tiistai 3. toukokuuta 2011

Kansainvaellukset eivät ole alkaneet. Ne ovat menossa. Olleet jo pitkään.

Eikä niitä voi estää sen paremmin lakeja ja asetuksia kiristämällä kuin muureja rakentamalla, veneitä upottamalla tai ulos kärräämällä, tavalla millä tahansa. Kirjoitin aiheesta mm. 31.03.2009 otsikolla Festung Europa.


”Siirtolaisia kuljettanut laiva upposi Libyan edustalla” kertoo uutinen Hesarissa 31.3. Yksi palsta, parikymmentä senttiä. Yli 200 siirtolaisista, oikeastaan kai pitäisi puhua laittomista maahanmuuttajista kuoli. He olivat pyrkimässä Euroopan Unionin alueelle ilmeisesti työtä tekemään. So what? Pysykööt Afrikassa. Eikö?

Muutaman viime vuoden aikana moisia uutisista on tullut aivan liian usein. Siksi niihin ei enää kiinnitä huomiota. Niistä on tullut pikku juttuja. Yksin Italian rannikolle saapui viime vuonna lähes 37 000 laitonta maahan pyrkijää.

Enimmät tragediat on kuitenkin kuultu Atlannilta. Siellä kohteena ovat Kanarian saaret. Tai sitten manner-Espanja. Eikä kyse sieläkään ole ollut turistimatkoista. Vuotava avonainen moottori- tai soutuvene, kymmenillä ihmisillä täyteen pakattu. Tai repaleinen vuotava kumivene. Mukana ehkä oli vettä ainakin ensimmäiseksi päiväksi? Miehiä, naisia ja lapsia.

Kuinkakohan kauan me pystymme ylläpitämään Euroopan linnoitusta hunnien laumoja vastaan? Onko meillä siihen oikeus? Onko se oikein?


Sen jälkeen ovat, edellisten lisäksi matkalle Eurooppaan lähteneet ainakin tunisialaiset, libyalaiset ja kynnelle kykenevät syyrialaiset. Varmasti joukkoon mahtuu myös algeerialaisia, marokkolaisia, epyptiläinen... ja mitä niitä muita sieltä Afrikasta ja Arabiasta löytyy. Ja miksi?


Ilmeisesti he vielä pitävät Eurooppaa omana Elodradonaan paratiisina, jossa maito ja hunaja virtaavat? Eivät ole vielä kuulleet, että Eurooppa on hyvää vauhtia ajatumassa epäsopuun ja sen seurauksen konkurssiin? Heihin asti ei vielä ole valunut tietoisuus siitä, että maailmanjärjestys on muuttunut? Nyt hyvinvoinnin aurinko nousee taas Idästä. Sieltä, missä ihmisten valtaosa, siis köyhät kuluttajat ovat. Siis ne, joilla pitäisi olla edes oikeus tavoitella ns. länsimaista elämän tai vaikka elämisen tasoa.


Mitä mahdollisuuksia meillä eurooppalaisilla olisi yrittää suunnata kansainvaellukset sinne missä mahdollisuudetkin ovat? Siis minne tahansa muualle kuin tänne.

37 kommenttia:

Karl Fransen kirjoitti...

Hakki
Kuinkas voisit estää vapauden ja nälän vaatimukset? Ne ovat perustarpeita, joita on aina käytetty rajoittamaan ihmisen vaputta niiden taholta jotka pyrkivät hyötymään rajoituksilla ja jotka katsovat oikeudekseen hallita muita.
Lienee aika etsiä syitä sieltä missä ne ovat syntyneet, eikä niiden löytämiseen tarvitse mennä kauas, tai antaa edes rahaa ja myyntitavarana niitä on hyvin vaikea myydä jollei hinta tarkoituksella ole korkea. Tarjota ilman rahaa, tuottaa suurinta vastarintaa, koskapa tuolloin nähdään ”rotta haudattuna”, eikä siksi, etteikö se olisikin muodossa tai toisessa mukana, vaan siksi, että sitä rotta mokomaa pyritään peittelemään hautauksen jälkeen.
Se, mikä muille on ”oikein” ei useinkaan ole oikein meille ja siksi oikein ei ole avain sana, vaan mieluimmin sana joka tarkoituksella eristää OIKEAN SANAN käytön.

hakki kirjoitti...

Karl

Kansainvaelluksia voi estää aikansa. Parhaiten ne estyisivät, jos vaellukselle lähtijät saisivat elämisen mahdollisuuksia sinne missä ovat. Että eivät edes lähtisi. Perusongelma kun on alueiden elintaso-erot.

