisen suomalaisen säästäjän, kansalaisen. Hänen tarpeensa. Hänen rahansa. Hänen säästönsä. Siitä onkin syytä muistuttaa aikana, jolloin rahan tekemisestä ja sen tuotosta on tullut yhteiskunnan kaiken toimintojen hyödyllisyyden ainoa mittatikku. Sillä nykyisenkaltainen tilanne ei ole uusi eikä ainutkertainen……  Tuskinpa siis viimeinenkään.

Viimeisessä, lehti nivoo kummankin hallitsijan seuraukset yhteen otsikolla Ministeri omiensa asialla. Itseni kieltämättä vähän yllätti, että tämä edunvalvonnan kukkasen paljastamisen julkistaminen lankesi nimenomaan ”kristillisille”. Kristillisdemokraateille. Sen kristillisyys kun tähän asti on päässyt esille lähinnä salmiakkikossun, Romanian romaanien karkottamisajatusten sekä Romanian ja Bulgarian Schengen-jäsenyyden estämisen avulla. Mutta kieltämättä, puoluehan se on siinä kuin muutkin? Ikääkin jo miehen ikä, 50+. Nyt kristilliset ovat sitten vuorostaan päättänyt palkita omat kannattajansa.

Tämähän on meillä Suomessa hallituspuolueelle yleisesti hyväksyttävä käytäntö? Osa, jopa keskeisin osa Maan Tapaa. Miksi ihmeessä etujärjestöpuolue - siis mikä tahansa nykyinen poliittinen puolue - muuten niin kovasti hallitukseen himoaisi? Ideologioilla kun ei ole eroa, jaettavana on vain valtaa.

Nyt myös sisäministerin "demokraattiset kristilliset" ovat vihdoin onnistuneet. ”Hän on onnistunut hakeutumaan paikkaan, jossa voi edistää taustaryhmiensä etua.” Se näyttää kieltämättä olevan puolueiden keskeisin tarkoitus, heidän hamutessa valtaa; hallitusvaltaa. Mutta se ei voi olla kansalaisten odotusarvo niiden henkilöiden toimintamotiiveille, jotka kansalaisten äänillä on johtoon valittu? Sillä pääsääntöisesti se mitä hallitsijan jakavat on kansalaisten työ ja sen tulokset.

Kansanedustajiksi valitut, joka ikinen näistä 200, on valittu hoitamaan yleisiä ja yhteisiä asioitamme. Heitä ei ole valittu sen paremmin hoitamaan omiensa asioita, kuin palkitsemaankaan omiaan. Heidät on valittu hoitamaan meidän kaikkien yhteisiä asioita, puolueesta riippumatta. Itse asiassa  olisi meidän kansalaisten kannalta parempi, että perustuslaki edellyttäisi kansanedustajat eroamaan edustamastaan puolueesta vaalikauden ajaksi. Tasavallan presidentin puolueettomuus kun ei paljoa enää paina, nyt kun hänet on arvojohtajaksi tuomittu. Kuitenkin olemme antaneet heitä edustavien puolueitten toimia tällä tavalla jo vuosikymmeniä.

Muun muassa tämän vuoksi meillä julkinen sektori, ja siihen vuosi vuodelta yhä integroidummin liittyvät etujärjestösektori, ja vielä päälle se suurelta osin julkisrahoitteinen ”kolmas” sektori työllistävät noin 900.000 meidän noin 2.400.000 henkilön työvoimastamme.  Ja mehän rahoitamme heidän palkkansa nykyisin ottamalla lisää velkaa, noin 10 miljardia euroa vuosittain, elvyttämisen tekosyyn nimissä. Samalla karsimme, säästämme, leikkaamme ja tervehdytämme kansalaisten palveluista. Siis juuri niitä palveluita, joista kansalaiset veroja valtiolle ja kunnille maksavat.






Ei kommentteja: