perjantai 16. joulukuuta 2011

Läskin leikkaaminen on hölmöläisten hommaa
Suorittavan tason jatkuva karsinta johtaa julkishallinnossa ao. organisaation palvelun laadun heikkenemiseen. Siitä seuraa itseään ruokkiva tuhon kierre, jonka oikaisu ei enää julkishallinnolta onnistu.

Seuraa ulkoistamisen ja yksityistämisen kausi. Kalliimmaksi se kansalaisille tulee, koska tuotannollista toimintatapaa ei muuteta eikä julkishallinnollisen organisaation johtoon ja hallintoon puututa. Vain ”siivoojia” ja palvelutyön tekijöitä karsitaan. Siihen taas on syynä se, että vähintäänkin huomattava osa johdosta ja muista ”hallintohenkilöistä” on ikiomassa poliittisessa suojatyöpaikassaan.

Asia ei toki ole aivan näin suoraviivainen. Yksityistetty palvelu, joka sinänsä on usein - joskaan ei läheskään aina - mahdollista ja kannatettavaakin, edellyttää sitä tilaavalta ja valvovalta julkishallinnolta resurssia ja osaamista. Valitettavan usein poliittisten suojasyöttiläiden osaaminen ei välttämättä taas tähän lainkaan sovellu. Siitä huolimatta heistä ei päästä eroon, kuvaavimpana esimerkkinä kuntasektorin kreikkalainen 5 vuoden irtisanomissuoja kuntaliitostilanteissa.

Pahimmassa tapauksessa yksityistetyn sektorin kulut tuon tervehdytetyn/saneeratun julkishallinnon osalta säilyvät ennallaan tai jopa kasvavat. Veronmaksajalle maksettavaksi tulevat lisäksi yksityisen sektorin kulut toteutetusta palvelutuotannosta.  Kun suojatyöpaikoista ei haluta luopua kokonaiskustannukset siis kasvavat myös tätä kautta entisestään.

Entiset palkkaa nauttivat turhakkeet, jotka aiemmin eivät välttämättä suuremmin häirinneet organisaation palvelutoimintaa jäävät nyt säätämään, tilaamaan ja valvomaan toimintaa, jota he eivät osaa eivätkä ymmärrä. Samalla varsinaisen palvelutoiminnan, siis sen josta kansalaiset ao. julkishallinnon sektorille veroja maksavat - esimerkiksi poliisille, sairaanhoidolle, sosiaalitoimelle, tekninen toimi ... -  suorittaa yksityisen sektorin toimija,  jonka on pystyttävä toimimaan kannattavasti. 

Ja miksi ei pystyisi? Ainakin niin kauan kun yrittäjän, yrityksen tai muun yhteisön toimia valvovat samat osaamattomat henkilöt ja tahot, joiden ansiosta julkishallinnon palvelutuotannon tuottavuus ja palvelutaso alun alkaenkin laski. Onneksi monessa tapauksessa palveluyrityksen perustavat ja sitä alkuun pyörittävät juuri ne palvelutoiminnan osaajat, jotka tehokkuuden nimissä ulostettiin. He pystyvät maksamaan itselleen parempaa palkkaa ja paremmat työolot. Parhaassa tapauksessa he nettoavat vielä mahtavan myyntivoiton myydessään osakkeensa ”ulkolaiselle” pääomasijoittajalle. Tämän jälkeen viimeinenkin kotimainen kytkös katoaa.

http://eaglesflysingly.blogspot.com/2007/02/ainoa-oikea-totuus.html


PS.

Poliisin esimerkki ehkä vain osoittaa, kuinka uskomattoman suuri on vanhan julkishallinnollisen instituution pesiytynyt ylimääräinen "läski". Ei turhaan väitetä, että laihduttaminen on toistuvaa jatkuvaa  toimintaa mutta läski, se on ikuista.

2 kommenttia:

Vox Populi kirjoitti...

Hakki
Noinhan asia on, kuin kirjoitat.
Osaamattomuus, ymmärtämättömyys, oman edun tavoittelu ja piittaamattomuus seurauksista ovat mm johtaneet tähän kammottavaan tilanteeseen, missä suuri osa yhteiskunnan terveydenhuollon peruspalveluita on lykätty kasvottomien veroparatiisiyhtiöitten haltuun.
Vaikka en neuvostojärjestelmää kannatakaan, pidän hyvin suotavana, että suomalaisen yhteiskuntamme kansalaisten turvaa ja yhteisiä perustoimintojamme hoidetaan ja valvotaan Suomesta käsin.
Tämä ylle kirjoittamani itsestäänselvyys kuulostaa suorastaan naiivilta ! On suorastaan noloa kirjoittaa näin latteasti.
Mutta yhteisille päättäjillemme tämäkin menee jo yli hilseen ! :-(

Hakki kirjoitti...

Vox, kiitti kommentista

Taisin joskus kirjoittaa suomalaisesta dilemmasta. Uskpomme vain muihin kuin niihin paljon mainostettuihin suomalaisiin päihin. Se näkyy ja tuntuu johtamisessamme, yksityistämisinnossamme ja meille alkujaan täysin vieraassa ajattelussa, että omistamisen kotimaalla ei ole väliä. Sillä kuitenkin on, kaikilla tasoilla. Sekä alueen että valtion että vielä liittovaltiomme tasolla. Tarvitsee vain miettiä miten huonosti valtaosalla USAn osavaltioista tai suurista kaupungeista menee, niiden luovutettua omistamisen kasvottomille sijoittajille.

Meillä seuraukset vielä kumuloituvat siksi, että olemme pieni orpo piru jossain jäälarhujen joukossa. Kuitenkin, parhaiten suomalaisen yhteiskuntamme kansalaisten turvaa ja yhteisiä perustoimintojamme hoidetaan ja valvotaan Suomesta käsin. Ei se ole latteus ollenkaan. Siitä päätellen mitä vasta nimitetty professori Jyväskylästä kertoi, ennemminkin kaupallisen opettamisen vallitsevaa huipputietoa.

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/12/15/kauppakorkean-professori-romahdus-on-meidan-syyta/201119143/12