keskiviikko 15. huhtikuuta 2009

Konstit on monet

Maanantaina GoldmanSachs ilmoitti tehneensä Q1 1,8 miljardia voittoa. Se ylitti noin kaksin verroin odotukset. Kovasti se ei tuonut esille sitä, kuinka paljon se oli siihen mennessä valtioilta saanut TARP yms. tukiaisrahoja saanut. Mutta mahtavan vaikutuksen heidän ilmoituksensa sai aikaiseksi. Pörssit ympäri maailmaa pomppasivat vahvasti vihreälle.

Tänään käy sitten ilmi, että yhtiö muutti vuoden alusta quartaalikäytäntöään. Entise joulu-helmikuu, maalis-toukokuun, kesä-elokuu, syys-marraskuu jaksotuksen tilalle tuli vuoden alusta laskettavat quartaalit. Joten tämän vuoden Q 1 on poikkeuksellisesti neljä, aivan oikein, 4 kuukautta. Ilman sitä neljättä tulos olisi ollut suurin piitein se, mitä analyytikot arvasivat.

Taistelu oikeasta uskosta ja sen säilyttämisestä on kovaa. Nyt entistä pienemmässä oligopolissa pelavat oligarkit, tekevät luonnollisesti kaikkensa, että hallitus ei kansallistaisi. Ymmärrettävää. Eikö?

6 kommenttia:

jousimies kirjoitti...

- Enron, kuinka voin auttaa?
- Kertokaa miten tehdään näyttävää tulosta...

hakki47 kirjoitti...

Taidatpa, jousimies ajatella tässä asiassa juuri samoin kun minä.
Mitä vaikutus kertoo markkinan toimivuudesta?

maavaanjaairee kirjoitti...

Sitä, että USA:n talous on kuin entisen Neuvostoliiton, Kiinaan, Kuuban tai Pohjois-Korean valtiomiehet jotka ovat zombeina esiteltiin vuosia yleisölle ja kerrottiin kansalle: "Ei syytä huoleen, kaikki jatkuu kuin ennenkin."

Pelkkä kuori ilman sisältöä.

Vale, emävale, tilasto, kirjanpito, tulosjulkistus...

hakki47 kirjoitti...

maavaanjaairee

Luulo luulosta on harhaluulo. Lause ei liity kommenttisi validiteettiarviointiin, vaan markkinamekanismin toimivuuden edellytyksiin. Toimiakseen tehokkaasti markkinat tarvitsevat totuudellista tietoa. Ainakin siltä osin mitä on tapahtunut. Jos sinne tarkoituksellisesti tuotetaan virheellistä tai harhaanjohtavaa tietoa, tehokkuus ainakin kärsii. Ja jonkin ajan kuluttua luottamus markkinamekanismiin. Ja lopulta itse markkinat lopettavat toimintansa.

Ollaanko jenkkilässäkin todella jo niin suossa, että edes selkeästi harhaanjohtava tieto hyväksytään osana markkinan toimintatapaa? Eikö edes Enronista otettu oppia? Markkinatoimijat ovat vuosi vuodelta tarkentaneet ja täsmentäneet pörssien pelisääntöjä. Ei siitä niin kovin montaa vuotta ole kun Suomessakaan kukaan ei korvaansa sisäpiirikaupoille lotkauttanut. Nyt ne on kriminalisoitu.

Jos luottamus markkinoihin häviää, mitä tilalle? Lähikauppa?

maavaanjaairee kirjoitti...

Niinpä, mitä tilalle?

Taitaa käydä niin, että tavalla tai toisella palaamme takaisin suljetumpaan paikalliseen markkinatalouteen, vapaa globaalikapitalismi taitaa olla historiaa.

Omalla listallani uhkakuvien kärjessä on USA yhteiskunnallinen romahtaminen ja ajautuminen laajempaan tai suppeampaan sisällissotaan. Yhä suurempi osa amerikkalaista ei enää usko amerikkalaisen unelman toteutumiseen omalta osaltaan.

(Lähde: HS:n artikkeli http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Usko+amerikkalaiseen+unelmaan+on+huvennut+Yhdysvalloissa/1135245084811
)

Sisäisen paineen lisäksi kun tähän soppaan laitetaan USA:n, ilmeisesti suurimman, ulkomaisen velkojan eli Kiinan pullistelu, niin ei kovin optimistiselta näytä vaikka kuinka yrittäisi nami-nami-lasien takaa katsella, mennä komeroon ja pyöritellä pyllyä...

(Lähde: Talousanomien artikkeli
http://www.taloussanomat.fi/porssi/2009/04/15/tastako-alkoi-dollarin-lahtolaskenta/20099513/170
)

hakki47 kirjoitti...

maavaanjaairee

Kun sinun positiivista ajattelua tulkitsee niin toivoo, ettei mahdollinen pessimismisi koskaan toteutuisi. ;-)

Toisaalta et ole ajatuksinesi yksin. Toivottavasti sitten, kun markkinatalouden viime vuosien toimintaa tullaan historiankirjoituksessa ilmeisesti kutsumaan Pankkiparoonien ryöstöretkeksi tai vastaavaksi, jaksetaan muistaa, että läpinäkyvillä pelisäännöillä toteutettuna se on silloin edelleen vähiten huono arvon luomisen ja vaihdannan väline. Ihan kuin demokratiakin, johon se vahvasti kytkeytyy.

Nautitaan kuitenkin keväästä.