lauantai 3. tammikuuta 2015

Tarjolla ei enää edes Malli Cajander vaan Malli Katainen



Aika-ajoin saa tällainen tavis varmasti olla huolissaan muustakin kuin Suomen toivottomalla tasolla olevasta talouspolitiikasta, erityisesti Suomen rahapolitiikasta? 

Kun veroni aina olen maksanut ja jokaisissa vaaleissa äänestänyt, pidän oikeutenani olla pohteissani, mutta valitettavasti lisääntyvässä määrin huolissani, ilmeisesti vähintään yhtä toivottomalla tasolla olevasta maamme työvoima- ja elinkeinopolitiikasta, lopullisesti nyt sekoitetusta sosiaali- ja terveyspolitiikasta ja nyt viimeksi turvallisuuspolitiikasta - erityisesti puolustuspolitiikasta. 

En toki jaksa uskoa, että tilanne ihan niin huono olisi, kuin mitä Ilta-Sanomien artikkeli linkissä edellä antaa ymmärtää, mutta minun on kovin vaikeaa sitä perättömäksikään väittää. Toisaalta se hyvin vahvistaisi kuvaani suomalaisen parlamentarismin aikaansaannoksista tällä uuden perustuslakimme ensimmäisellä vuosituhannella. Parlamentin kaikki prioriteetit ovat olleet itsessään, ei tehtävissään kansakunnassa. 

Ihan vain yhtenä esimerkkinä tilanteesta noin kahdeksan vuotta sitten. Se oli vielä sitä aikaa, kun NATO-jäsenyydestä ei julkisuudessa saanut edes keskustella. Ja sitten, heti vaalien jälkeen ja suurin piirtein "puskista" Markku Salomaa, ulkopolitiikan tutkimuksen säätiön puheenjohtaja ja sotatieteen dosentti kirjoittaa 22.03.2007 valtakunnallisen päivälehden Vieraskynänä otsikolla Suomen puolustus rajoittuu vain suurimpiin keskuksiin.

Siitä päätellen mitä Ilta-Sanomat yllä väittää, mikään ei ainakaan puolustuksemme osalta ole positiivisempaan suuntaan kehittynyt.  Itse asiassa päin vastoin. Parlamentin tekemillä tietoisilla päätöksillä olemme itse halunneet puolustustamme heikentää. "Tällä hetkellä suurin materiaalitarve on nimenomaan maavoimilla. Osaltaan tilanteeseen vaikuttaa jalkaväkimiinoista luopuminen. " ja " Tällä hetkellä kertausharjoituksissa joudutaan jo käyttämään sota-ajan ampumatarvikevarantoja, mikä laskee poikkeusolojen materiaalista valmiutta."

Demarit kärsivät rökäletappion ja jäivät pois punamultahallituksesta, syntyi sinipuna. Nopeasti he kuitenkin laativat selvityksensä tappioon johtaneista syistä ja saivat suunnan, toki kepulien ja erityisesti Timo Kallin, Matti Vanhasen ja erityisesti Jarmo Korhosen myötävaikutuksella korjattua.

Sen jälkeen kun Kalli ylimielisyydessään puhui ohi suunsa ja Kehittyvien Maakuntien Suomen vaalilahjontaprojekti paljastui keväällä 2008, saatiin nopeasti kuitenkin aikaan sekä työryhmä, ehdotus että uusi laki vaali- ja puoluerahoituksesta. Prioriteetit hoidettiin nopeasti. Kukaan ei ilmeisesti edes vaivautunut selvittämään, missä määrin Markku Salomaan väitteet pitivät paikkansa? 

Haluan palauttaa mieliin, kuka pääsi valtion kukkaron vartijaksi vuonna 2007. Ja pääministeriksi vuonna 2011. Aivan, Jyrki Katainen. Ja ketkä ovat olleet vallassa vuodesta 2007; Vanhanen, Mari Kiviniemi, Katainen ja Alexander Stubb; valtiovarainministereinä Jutta Urpiainen  ja Antti Rinne; Kepulit, Kokikset ja Demarit

Kahdeksan vuotta on kulunut. Omista eduista on huolehdittu. Kansakunnan etujaa vain juhlapuheissa kosketeltu. Aikaa on ainakin ollut riittämiin. 


