lauantai 7. tammikuuta 2012

Tarvitsemme yhteisen innostavan tavoitteen




Siis kaikki maailman kansat tarvitsevat sellaisen, tai ainakin mahtimaat ja niiden kansat. Otetaan esimerkiksi vaikkapa USA, Kiina, Venäjä, Intia, EU. Elleivät ne pysty sellaista yhdessä löytämään alkaa keskinäinen nokkapokka kuumentua viimeistään silloin, kun hupenevista luonnonvaroista, lämpenevästä ilmastosta ja kuralla olevasta finanssitaloudesta aletaan kättä vääntää.

Entisaikaan hallitsevalle eliitille riitti sodan aloittaminen jonkun kanssa, kenen kanssa tahansa. Mieluiten tietysti jonkun heikomman kanssa, jotta tavoiteasettelusta vs. tuloksesta ei tule omalta kannalta perverssi. Nykyisin riskit  käynnistyväksi "ihmiskunnan lopulliseksi ratkaisuksi" alkavat onneksi jo sitä luokkaa, että sodan aloituskynnys koko ajan nousee. Ei tietenkään kaikenkarvaisten pikkukärhämien, vaan sen aidon, oikean III SuperJytkyn.

Joten tästä lähtee.

  • Raha on osoittautunut vain velaksi, biteiksi tietokoneiden muistissa, jonka määrää voidaan joustavasti kasvattaa velkaantumista lisäämällä, niin lisätään. 
  • Osaamisintensiivisiä töitä tarvitaan joka puolella maapallon, velkakriisiin itsensä ajaneissa länsimaissakin. Luodaan töitä. 
  • Kasvuun perustuva talousmallimme tulee tiensä päähän viimeistään silloin, kun nykyisten kehitysmaiden kansalaisille on tarjottava sama mahdollisuus kuluttaa kuin meille etuoikeutetuille, lisätään resurssointimahdollisuuksia.
  • Kun vesi, energia ja ruoka uhkaavat maapallolta loppua väestön kasvun seurauksena, niitä on hankittava lisää.
  • Kun ihmiskunta ei ole onnistunut löytämään sotaa parempaa instrumenttia väestökasvun hillitsemiseksi eikä ilmastokatastrofin seurauksien poistaminenkaan ota onnistuakseen...



Mutta kun siellä on jo käyty lisätään nyt haastetta ja vaikeusastetta ja ....

.... muutetaan Marssiin.


Ennemmin tai myöhemmin meidän on täältä jonnekin lähdettävä joka tapauksessa.  Eikö silloin ole tehokkaampaa tehdä se yhdessä, rakentavasti, hyödyllisesti, työllistävästi nyt kun vielä on aikaa, eikä odottaa sitä tilannetta kun on pakko? Ja ensimmäiset sata vuotta järjestetään vain menomatkoja. Halukkaita lähtijöitä löytyy pilvin pimein, jos onnistumistodennäköisyys ylittää 50 %.


PS.

Yritin löytää linkin viimeksi näkemääni Stephen Hawkingin asiaa käsittelevään suomalaiseen haastatteluun, mutta en löytänyt. Muistan hänenkin kannattaneen ajatusta jo aikapäivää sitten. Nyt saattaisi olla korkea aika.


PPS. 9.1.2012 klo 09.15


Tältä näyttää Tellus Marsista nähtynä.


17 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hakki: alat lähestyä perimmäisiä kysymyksiä. Lähes kaikki tulevaa osoittavat indikaattorit osoittavat kaakkoon.

Oman eletyn elämäni aikana maapallon väkiluku on kasvanut 2,5 miljardista 7 miljardiin, mikä on ollut pääosin halvan öljyn kausaali. Meillä on ollut lähes ilmainen energia, joka vihreän vallankumouksen (= öljyintensiivinen tehomaatalous) kautta on kanavoinut havaksi ruoaksi ja muuksi yhteiseksi hyväksi, joka sitten on mahdollistanut ruokkia näinkin suuren väestömäärän.

