torstai 20. marraskuuta 2008

Kuinka syvälle pörssi voi vajota?

Jo nyt olemme tilanteessa, jossa osakkeisiin sidotusta varallisuudesta on maximiin (kevät 2000) verrattuna tippunut yli kaksi kolmasosaa, ja edelliseen maximiin (vuodenloppu 2007) verrattuna yli puolet. Ja taas on laskupäivä edessä, Wall Street päättyi roimaan laskuun eilen, sitä seurasivat Aasian pörssit tänään. Kohta alitetaan sitten 5000 raja. Ehkä jo tänään? So what?

Lähes parikymmentä vuotta on meilläkin keskitytty luomaan rahaa tyhjästä. Kasvaneista odotusarvoista. Tähän aikaan sisältyy yksi iso lama, kaksi voimakasta kasvupiikkiä ja yksi vahva taantuma. Tällä nykyisellä tilanteella ei vielä ole nimeä. Kukaan kun ei oikein vieläkään osaa sanoa, mitä kaikkea tästä vielä seuraa. Mutta se on varmaa, että ei mitään kivaa kenellekään.

Meillä ns. poliittiset päättäjät ovat ensin vakuutelleet, että eihän tilanteella vaikutuksia Suomelle ole. Viimeisten muutaman viikon aikana on realismi vähitellen lisääntynyt. Vaikka kuinka tiedämme, että yritystemme taseet ovat paremmassa kunnossa kuin ennen, tiedämme myös sen, että niitä yrityksiä me omistamme paljon vähemmän kuin pari kymmentä vuotta sitten. Niiden toiminnasta päättävät nyt muut. Muualla.

Ilmeisesti suurin osa valtion osakkeittensa myyntivoitoista saama tulo on hassattu? Tai sillä on kasvatettu kuplaa, joka nyt myös meiltä puhkeaa? Kuinka suuressa määrin sitä on investoitu muuhun kuin koulutuksen kehittämiseen?

Työllisyyden osalta tilanne vasta näyttää pahenevan. Se ei vielä realisesti ole paha. Mutta muistutan jälleen kerran, että Suomi ei elä pelkällä matkailulla ja päivittäistavarakaupalla. Emmekä edes tiedolla ja osaamisella. Emmekä ainakaan tähän mennessä ole maailmalla tulleet kuuluisaksi osaamisemme markkinoijinakaan. Ja markkinoiden puutteessa osaajien markkinoinnista tulee aivovientiä.

Suomi nimittäin elää työllä ja tekemisellä.

11 kommenttia:

jousimies kirjoitti...

Mites se olikaan. Jos kestävä kehitys olis osakkeissa 8% vuodessa niin tällaisen spurtin jälkeen vielä jonkun verran. Ehkä 25% jäljelle huipuista? Täytyy muistaa, että esim. YIT singahti alle viidestä tappiin vajaaseen kolmeenkymppiin neljässä vuodessa. Myönnän kyseisen yhtiön olevan alempana.

Pitkän linjan mies kirjoitti...

Hyvä Hakki!

Teen sinulle tulevaisuuden ennusteen katsomalla taikajuomapulloon ja koirankäpälän elämänviivaan.

Jos arvot pörsseissä vielä paljon putoavat, niin suurin pelko eivät ole enää taloudelliset arvot, vaan politiikka ja se missä nousevat esiin uudet Hitlerit, Stalinit ja Mussolinit. Näiden uusien suurten maailmanparantajien ilmestyminen maailman siunauksesi tapahtuu, kun kolikoillakaan ei ole edes raakametallin arvoa.

Suomen tärkeimmät raaka-aineet (luonnovarat?) ovat puut ja päät. Nyt on aika käyttää niitä molempia nostamalla molempien jalostuarvoa. Nostetaan siis tuotantoarvoa (äly ja innovaatiot) ja samalle toimialoille tulokynnystä. Tällä en tarkoita fyysisen tuotantovoiman lisäystä, johon tunnetusti ihmiskunta kykenee ilman koulutusta.

helanes kirjoitti...

Niinistökin povailee jo seuraavaa. Ehtinevätkö kurssit sitä ennen toipua ollenkaan, vai mennäänkö pakkasen puolelle.

hakki47 kirjoitti...

