perjantai 21. marraskuuta 2008

Rötösherrat kiikkiin sanoisi nyt V. Vennamo

Eduskunnassa nyt käsiteltävänä olevassa pohjavesihankkeessa fokusoituu Kepun rooli suomalaisessa yhteiskunnassa. Oma etu. Ja näin 100 vuotisen Mika Waltarin kirjoittamaa lainatakseni: "Näin on aina ollut ja näin on aina oleva."

Kepulainen Klaus Pentti hakee valtion 300.000 euron rahoitusta hankkeelle, jonka keskeisenä tavoitteena on ”selvittää voidaanko pohjavesialueita määritellä uudelleen, jotta pohjavesialueilla sijaitsevat marjatilat voisivat käyttää sellaisia torjunta-aineita, jotka eivät ole nyt ole sallittuja pohjavesialueilla.” (HS 21.10.08) Pentin aiemmin omistama, ja nyt hänen poikansa omistama marjatila on kyseisellä alueella. Muualta kävi muistaakseni ilmi, että tällaisia tiloja maassa on ehkä toisella kymmenellä oleva lukumäärä.

Siis 300.000 euroa. Sillä selvitetään voidaanko pohjavesialueita määritellä uudelleen. Mahdollinen hyöty muutamille marjatiloille. Ahneudella vaan ei ole rajaa! Varmaan on projektipäällikkökin jo tiedossa?

Samasta aihepiiristä kirjoitin mm 14.5.2008 11.38 otsikolla Jos olisin vihreä tai liperit kaulassa:

olisin todella huolestunut yhden hallituskumppanini toiminnasta. Enkä tarkoita RKPtä. Sen lisäksi, että alla olevan uskomattoman kotiinpäinveto-listan yhteisenä nimittäjänä on KEPU, on toisena, yhtä ehkä lukuunottamatta YMPÄRISTÖ. Jälleen kerran käy kiistatta ilmi mille KEPU antaa ympäristöasioissa arvoa - omalle edulle. Nyt halutaan saada koko ympäristön arvoketju omiin käsiin. Ja rakentaa uusi maatalouden tukiautomaatti menetetyn kansallisen maataloustuen tilalle. Ja mikä voisikaan olla parempi kuin saada kasvavat ympäristö-rahavirrat hanskaan, nyt kun MMM:n rooli siltä osin on ajanut kiville. Jos näin pääsee tapahtumaan, voimme vain todeta kuinka sinisilmäisiä ja lyhytnäköisiä me muut olemme.

Ympäristöministeri lupailee Pallaksen luonnonsuojelualueelle lisärakennusoikeutta uudelle hotellille.

Suomen Merentutkimuslaitos pilkotaan kahteen eri ministeriöön.

Maatalousministeri ehdottaa ruoan verotukseen kaksihintajärjestelmää.

Kauppa- ja teollisuusministeri herättää henkiin ruokohelpit ja Vuotos-Kollajan Ilmaston muutostalkoiden kannustamana.

Ympäristöministeri haluaa kunnon kepulaisen kansliapäälliköksi.

Maatilahallitus siirtyy Maatalousviraston nimellä Seinäjoelle. Ketään ei irtisanota, harva lähtee mukaan lisäkorvauksetta.

Vihreä pääministeri tukee uutta IdeaParkkia Vihtiin.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja ilmoittaa tietoisesti rikkovansa lakia.

Mihinköhän me sitten, noin 30 vuoden kuluttua, liittyisimme? EU-jäsenyydellä saimme maatalouden tukemisen edes jonkinlaisiin järjellisiin mittoihin. Mutta ellei mitään tehdä kansallisen pussin pohja repeää taas. Vielä ehdittäisi, kohta ei.

Vai muka salaliittoteoria? Avaa silmäsi.

Tässä väliaikana valtion kassalla on jo ehditty käydä. Transtech ainakin sai vaunutilauksen vastoin VR:n toimivan johdon tahtoa. Sekä hallituksen puheenjohtaja että toimitusjohtaja erosivat. Asian lienee esitellyt liikenneministeri Anu Vehviläinen (Kepu).

Kannattaisi miettiä uudemman kerran kuinka hyvä oli hallitusratkaisu, joka jätti kaikki keskeiset substanssiministeriöt kepuleille.

Siltarumpupolitiikka, oman äänestäjäkunnan edun ensiarvoisuus ohi valtakunnan edun, ovat taas kasvaneet uuteen kukoistukseen. Ilmeisesti lehmänkauppojen jälkeen yksittäinen puolue saa tehdä ihan mitä se haluaa. Kepulit nyt jälleen. Päähallituspuolue upottaa kohta sekä kokkarien että viherpiipertäjienkin uskottavuuden.

