keskiviikko 12. toukokuuta 2010

Freedom, fairness and responsibility

Meillä hallitusvaltikan muuttaminen yhdeltä kolmesta, toiselle kolmesta kestää useita viikkoja. Isossa Britanniassa yhdeltä kolmesta toiselle kolmesta tapahtuu muutaman päivän sisällä. Olisiko ero siinä, että meillä valmistellaan asiakirja nimeltä Hallitussopimus?


Asiakirja,


joka on vanhentunut ja syntyessään?


jonka aikaansaamiseksi etujärjestöjen on saatava sanoa sanottavansa, siis voittaneiden puolueiden lisäksi.


johon hallituksen on hyvä vedota, jos jotain tarvitsisi tehdä vaikkei haluta. Vaikkapa globaalin finanssikriisin vuoksi.


joka toimii kaiken joustavan toiminnan esteenä.


 


Pitäisiköhän meidän sittenkin paneutua tekemiseen ja vähentää "tasa-arvoista" suunnittelua? Mielestäni conservatiivien ja liberaalien kokoomushallituksen hallitusohjelma riittäisi oikein hyvin meille, puolen Lontoon väelle. Siis jos halutaan keskittyä tekemiseen ja tuloksiin.


 


 


 


 

2 kommenttia:

Salo kirjoitti...

Toisaalta Suomessa monipuoluehallitukset ovat melko yleisiä; Britanniassa edellinen oli seiskytluvulla ja hajosi omiin erimielisyyksiinsä vuoden sisällä (tätä edeltävä monipuolue oli Churchilling sodanaikainen, eivätkä ne ole normaaliolosuhteita).

En sano että hallitussopimuksessa ei olisi mitään parannettavaa, mutta siihen on syy miksi niitä tehdään. Hallitus ei ala niin helposti riitelemään, kun ydinlinjoista on jo alkuaikoina sovittu.

Lisäksi Briteissä on vain kolme oleellista puoluetta (jos libdemin 9% lasketaan), kun taas Suomessa vastaavassa kokoluokassa pyörii yli seitsemän (isot kolme, Vihreät, Vasemmisto, PS, kristityt ja RKP). Koko alkuasetelma on paljon monimutkaisempi ja vaatii enemmän työtä. Jokaisella puolueella on myös erillaiset mielipiteet ja tulevat ongelmat kannattaa selvittää heti alussa eikä sitten kun tulevat vastaan. Takavuosikymmeninä Suomen hallitukset eivät kestäneet pitkään mm. tästä syystä.

hakki kirjoitti...

Salo

Oikeassa tietysti olet.

Se mitä viikkokausien hallitusneuvotteluissa saadaan, yhdessä tuntemattomaksi jäävien muitten etujärjestöjen kanssa aikaan, voitaisi kuitenkin antaa virkamiehille sen jälkeen toteutettavaksi. Ei siihen enää poliitikkoja tarvita.

Erityisesti tämän hallituksen lähtökohta, että sopimus on kiveen kirjoitettu kun jotain tarvitsisi toimintaympäristön muuttumisen vuoksi tehdä. Ei ihme, että johtavat poliitikot antavat kuvan virkamiehistä. Moraalista ei ole tietoakaan. "Right or wrong, my party."