Kaiken takana on siis öljy. Olemme ”öljyn maailmankauden” puolessavälin. Geologina tiedän, että Peak Oil on geloginen välttämättömyys, jonka vaiheen jälkeen öljyä on vielä puolet käyttämättä, mutta jatkuvasti kalliimpaan hintaan.

Halpa öljy on siis ollut sama kuin halpa ruoka ja sen loppuminen aikaansaa erilaisia levottomuuksia kaikkein köyhimmissä maissa. Viime talvena ja parhaillaan koemme eräissä muslimimaissa kansannousuja, joissa eräänä merkittävimpänä tekijänä on ollut kallistunut ruoka. Esim. Egyptissä muistaakseni 60% kansasta ansaitsee vähemmän kuin dollarin päivässä ja koko 80 miljoonainen väestö asuu samansuuruisella maapinta-alalla kuin mitä Hollanti.

Pelkästään halvan öljyn loppumisen kautta toteutuu koko maailman mittakaavassa malthusialainen katastrofi kun globaalin populaation koko ylittää olemassaolevat resurssit.

Meillä läntisissä yhteiskunnissa pysyvästi kallistunut ja kallistuva öljy on tehnyt ”haasteelliseksi” hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämisen. Valtioiden budjetit on täytynyt tehdä velkapainotteisiksi, koska öljyn aiheuttama ”input” on tehnyt poliittisille järjestelmille vaikeaksi pitää olemassaolevaa yhteiskunnallista palvelutasoa yllä. Ei ole ymmärretty öljyn hinnan pysyvästi korkean ja kallistuvan hinnan mekanismia vaan on arveltu, että tulevaisuudessa taloudellinen kasvu kuittaa velat. Tämä velkaa velan päälle politiikka on nyt tullut tiensä päähän ja siinä olen kanssasi samaa mieltä, että koko järjestelmän romahdus on lähiaikojen tapahtuma. Koko homma alkoi subprimena USA:n puolella ja jatkuu nyt Euroopassa.

Suurvaltapolitiikassa tämä näkyy parhaillaan - valitettavan vähän lehdistön seuraamisen ulkopuolella - uudenlaisten asetelmien hakemisena Lähi-Idässä öljynsaannin ympärille. Verkkomedia seuraa aihetta kiitettävällä tavalla, tuorein juttu kannattaa lukea

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=2224

USA tajuaa tasan tarkkaan mitä öljynsaannin loppuminen sille merkitsee. Se merkitsee koko läntisten yhteiskuntien koko nykymuotoisen toiminnallisen infran romahtamista, nykyisen tuotantotavan katastrofia.

Mahdollisesti on tosiaan alkamassa kolmas maailmansota öljyn ympärille. Joka sitten jatkuu neljäntenä maailmansotana puhtaasta vedestä, edellyttäen että voimia sodankäynnille vielä on olemassa.

Elämme äärimmäisen vaikeita aikoja. Ja samaan aikaan globaali media nukkuu ja näpertelee toisarvoisten kysymysten parissa.

tutkija Pohjanmaalta

intrigööri kirjoitti...

Olen ollut pitkään sitä mieltä, että ihmiskunnan kaukainen tulevaisuus on avaruudessa. Kuusta ja Marsista pitäisi aloittaa ennen kuin suunnataan tähtiä kohti siirtokunnittain monia sukupolvia kestäville avaruusmatkoille. Tätä Tellusta on jo aika ajatella kokonaisuutena ja yrittää hallita ihmiskunnanmuutosta, missä mm. kaikkein kurjimmat lisääntyvät eniten. Siis poistetaan aluksi porukalla se pahin kurjuus. Siinä sitä oikeaa rauhantyötä riittäisi. Insinööritieteet ja muu osaaminen kehittyvät kyllä koko ajan. Kiinalaiset Afrikassa tarjoavat jo yhtä pohjamallia kehitystyölle.

Hakki kirjoitti...

Pohjanmaan tutkijalle, tervetuloa ja Hyvää Uutta Vuotta.

Mielenkiintoisia aikoja elämme, mutta tuskinpa ne paljoa vaarallisempia on kuin elämä yleensä? Kuoltava meidän kaikkien kuitenkin joskus on.