PS.

Miten hyvin maatalouden ympäristötukeen pannut miljardit ovat tukeneet ympäristöä? Siis tähän mennessä?

PPS.

Kyllä niitä rahareikiä on ihan tarpeeksi tiedossa seuraavan parin kolmen vuoden aikana. Tuskin niistä selvitään edes yhtä hyvin kuin edelliskerralla. Sen hintalappu oli kuulemma 60 miljardia euroa.

PPPS.

Niin ja tottakai myös Lääkelaitos on muuton kourissa.  Esittelijänä ministeri Hyssälä (KePu).

10 kommenttia:

GranpaIgor kirjoitti...

Minä uskon vakaasti että samanlaiseen ahneuteen syyllistyy kaikki isot puolueet omilla erikoisalueillaan. Kepulla on vaan perinteisesti paljon valtaa kun se on niin pitkään saanut soluttautua virkakoneistoihinkin. Ja pitää muistaa että agraarien järjestäytymisaste onihan omaa luokkaa. Ja jos siellä päätöksentekijöiden joukossa on joku suoraselkäisempi niin kyllä hänet sakinhivutuksella nopeasti saadaan ruotuun. Kyllä puolueet aika johtajavaltaisia organisaatioita tuntuvat olevan.

Kansalaisvalvonta pitäisi saada paljon nykyistä valppaammaksi. Mediahan on oloutettu kuuliaisiksi vallan sylikoiriksi ja kritiikittömäksi tiedotuskanavaksi. Siinä olisi haastetta miten kansalaisvalvontaa saataisiin terävöitettyä.

Yksi kanava on tällaiset blogit niin kauan kuin niitä yhteiskunnan päättäjät sallivat. Kovasti tuntuu jo ärsyttävän vallanpitäjiä (käytän nyt tuollaista epämääräistä kollektiivinimikettä!). Ja tuntuu että koko ajan mietitään erilaisia toimia millä julkaiskynnys saataisiin jonkinlaiseen poliittinen korrektius valvontaan. Viimeisin oli nuo Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Hyvärisen tölväisyt.

Kyllä meille kohta ehdotetaan "mielipidepoliiseja" tai "ajatuspoliiseja". Pitää varmaan kelata uudestaan Bradburyn Fahrenheit kirjan tulevaisuusvisioita. Muistikuvani mukaan siellä mainittiin tuollainen nimike.

hakki47 kirjoitti...

Long time no hear, IsoIgor

Ihan varmasti jokainen puolue, jolla on ollut riittävästi aikaa ja painoarvoa, on näin menetellyt. Demarit, Kokkareet, Kepu, Vasurit ja Ruotsalaiset tulevat nykyisistä erityisesti mieleen. Mutta ei se asiaa tee yhtään hyväksyttävämmäksi eikä missään tapauksessa halvemmaksi. Ja se, että loput eli Persut, Kristilliset ja Vihreät eivät - EHKÄ VIELÄ - ole, ei todellakaan johdu heidän moraalisen selkärankansa paremmuudesta. Tilaisuus kun tekee varkaan. Erityisesti ilmeisesti politiikassa.

"Kansalaisvalvonta pitäisi saada paljon nykyistä valppaammaksi." Niin pitäisi. Mutta ilmeisesti kun tästä ei heru puoluetukea, eikä muitakaan tukia, ei kukaan ole vielä oikein vaivautunut. Yhteiskunnan asioihin keskittyvä sivusto olisi ihan tervetullut. Mutta on maamme pieni.... Toteuksena jos jollain porukalla Suomessa pääsisi jollekin Newsvinen tai Nowpublic tasolle saataisi samalla aikaan myös kansalaismedia valvomaan valtamediaakin.

Vox Populi kirjoitti...

Vielä oltaneen sitä mieltä, ettei vapaassa yhteiskunnassa ajatuspoliisille ole sijaa.Mutta kauanko jatkuu tämä vapaus ? Vaikeina aikoina " Laki ja Järjestys " nostavat päätään.

Onhan meillä jo kattava " Ylimmäinen Kulunvalvonta ", joka varsin luovasti käyttää viimeisimpiä ja vähän vanhempiakin tekniikan ihmeitä kameroista kännyköihin ja maksukorttien mikrosiruihin. Poliittiselle valvontakomissiolle on jo välineet, kun " Laki ja Järjestys " painavat päälle.

Ajatuspoliisille on räppänä jo avattu, kun Lex Nokia saatetaan voimaan.Pienellä viilailulla voitaisiin valtuuksia laajentaa ja siirtää " Lain ja Järjestyksen " tarpeisiin.Ja sähköinen äänestys olisi kiva yhdistää sinne ajatuspoliisin valvomoon.Eihän tollo äänestäjä sitä mitenkään voisi huomata.

