keskiviikko 12. toukokuuta 2010

Lainaa loton tuottoja ja laskeutumismaksuja vastaan - tahtoo


Valtiovarainministeri poltti päreensä esitellessään EU-paketin miljardeja Eduskunnalle. Syytä onkin, joskaan ei ehkä hänen syytään. Ttyynemmin esiintynyt Matti Vanhanen katsoi, että pankkeja on turha syyllistää Kreikan kriisistä. Kertoo verkkolehto US tällä hetkellä.


Vanhanen sanoi eduskunnalle, että valtio, joka elää yli varojensa, on itse johtanut itsensä pulaan. Syy ei ole niiden pankkien tai eläkerahastojen, jotka ovat vuosia sitten silloisella korolla lainanneet tällaiselle maalle rahaa. Vanhasen mukaan Kreikan talouden kehno tila ja kilpailukyvyttömyys ovat olleet pitkään tiedossa, mutta asiaan ei ole ollut keinoja puuttua.


Siis hän ei sanonut: "...eduskunnalle, että valtio, joka elää yli varojensa, on itse johtanut itsensä pulaan. Syy ei ole niiden pankkien tai eläkerahastojen, jotka ovat vuosia sitten silloisella korolla lainanneet tällaiselle maalle rahaa. Hakin mukaan Suomen talouden kehno tila ja kilpailukyvyttömyys ovat olleet pitkään tiedossa, mutta asiaan ei ole ollut halua puuttua." Se kun edellyttäisi Kustaa Vaasan suorittaman uskonpuhdistuksen ja reduktion kaltaista siivousta poliittisessa järjestelmässämme.


Edellisen laman jälkeen valtion omistusta myytiin ja yksityistettiin isolla kädella. Maailmankauppa pyöri kasvun kovilla kierroksilla. Siitä huolimatta julkisen sektorin velkaa saatettiin lyhentää vain kahtena vuonna. 12 miljardista päädyttiin 54 miljardiin. Onneksi BKT kasvoi. Vaan ei enää.


Nyt lisätään velkaa isolla kädellä, eikä BKT ole juurikaan kasvanut, tiputtuaan viime vuonna 25 - 30 %. Onneksi kuitenkin maanviljelijät ja virkamiehet ovat palkkakehityksen kärjessä. Terveys-, sosiaali- ja opetussektoreilla leikkaaminen ja säästöt ovat arkipäivää. Maanviljelyksen, maaseutualueiden ja niiden innovaatiotukeen rahaa vielä löytyy. Ja jos vanhat merkit paikkansa pitävät sinne riittä rahaa. Ja jos ei riitä, otetaan lisää velkaa.


Jos pankit antavat lainaa kuten Goldman Sachs Kreikalle, periaattein "mm. loton tuottoja vastaan, lentokenttien laskeutumismaksuja vastaan" eikä ns. kansainvälinen, ei edes EU-yhteisö edellytä sen paremmin pankkien kuin valtionkaan yksinkertaista vastuullista markkinaehtoista toimintaa jotain on pahemman kerran vialla.


Tässäkö Vanhanen/Kataisen hallituksen perintö? Vastuuttomuus omista teoista.


 


2 kommenttia:

Esa kirjoitti...

Olisi ollut halvempi taata ne Kreikkaan tehdyt sijoitukset (ks. Vanhasen lausunto) kuin antaa "juopolle rahaa ruokaan".

hakki kirjoitti...

Esa

Ehkäpä. Mutta se ei ehkä sittenkään ollut tämän artikkelin tämänkertaisista viesteistä keskeisimpiä? Kun on housuissa ei auta rypistää, vaan pyyhkiä peppu ja panna puhdasta päälle?