Ettei taaperrukuksemme Telluksella jäisi pelkäksi universumin historian näkymättömäski alaviitteeksi, nyt olisikin korkea aika yhteiseen ponnistukseen. Mars olisi tässä käypä kohde. Samalla saattaisimme ehkä ehkäistä muuten edessämme olevan III SuperJytkyn.

Edistäisikö asiaa, jos sen ympärille rakennettaisi englanninkielinen kansainvälinen painostusryhmä Kasvokirjaan?





PS.

Mikä linkittämäsi Verkkomedia oikein on, tiedätkö siitä enemmän?

Hakki kirjoitti...

intrigööri, tervetuloa ja Hyvää Uutta Vuotta.

Mielenkiintoinen tuo näkemyksesi siitä, että täällä Telluksella mm. kaikkein kurjimmat lisääntyvät eniten. Katselin nimittäin pari päivää sitten kaikki 18 osaa Jared Diamondin ohjelmasta Guns, Germs and Steel -ohjelmasta YouTubesta.

Käsitykseni mukaan yhteisen matkan masinoiminen Marssin asuttamiseksi saattaisi olla juuri se, mistä mm. kaikkein kurjimmat hyötyisivät eniten. Räjäyttäisihän moinen hyperhanke kaikki kasvun esteet kerralla.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

en jaksa uskoa ihmisen siirtymiseen avaruuteen muuten kuin jonkinlaisen "solu- ja geenipankin" muodossa. Olosuhteet muilla paleetoilla ovat kuitenkin niin toisenlaiset: painovoiman ero, ilmakehän koostumuus, ultraviolettisäteilyn voimakkuus ja moni muu. Me olemme evoluution tulos juuri näihin olosuhteisiin missä nyt olemme. Siirtyminen siirtolaiseksi toisille planeetoille ei ole oleva ratkaisu väestöräjähdykseen, joka saanee ratkaisunsa varsin nopeasti mahdollisesti ilmastonmuutoksen ja sotien kautta. Sen jälkeen meillä on kyllä tällä maapallollakin elämisen mahdollisuudet, ei kylläkään näin runsaslukuisena kuin mitä nyt.

En ole tietoinen, mikä tämä Verkkomedia on. Useimmissa jutuissa on runaasti lähdeaineistoa, joihin kirjoitukset perustuvat. Joka tapauksessa, wirkistävä vaihtoehto Erkkomedian rinnalla.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

tutkija Pohjanmaalta

Tuskinpa evolutio loppuu vaikka olosuhteet Marssissa hiukan omistamme poikkeavat? Ensimmäiset 1 000 vuotta saattavat olla haastavia, mutta sen jälkeen meillä on jo kaksi pallukkaa tuhottavanamme.

Mitä taas väestöräjähdyksen seurauksiin tulee muistan jostain (National Geographic?) lukeneeni, että jos jokaiselle nyt elossa olevalle ihmiselle annettaisi ruhtinaallinen puolen neliön tila, me kaikki mahtuisimme Los Angelesin kaupungin alueelle. Ja neljään kerrokseen pakattuna vastaavasti neljäs osaan.


Täytynee tutustua tuohon Verkkomediaan sitten tarkemmin.

Anonyymi kirjoitti...

--- Mitä taas väestöräjähdyksen seurauksiin tulee muistan jostain (National Geographic?) lukeneeni, että jos jokaiselle nyt elossa olevalle ihmiselle annettaisi ruhtinaallinen puolen neliön tila, me kaikki mahtuisimme Los Angelesin kaupungin alueelle. Ja neljään kerrokseen pakattuna vastaavasti neljäs osaan ---

Hakki: tätä vastaavanlaista tuubaa olen kuullut superlisääntyjien suusta. Tuolla samalla tilalla sitten hankitaan vesi, ruoka ja muut elämisen kannalta välttämättömät raaka-aineet. Jo peltotilkuna tuo pinta-ala on varsin vähäinen :-)

Tuo 1000 vuotta on kyllä evoluutiolle varsin vähäinen aika. Tuskin satakertainenkaan aika on riittävä.

