lauantai 31. tammikuuta 2015

Suomalaisten Herra-onni koetuksella? Vaiko vaaleja pukkaa?Liikanen, Rehn ja Katainen?
Stubb, Urpiainen ja Kiviniemi?
Soini, Sipilä ja Rinne?

Joskus on mukava herätä aamulla varhain keräämään matoja. Niinpä tänään.

Hesarissa Erkki Liikanen - ei se evakko - kerää aplodeja sille, että 6 - 7 vuoden kuppaamisen jälkeen EKP on tehnyt päätöksen setelirahoituksesta, eli päätöksen ostaa 1.000 miljardin valtioiden velkakirjoja . Oma rooli ja oma valmistautuminen ovat jälleen kirkkaana esillä. Yllättäen juuri Erkin mielipiteet ovat valikoituneet tehdyiksi päätöksiksi?

Hänen ollessa puoluettaan edustavana valtionvarainministerinä 1987 – 1990 – aivan, juuri siinä kahvinjuoja Harri Holkerin hallituksessa – luotiin pohja vakaan markan politiikkaan johtavalle lamalle. Siihen, josta jotkut puhuvat kulutusjuhlan katkaisijana. Siis siihen, joka ilman globaalistuneiden maailmanmarkkinoiden kasvua ja EU-jäsenyyttä oli tuhota taloutemme jo 1990-luvulla. Kannattaa pitää mielessä, että tämä Erkki on savolainen; ei karjalainen ollenkaan. Onnekseen pääsi pakoon Eurooppaan. Ja hän on täällä tänään.... taas.

Eilisen Hesarin Kulmapöydässä Olli Rehn – ei ole sukua Elisabethille, jolla sentään oli munat – selitteli syitä, miksi ei halua istua niinikään kansanedustajaehdokkaana olevan vaimonsa vieressä. (Joko kansanedustajuudesta on virallisesti rälssi muodostunut?) Onneksi selvitti samalla, että hänen tapauksessaan ehdokkaaksi asettuminen ei ole vaalishoppailua ollenkaan ja tiedämmehän kaikki, ettei Juha Sipilä ole hänelle ulkoministerin paikkaa luvannut. Vaalityöksi riittää nyt varmaan se, kun entinen talouskomissaari Rehn nöyrästi myöntää: "Eurokriisin hoidossa on tehty virheitä"? Passiivissa. Aktiivisuus onkin rajoittunut Alpo Rusin puolustamiseen.

Jyrki Kataisen kontribuutio Suomen taloudelle on suurin piirtein samaa mittaluokkaa kuin Erkin. Kuitenkin sillä erolla, että Erkki pääsi pois piiloon ennen kuin kukaan oikein huomasi mihin hänen vvm-pestinsä johti. Sauli Niinistön luomalla kansanedustajavaaliharavalla Jyrki sai fantsutella loppuun asti, sotkea SoTen, jäädyttää kunnat, kaksinkertaistaa julkisen sektorin lainasalkun. Jäljelle jäi vain rauniot. Kenen annamme seuraavan kerran tuhota taloutemme?

Pätkäpääministerien osa ei varmaan ole nannaa, mutta itsepä ovat roolinsa valinneet. Tietoisesti jätetään pääministerivalinta oman puolueen aktiiveille, ettei vahingossa syntyisi vääränlaista tulosta. Se että siinä tuhlataan kansalaisten ja kansakunnan tärkeintä resurssia – aikaa – tyhjänpäiväiseen toimettomuuteen, ei puoluevaltaista politbyrokratiaamme vakuuta. Ja hehän ovat jo päätösvallan monopolisoineet. Tyhjät mantrat – ”no eihän mikään kuitenkaan muutu” – kelpaavat edelleen sekä medialle että vaalikarjalle. Sitä jää oikein ihmettelemään, mihin vaaleja tässä maassa yleensäkään tarvitaan? Annetaan jatkossa oikean porukan päättää.

Tumppi voi kuitenkin olla huoletta, eiköhän puolue pojalleen paikan löydä? Löytyihän se OECDstä Marille ja EITstä Urpiaisellekin, vaikka ei Täti Tiukkaakin Tiukemmalle sitten kelvannutkaan. Ehkä tekee Vapaavuorelle hyvää päästä seuraamaan Saulin jälkiä? Oppisi kamreeriksi?

