torstai 29. tammikuuta 2015

Viholliseni vihollinen on ystäväniKun Francisco Francolle Espanjan sisällissodassa voittamiseen riitti Madridin kaupungin muurien sisällä oleva viides kolonna, riittää Putlerille ilmeisesti vielä pienempi panos; havainto siitä, että viholliseni vihollinen on ystäväni.Muutama viikko sitten olin jostain valtamediasta lukevinani, että Venäjä kartuttaa merkittävästi Euroopan populistipuolueiksi arvosteltujen vaalikassoja. Muistaakseni esimerkkeinä olivat ainakin seuraavien EU-maissa toimivat puolueet; Front National, UKIP, Unkarin Fidesz ja Kreikan Syriza.Ja ilmeisesti strategia toimii. Kreikassa on jo natsannut ja ensimmäisen valtiovierailun suunta kai jo selvä? Ranskassa Hollande taipui vasta massiivisen painostuksen jälkeen olla luovuttamatta Mistraleja Mustalle ja Itämerelle. Seuraavatko poliittiset voitot vielä Espanjassa, Ranskassa, Italiassa ja vaikkapa Englannissa? Unkari taitaa olla jo taskussa ja Ukrainan neutralointi taitaa olla vain ajan tai tahdon kysymys. Transnistriaan kulkee tie.Putlerin strategia on ollut jättää EU oman onnensa nojaan ja keskittyä ratkomaan kahdenkeskeisiä pohteita yksittäisten EUn jäsenien kanssa juuri siten; kahden kesken. Hajoita ja hallitse on historian saatossa toiminut hyvin. Miksi ei siis nyt, kun Eurooppa ei ole Liittovaltio Eurooppaa vaan 28 maan kauppaliitto, jota yksi valtio - Saksa – johtaa oman sisäpolitiikkansa tarpeiden pohjalta. Toinen - Ranska – vikisee jo väkinäisesti perässä. Kolmas on hilaamassa saartaan vielä kauemmaksi Atlantille.

Euroopan pienten kansojen rauhantoivo oli ensimmäisen maailmansodan jälkeen Kansainliitto. Juuri se Woodrow Wilsonin luomus, jonka Talvisota lopulta historiaan upotti. Nyt upotetaan Euroopan Unioni. Ja syykin on pitkälti sama. Kun Euroopan entiset suurvallat keskittyvät hoitamaan omia intressejään, eikä yhteisesti hyväksyttävää johtajuutta ole valtioiden keskuudesta löydettävissä, ulkoinen pelimies kyllä onnistuu.
Keskusteluille konkreettisista kysymyksistä Moskovassa taitaa kohta olla taas aika? Tiedä vaikka olisi jo käytykin.


9 kommenttia:

fun kirjoitti...

Minä pidän tällaisista analyyseista. Pintaa syvemmälle on sukellettava, jotta helmen löytäisi.

Nämä nykyiset sodat ovat shakkia. Varsinainen sota, joka näkyy paukkuu ja haisee ruudille on ainoastaan sodan yksi harkittu siirto.

Mulla on ollut myös sellainen kutina, että EU on melkoisen heikko paperitiikeri ilman NATO:n vahvempaa tukea. Nato on taas samaa kuin USA.
Putler on asian pannut merkille.

Minusta nyt käydään kovaa kilpajuoksua siitä kumpi natkahtaa sisältäpäin ensin; Venäjäkö vai EU.

Hakki kirjoitti...

Fun(deeraaja)

Ilmeisesti EUn suuret kukkoilevat keskenään, kun eivät muuta ole historiastaan oppineet. Ja viimeisen sadan vuoden ajan USA on ollut valmis pelastamaan. Tokko on enää, kun maailmaa on muuallakin.

Olen samaa mieltä; "nyt käydään kovaa kilpajuoksua siitä kumpi natkahtaa sisältäpäin ensin; Venäjäkö vai EU." Valitettavasti voi ihan hyvin käydä niin, että EU natkahtaa ensin.

fun kirjoitti...

Se olisi todella paha asia.
Suomella on nuorallatanssijan rooli.Nyt pitäisi pitää pää kylmänä, sillä aivan näinä kuukausina valetaan kannut pitkään käyttöön.

Venäjä ei Krimistä tule enää koskaan luopumaan. Mariupolissa taitaa helpottaa kun Rosenberg sai siltaurakan Krimille.

Hakki kirjoitti...

Fun(deeraaja)

Venäjällä on etunaan valitettavan vahva johtajuus, kansan kovat koettelemukset ja kyky tehdä EUsta syyllinen kaikkiin ongelmiin.