Ehdotan 

Sen paremmin puolueet kuin niitä edustavat kansanedustajat eivät ole ansainneet palkkojansa, muista eduistaan puhumattakaan. Siksi ehdotan, että

vuoden 2015 ensimmäisessä lisätalousarviossa ja siitä alkaen luovutaan julkisista varoista maksettavasta puoluetuesta. Se korvataan tulevaisuudessa yksityistä varoista maksettavalla puolue- ja vaalituella. 

lisäksi välittömästi luovutaan valtiosihteeri-järjestelmästä ja kansanedustajien ja ministerien erityisavustajista ja -asiantuntijoista. Lainvalmistelussa palataan ministeriöiden virkamiespohjaiseen lainvalmisteluun, komitealaitoksen päätöksentekoon.

näin säästetyt varat osoitetaan lyhentämättöminä ja välittömänä ensiapuna puolustuslaitoksen materiaalihankintoihin vuonna 2015 ja vuosittain sen jälkeen. 



Lisäys 4.1. klo 08.00


Haluan palauttaa mieliin, kuka pääsi valtion kukkaron vartijaksi vuonna 2007. Ja pääministeriksi vuonna 2011. Aivan, Jyrki Katainen. Ja ketkä ovat olleet vallassa vuodesta 2007; Vanhanen, Mari Kiviniemi, Katainen ja Alexander Stubb; valtiovarainministereinä Jutta Urpiainen  ja Antti Rinne; Kepulit, Kokikset ja Demarit

valtiovarainministereinä Jutta Urpiainen  ja Antti Rinne;

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

kävin lukemassa tuon viittaamasi Ilta-Sanomien artikkelin. Kauhistuin, minä elin siinä luulossa, että armeijamme on edes kohtuullisesti sotakalustolla varustettu.

Meillä on yleinen asevelvollisuus ja siihen liittyvä sotilasvala. Voisiko näissä muuttuneissa olosuhteissa kieltäytyä asevelvollisuudesta sekä sotilasvalasta siihen vedoten, että maan hallitus ei ole pitänyt huolta velvollisuudestaan varustaa armeijamme riittävällä aseistuksella?

Hyvä vastareaksio olisi järjestää sotilaspassien julkinen polttotapahtuma Valtioneuvoston edessä.

Tarkoituksellisesti tapahtuneesta tulisi saattaa vastuulliset vastuuseen valtakunnanoikeuteen. Kyseessä ei ole sen vähäisempi asia kuin valtiopetos, jos armeijan riittävä varustaminen on jätetty heitteille.

Käteinen ja muut, hoohooi, häkki odottaa.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Poliittisten päätöksentekijöitten, eli puolueiden ja niitä edustavien kansaedustajien saaminen vastuulliseksi teostaan ja tekemättömyyksistään ei taida sisältyä perustuslakiin? Aina löytyy riittävästi ääliöitä, jotka toteavat.. "mutta te äänestäjäthän heidät ovat valinneet." Se on tunnetusti tehokas lausuma lopettamaan maasta kaiken kehityksen.

Tulet valitettavasti ilmeisesti ensi vaalien jälkeen havaitsemaan, että valtakunnanoikeudessa tuomitut ja sinne oikeasti tuomituksi kuuluneet nimitetään vielä ministereiksikin.

Valitettavasti häkki ei näitä rassuja odota ainakaan, ellei kansa ryhdy kapinaan. Ennemminkin heille on luvassa ritarikuntien mitalleita itsenäisyyspäivän pirskeissä 2017.

pacifisti kirjoitti...

Taisin tuolla taanoisissa blogeissasi sanoa, että Suomen puolustuspoliittinen tilanne muistuttaa tilannetta ennen talvisotaa. Silloin sos.demit viittasivat kintaalla maan puolustustarpeeseen. Tanner sanoi vielä elokuun puolivälissä 1939, että turhaa vouhotusta on puolustusvoimille rahaa antaa. Rahaa ei annettu kuin perusvarustuksen hankintaan ja tais olla juuri tämä Cajander, joka siirsi niistäkin varoista ison osan muuhun käyttöön. Muistaakseni puolustusbudjetin rahoista tehtiin ratsastusvelodroomi tulevia H:gin olympialaisia silmällä pitäen.