Mutta antakaamme kehityksen kehittyä, muutoksen muuttua. Ja seuratkaamme sitä niinkauan kun meillä itsekullakin aikaa vielä on. Siitä olen kuitenkin varma, mennossa on koko ihmiskunnan ajanlaskun ajan kaikkein mielenkiintoisin performanssi. Siinä suhteessa olemme etuoikeutettuja :-)

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

tutkija Pohjanmaalta

Olen kanssasi samaa mieltä. Meillä todella on ringside paikat ihmiskunnan ajanlaskun ajan kaikkein mielenkiintoisimpaan performanssiin.

Älä kuitenkaan väheksy tuota puolta neliötä. Se on kaksinkertainen tarpeelliseen verrattuna. (Lukemasani "tutkimuksessa" ajatusleikki pohjautui maailmanhistorian suurimpiin bileisiin.)

Sitä paitsi, taidat unohtaa uuden trendin; kattopuutarhat. Sieltä pelastus tavisten vitamiinipuutteelle tässä väliaikana? Ennen Marsia.

Jos enempää ei ole tarjolla, kyllä 1000 vuottakin hoitaa homman. Kun toimeen tartutaan.

intrigööri kirjoitti...

Hakki, hyvää uutta vuotta vain! Entisenä optimistina väitän, että nälkäongelma ja äärimmäinen kurjuus olisi voitettavissa rahassa mitaten pienellä osalla siitä, mitä pelkkä EU käyttää velkakriisin "torjumiseen". Vaikeampaa on esim. kaikkia uhkaavan Lähi-idän ja Aasian kriisien ehkäisy. Avaruuteen on mentävä ja jostain pienestä se pitää aloittaa. Tuhat vuotta on ihmisenkin historiassa lyhyt aika.

Hakki kirjoitti...

intrigööri

Saatat toki olla oikeassa, että "nälkäongelma ja äärimmäinen kurjuus olisi voitettavissa rahassa mitaten pienellä osalla siitä, mitä pelkkä EU käyttää velkakriisin "torjumiseen". Mutta taidat unohtaa, että raha on velkaa ja se taas pelkkiä bittejä cyberavaruudessa? Viimekädessä bitit eivät elätä ketään, ne kun ovat ihmisten välinen imaginäärinen konstruktio.

Sensijaan maailman "nälkäongema" ratkeaa vain vastikkeellista työtä tarjoamalla. Ja sen aikaan saaminen ei sitten ole helppo juttu ollenkaan, ellei löydy riittävän kiinnostavaa ja tuottavaa investointikohdetta. Mutta sitä Marsiin lähtö on. Se luo työtä.

Menolippu 100 ensimmäiselle Marsiin lähtijälle tuo työtä sadoille tuhansille, ja tulee kerrannaisvaikutuksiensa kautta siksi "halvemmaksi" kuin Kreikan valtionlainojen hoitaminen muiden euro-maiden uudella velalla. Myös kreikkalaisille.

UglyDuckling kirjoitti...

Minusta yksinäinen kotka unohtaa yhden isoimmista väestönkasvun rajoittajista: Koulutuksen ja naisten oikeudet.

Vertaa länsimaista väestönkasvua, jossa valtaväestö on koulutettua ja naisetkin ovat ihmisiä, muuhun maailmaan.

Väestönkasvu, joka on muodostunut ongelmaksi, on länsimaisen kehitysavun tuottama sivuvaikutus.

Ihmisiä pidetään hengissä, mutta syntyvyys ei rajoitu sillä että ihmiset pysyvät hengissä. Jos syntyvien lapsien määrä pariskuntaa kohti pysyy samana, mutta kuolleisuus vähenee, ylläri että on paljon ihmisiä?

Syntyvyys rajoittuu ainoastaan sillä, että naisilla on suurempi päätäntävalta omasta elämästään.

Oma ratkaisu? Koulutuksen lisääminen ja uskonnon(myös henkilökultit a la Pohjois-Korea) poistaminen.

Miksi uskonto? Ehkäisyn kieltäminen, naisten oikeuksien rajoittaminen.. Nämä ovat kaikki oleellisena osana kaikissa suurimmissa uskonnoissa. Se, että länsimaissa uskonnon ikeen alta on päästy pois koulutuksella ja naisten oikeuksien lisäämisellä.. On ihmiskunnalle liian hidas ratkaisu yksistään. Meilläkin siihen meni noin 3-400 vuotta.