Jousimies

entäpä jos kestävä kehitys olisikin vain yhtä suuri kuin ylipitkän aikavälin korko eli 5 %/v?

hakki47 kirjoitti...

Pitkänlinjan miehelle

Älä kuule rupea pelotteleman. Älä edes leikilläsi.( Itse olen sitä kyllä tehnyt jo jonkin aikaa.)

hakki47 kirjoitti...

helanes

Sauli on tunnettu optimisti. Ei se seuraava ehdi 2015 (sitä kai hän arvuutteli?) Kyllä se menee lähemmäs vuotta 2020. Mutta hän taitaa muistella, että presidentinvaaleissa suomalaiset tykkää synkistelijöistä? Joten - we have a candidate.

Tobe kirjoitti...

Kaikki on aina yllätystä ja syyllisiä ei ole.Miksi niitä edes etsittäisiin kun löytämisestä ei ole kenellekään mitään hyötyä.Eipä moni etsikään.....paitsi Putin , joka löysi heti syyllisen ahneesta amerikasta.Niinistön "veikkaus" on ihan hyvä.Näin tämä varmaan menee kunnes ahneus on maailmasta hävinnyt...niin ja pelko...sekin pitäisi poistaa.Nyt ollaan löysässsä hirressä ja kohta silmukka kiristyy...nyt sen ei anneta katketa ja siksi saattaa ottaa sen kolmekin vuotta ennenkuin öljy löystää kuristuksen ja taas mennään ylöspäin..pater noster!

Vox Populi kirjoitti...

Keskimäärin menee vielä hyvin, heikommin kuin eilen, mutta paremmin kuin huomenna. Pahalta näyttää USA:ssa, yhä vain pahemmalta.Velkavetoinen kulutuskysyntä on romahtamassa. Autotehtaitten mennessä konkurssiin on Obamalla ohraleipä. Amerikan ihmettä maailmalla malttamatta odotetaan.Suomi on päässyt kummitusjunan ykkösluokkaan, mutta tämähän on kuin vaihteesta pimeään tunneliin karannut kuljettajaa vailla oleva metro, eikä hätäjarrukahvaa löydy.Vanhanen vielä äsken makasi kassan päällä, mutta Niinistö jo hamusi tyhjää :" Minkä kassan ?". Vielä kuukausi sitten sitä luuli ymmärtävänsä näkemäänsä. Kyllä subprimepankkiirit talousnobelin ansaitsevat. Vankilomalle Tukholmaan ! Vai ovatko yhä vapaalla jalalla ?
Pitkän linjan mies pelkää diktaattorien nousua.Onhan meillä itänaapurissa jo henkinen Hitler, joka ei vielä (onneksi) ole saanut ilmaa siipiensä alle. Mikä mies on oleva Obama ? Kaikki mieleen tulevat afrikkalaiset eivät ole olleet Nelson Mandeloja.
Mutta Suomen pitäisi kyllä saada oma Mussolininsa, niin saataisiin junat aikatauluunsa !
Ja superinflaatiota maailmalle, olisi paperitehtaille töitä.

hakki47 kirjoitti...

Tobelle

Ei syyllisten etsinnässä mitään tolkkua olekaan. Ja valtaosa meistä ei vaivaudu miettimään syitä. Ja siksi kai nämä toistuvat ja ilmeisesti vielä kiihtyvällä tahdilla.

hakki47 kirjoitti...

Populille

Heil Hitler, meil Kosola sanoivat Lapuan miehet. Onneksi siitä ei silloin tullut mitään. Eikä kyllä ole sen paremmin todennäköistä kuin toivottavaa nytkään. Antaa mielummin junien vaan myöhästellä.

Tuosta Obamasta. On siinä kaverilla paineet ja tarvittaessa toki mahdollisuus myös syyttää tehtävän mahdottomuutta, jos kävisi niin ettei onnistu. Voi suoraan sanoa, että sen paremmin kaverin toimintatavoista kuin toimintakyvystäkään ei vielä ole minkään valtakunnan näyttöä.

Ehkäpä juuri siksi niin moni pitää häntä uutena Messiaana?

Anonyymi kirjoitti...

Vittu saatanat AAAaaaaa ja olen homo