keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Työttömättömät kansanedustajat

Itku pitkästä ilosta? Käveleekö eduskuntaryhmä Soinin yli? Syrjäyttääkö EU Suomen demokratian? Tuhoaako persujen voitto euron? Ensimmäisetkö viimeisiksi ja viimeiset ensimmäisksi? Tutkimattomia ovat politbyrokratiamme tiet.


Varsinainen sekasotku onkin saatu synnytettyä kun vaalitulosta yritetään muuttaa hallituspaikoiksi. Se mikä kansalaisille oli selkeä valintatilanne, on nyt muuttunut puolueitten poliittiseksi peliksi. Ja siinä ei tunnetusti edes kansan vaaleissa ilmaisemalla mielipiteellä ole enää merkitystä. Tässä apparaatissa toimivat ihan toiset lait. Kateus, ahneus ja itsekkyys.


Enpä voi kuin uudestaan toivoa, että Puolueet on saatava pois politiikasta. Kuurupiiloa leikitään, kuka milläkin tavalla. Eikä lopullisen ratkaisun laatu selvästikään ainakaan parane siitä, että puoluekoneistot taas pääsevät kansan tahtoa tulkitsemaan. Nykyisellään valitut kansanedustajat vastaavat kansanedustuslaitoksen tuloksesta kansalaisille seuraavissa vaaleissa. Mutta edes nyt, vajaa kuukausi vaalien jälkeen, yksittäisten kansanedustajien mielipiteillä ei enää ole painoa. Painoa on enää puolueilla. Niillä taas ei ole tulosvastuun häivääkään.


Kun KMS osti edellisvaalit ja sen selvittelyä vitkuttivat erityisesti kepu ja kokikset syntyi hallitus, joka toimi kuin rampa ankka toimintansa viimeiset kaksi vuotta. Viimeisen vuoden toimitusministeriö hukkasi lopullisesti kupletin juonen ja kaikki hallituspuolueet kärsivät murskatappion. Nyt vähiten tappiota kärsinyt, mutta suurimmaksi päätyneen puolueen puheenjohtaja tekee sirkustemppuja saavuttaakseen henkilökohtaisen unelmansa, pääministeriyden. Syntyy tunne, että hän ei vain ymmärrä. Ehkäpä ymmärtämättömyyttään niitä temppuja tekeekin?


Jos ei puolueita saada pois politiikasta, ne on saatava tulosvastuuseen. Ja se on tehtävissä siten, että palataan demokratian juurille ja hyväksytään kansalaisten tahdon toteuttaminen yhteiskunnallisen toiminnan lähtökohdaksi. Puoluemonopolista on luovuttava. Se on jo nyt, siis noin sadassa vuodessa, rapauttanut  kansan tahdon toteutumisen. Meidän on päästävä pois siitä, että vaalien välillä Eduskunnan on ensin nautittava puoluetoimistojen luottamusta ja sitten, kun ne ovat onnistuneet itselleen sopivimman hallituksen lobbailemaan, Eduskunnan on nautittava hallituksen luottamusta.


Milloinkohan vastavalittu Eduskunta aloittaa varsinaisen työnsä?

14 kommenttia:

fundeeraaja kirjoitti...

Noinhan se menee. Kansa on ilmaissut mielipiteensä. Nyt on aika tulkita mitä kansa tosiasiassa sanoikaan. Tulkinnan suorittaa niinkuin aina ennenkin, puolueet. Ennen kaikkea ne puoluet, jotka ovat tottuneet pitämään kansaa itsensä edustajina. Eduskunta aloittaa työnsä heti kun valtaa pitävät puolueet ovat sopineet kansanedustajien työnkuvasta. Kun edustajat on ohjelmoitu toteuttamaan edustamiensa puolueitten tahtoa voidaan ruveta rakentamaan puolueitten valtaa kansan antamalla valtakirjalla. Saattaa tuntua monimutkaiselta. No, juna kulkee niinkuin ennenkin. Äänestäjät ovat ilmoittaneet tahtonaan mille asemille se pysähtyy ja miten pitkäksi aikaa.

hakki kirjoitti...

fundeeraaja

Mutta on meillä vielä mahdollisuuksia. Taidamme elää suurin piirtein samanlaisessa historian taitekohdassa, jolloin odotettavissa on ihan mitä tahansa. 1930-luvun lisäksi tulevat mieleen myös imperiumien hajoamisprosessit viime vuosisadan alussa.

ToBe kirjoitti...