EUlla ei ole johtajuudesta tietoakaan, isot vahtivat yksinomaan omia etujaan ja viis veisaavat pienistä maista. Kokonaisuus lipsuu Merkelin ja Saksanpeesissä hyvää vauhtia kohti anarkiaa. EUsta ja Eurosta joudutaan kohta puhumaan imperfektissä kun Putler saa tahtonsa läpi.

Eurooppa ei voine hyväksyä Krimin jäämistä Venäjälle. Ei ainakaan niin kauan, kun jenkit ovat mukana NATOssa. Mutta vielä pari uutta rotestivoittoa niin jenkitkin jäävät tulematta.


http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2007/09/ystavani-ei-vastannut.html
http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2007/09/csisn-tuloksia.html
http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2011/06/historia-ei-toista-itseaan-eihan_11.html

Silloin voi todella käydä niin, että Neuvostolaivasto edelleen miehittää Sevastopolia.

fun kirjoitti...

Ei, ei historia itseään toista,-se kopioi!
Lukain joutessani ja paremman puutteessa Raimo Seppälän kirjan Pelon vuodet. Siinä Seppälä penkoo Poika Tuomisen kirjeenvaihtoa, lehtiartikkeleita, ystävyyssuhteita ja osallistumista suomalaiseen politiikantekoon lähinnä maanpaosta Tukholmasta käsin. Tässäkin kirjassa oli viimeisillä sivuilla tarinaa Pohjosimaisen puolustusliiton kehittämisestä. Nyt kun ajatellaan asiaa niin montakohan kertaa kopiokone on tässäkin asiassa pyörähtänyt?

Hakki kirjoitti...

Fun(deeraaja)

En ole kirjaa lukenut, vaikka ehkä pitäisi? Poika Tuomisen kirjat ilmeisesti olen.

On varmaan niin, että Suomen ei koskaan olisi pitänyt itsenäistyä. Ei Ruotsista eikä Venäjästä. Meillä on aivan liian sisäsiittoinen kansakunta aivan liian paljon vartijana. Takaisin vaan historian pankolle vaan ja kääntämään kykeä. Annetaan muiden tehdä ja itketään sitten yhdessä, kun me emme ajopuuna koskessa voi itse tulevaisuuteemme vaikuttaa.

fun kirjoitti...

Hyvin todettu, näinhän tässä on käynyt. Tosin emme makoile Venäjän emmekä Ruotsin pankolla. Vaan onhan meillä ollut kolmannetkin pankot. Nämä Saksan uunien pankot ovat olleet meille aina kaikkein lämpöisempiä. Siellä taas köllötellään ja odotellaan lämmön nousua niin kuin aina ennenkin. Historia ei toista itseään,- eihän?

fun kirjoitti...

Innostuin tuosta Poika Tuomisesta niin, että luen hänen omaa kirjaansa "Maan alla ja päällä". Mielenkiintoista lukea hänen näkemyksensä vuosista 1920-39.
Kyllähän tässä saa täsmennystä moni asia, jonka olen itsekin saman suuntaisesti pähkäillyt.

Tänään tuli eduskunnasta epäluottamuslausekeskustelu tuosta Kreikan asiasta.
Tiedän, ettet ole samaa mieltä, mutta seuraavissa vaaleissa on kyllä äänestettävä jotain muuta kuin näitä kahden vaalikauden valtapuoluetta. Jäljelle ei kovin montaa puoluetta jää.
Mitä pienemmäksi hyväksytyt äänet jäävät, sitä varmemmin nuo ketkut pääsevät taas läpi. Mieti tätä kun uurnille marssit.

Hakki kirjoitti...

Fun(deeraaja)

Et ehkä ota huomioon valittujen legitimiteettiä?

Jos 100 % äänioikeutetuista äänestää "numeroita" kukaan ei aseta valittujen valinnan (eikä vallan) legitimiteettiä, ei laillisuutta, ei edes vallan uskottavuuttakaan kyseenalaiseksi. Vaikka "nukkuvien" määrä nousisi 70 prosenttiin äänioikeikeutetuista, mikään

Jos vain 10 %kin äänensä käyttäneistä jättää äänestämättä "numeroita" ei sillä, keitä tulee valituiksi ole juurikaan väliä. Uskottavuutta päätöksentekijöinä ei heillä ole. (No ei varmaan ole nykyporukallakaan, mutta sen jälkeen MOT.) ;-) Vaan nyt se ei ole yleisesti tiedostettu.