Toinen tapa on rakentaa todellisia tai virtuaalisia muureja. Mutta niitä on sitten myös puolustettava. Tarvittaessa asein. Vankeja ei oteta. Se toimii, jos on toimiakseen, jonkin aikaa. Mutta ennemmin tai myöhemmin tulijoita vain tulee "liikaa". Niitä ei kaikkia ehdi tappamaan, vaikka haluaisikin.

Sitten se kolmas. Karsitaan Eldoradon elintasoa. Vaan eivät taida lehmät edelleenkään lentää? Tappelut siirtyisivät vain "Eldoradon" sisäpuolelle. Se taas heikentäisi ajan myötä toisen kohdan toteuttamista.

Ja ikävintä meidän kaikkien kannalta on tilanne, jossa vaeltajat valitsevat tavoitteensa väärien tietojen varassa. Siispä edelleen; Miten suunnata kansainvaellukset sinne missä mahdollisuudetkin ovat? Siis minne tahansa muualle kuin tänne.

Karl Fransen kirjoitti...

Hakki

Sanomasi on totuus tilanteesta ja kumminkin, olevassa hetkessä, teimmepä mitä tahansa, tappamista lukuun ottamatta, kansojen liike ei ole enää estettävissä. Kuten tavallista kaikilla muillakin alueilla, vähittäinen lisääntyminen ulkolaisista lisää samaistumisen mahdollisuutta, mutta sellaisina kuin olemme, yhtenäistä ihmiskuntaa tuskin koskaan tulee olemaan.

Muutamat bloggaajat ovat kyllästyneet kuulemaan kielteisiä ilmaisuja ja mieluimmin peittävät niitä näenäisellä positiivisuudellaan mikä itse asiassa kieltää negatiivisen realiteetin ja siten estää todella positiivisen syntymisen; ja tietenkin pitkittää ihmisen typeryyttä.

hakki kirjoitti...

Karl

"mutta sellaisina kuin olemme, yhtenäistä ihmiskuntaa tuskin koskaan tulee olemaan." Olen kyllä himpun verran eri mieltä, jos samanlaisuudella tarkoitat sitä näkyvintä erilaisuutta. Mutta varmasti ottaa aikansa, jos ihmiskunta elää saa.

Kysymys onkin samankaltaisuuden lisääntymisen vauhdista. Liian nopeana alamme tappaa toisiamme, joka toisaalta saattaa lisätä nopeutta ja hitaana... no se nyt vaan on hitaampaa. Muissa, huomattavasti näkymättömimmissä ominaisuuksissa vaihteluväliä, yhdistelmien mahdollisuuksia ja mutaatioita sitten riittääkin maailman tappiin. Onneksi.

fundeeraaja kirjoitti...

Kansat ovat vaeltaneet aina. Rodut ovat sekaantuneet ja mutaatio edennyt. Eihän siinä mitään erikoista muuten olisi, mutta nyt kaikki tapahtuu nopeasti ja spontaasisti. Media kertoo mahdollisuuksista parempaan elämään ajassa ja koneet kuljetavat massoja nopeasti paikasta toiseen. Ajatelkaas miten kansat vaeltaisivatkaan, ellei pääoman liikkeet sitä hillitsisi. Nyt siirretään tuotantoa ajatuksen nopeudella kehitysmaihin antamaan edes välttävät elämisen olosuhteet. Vielä vajaa sata vuotta sitten vahvat ja varakkaat kansat vaelsivat sotien ja valloittaen. Ihmisiä siirtyi ja siirrettiin sodan jaloissa. Tänään siirtyvät köyhät tietoisena isäntämaittensa suuresta humanismista ja varallisuudesta. Vaellusten lisääntyminen on vakava ja maailmanlaajuinen ongelma. Sen ratkaisemisen ensisijainen lähtökohta on syntyvyyden sääntely. Tulevaisuuden maailmassa tulee varautua ihmismäärän luonnolliseen alentamiseen sekä työn ja elintason tasaamiseen.

hakki kirjoitti...

fundeeraaja

Muutoksen nopeutuminen on todellinen muutos sen lisäksi, että tiedonvälityksen globaalisuus aiheuttaa voimakkaasti lisääntyvää vaeltamisen painetta. Se lisää erityisesti kohdemaiden pohteita mutta vaellusta ei voi estää.

Meille kysymys on sopeutumisesta. Mutta miten? Pro- vai reaktiivisesti?

Satunnainen raportoija kirjoitti...