Luin otsikkosi ilolla.Juuri tuota olen toivonut.Puolueiden toivo työttömyyskortistossa.
Joku jo olikin hetken, mutta sitten oli saanut töitä.Yllätys yllätys joku toiminnanjohtajan virka oli sopivasti auki tai peräti piti juuri perustaa kyseiselle entiselle kansanedustajalle.Tuskani on syvää kun eduskunnassa ei tarvitse tehdä töitä ja sieltä pudonneetkin sijoittuvat hienosti mukaviin hommiin odottamaan taas neljä vuotta seuraavia vaaleja.Lopulta joku eläkeratkaisu saa pysymään poissa ihmisten silmistä.Me sen muuten maksamme. Jos Portugalin tuki maksaa meille 200€ per nokka niin kuinka paljon maksamme puolueille ja niiden lonkeroille ilman yhtään välilausetta?Urpilainen auta kun olet niin nokkela ehtoja asettamaan.

Muistin yhtäkkiä erään pääministerin jonka nimeä en enää halua muistella.Hän puhui 2 vuotta sitten ihan tosissaan jatkavansa pääministerin hommissa vuonna 2015.Sittemmin hän huomasi ettei ole aineksia sellaiseen uraan.
Huomasin yhtäkkiä että saman puolueen seuraava pääministeri vaihtoi jälleen kantansa Portugalia asiassa.
Muistin yhtäkkiä että saman puolueen edellinen pääministeri jä kiinni valehtelusta.
Saavutti vaalivoiton vilpillä ja vihjailuilla.Olemme samassa sotkussa taas kerran.Vaaleissa puhuttiin todella vähän meidän oikeista asioista ja ongelmista.Miten ihmeessä muutama satanen takausta jonnekin olisi meille elämän ja kuoleman kysymys.
Omat asiat hoitamatta ja kaikki aika menee jonkun sardiinimaan arvosteluun.Ärsyttäviä nuo poliitikot.SDP väittää kansan äänestäneen hallitusta vastaan ja siten edellisen eli istuvan hallituksen linja on väärä.Missä kohtaa meillä siirryttiin kaksipuoluejärjestelmään? Omituista puhua kansan nimissä ilman valtakirjaa.SDP:llä on n. 12% kannatus koko kansan keskuudessa.Se ei oikeuta puhumaan minun puolestani vaikka olisin heitä äänestänyt.

hakki kirjoitti...

OrNot

Herää. Se on vain unta. Sitä paitsi taitavat maksaa meille ihan yhtä paljon olipa heillä töitä tai ei. Mutta positiivista toki, että kun ei ole töitä, eivät tee virheitä. Jos jotain yrittävät, pieneen menee joka tapauksessa. Ja taas me maksamme.

Totta kai eduskuntapudokkaalle täytyy jostain etujärjestöpaikka löytyä. Tuntevat sitten kaverinsa jo menneiltä ajoilta. Samaa heimoa molemmat. Loisia.

Tiedämme vastaansanomattoman tarkasti, että poliitikot, olivatpa juuri tällä hetkellä kenen palkkalistoilla tahansa maksavat meille noin 15 miljardia per vuosi. Se tekee 2.830 euroa per kansalainen. Joka vuosi. Eikä mukaan ole vielä laskettu sitä, miten he saattaisi suomalaista yhteiskuntaa kasvattaa jos tekisivät tuottavaa työtä.

http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/10350/puoluetuen-todellinen-suuruus-alkaa-valjeta

ToBe kirjoitti...

Olen lähes kauhuissani uudesta sosialidemokraattisesta idealismista.
Suomen pitäisi nyt ainoana maailmassa panna verolle kaikki se mitä meillä täällä vähiten on eli raha.
Eikö juuri puhuttu Suomen houkuuttelevuuden lisäämisestä ja muusta kuten työnteosta ja nyt ne joiden pitäisi se rahoittaa pannaan kapuloita rattaisiin.Toivottavasti sosialistit saavat valtiovarainministeriön ja kauppa ja teollisuus ilman muuta.
Se oli kasvu muistaakseni jolla hoidetaan koko kestävyysvaje.Jos saavata homman samantien koko eurooppaan ja vaikkapa muuhun maailmaan niin äänestän heinäluoman Pietariksi ja Jutta...niin hän on se Jeesus...luulin, että Soini mutta ei Jutta se on.
Kehoitan nyt niitä joilla mammonaa on sijoittamaan se turvaan jos vain sen osaavat.Kohta on liian myöhäistä.Investointeja en odota seuraavaan 4 vuoteen ja lakkojen määrää kun katselee ei noiden vanhojen paperiyhtiöidenkään kannata varojaan laakereiden uusimiseen laittaa.Saahan se jäädä kitisemään portinpieli kun porukka poistuu.
Missä on nyt se vastuullinen sosialidemokratia joka takaa työrauhan ja on eurooppalainen edelläkävijä.Tämä nykyinen on unissakävelijä.
Näitä on nyt jaksettava.Onneksi yhä pidemmät poissaolot maastamme saavat kaiken mittakaavaan.Onhan täällä sentään ihan kivaa.
Meillä on varaa ylläpitää tuollaista joukkoa tyhjää puhumassa.Eilinen A-studio tms oli pohjat...Kalli sai kanavan vaihtumaan..samaa jorinaa vuodesta toiseen..pelkkää peliä ja politiikkaa.Muutos ei tullut vielä, mutta se tulee-sen on pakko tulla.
Se joka oppii elämään ajassa saattaa selviytyä, mutta nuo bunkkereihinsa linnoittuneet etujensa ajajat...he eivät selviä.