Ja mitä meille taviksille sitten jää jäljelle? Sitran loihtima kasvuohjelma? Vai taas uusi kierros vastuutonta valtapolitiikkaa? Tai ehkäpä Kreikka tällä kertaa yllättää ja meidät pelastaa? Omin avuin se ei kyllä enää onnistu.PS. klo 11.30

Taviksille tuskin jää mitään, sillä toimiakseen tuo EKPn setelinkylvö edellyttäisi, että valtiot käyttävät näin syntyneet varat viisaasti; työpaikkoja synnyttäviin tuottaviin investointeihin. Siitä ei tuolla porukalla ole pelkoa. 


7 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Hyvin on sana hallussa :)

fun kirjoitti...

Ei kun viiltävän terävää analyysiä!
Hei äänestäjät,-ne leikkii meillä.
Päivälehtiä netissä selaillessani silmiini osui Turun Sanomien mielipideosastolta jonkun Miettisen kirjoitus EU;n "demokratiasta". Kirjoittaja Miettinen ilmoitti edustavansa Itsenäisyyden puoluetta. Pakisi ihan järkeviä. Jos luulee, että äänestämällä JOTAIN MUUTA pystyy vaikuttamaan niin eiköhän vähintään sama vaikutus synny Itsenäisyyspuoluettakin äänestämällä.

Liikanen kävi juuri meillä TV:ssä. Puhui vakuuttavasti ja flunssaisen matalalla ja vaikuttavalla äänellä ihan vakavia. Enää ei luvannut nostaa lapsilisiä kolminkertaisiksi niinkuin teki vvm-aikanaan. Savolainen tosiaan vastuu siirtyy kuulijalle.

Olli Rehn-Bobrikoff onkii onneaan taas meidän järvestä. Onkos sillä kalastuslupaakaan,-vierasmaalaisena? Hartmania kaivataan.

Kokoomukselle käy fantsuinen tuuri, jos mahtuu tulevaan hallitukseen.
Ovat syöttäneet aivan liian kauan meille noita silakoita ja juoneet kaffetta päälle.

Hakki, kun olet noita suuria ajattelijoita,- Halla-Ahon ohessa, niin etkös voisi paneutua tuohon Itsenäisyyden puolueeseen. Niillä tuntuu olevan arvot kohillaan. Jos välttämättä pitää olla joku muu niin miksi ei sitten Itsenäisyyspuolue. Olishan se niin mieltä nostattavaa jos saisimme itsenäisyytemme takaisin. Kyllähän tuo porukka on ainoa toivo vallankumouksen ohella.
Tarkkaillaan ja pidetään mielessä vaalipäivänä. Itsenäisyys tulee,-oletko valmis.Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

tässäkin asiassa täytyy astua pari askelta ylemmälle hierarkiatasolle ja tarkastella kokonaisuutta sieltä. Reunaehdoista näkyy minulle merkittävimpänä euro ja globaali vapaakauppa. Nämä ovat nyt sellaisessa asennossa, että olipa Suomessa kuka tahansa valtiolaivan ohjaimissa, mitään tolkkkua siitä ei aikaiseksi saisi. Euron meille liian korkea kurssi näivettää viennin ja erilaiset energiaverot energiaintensiivisen perusteollisuutemme - puunjalostus ja metallurginen teollisuus - kilpailukyvyn. Globaali vapaakauppa sallii uudenmuotoisen orjatyön - ja lisäksi ilman energiaveroja - Kaukoidän maissa, emmekä me senkään kanssa voi mitenkään kilpailla. Turha syyttää poliittista järjestelmäämme sellaisesta mihin se ei itse ole osallisena, syyt ovat paljon hierarkisesti paljon ylempänä.

Nyt näyttäisi siltä, että kansallisissa vaaleissa äänestämällä ei tämä tilanne korjaannu; muutoksen täytyy lähteä koko EU:n piiristä. Kreikka yrittää nyt mielenkiintoista ratkaisua, saapas nähdä kuinka siinä oikein käy.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

Fun(deeraaja)

Valitan, en jaksa sentään ihan aina ja jatkuvasti itseäni toistaa. Enkä ainakaan samoille ihmisille. Jos vain ei mene perille, ei se minun jankkaamisesta parane.