Eiköhän meillä liene Euroopan suurin reserviarmeija ainakin suhteellisesti ottaen, mutta varustelutaso on lähinnä sisällissotaa varten. Sillä ei vihollista varsinkaan idästä voi ottaa vastaan. Vaik´en olekaan Iltasta lukenut.

Se on pojat sillä lailla, että Euroopan puolustus perustuu NATO:on ja me ei nyt olla ulkopoliittisista syistä sen jäsen. Meillä on kyllä koulutustarkoitukseen yhteensopivat kalut ja meillä on se maasopimus. Kaikki olisi (on) muuten kunnossa, mutta nimet sopimuksen alta puuttuvat ( edelleen ulkopoliittisista syistä). ...mutta eiköhän se siitä.
Olisi siunatun hyvä, jos meillä edes joku turva olisi, sillä politiikkoihin emme edelleenkään voi luottaa. Suomalaisia ei saa panna enää kärsimään heikosta poliittisesta johdosta. Siksi olisi oikein hyvä jos näin tärkeä asia voitaisiin ulkoistaa joilekin vähän fiksummille.

fun kirjoitti...

Lukekaas joutessanne Eino Pohjamon kirja "Verinen tanner".

Hakki kirjoitti...

pacifisti, kiitti kommentista

Ei yksin Suomen puolustuspoliittinen tilanne muistuta tilannetta ennen Talvisotaa. Koko Euroopan tilanne muistuttaa monessa suhteessa tilannetta ennen Toista Maalimansotaa, on muistuttanut jo vuosia.

Muistaakseni Tannerin ja monen muunkin aktiivipoliitikon perustelu "pasifismilleen" oli sinänsä ymmärrettävä ´ei kai kukaan ihminen enää voi niin hullu olla....´ Mutta hekään eivät jääneet odottamaan vastausta. Nykypoliitikotkin oppivat sulkemaan silmänsä, korvansa ja suunsa jo aikapäivää sitten. Kun aiemmat sukupolvet ilmeisesti kuvittelivat historian loppuneen näyttää nykyinen polvi lopettaneen kaiken muun paitsi oman ja edustamansa puolueen etujen ajattelunkin.

Sen sijaan en jaksa usko, että meidän käytettävissä ei olisi riittävästi rahoja materiaalisesti uskottavan puolustuksen ylläpitämiseksi. En edes siitä, että NATO-jäsenyys olisi meille paras turvatae, parhaasta puhumattakaan. Mutta myönnettäköön, että sotilaallisen liittoutumattomuuden onnistumisen edellytys olisi aika toisenlainen maanpuolustushenki kuin se, mikä nyt tuntuu vallitsevan yhteiskunnassa.

fun kirjoitti...

Tosiasia on, että kansanäänestyksen niukasti myönteinen kanta EU-liitoksen hyväksi syntyi pääasiassa manipulaatiosta maan turvallisuuden lisääntymisestä liitoksen myötä. Ellei näi olisi väitetty olisi kansanäänestyksen lopputulos ollut kielteinen.

No, nyt kun olemme olleet jäsenenä jo riittävän kauan todetaan, ettei meidän turvallisuutemme ole sen kummempi kuin ennen liittymistä, eikä se EU:n toimesta lisäänny. Ollaan lähtötilanteessa. Turvallisuutta on lisättävä omin avuin puolustusmenoja lisäämällä. Toinen vaihtoehto on NATO-jäsenyys, joka ei taida tällä hetkellä ja tällä BKT:llä aiheuttaa lisäkustannuksia.

Mielenkiintoista nähdä onko eduskunta valmis lisäämään puolustusmäärärahoja "riittävän" puolustusvalmiuden aikaansaamiseksi? Vai päädytäänkö turvallisuusratkaisuun, joka ei tarvitse rahaa nykyistä enempää ?

Minusta on edelleen harhaan johtavaa ja historian valossa edesvastuutonta todeta, että me pystymme rahoittamaan riittävän puolustuskyvyn kun vastassa saattaa olla yksi maailman sotilaallinen suurvalta atomiaseineen ja ohjuksineen.
Historiasta on opittava sen verran, ettei enää lyödä päätä Karjalan mäntyyn yksin ja persaukisena.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Mitäpä me oikeastaan varuskunnilla tehdään kuin kaikkien puolueiden talouspolitiikka on ota rahat ja juokse?