"Mitä mahdollisuuksia meillä eurooppalaisilla olisi yrittää suunnata kansainvaellukset sinne missä mahdollisuudetkin ovat? Siis minne tahansa muualle kuin tänne."

Näin jossain kartan maailman pakolaisvirroista ja silmään pisti, että Irakin kaikki venepakolaiset suuntaavat Australiaan, vaikka matka onkin melko pitkä. Ilmeisesti siellä on jotakin mikä tekee sen matkasta vaivan ja vaarojen arvoisen.

Pitämällä huolen, etteivät Pohjois-Afrikan elintasosiirtolaiset saa Euroopasta sitä mitä irakilaiset Australiasta, voisimme ehkä pitää huolen, etteivät he tunkisi tänne vaan menisivät vaikka australialaisien riesaksi.

hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

Oletko ajatellut itseäsi toivottomassa tilanteessa? Kyvyttömänä näkemään tulevaisuutta itsellesi ja mahdollisille läheisillesi? Ihmettelemällä mitä Sinun kyvyilläsi Sinun pitäisi tehdä pystyäksesi huolehtimaan itsestäsi ja Sinusta riippuvaisista. Lähtisitkö itse matkalle Eldoradoon uhmaamaan matkan vaivoja, hintaa, epävarmuutta, kurjuutta, epätoivoa, peläten petosta ja vastaanottajan aseita?

Parhaimmisto uskaltaa lähteä Eldoradoon. Ei heistä ole riesaksi, jos heille annetaan mahdollisuus.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

hakki

Missähän fantasiamaailmassa sinäkin mahdat elää? Seuraisit vaikka uutisia tai lukisit UNHCR:n raportteja.

Tanskassa on laskeskeltu, että sinun ihailemiesi maahanmuuttajien seurauksena he eivät olekaan saaneet suurien ikäluokkien tilalle tarvittavaa koulutettua työvoimaa, kuten tarkoitus oli, vaan yli kahden miljardin euron vuotuisen menoerän.

Saksassa ja Ranskassa on päädytty samanlaisiin johtopäätöksiin ja koko monikulttuurisuus on päätetty vetää vessasta alas. Se ei vain yksinkertaisesti toimi niin kuin jonkun todellisuudesta vieraantuneen humanistin päiväunissa.

Kunnolliset ihmiset eivät ole massamuuttaneet ensimmäisinä mihinkään ja rotat jättävät uppoavat laivat ensimmäisinä. Onnenonkijat eivät ole tulossa tänne tuomaan onnea ja vaurautta kaikille vaan onkimaan onnea. Ihan sama juttu kuin löytöretkien seuraukset muulle maailmalle.

Lampedusan saarella on tähän saakka naristu ja vaadittu ja yritetty polttaa kirkko, eikä nuorilla miehillä ole ollut ihmeempää tarvetta ottaa mukaansa läheisiä. Jengi on ehkä yritteliästä, mutta eri asia sitten on missä mielessä.

Toki Afrikasta tulee naisiakin. Eräät kansat ovat keksineet, että kun panee matkaan paksuna olevia naisia, karkotuksia sattuu aika harvoin ja synnytyksen jälkeen vauraassa maassa on ankkurilapsi. Jos nainen vaikka sattuu hukkumaan matkalla, niin eipä hätää, kyllä niitä suvussa riittää ja aviomiehelläkin on yleensä vielä vaimo tai pari varalla. Tätä käytäntöä eivät taatusti käytä rehelliset ja työteliäät ihmiset, mutta se on silti suosittu.

UNHCR:n mukaan ankkurilapsien lähettäminen Eurooppaan on Afrikassa yleistyvä sijoitustoiminnan muoto. Ongelmana eivät niinkään ole lapsille aiheutuvat vaarat, koska heitä on enemmän kuin omiksi tarpeiksi, vaan ihmissalakuljettajille maksaminen.

hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

En minä ihaile maahanmuuttajia. Yritän ymmärtää, vaikka en aina kykene. Puhun kuitenkin todella vain laittomista maahanmuuttajista, jotka tulevat joka tapauksessa. Haluammepa sitä tai emme. Ennemmin tai myöhemmin.

En puhu EUn jäsenten halusta tai tavoitteesta saada "suurien ikäluokkien tilalle tarvittavaa koulutettua työvoimaa". Ei voi saada mitä tilaa, jos moista ei ole tarjolla.

Isäni muutti Suomesta 1950-luvun alussa Kanadaan. Ilmeisesti mm. paremman elämän toivossa. En keskusteluissamme nykyään ole oikein saanut käsitystä, että hän rottana olisi jättänyt laivan, ollut onnenonkija tai etteikö hän olisi ollut aivan kunnollinen mies. Tapaamme ja Skypeilemme nykyäänkin varsin ahkerasti.