hakki kirjoitti...

OrNot

Demareille ei koskaan ole tullut mieleen ajatus, että kuluja voisi myös karsia. Ja sitten vielä mittaritkin (BKT)tukevat heidän ajattelutapaansa. He kuvittelevat keksineensä ikiliikkujan. Mutta metsään on mennyt ja menee yli 10 miljardin vuosivauhdilla. En oikein usko, että demarit valtiontalouden velkaantumisessa nykyistä huonommaksi panisivat? Mutta myönnän, ettei meillä ole moiseen varaa.

Joko olisit valmis äänestämään JOKU MUUn Arkadianmäelle?


PS.

"nuo bunkkereihinsa linnoittuneet etujensa ajajat...he eivät selviä." Sorry. Olet väärässä. Me emme.

ToBe kirjoitti...

Syyrian tautia ilmassa.Baath puolueet hallitsevat vailla vastuuta tulevasta tai menneestä.Kansa kaataa joskus nuo totemit ja niin on hyvä.Se kansa ei ole Persuista päin vaan tolkun sakki joka on nyt hiljaa.

hakki kirjoitti...

OrNot

Silloin 1970-luvun alussa kävin Syyriassa. Juuri ennen Libanonin sisällissotaa. Damaskos on kaunis kaupunki. Oli ainakin silloin.

Kansa kaataa päämäärätietoisen ja hyvin varustautuneen diktaattorin vain äärimmäisen suurilla uhreilla. Eikä ulkopuolista apua kannata odottaa. Kulloisista suhdanteista luonnollisesti riippuen.

Mutta olisikohan edustuksellinen demokratia juuri siksi se vähiten huono poliittinen järjestelmä, jonka me ihmiset olemme kehittäneet?

ToBe kirjoitti...

Vähiten huono näyttää synnyttävän sinistä punaa persujen poskille.
Kohta jo joku Kepuli huomaa, että maa jakautuu kahtia.Tupailtamien Suomi vastaan eurooppalainen Suomi.
Meneekö Keskusta kahtia ? Ilmassa on suuren jakautumisen merkit.
Ps.Onhan siellä Persuissa niitä HallaAhoisia, mutta ne ovat puolueessaan minoriteetteja minareettien juurella..hohoo olipas junttinokkela ilmaus.Olisiko minusta Persuksi, kun lohkaisen, tuolla tapaa sanailen ,sanojen riviä sinkoilen, sisältöä vailla itseäni imaisten.

hakki kirjoitti...

OrNot

Valitettavasti kepun jakautumisesta ainakaan minä en näe merkkejä. Mutta ehkä en vain katso tarpeeksi tarkkaan?

En sinänsä huolestuisi jakolinjasta tupailtojen Suomi vs. EU-Suomi. Sehän on ollut meillä jo 15 vuotta. Sen sijaan olen kieltämättä huolissani niistä, jotka tässä "win*win+win" maailmassa joutuvat huomaamaan, että jo määritelmän mukaan kaikki eivät voi voittaa. Eikä loppupeleissä voittajia ole kuin yksi.

ToBe kirjoitti...