Ei tänne jää muuta kuin lauma urpoja maksamaan ylihintaisia talojaan ja kesämökkejään.

Suomi oli jo 90-luvulla niin turha maa, että seisoin sotilasvalan ajan ajan suu kiinni ja sormet ristissä, koska en mitenkään pystynyt ottamaan sitä vakavasti.

Valalaulu pitäisi kanssa sorvata uusiksi muuttuneita olosuhteita vastaavaksi, koska jos tässä jäteläjässä pysyttelee hereillä niin syrjätyy vääjäämättä. Muut pitää vain omituisena jos tajuaa jotain.

Jotain "koko kansa unes on, edes alamäki loputon" sopisi paremmin ajan henkeen.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Jatkoa edelliseen

Puolustusvoimat on tyypillinen julkisen sektorin laitos, josta on tullut liian tärkeä kiinnittämään huomiota ympäröivään maailmaan.

Sille kuuluu ja sen täytyy saada, mutta yhteinen kakku ei ole sen vastuulla. Valtion pussin täyttäminen on Jonkun Muun vastuulla.

Talvivaarasta ollaan mieltä ja otetaan kantaa samaan aikaan kun kännykkäteollisuuden havittelemat harvinaiset maametallit annetaan pois muutamaa työpaikkaa vastaan, koska toisarvoisista asioista jaaritteleminen on kivaa. Siitä tulee niiku sellanen tunne, ettei ole vastuussa mistään.

En ole huolissani kapiaisien työpaikoista, koska valtion talouden tilaa ei olla tajuttu ympätä mukaan hienoihin selontekoihin ja muuhun joutavaan paperiroskaan, vaikka koko maanpuolustus on rakennettu sen päälle. Jos ei ole tuloja niin ei ole menojakaan ja se koskee myös varuskuntia ja asehankintoja.

Luulisi että niin isosta ja tärkeästä laitoksesta löytyisi joku joka olisi saanut suunsa auki jos asialla olisi ihan oikeasti jotain väliä.

En ole huolissani myöskään Suomen kansasta, koska se asennoituu asiaan samalla tavalla. Pitää saada sitä ja tätä ja on jonkun Kataisen vastuulla kun ei saadakaan, mutta itse ei haluta osallistua mihinkään.

Tasavallassa valta on kansalla ja vastuu tulee sen mukana.

Hakki kirjoitti...

Fun(deeraaja)

Periaatteessa sama turva kuin NATO-jäsenyydestä on myös EU-jäsenyydestä toki sillä erolla, että EUn sotilaallinen organisaatio on olematon. Siihen taas suurin syy, että EUn jäsenistä valtaosa nojaa - liiankin paljon - NATOon.

Aina tuodaan esille, että yhtäkään NATO-maata vastaan ei ole hyökätty, eikä ainakaan Venäjä ole hyökännyt. Sama koskee EUn jäseniä.

Tyhmyrille http://tyhmyri.wordpress.com/ totesin muutama päivä sitten asiasta: Vasta tulevaisuus tulee osoittamaan oliko valintamme yksinomaan EU-jäsenyyden hakemiseen riittävä.

Kuuluin toki itsekin silloin niihin, joiden mielestä meidän olisi pitänyt osata käyttää Neuvostoliiton romahduksen luomaa ikkunaa liittyäksemme NATOon. Toisaalta, eivätpä kepulit, demarit ja vasurit moiseen silloin taipuneet. Ne keskittyivät pelottelemaan kansalaisia moista edes ajattelemasta, hokien mielikuvitustarinaansa meillä olevasta kaikkivoivasta optiosta. Ja olihan takanamme noin 40 vuoden suomettumisen aika. Munat moisessa useimmilta poliitikkoina itsensä elättäviltä katosivat. Eihän edes asiallista keskustelua NATO-jäsenyydestä meillä sallittu ennen kuin vuosi sitten.

Siinäkin on puolensa, että säilyttää päätöksentekonsa ”kaikki” vapausasteet itsellään niin kauan kuin mahdollista kumartamatta liikaa mihinkään ja ennen kaikkea pyllistämättä mihinkään suuntaan. Se kyllä edellyttää luottamusta itseemme, puolustuksen uskottavuuteen ja uskoa johdon kykyyn hoitaa turvallisuuspolitiikkaa tarpeen mukaisesti. Venäjä tai sen perilliset tulevat taatusti säilymään naapureinamme, tapahtuipa tulevaisuudessa melkein mitä tahansa. NATOsta en osaa olla yhtä varma.

http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2014/08/taman-putler-tahtoo.html

Hakki kirjoitti...

