perjantai 7. toukokuuta 2010

Johtamiselle tulisi tehdä jotain

Tästäkö se odotettu Euroopan talouden tuplavee nyt sitten lähtee? Kreikasta saaduksi sanotun demokratian maksun paikka? Vai onko kyse jo enemmästä, vaikkapa Spenglerin Länsimaiden perikadosta? Opastavatko vanhemmat lapsiaan jo Kaliforniassakin, "Go west young man. Go West."


Jotain on pahasti vialla Euroopan politiikan johtamisessa, Suomi siihen mukaan luettuna. Olisiko käynyt niin, että siirtyessämme elinkeinoelämässä kvartaalitalouteen, excel- miesten ja naisten johdettavaksi, olemme keskittyneet sittenkin väärien mittarien seuraamiseen? Tulos on ehkä yrityksen kannalta itseisarvo, mutta ihmisten, kansalaisten jopa yhteiskunnan kannalta vain ihmisten hyvinvoinnin väline. Olemmeko tehneet välineestä itsetarkoituksen viimeistään siirtäessämme tämän ajattelun julkishallintoon ja politiikkaan? 


Olemmeko innovoineet ja luoneet Euroopan Unionin ja sille valuutan unohtaen, että johtamiseen kuuluu myös vastuu? Sen kunniallinen kantaminen edellyttää myös sitä, että tietää mistä vastaa. Nyt alkaa yhä selkeämmin käydä ilmi, että johtajat eivät ole tienneet, eivät ehkä halunneet edes tietää eivätkä nähdä todellista tilannetta. Sen paremmin Kreikan kuin EUn laajenemisen kuin euronkaan osalta. Leikitäänkö vain suurta johtajaa joka ei oikeasti tiedä mistä päättää, miksi ja miten päätöstä toteutetaan?


Kansallisella tasolla se on edesvastuutonta, Euroopan tasolla osoitus laumasieluisuudesta, sopulismista. Eikö kukaan ole uskaltanut sanoa, ettei tässäkään tapauksessa keisarilla ole uusia vaatteita? Minne ovat jääneet johtamisen keskeiset elementit; toteutuksen valvonta ja virheiden korjaaminen?


Juuri tällä hetkellä on toki huolehdittava siitä, että pato ei murru. EUn ja euron luotettavuus on palautettava keinolla millä tahansa, jos EUlla ja eurolla aiotaan jatkaa. Valtioitten velkakirjoja vaan liikkeelle, sadoin tai tuhansin miljardein, kuten jenkitkin tekivät? Mutta käykö taas tälläkin kertaa niin, että kun kriisi väistyy, poliittiset johtajat kuvittelevat sen ratkenneen? Perussyy on kuitenkin edelleen olemassa. Ja ellei sitä tunneta ja sen vaikutusta poisteta veet ja tuplaveet toistuvat. Ja perussyy näyttää olevan luokaton johto.


Tällaisia "optimistisia" ajatuksia heräsi kolmesta syystä: 


PS.


Johtamiselle tulisi jotain tehdä, ja on turha kuvitella, että johtajat sen itse oma-aloitteisesti tekisivät.

6 kommenttia:

Pitkän linjan mies kirjoitti...

Oletpa asian ytimessä. EU on kulissi kansallisten byrokratioiden päällä. Sen pitäisi olla yhdistävä, harmonisoiva ja kustannustehokas. Sitä se ei voi olla, koska jokaisen maan "pikkuhitlerit" - presidenti, pääministerit, politiikot - yrittävät tavalla tai toisella hankkia kansallisia etuja (rusinoita pullasta) saadakseen itselleen ja/tai edustamalleen joukolle taloudellista hyvää. Liittovaltio olisi ainoa keino jolla Eurooppa kykenee vastaamaan tulevaisuuteen - Chindian kasvuun ja kehittymiseen.

USA ei enää kehity, vaan se on stagnatoituinut omaan tyytyväisyyteensä kaadettuaan kommunismin, ja se kykenee enää vaivoin vastaamaan idän kykyyn kasvaa ja kehittyä. Sille on jäänyt käteen oikeudenkäynnit ja juridiset protektionismin keinot. Eurooppa on jähmettyi jo aiemmin. Sen tuotannon omistus on hiljakseen siirtynyt ensin USA:han ja Arabeille ja niiltä sitten Japaniin, Koreaan ja Kiinaan.