Ankkurilapsista ei ole omaa kokemusta. Äitini ja minä kun jäimme tänne. Mutta varmasti moistakin tapahtuu.

Mutta ei maailma ihan niin mustavalkoinen ole, että maahanmuuttajat keskittyvät vain käyttämään hyväksi sosiaalietujamme, jotka jopa EU-tasolla on vähäisiksi havaittu.


PS.

Kiitän sinua kuitenkin siitä, että pidät minua humanistina. Taidat olla yksi harvoista.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

hakki

Miten siellä Kanadassa suhtauduttiin maahanmuuttajiin 50-luvulla? Paijattiinko rikollisia ja työhaluttomia ja ehkä jopa laittomia maahanmuuttajia? Tuskin, koska sellaisesta ei seuraa muuta kuin ongelmia.

Euroopassa ja varsinkin pohjoismaissa on yritetty kehittää humaanimpi versio jenkkien maahanmuuttopolitiikasta, eli ahkerien ja kyvykkäiden ihmisien seulomisesta muiden joukosta ja vikatikkien dumppaamisesta slummeihin käyttämään huumeita ja ammuskelemaan toisiaan. Se on aika brutaali tyyli, mutta tekee gutaa taloudelle, joskaan ei työnsä ulkolaisille halpiksille menettävien duunareiden lompakoille.

Euroopassa on pyritty eroon brutaaliudesta alentamalla vaatimuksia ja estämään slummiutuminen tarjoamalla hyvinvointipalveluita ja yhteiskunnan tukia. Se ei ole tehnyt gutaa taloudelle eikä ole estänyt slummiutumistakaan. Ruotsissakin on jo lähiöitä, joihin palokunta ja ambulanssit eivät mene ennen kuin poliisi on onnistunut takaamaan turvallisuuden, eikä sen toteutuminen ole niinkään varmaa. Omaan monikulttuurihypeensä uskova ruotsalainen lehdistö välttää käyttämästä kansainvälistä ilmaisua "no-go zone", mutta tosi asiassa ne ovat jo arkipäivää.

Olemme siis onnistuneet nyppimään pullan rusinoista.

Rakennusalalla tosin joka toinen opiskelija valmistuu suoraan työttömäksi ja kolmannes liiton jäsenistä on työttöminä, mitä voi pitää saavutuksena, mutta voitot menevät enenevässä määrin ulkolaisille gryndereille. Rakennuttaja kyllä saa mörskän, joka pitää heti kohta remontoida tai jopa rakentaa kokonaan uudestaan.


Tuolta voi lukea pitemmälle ehtineiden pohjoismaiden monikulttuurisesta arjesta, jota tyhjäpääidealistitoimittajat ja halpatyövoimaa haluavat mediatalojen omistajat eivät meille mielellään välitä. Ei ole aivan niin ruusuista kuin jonkun Maahanmuuttoviraston isopalkkaisen ja vähätöisen virkamiehen puheissa.

http://raehmis.wordpress.com/

hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

"Miten siellä Kanadassa suhtauduttiin maahanmuuttajiin 50-luvulla?" En tiedä. En ollut mukana.

Mutta luuloni mukaan, kun suuri osa kansasta oli maahanmuuttajia, eikä suomalainen ulkonäkönsä perusteella juurikaan valtaväestöstä erotu, ei tilanne ehkä kuitenkaan ollut sellainen kuin meillä nyt. Siis rasistinen aivan kaiken poikkeavan suhteen.

Käsitykseni mukaan isäni ensimmäinen työpaikka oli kaivos. Silloin ei edes ns. länsimaissa tainnut olla sosiaaliturvaa tarjolla?

Rakennusala taas on ihan ikioma juttunsa. Mutta en oikein jaksa uskoa siihen, että rakentamisen laatu olisi juurikaan huonontunut maahanmuuttajien vuoksi.

Karl Fransen kirjoitti...

Satunnainen raportoija, Fundeeraaja…….

Kyllähän meitä tähän maailmaan sopii ja tavalla millä sovittelua tehdään, nopeasti etenevän tieteen turvin, takaa mahdollisuuksia joita emme edes vielä tunne. Fysiologinen turvallisuus ei ole kaikille mahdollista ”kotona” joten sitä etsitään muualta, useinkin edes tietämättä olennaisimpia syitä. Tyytymättömyys ja halu löytää jotakin uutta ajaa nuorta mieltä ja on useimmiten lähdön motiivi. Tosin ei niille jotka joutuvat pakenemaan säilyttääkseen henkensä, heillä ei ole vaihtoehtoja joita ”me muut” voimme vielä käyttää keppihevosina.