Satumainen

Näkymät eivät todellakaan hyviltä näytä. Toisaalta netin kautta alkaa syntyä yhä selkeämpi näkemys siitä, että ihan kaikki ei enää mene, edes kaikelta kansalta läpi. Siitä ei välttämättä mene kovin montaa askelta siihen, että kansa alkaa ihan oikeasti vaatia edustajiksi äänestämiään vastuuseen. Aletaan kyllästyä näihin kaiken maailman fantsuttelijoihin, verkkosukka-tyttöihin, futaajaiin ja muihin, jotka eivät edes päättäessään tiedä, mistä asiasta ja mitä päättivät.

Toivossa on ainakin hyvä elää. Parempi kuin toivonsa menettäneenä.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Hakki

Kansainvälisen valuuttajärjestelmän romahtamisen estäminen on ollut maailman tärkein asia vuodesta 2008. Muuhun ei olla ehditty paneutua juuri ollekaan eikä oikeastaan mitään edes olisi tehtävissä, koska velkaa ja luottotappioita on paljon ja tuloja on vähän.

Kumminkaan siitä en olla vieläkään tietoisia eikä armeijan supistaminen näin ollen välttämättä ole huono juttu.

Onpahan vähemmän resursseja lähteä mukaan hyökkäyssotiin sitten kun talous vääjäämättä kaatuu ja ryöstöretket alkavat.

Puolustuskin on aika hyvin kohdillaan, koska vihollinen on luultavasti tulossa ankkalammikon läpi ja puolustusvoimien komentajat ovat rantahurreina vetäneet parhaansa mukaan kotiinpäin.

Lakkautettaville varuskunnille on vaikea keksiä käyttöä, joten niissä voitaisiin valmistautua kielikurssittamaan kansaa siltä varalta että venäläiset päättävä hyökätä. Uutta ainoaa virallista kieltä on kuitenkin hyvä osata jos aikoo pärjätä byrokratian kanssa.

fun kirjoitti...

Hakki, lue tarkkaan mitä Satumainen pränttää! Siinä meille fossiileille on maanpuolustuksen mallia.
Taitaisikin olla parempi lakkauttaa koko muodollisesti pätevä armeija ja katsoa kuka naapuri tai naapurin naapuri meidät hallintaansa edes haluaisi,-itsepäisen kansan.
Tulevaisuus taitaa olla sivarien ja jalkapantasotilaitten.
Mitäs me heistä,-eivät hekään meistä.
Amen.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

fun

Täähän on ihan loogista.

Jos vihollinen olisi tulossa idästä, Puolustusvoimilla olisi mahdollisimman paljon toimintaa Itä-Suomessa. Koska Ankkalammikko kuitenkin vaikuttaa olevan tärkein, vihollisen täytyy tulla Keski-Euroopan suunnalta.

Ja koska Puolustusvoimat näkee valtion vain taskuna, josta pitää ammentaa lisää rahaa, ja katselee huolettomana vierestä kun kansantaloutta tuhotaan, koko laitoksella ei ole pohjimmiltaan mitään merkitystä. Muussa tapauksessa eloonjäämisrefleksi olisi herännyt jo ajat sitten.

Tietty on olemassa sekin mahdollisuus, että Suomi on pelkkä eläintarha, jossa valta on annettu apinoille, mutta sellaisen puolustaminen on niin turhaa, että helpommalla pääsee kun ajattelee, että maata johdetaan järjellä. Vihollinen on taatusti tulossa Keski-Euroopasta eikä Puolustusvoimien säilymisellä ole pohjimmiltaan mitään merkitystä.

Plussaa on myös se, että venäläiset ovat outoja, mutta eivät tyhmiä, kun taas suomalaiset ovat sekä että, joten määrätietoinen pyrkimys unohtaa koko Itä-Suomi ei ole loppujen lopuksi mikään vahinko.

Hakki kirjoitti...

Fun(deeraaja) ja Satumainen

Vakuuttavaa ja vastaan sanomatonta perustelua.