Eurooppa voisi nousta suosta vain täydellisellä uudistumisella. Jokaisesta maasta tulisi supistaa hallintoa, siirtyä yhteiseen lakiin ja -käytäntöön, poistaa korruptio, yhdistää poliisi- ja puolustusvoimat jne. jne. Tähän tarvittaisiin isä aurinkoisen ja aatun keinot. Koska näin ei tapahdu - ei löydy myöskään järkevää johtajuutta.

hakki kirjoitti...

PLM

Analyysisi on jälleen kerran erinomainen, johtopäätös mukaan lukien. Kun vanhat merkit paikkansa pitävät, on nyt sitten varauduttava ainakin kahteen vaihtoehtoon. Yksi iso Hitler vai monta pientä? Koska EU ei ole kasvanut riittävän nopeasti yhteiseksi koetuksi liittovaltioksi pidän jälkimmäistä todennäköisempänä, jos tätä kierrettä ei saada katkaistua.

Ja heidänkin laskut maksaa kukin maan kansa erikseen. Kansalaistensa verellä.

Oppiminen kirjoitti...

Käsittelin juuri tätä johtajuus ideaa vuoden 1994 pamfletissani "Suomen Visio". Lyhyesti sen voi esittää neljällä totuudella:

1. Todellisen johtajuuden puute. Ainoa todellinen johtaja on visionääri, kuten historiassa Julius Caesar ja nyt busineksessä Steve Jobs.

2. Ylipaisunut julkinen sektori. Cambridgen kirja "Public Spending in the 20th Century" sanoo, että ko. sektorin tulee olla 30..35% BKT:stä. Siten Suomi oli optimi vuonna 1970 eli 32,5% BKT:stä ja nyt jopa 46,5% BKT:stä.

3. Suljettu "Hyvä Veli"-verkko on managerien organisaatio estää visionäärit, kuten Jobs ja myös minä etenemästä siihen asemaan mihin nämä ilman muuta kuuluvat.

4. Väärin tehty konsensus. Ainoa oikea tapa on käyttää rakentavaa konfliktia ja vasta, kun savu laskee voidaan tehdä konsensus.

Linkki: http://penttilahti.tripod.com esillä on ensin siivouspäivät ja roskana biopsykiatria. Ensimmäinen linkkini on pamfletti ja toinen transatlantic vision, missä Cambridgen keskustelua, miksi hyvinvointivaltiot ovat paisuneet. Vielä on teesi johtajuudesta. Siinä totean, että yksi Amerikan ongelma on ollut ottaa manager asemasta COO ja panna hänet leader asemaan CEO, mihin hän ei kykene. Finnair teki juuri näin. Vielä on in live Video Aalto Business Schoolista. Olkaa hyvä.

tobe kirjoitti...

Julkisen sektorin alasajo on seuraavalle sukupolvelle samaa kuin tutkimusmatkat tai alusmaiden valtaaaminen.Tulot on jatkossa otettava menoja pienentämällä.
Jos jotain positiivista näkyy erilaisten Kaikkosten poliisitutkinnassa emme näe missään itse järjestelmään kohdistuvaa uudistusta.
Päinvastoin yhä lisää huudetaan rahaa jaettavaksi.Jos ei jaa ei saa valtaa.Homma ei siis toimi kun johtajuus puuttuu ja kansalta viisaus.Paasikivikin sen jo tiesi.Tyhmä kansa.

tobe kirjoitti...

Fantasia:"Olisihan se muuten aika hauskaa jos meillä olisi jo 2050 patsas, jota koululaisryhmät saapuisivat katsomaan.
Patsaan henkilö olisi suuri sankari, koska hän oli löytänyt vaikean, karikkoisen ja työlään taistelun jälkeen keinot erilaisten tukien ja virkanimitysten patoamiseksi.Hän oli lopettanut 200.000 virkaa ja turhaa tointa.Hän olisi synnyttänyt säästöjä enemmän kuin kukaan ennen häntä. Hän olisi kaikkien Suomen lasten kunniakamreeri, jonka nimeen vannottaisiin ja mielipiteisiin vedottaisiin seuraavat 100 vuotta."

hakki kirjoitti...

OrNot

Nimi joka siinä patsaassa on, joka edes voi olla on, jos koskaan sellaista patsasta pystytetään, kuten tiedämme JOKU MUU.

Kannattaisi keskittyä kasaamaan ehdokkaalle tukiryhmää.