Maailma on monimutkainen ja vielä mutkikkaammaksi se on menossa.
Pakko katsoa historiasta samankaltaisuuksia.En nyt menisi sinne kansainvaelluksiin.Silloin maa oli aika autio ja tyhjä kun Pariisikin oli muutaman kymmenentuhannen hengen leiri.Enemmänkin tämä talous joka maailmaa nyt pyörittää.Ne vaatimukset mitä voittamiseen asetetaan ovat useimmille liikaa.Emme voi estää jotain muuta tekemästä samaa asiaa nopeammin-paremmin-halvemmalla.Tässä kiihkossa puheet jostain pohjoismaisesta hyvinvointimallista kuulostaa täysin huvittavalta.Se on yhtä huvittava kuin skandinaavisen naisen asema verrattuna muuhun maailmaan. Onko edes mahdollista saavuttaa tällaista elintasoa kautta pallon?Ei varmasti ole.Väestön liikakasvu tuhoaa viimeisetkin liberaalit unelmat.Luonto asettaa rajansa jo nyt.
Päätösten teko tapahtuu ajassa ja niille ei jää niille kuuluvaa aikaa.Filosofiat on oltava jo valmiina ja niiden toteutus tapahtuu sähkön nopeudella.Pitääkö Kataisen ylipäätään mennä Brysseliin kun asia hoituu ilman lentämistäkin.Vai olisko sittenkin vielä arvo niillä käytäväkeskusteluilla.Alkaa jo tulla ikävä niitä haukuttuja kabinetteja.Niistä tuli ulos aina joku päätös.Nyt elämme jatkuvaa lehdistötilaisuutta joiden välissä käydään meikkaamassa naama mediakuntoon.Kataisen teflonhymy ei hyydy.Urpilaisen ilo peitetään ankaraan ilmeeseen.Tukka hyvin- kaikki hyvin -SDP.
Mitähän minä yritin sanoa?Vanha mies -suokaa anteeksi.

hakki kirjoitti...

OrNot

Muistatko vielä, joskus kauan sitten kun kokikset saivat, silloin veret seisauttaneen vaalivoiton, mutta taisivat olla Vihannes Jorolaisen ilmaisemat ulkoiset syyt, jotka silloin kokisten hallitustoiveet estivät. Se, luonnollisesti, oli UKK-aikaa.

Siitä päätellen, ettei kukaan ole vieläkään ilmineerannut mitä Jyrki-boy ja Mari ovat Brysselissä luvanneet väittäisin, että kabinetit ovat vain muuttaneet. Brysseliin.

ToBe kirjoitti...

Muistan muistan kuin eilisen päivän kun todella ärsyttävästi muikistellut Johannes Virolainen sanoi suorassa tv-lähetyksessä seuraavaa:"Mitähän Kokoomus ajatteli vaalivoitollaan tehdä!"
Sinä iltana löysin itseni mistä tahansa muualta kuin keskustapuolueesta.Hirveää demokratian halveksuntaa mieheltä josta nyt on tehty myyttinen ja positiivinen isähahmo.Vironperän isäntä ajatteeli varmaan, että talo on nyt Kokoomuksen, mutta avain on piilossa Kepun kukkarossa ja siellä pysyy.
Mari ja Jyrki ovat luvanneet Brysselissä tuskin mitään.Ovat kuunnelleet ja nyökytelleet kuin autoihin myytävät lelukoirat.
Jos on hiljaa ei lupaa mitään.Samalla ei syö sanaansa kun ei sano sanaakaan.Se on suomalainen malli.Myötäillään..seurataan katseella.Muistan aina tv-kuvassa kun M.Vanhanen näytti ikäänkuin olevan eksyksissä, missä tahansa olikin. Samanlainen kummajainen oli Tuomioja aikoinaan.Häsläsi sen marireppunsa kanssa kun toisilla oli asiaa ja kiinnostusta toisiaan kohtaan.
Televisio ei valehtele. Keho kertoo enemmän kuin sanat sanovat.Meidän poliitikoilla on aina kiire kotiin oikeiden asioiden ääreen.Pois sieltä kun ne ei ole meidän asioita mentaliteetti tuntuu olevan kaikilla kehonkielenä.
Poikkeuksena A.Stubb jolla sosiaalista annettavaa ja siksi menestys jatkuu.
Kielitaito on karmeaa taso.Kiviniemi osasi onneksi edes Saksaa.Siinäkin lajissa on vain muutamia joita kestää kuunnella.
Urpilainen antamassa haastattelua in english tai på svenska on tuskaa tuskaa.Myös Siilinjärven pieni poika on päässyt jopa ylioppilaaksi ja ei osaa ruotsia eikä englantia kuin nimeksi..sysselsätningspropleemi.

hakki kirjoitti...

OrNot

Samaa ideaa toteutti myöhemmin Timo Kalli: "En ilmoittanut, kun ilmoittamatta jättämisestä ei mitään seuraa."(vast.) Kumpikin puolueensa suoraselkäisyyden tukipylväitä.

Ehkäpä eivät ole. Toivottavasti. Heidän kannaltaan. Mutta politiikassa asiat ovat miltä ne näyttävät. "Vaikeneminen on myöntymisen merkki" sanonta löytyy varmasti muiltakin kielialueilta. Eikä poliitikkoja valita hiljaa olemaan. Päin vastoin.