Vaihtoehtoisesti lopetetaan kehitysapu, niin väestömäärä tipahtaa aika nopeasti ja rahaa säästyy. Kuulostaako julmalta? Ei sen julmempaa kuin se mihin nytkin syyllistymme. Pidämme ihmisiä keinotekoisesti hengissä. Emme paranna elämän laatua, me vain pitkitämme elämää.

Kehitysmaat, siinä olisi projektia kerrakseen. Uskomaton, hukattu potentiaali. Valitettavasti se ei vain ole yhtä jännä projekti kuin avaruusmatkailu?

Hakki kirjoitti...

UglyDuckling, kiitti kommentista taas kerran. Ja Hauskaa Uutta Vuotta.

Sinäpä sen sanoit, kehitysmaiden pelastaminen kaatamalla sinne lisää apua, rahaa tai muitakaan resursseja on yhtä jännittävää kuin seurata ruohon kasvamista.

Koulutus-, kehitys-, projekteja on toteutettu maailman sivu, joten tuskin ihmiskunta uutta innoitusta lajinsa, tai edes sen talouden vastuuttomuuden seurausten pelastamiseen, yhdestä uudesta löytäisi? Niillä ei maailmaa ainakaan nopeasti muuteta. Valitettavasti.

Sen sijaan Projekti Mars saattaisi vaikuttaa positiivisesti myös kehitysmaihin. Jos ei muuten niin välillisesti, globaalin innostuksen aikaansaaman positiivisen kulutuksen kiihtymisen ja yleisen kasvun seurauksena. Eikä siitä ainakaan minkääntasoista uutta haittaa edes kehitysmaille olisi.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

unohda please jo tämä Projekti Mars :-). Ihmisen mukana sinne pitäisi lähettää elämän kannalta välttämätön maapallon ekosysteemi ja lajien biodiversiteetti. Ilman näitä tekijöitä emme selviäisi edes nykyisen planeettamme pinnalla. Ajattele esim. mehiläisen merkitystä pölyttäjänä. Me ihminen olemme osa tätä suurta kokonaisutta, joka on vain ja ainostaan tällä planeetalla. Ja tiedämme tästä kokonaisuudesta vasta murto-osan. Ja vielä vähemmän sitä täysin ymmärrämme. Mutta voimme olla varmoja, että tämä järjestelmä ei ole mahdollinen missään muualla.

Itse asiassa, omilla toimillamme olemme parhaillaan tuhoamassa nämä järjestelmät ja näin tekemässä olomme täällä hyvin haasteellisiksi. Tämä on yksi osa aikaisemmin maintsemaani meneillään olevaa suurta performanssia.

tutkija Pohjanmaalta

Anonyymi kirjoitti...

Hakki

Nyt kun vatsan palvelu Kristuksen nimissä on taas päättynyt, 11 kuukaudeksi, niin voidaneen palata arkisiin asioihin. Ainoa Jumala image jonka voimme tuntea, raha, on osoittautunut kehnoksi holhoojaksi, joten nyt pitäisi sitten löytää uusi palvonnan kohde, holhooja - mutta mistäs sen nyt äkkiä voisi löytää? Eliminoit kaikki tuntemamme mahdolliset piilopaikat älyllemme, joten se onkin nyt Hakin tehtävä esittää jotakin ”uutta vaihtoehtoa”, sellaista jota ei vielä keinottelijat ole löytäneet. Jos saan esittää yhden mahdollisuuden – vain yhden, sillä olemmehan kayneet useamman kuin kerran läpi kaikki muut tuntemamme mahdollisuudet, tai ehkä sittenkin on parempi jättää kysymys avoimeksi ja antaa Hakin itse tehdä löytöjään. Nyt kun hän on hyljännyt kaikki tuntemmamme pakokeinot mitättömiksi, meillä voisi olla odollinen tilaisuus, mahdollisuus heittää roskiksiin kaikki se aivopaska jonka hajussa olemme kärsineet vuosituhansia. Mutta - se onkin vasta hankala tehtävä, sillä kuten tiedät, siinä menisi mukana, eikä vain aivopaska, mutta myöskin aivopaskan tekijät - you and me.