Sama koskee sekä Itsenäisyyden, että Halla-ahon puoluetta. Varmaankin toinen tai vaikka molemmatkin vallankumouksen saavat aikaan. Mutta eipä ole ne vammat edellisestäkään vielä kunnolla arpeutuneet.

Mutta nyt kun historian iso pyörä taas on liikkeessä, en lainakaan ihmettelisi, jos .... Suomessakin.


Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Olen samaa mieltä; mitä Saksa ei ole saanut tuhottua inflaatiokammollaan tähän mennessä, lopusta pitää huolen ihan iki-omat poliittiset idioottimme. Valitettavasti ketään sellaista, jolla olisi edellytyksiä saada jotain järkevää aikaseksi, ei näissäkään vaaleissa ole edes ehdolla. Ja jos joku tarpeeksi "hullu" löytyisikin hänestä polutbyrokratiamme rakenne tekee selvän alta aikayksikön.

Olen kanssasi eri mieltä; liittovaltiossa saattaa olla niin, että osavaltion tahto ei ratkaise, mutta valtioden kauppaliitossa muutos lähtee itsenäisistä valtioista. Vai miksi ihmeessä haluat katsoa kuis Kreikan käy? Päinvastaisista kansalliststa kuvitelmista huolimatta, kansojen väliset ja sisäiset ristiriidat harvoin ratkeavat odottelemalla. Johan tässä sitä paitsi on jo vuosia odoteltukin.

Minä voisin vielä yhtyä ihmettelyyn, että saas nähdä kuin EMUn ja EUn nyt käy? Vähintään kolmannen kerran sadan vuoden aikana Saksa tekee kaikille muille elämän mahdottomaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

+++ Vai miksi ihmeessä haluat katsoa kuis Kreikan käy? +++

Siksi, että Kreikan esimerkkiä seuraavat sitten Portugali, Espanja ja lopuksi Italia.

+++ saas nähdä kuin EMUn ja EUn nyt käy +++

Niinpä, se liittyy juuri tähän samaan kokonaisuuteen. EU olisi ollut ihan hyvä vapaakauppa-alueena, mutta eköhän se ole juuri tämä Saksa, joka halusi senkautta jotain paljon suurempaa. Vanha suomalainen sananlasku sanoo, että se joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa.

+++ Vähintään kolmannen kerran sadan vuoden aikana Saksa tekee kaikille muille elämän mahdottomaksi +++

.... ja samalla se on tekemässä myös elämän itselleen kovin vaikeaksi. Ei tämä meno täälläkään pureksimatta mene, AfD on nousemassa merkittäväksi poliittiseksi vaikuttajaksi, ennakoiden SUURIA yhteiskunnallisia muutoksia. Samaan aikaan kiehuu muutoksen soppa hiljaa Venäjän kattilassa. Euroopassa ollaan kääntämässä ihan kaikki taas ylösalaisin. Sukkessiivista muutosta pukkaa nyt moneltakin suunnalta.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Sanot "ovat samaa kokonaisuutta" ja toki niin onkin. Minunkin mielestäni.

Kommenttini kuitenkin liittyy ihmetykseen, että me annamme / jätämme muiden tehtäväksi asiat, jotka meidänkin toimin olisi hoidettavissa, jos poliitikoistamme olisi muutakin kuin pitämään huolta edustamansa etujärjestön edusta.

Mutta meillä ei politiikan huipulle nouse ihmiset, jotka osaavat muuta kuin todeta, että "Fantastista", osaavat pukeutua verkkosukkaan tai antaa porukan päättää kun eivät itse osaa tai uskalla.

Ei johtaminen, eikä kansakunnan johtaminen ainakaan voi olla ensisijassa peesaamista ja gallupennusteitten maksimointia. Paitsi meillä? Luokan paras ja kuuliaisin oppilas - syndrooma.

Muutos lähtee yksittäisistä ihmisistä. Kenestä tahansa. Ei puolueneuvostoista.