Australia lienee ainoa hyvinvoinnin maa joka voi tarjota hyvät mahdollisuudet eurooppalaiselle mentaliteetille. En väittäisi näin olevan suomalaisen suhteen. Suomalaisella on ”slaavinen mentis” ja slaavilaisen soveltuminen täkäläiseen, keveämpään katsantokantaan, on hyvin vaivalloinen, useinkin mahdottomuus. Ilmastotekijät rakentavat oman ihmisluonteen ja ehkä siksi täkäläinen on saanut runsaan auringon ansiosta valoisampaa elämänkatsomusta.

hakki kirjoitti...

Karl

Ihan kiva lisä turhan vakavaksi muuttuneeseen keskusteluun. Ja saatat olla sata oikeassa: "ehkä siksi täkäläinen on saanut runsaan auringon ansiosta valoisampaa elämänkatsomusta." Ilmakos minäkin niin mielelläni muuttaisin valoon ja lämpöön.

Karl Fransen kirjoitti...

Hakki
Muuttamiseen sisältyy mutatioituminen, eikä se ole mahdollista 30 ikävuoden jälkeen. Mahdollista on kaikki, mutta ollessamme valitsijoita hakeudumme helpomman huomaan ja se antoi pontta ehkä enemmän kuin mikään muu tänne lähtöön. Kai aikaisemmin mainitsinkin, että olin hyvin kehnosti sopeutuva yksilö suomalaisen mentaliteetin, varsinkin bureaucratisiin vaatimuksiin, joita vastaan Sinäkin niin usein esität tulisia arvosteluja.

Fyysillinen vapaus on aina sidottu lakien ja asetusten pauloihin, eikä siinä ole mitään ei-hyväksyttävää, jollei sattuisi olemaan rikollinen. Mutta silloin kun siitä tehdään sitova velvollisuus kansalaisille, ilman yksityisyrittäjän mahdollisuutta edes esittää tilanteensa todellista puolta, tulivat bereaucratian tarkoitusperät yksityisyrittäjän tuhoamiseen liiankin selväksi ja se oli liikaa. Moisia temppuja tehtiin paljon -50-60 luvuilla verotuksen nimissä.

Australia tarjosi paljon sellaista jota ei olisi voinut Suomi-kokemuksen jälkeen edes kuvitella. Siitä alkoi, ja on jatkunut 47 vuotinen Aussie kokemus. Ainoa minkä voin sanoa, varsinkin näinä eläkevaarin vuosina on, että systeemi oli reilu, eritoden yksityisyritteliäisyydelle. Mitä se on tänään, en ole ollut mukana seuraamassa läheltä, mutta mitä ne entiset yrittäjäkaverit kertovat, tilanne ei ole helpompi ja kuten tiedät, sama ilmiö on yleismailmallinen.

hakki kirjoitti...

Karl

Niinhän se taitaa olla, että ihmisyhteisöissä yksilöön kohdistuva byrokratia tuppaa menemään aina huonosta vielä huonompaan. Meillä oli jo lähtiessäsi monisatavuotinen byrokratian perinne, teillä vasta untuvikko.

"Fyysinen vapaus on aina sidottu lakien ja asetusten pauloihin". Mutta onneksi henki on vielä vapaa. Ja toivottavasti loppuu vasta sitten kun se on loppuun kaluttu. ;-)

PS.

Muistaakseni noin vuonna 1967 suunnittelimme, myöhempi ensimmäinen vaimoni ja minä muuttoa, joko Australiaan tai Uuteen Seelantiin. Mutta elämä ei sitä varmaan tahtonut. Aika lähellä, ettemme nyt ole naapureina? :-)

ToBe kirjoitti...