Eikä siinä kaikki. Ensi vuonna 2009 pitäisi tulla voimaan biopankkilaki.Valmistelu lienee kuitenki hieman takkuillut. Tarkoitus on koota yhden ja saman hallinnon alle kaikki jo olemassa olevat kansalaisten kudosnäytteet eri sairaaloitten ja yliopistojen patologian osastoista, noin kolmestakymmenestä erikseen hallinnoidusta laitoksesta. Tämä tapahtuisi ilmeisesti sen kummemmin lupia ao henkilöiltä kyselemättä.Lain tultua voimaan jokainen sairaalaan joutuva potilas allekirjoittaisi suostumuksensa siihen , että hänestä esim. leikkauksessa tai tähystyksessä poistettua kudosta voidaan sijoittaa valtakunnalliseen biopankkiin.Jos vielä valtakunnallinen e-sairaskertomus saadaan toimimaan, mitä epäilen, on helppo nakki jäljittää kenen tahansa perimä.

Tieteellisen tutkimuksen nimissä ihan hyvä juttu. Mutta entä väärinkäyttö, tai " Lain ja Järjestyksen " nimissä tapahtuva laajennettu " laillinen " käyttö ?! Geenipoliisilla olisi siinä valmis arkisto. Rikolliset vaviskoot ! Ja kaikkihan me olemme rikollisia. Tiedoista olisivat kovasti kiinnostuneita vaikkapa työnantajat ja vakuutusyhtiöt, ettei epäkelpoja huijareita ryhdyttäisi kalliilla elättämään ! - No eihän meillä Suomessa, pois se meistä ! Näillä lakeuksilla ei tilaisuus tee varasta. Meillähän valtaa pitävät läpirehelliset pulmuset !

tutkija Pohjanmaalta kirjoitti...

Hyvät siskot ja veljet: asia ei ole ihan näin yksinkertainen. Suomalaisessa pohjavesitutkimuskulttuurissa on todella merkittävä tutkimusvaje. Kirjoitin aiheesta Hesasrin verkkosivuilla

http://www.hs.fi/keskustelu/Vihreiden+Ojansuu+p%F6yristyi+marjanviljelij%F6iden+pohjavesihankkeesta/thread.jspa?threadID=153494&Submit=Jatka

eli suomalaiset pohjavesialueet on monasti vedetty hatusta, ne eivät perustu riittävään tutkimukseen. Em. jutussani ehdotin 300.000 € sijaan 3 mijoonaa € suomalaisten pohjavesialueiden rajojen tarkentamiseen, eikä sekään määrä varmasti ole riittävä. Epätarkoista rajoista johtuen aiheutuu taloudellisia menetyksiä ja terveydellisiä riskejä. Eli, tarvitaan skarppausta suomalaiseen pohjavesitutkimukseen. Asia ei ilmeisesti hoidu ympäristöhallinnon lihaksilla, ehkä GTK olisi parempi virasto näiden asioiden eteenpäinviemiselle.

Aiheesta oli hyvä artikkeli "Suomalainen pohjavesitutkimuskulttuuri" kymmenen vuotta sitten Ympäristö - ja terveyslehdessä. Jos kiinostaa, kannattaa kaivaa lehti esille ja lukea.

Jotain kähmitää teeman ympärillä kuitenkin käydään ELLU -superviraston synnyttämisessä, jossa käsitteet ympäristö ja luonnonvara ovat harhaanjohtavasti sekoitettu keskenään. Tässä on myös ns. Vihreillä lusikkansa sopassa.

Perimmäisenä kysymyksenä tässä näyttää olevan koko ympäristönsuojelun purkaminen vastaamaan niitä pyrkimyksiä, joita Kepulla ja Kokoomuksella oli runsas parikymmentä vuotta sitten kun ympäristöministeriötä kyhättiin kokoon. Hallitusyhteistyössä ehkä löytyy nyt synergiaa tämän asian eteenpäinviemisessä.

hakki47 kirjoitti...

tutkijalle

Ei pohjavesitutkimuksen yksityiskohdat silla tavalla kiinnosta, myönnän. Se tuskin Klaus Penttiäkään asiassa pahemmin motivoi. Kiinnostuksen kohde on pojan marjatila. Eika sekään oikeastaan enää kiinnosta kun poliitikkojen oman edun ajamisesta on tullut MAAN TAPA, jonka suurin osa kansalaisesti nyrkkiä taskussaan ehkä puristaen, mutta silti vaieten hyväksyvät tai ainakin sietävät.