Hakki kirjoitti...

tutkija Pohjanmaalta

Kyynikkona voisin todeta, että mehiläiset ja muut ötökät ovat varmaan paremmassa tallessa Marsissa kuin täällä Telluksella? Mutta en kyllä ajatellut, että itikoita ryhtyisimme ihanensimmäisessä aallossa sinne rahtaamaan. Toisaalta, jos niitäkin tarvitaan, eiköhän täältä muutama pariskunta liikenisi?

Evoluutiomme on onneksi edennyt siihen pisteeseen, että yhä useampi meistä on valmis myöntämään, että on hyvin monia asioita, joista emme mitään tiedä saatika niiden merkityksestä ymmärrä. Mutta päätöksiä joudumme aina tekemään vaillinaisen tiedon varassa, kun täydellistä ei ole tarjolla.

Ex post näyttäytyy mainitsemasi performassi siis vain osaksi lajimme evoluutiota?

Hakki kirjoitti...

Karl, hauskaa Uutta Vuotta vaan sinne Australiaan.

Kuten havaitset, elämää on vielä Joulun jälkeenkin. Ja Uuden Vuoden myötä kaikki mennyt aivopaska on karistettu korvien välistä. Nyt puhaltavat uudet tuulet.

Varmaan joillekin rahasta on tullut Jumalan vastike, ellei peräti korvike. Me muut voimme hykerrellä käsiämme tietäessämme ainakin kolme asiaa.

Nykysysteemin mukaisesti raha on velkaa. Velka tulee aina jossain vaiheessa maksettavaksi. Eikä kääreliinoissa, sikäli kun niitä vielä käytetään, ole taskuja. Synnyimme ilman niitä, eikä niistä kuolemankaan hetkellä itsellemme suurta iloa ole.

PS.

Mars-projekti
tuo uutta innoitusta, haastetta ja onnistumisen elämyksiä, samalla kun paikkaa finanssitaloutemme reijät, ainakin siihen asti, kun kehitämme jotain tolkullisempaa tilalle.

Hakki kirjoitti...

Ja tuohon toiseen PPSään vielä täydennyksenä:



"Look again at that dot. That’s here. That’s home. That’s us. On it everyone you love, everyone you know, everyone you ever heard of, every human being who ever was, lived out their lives. The aggregate of our joy and suffering, thousands of confident religions, ideologies, and economic doctrines, every hunter and forager, every hero and coward, every creator and destroyer of civilization, every king and peasant, every young couple in love, every mother and father, hopeful child, inventor and explorer, every teacher of morals, every corrupt politician, every ‘superstar,’ every ‘supreme leader,’ every saint and sinner in the history of our species lived there — on a mote of dust suspended in a sunbeam.

The Earth is a very small stage in a vast cosmic arena. Think of the rivers of blood spilled by all those generals and emperors so that, in glory and triumph, they could become the momentary masters of a fraction of a dot. Think of the endless cruelties visited by the inhabitants of one corner of this pixel on the scarcely distinguishable inhabitants of some other corner, how frequent their misunderstandings, how eager they are to kill one another, how fervent their hatreds.

Our posturings, our imagined self-importance, the delusion that we have some privileged position in the Universe, are challenged by this point of pale light. Our planet is a lonely speck in the great enveloping cosmic dark. In our obscurity, in all this vastness, there is no hint that help will come from elsewhere to save us from ourselves.

The Earth is the only world known so far to harbor life. There is nowhere else, at least in the near future, to which our species could migrate. Visit, yes. Settle, not yet. Like it or not, for the moment the Earth is where we make our stand.

It has been said that astronomy is a humbling and character-building experience. There is perhaps no better demonstration of the folly of human conceits than this distant image of our tiny world. To me, it underscores our responsibility to deal more kindly with one another, and to preserve and cherish the pale blue dot, the only home we’ve ever known."


Carl Sagan’s words are always worth remembering.