Suomalainen ei ole niinkuin annetaan ymmärtää sopuisa ja rauhantahtoinen ihminen, vaan kova ja ankara omasta kannastaan poikkeaville.Olemme nurkkakuntaisuuden huippua maailmassa.Heikko itsetunto, jota hurrit ovat meihin kylväneet satojen vuosien ajan purkautuu ajoittain ylikorostuneeseen kansallisuushöpinään.Taas elämme nationalismin sesonkia.
Me olemme reiluja jos meille ollaan reiluja.Ok.Mutta sen mikä on oikein ja reilua määrittelemmme me itse.Se ei ole keskustelukysymys.Debatti on "homojen hommaa" eli ruottalaisten. Tässä maassa oli varmaan kovimmat kommunistit kuin missään muualla.Katkeruus vuoden 1918 tapahtumista elää edelleen.Tuskaa elätellään kuin kynsitulia ettei vain isoisoisän muisto jäisi kunnioittamatta.Meille sankareita ovat ne jotka onnistuivat ampumaan jonkun pahan johtajan.Bobrikovin murhaaja on edelleen patsaansa arvoinen.
Meille rakentui Napoleonin luoma "demokratia" jonka pohjalla oli tsaarin Venäjän byrokratia.Joka Ranskaa tuntee tietää miten ankara määrä virkaihmisiä tarvitaan, joka kylään pelkästään sopimaan pienestä maakaupasta.Leimaajia on meilläkin jotka muodostavat valtaisan kuluerän. Maata on hallittu ensin pappien ja sotilaiden voimalla ja sitten virkamiesarmeijan.Vapaa on ollut vain riittävän suuri/rikas talonpoika maaomaisuuksineen ja metsineen.Yrittäjät nuo nykyajan työnantajat eivät mahdu oikein mihinkään.Niinpä yrittäjiltä onkin nistettävä nenä kunnolla ettei pääse vaan kasvamaan liian suureksi.Demarille sopii vain suuryritys jonka kanssa poliitikko voi sopia asioista, mutta sata pientä on mahdoton yhtälö hallittavaksi.Liian monta-liian vapaata ei sovi sosialidemokratiaan, jonka uusi nimi on HYVINVOINTIYHTEISKUNTA. Täällä vallitsee kaikkien puolueiden ajama konsensusmalli. Malli joka on Lähes pysähtynyt ja kyvytön muuttumaan.
Oli se onni ettei punaiset voittaneet kansalaiskapinaa.Jos yhtään miettii millaisia olemme nyt niin kovaa olisi komento ollut.Köyhät kyykkyyn kun kaaderit komentaa. Edes Saksalaiset kommunistit DDR:ssä eivät pystyneet siihen kansalaisen kuristukseen mikä täällä olisi ollut satavarma. Suomi on kovien miesten maa ja naisista on turha hakea pehmeytä myöskään..
Mallina on aina olleet isontalon emännät jotka ovat pitäneet asiat kuosissa ja torpparit tuvissaan.
Onneksi kesä pehmentää ja se slaavilainen sisällämme voittaa hetkeksi.Kalliolle kukkulalle rakentavat majansa ja kuin nyyhkyleffassa katsovat auringonlaksua kaikki yhdessä.Muutama toki ei kestä onnenhetkiä vaan puukottaa kaverinsa koska on niin hiton hienoa juuri nyt.Samasta onnentuneesta johtuu uiminen ulapalle.Itsetuhoinen kansamme istuksii katsomassa tosi teeveetä eduskunnasta ja saa kiukutella keppanabaareissaan loputtomasti.Mikään ei muutu.Maa on ja pysyy.

hakki kirjoitti...

OrNot

"Heikko itsetunto, jota hurrit ovat meihin kylväneet satojen vuosien ajan". Olisiko jotain syytä myös meissä itsessämme? Ei kai liene uskottavaa, että kaikki muut vaan meitä kiusaavat, vain me olemme mamman pikku enkeleitä?

"Oli se onni ettei punaiset voittaneet kansalaiskapinaa." Siitä huolimatta, että lähtökohdistani kaikki ovat "valkoisia", väitteesi helposti unohtaa mitä kaikkea tapahtui erityisesti maaseudulla 1918- 1930 niille, joita uusi regiimi piti punikkeina ja punikinpenskoina. Siinä on vielä iso selvittämätön aukko suomalaisessa historiassa, jonka kanssa emme ole sinuja. "Köyhät kyykkyyn kun kaaderit komentaa. Edes Saksalaiset kommunistit DDR:ssä eivät pystyneet siihen kansalaisen kuristukseen mikä täällä oli satavarmaa todellisuutta." Hävinneille.

Siitä huolimatta hyvä, ettei punaiset voittaneet ja saimme itsenäisen valkoisen Suomen. Ja myöhemmin Suomen.

fundeeraaja kirjoitti...