Samaan aikaan kuin herra Pentti toivoo rahaa projektilleen opetusministeriö, valtionvarainministeriön vaatimuksesta luonnollisesti, aikaansaa sen, että kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen (Kotus) viroista leikataan kolmannes. Ja mikä on nimenomaan pienen yhteiseen kieleen perustuvan kansan sivistys, arvot ja pitkässä juoksussa kohtalo?

Rahat ovat toki eri momentilta, mutta samasta isosta kassasta. Tuon leikkauksen kolmannes on Pentin projektin hintalappu. Ehkä tähän voisi vielä heittää terveiset Sailakselle ja Sarkomaalle; Innovaatioammattikorkeakoulun satojen miljoonien kun ei pitänyt olla mistään pois.

Ympäristöhallinto on ollut jo vuosia piikki kokoomuksen mutta tietysti erityisesti kepuleiden lihassa. Taitaa vihreistä ja Tarja Cronbergista tulla ympäristöhallinnon ja ympäristönsuojelun takuumies, jos aikovat hallituksessa pysyä. Se mikä nyt hajotetaan isolla rahalla, on kuitenkin taas isolla rahalla rakennettava uudestaan. Mutta hällä väliä. Veronmaksajan käsi on karttuisa.

hakki47 kirjoitti...

Populille

Maailma vuonna 2022 (Soylent Green)

tutkija Pohjanmaalta kirjoitti...

Hesarin verkkosivuilla käydään myös hieman viivästynyttä keskustelua ympäristöministeriön lakkauttamista, se yhdistettäisiin maa- ja metsätalousministeriöön. Laitan nyt linkin tähänkin foormiin, jotta tieto leviäisi laajemmalle

http://www.hs.fi/keskustelu/Aluehallintouudistuksen+Ellu+sai+uuden+nimen/thread.jspa?threadID=152866&Submit=Jatka

Kähmitä on näköjään täydessä käynnissä. Ihmeen piilossa julkiselta keskustelulta näitä asioita valmistellaan. Ehkä tässä varmistetaan asemia ennen PerSujen valtaantuloa?

hakki47 kirjoitti...

Panin sinne alla olevan viestin. Julkaisen tämän koska HS:stä ei aina tiedä.

Ei kai nyt kukaan vähänkin ajatteleva voi väittää, että ELLUa nimenmuutos kaunistaisi? Kun suunnittelu, osin toteutus ja valvonta pannaan kaikki saman katon alle niin tietäähän sen mitä siitä seuraa. Ja kuka siitä kärsii. Tämän lystin maksajat. Kansalaiset ja ympäristö.

Jos joku olisi vihreille hallituskysymys, niin ELLU. Mutta heistä on viimeistään edellisen ydinvoimasekoilunsa aikana kuoriutunut uusi puolue muiden puolueiden puolueiden joukkoon. Siinä kyllä vihreys on kuollut. Puolueen etu on kunnon puolueen ainoa johtotähti.

PS.

Mutta en usko, että Persut pelottavat. Nyt vaan ulosmitataan kaikki se, mistä katsottiin joudun EU jäsenyyden myötä luopumaan.

tutkija Pohjanmaalta kirjoitti...

Tähän vielä jutun jatkeeksi verkkohesarissa 24.11.2008 ollut juttu

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Päätös+Pallaksen+suurhotellista+siirtyy+keväälle/1135241369232

jossa kerrotaan Pallaksen suurhetellin ajamista lakimuutoksen kautta. Kyseinen kohde sijaitsee Pallas-Yllästunturin kansallispuistoalueella ja ympäristöministeri Paula Lehtomäki on lakimuutosta ajamassa. Esitin omassa kommentissasni epäilyn kytkennästä vaalirahoitukseen ja joku kommentoijista sanoi näin olevan.

Ympäristöasioiden mitätöiminen näyttää nyt saavan jonkinlaisen kliimaksi-vaiheen ja ns. vihreät seuraavat lampaina sivusta. Suomi on muuttumassa banaanivaltioksi.

hakki47 kirjoitti...

Pohjanmaan tutkijalle

Ei Suomi ole muuttumassa banaanivaltioksi. Poliittisten puolueiden ylläpitämän eliitin lyhytnäköinen oman edun tavoittelun ensisijaisuus kaikessa päätöksenteossa on jo aikaa sitten tehnyt Suomesta banaanivaltion. Ei voi edes sanoa, että banaanitasavallan.

Säälittävintä on, että ilmeisesti suurin osa kansalaisista ei vaan sitä ymmärrä. Joten ryöstö saa jatkua.