Mennään takaisin alustukseen. Jos kansojen täytyy vaeltaa niin eikö vaeltamiseen voitaisi tehdä globaalit säännöt. Päätettäisiin, että entisistä siirtomaista tulevat vaeltajat pitäisi ensisiaisesti kotouttaa entiseen emämaahan. Toissiaisesti vaeltaja voidaan kotouttaa kolmanteenkin maahan, mutta siirtomaaisäntä on aina uuden kotoutuksen maksumies. Tämä moraalinen esitys perustuu siihen, että Eurooppaan tulevat vaeltajat tulevat pääasiassa maista, joita on hallinnut, riistänyt, alistanut eurooppalainen isäntä. Näistä maista pyritään pois. Euroopan suuret ja vallanhimoiset valtiot voisivat korvata virheensä. Eikö heillä olisi ensisijainen velvollisuus kotouttaa entiset alamaisensa. Suomikin päätti aikoinaan presidentti Koiviston esityksestä ottaa vastaa entiset suomalaiset Inkeristä.

hakki kirjoitti...

fundeeraaja

Kansainvaelluksen Kansainvälinen Matkaopas? Nythän sinä jutun murjasit.

Kansainvaellus sanana kuvaa käsitykseni mukaan hallitsematonta tilannetta, jossa kokonaiset kansat tai kansanryhmät pakenevat toivottomista olosuhteista jonnekin, mihin tahansa, jossa vaeltajat uskovat voivansa tulla toimeen. Jossa he voisivat elää ja luoda inhimillisen elämisen paremmat mahdollisuudet myös lapsilleen.

Ei siellä matkaoppaita lueta. Ei edes katsella.

Karl Fransen kirjoitti...

Hakki

En sanoisi aivan untuvikoiksi, onhan silla englantilainen tausta, vaikka onkin siltä vähemmän populaariselta puolelta, convict sellainen. No, siitä on tehty arvovaltaisuuden symboli. Jos satut olemaan viidennen sukupolven Aussie, one of the first fleet’ers, olet tosi ”aristocgrat”,"fair dinkum aussie”.
Näinhän siinä käy, että jokin ominaisuus täytyy olla jota korostaa, olipa kysymys mistä kansalaisuudesta tahansa. Eikä siinä ole kyse laatuarvoista, ne voidaan tulkita tarpeen mukaan soveliaiksi, jopa vähäisenkin yhteishengen voimalla. Tätä nykyä alkaa olla painopiste enemmän viime vuosikymmenien siirtolaisista koostunut ja sen myötä ensimmäiset tulokkaat ovat jääneet vähemmän huomion kohteeksi.

ToBe toi esille selkeästi suomalaisuuden perusolemuksen, ehkä hiukan katkerin mielin, mutta tausta puhuu meistä jokaisesta juuri sillä tavalla kuin se on meidät muovaillut, eikä sitä tarvinne puolustaa tai väheksyä, se on yksinkertainen totuus, olemme oman ympäristömme tuloksia tahdoimmepa sitä tai emme.

hakki kirjoitti...

Karl

Tosi kepeitä no aussiet, rangaistusvankien jälkeläiset muodostavat aristokratian. :-)

ToBe kirjoitti...

Olemme juuri sitä miltä näyttää ja en jatka sanoilla HYVÄ NIIN.
Me voitamme kun opimme jättämään katkeruuden taaksemme.Vaikka se näyttäytyy päivittäin otsikoissa perheensä tappaneiden miesten surkeina säälittävinä itsemurhina.Tunnistan kaikki kotimaani ongelmat itsessäni.Tunnistan sympatiani punaorpoja kohtaan.
Vaikka en löydä suoraa kytköstä kummallekaan puolelle ja olen siten jollain lailla neutraali v. 18 tapahtumista en pääse eroon sen setvimisessä päässäni.Minulla oli ilo ja onni olla oppilaana loistavalla historiankirjoittajalla tohtori Jaakko Paavolaisella.Kirjat "Punainen ja valkoinen terrorismi" ovat pakottaneet miettimään omaa asennetta siihen kapinaan.Moni hyvä ja kaunis asia on johtanut lopulta terrorismiin ja päinvastaiseen kuin se kansanosa kuvitteli saavuttavansa.Oman asian muuttuminen pahaksi onkin vaikeinta hyväksyä.Mitä monimutkaisempi maailma on-sen vaikeampi on antaa yksinkertaisia vastauksia.Kukapa Saksassa 30 luvulla näki oman toimintansa vaikuttavan holocaustin syntymiseen.Kukapa sitä vastustaisi uutta kivaa ttyöpaikkaa ja vaikkapa isompaa asuntoa vaikka se olisi saatu juuri siksi, että joku muu katosi.Persujen suuri voitto joka yritetään nyt ulosmitata koko eurooppaa huojuttamalla ei synnytä intoa olla vastuullinen.Sellaisia me suomalaiset:kin olemme.Me olemme todella pieniä ihmisiä ja pienimpinä kaikesta poliitikko.Keskustan toiminta tällä hetkellä kertoo puolueessta kaiken.Kunnallisvaalit ovat jo alkaneet.Poliittiset ääntenkalastus lypsykoneet surisee ja hui hai äskeisille puheille vastuusta ja euroopasta.Hävetkää siellä maakunnassa!
Onko Katainen ainoa joka pitää linjansa.Kuinka kauan? Eiköhän Kokoomuskin opi kohta miten tätä polskaa pelataan.
Kansa joka on maan tähän tilanteeseen äänestänyt kärsiköön seuraukset nyt nahoissaan.Protestiksi se oli tarkoitettu, mutta nyt se muuttuikin todeksi.Tammikuussa 33 Saksaliset heräsivät samaan todellisuuteen.33% prosenttiä äänesti Hitleriä ja se protesti muutti koko maailman.

hakki kirjoitti...

OrNot

Täytyypä jälleen myöntää, että totta puhut. Olen samaa mieltä. Valitettavaa, että ainakin minulla kesti mielestäni liian kauan havaita historian inhimilliset lainalaisuudet ja epäjohdonmukaisuudet ja erityisesti niiden hinta.

Ja ilman pienintäkään jälkiviisastelun halua, olisi jatkuvuuden kannalta ehkäö sittenkin ollut viisaampaa, että JOKU MUU olisi ollut vaalivoittajana. Ääni puolueelle kun ei koskaan ole täsmäprotesti järjestelmälle. Se kun on ääni puolueelle. Ja sen seuraukset ovat helposti täysin ennakoimattomia. Sen tammikuu 1933 opetti.

ToBe kirjoitti...

Pahaa pelkään, että Hitler oli se joku muu.NSDAP oli vain yksi työväkeä kosiskeleva nationalistinen puolue.Se sai hyvällä organisoinnillaan muut liitettyä itseensä ja ajettua Kommarit pois kaduilta.Hiljainen porvari oli tyytyväinen kun vallankumouksen riski ja omaisuuden menettämisen vaara karkoitettiin.Voittajaksi saatiin joku muu kuin ne pulleat porvarit tai wanhat sotilaskaaderit eli junkkerit.Jonkun muun voitto tarkoittaa aina jotain ihan muuta, jonka sisältö selviää vasta kun Fuhrer on nukkunut yön yli..ai niin se olikin kristalliyö.Poijaat sitten tekivät jotain muuta.
Muistan lukeneeni sen järkytyksen Saksassa kun Hitler hyökkäsi Puolaan.Kansa ei halunnut sotaa ja Berliinissä vallitsi hiirenhiljaisuus.Sehän otti Aatua päähän kun ei kellot kumisseet ja kansa riehunut kaduilla.Saksa oli todella kuin ajopuu matkalla kohti sotaa ja vasta voitto Ranskasta sai innostuksen nousemaan.Pitkin matkaa on merkkejä joissa enemmistö olisi halunnut jättää homman siihen mutta se ei sopinut Aatun unelmiin.
Nämä jostain tulevat ja jonnekin menevät ovat vaikeita paloja demokratialle.Annetaan mahdollisuus mutta siitä ei olekaan paluuta.
Hitlerillä kävi uskomaton onni 7 kertaa peräkkäin.Vasta kahdeksas eli retki venäjälle epäonnistui.Sen jälkeen sitten kaikki muukin meni pieleen.

fundeeraaja kirjoitti...

Pahaa pelkään! Nimenomaan sitä pahaa, ettei persuilla ole ollut alun perinkään tarkoitus mennä hallitukseen kulumaan. He eivät ilmeisestikään aio antaa periksi p-paketissa. Eivät aio edistää liittovaltiokehitystä Euroopassa. He eivät ilmeisestikään ole harjoitetun ilmastosopimuksen takana. Kaikki ilmeisesti isänmaallisista syistä. Pahoin pelkään, että puolue jää tarkoituksellisesti neljäksi vuodeksi oppositioon kasvamaan. Pahoin pelkään, että neljän vuoden kuluttua muodostavat yksin enemmistöhallituksen. Sen jälkeen pelkään todella pahoin, että teidän pelkäämänne 30-luvun skenaariolla on kaikki mahdollisuudet toteutua. Pahoin pelkään, että kansa sen silloinkin tulee ratkaisemaan! Pahaa on syytä pelätä vasta kun kansa panee pahoin pelkäämään. Ei persut tietääkseni ole sen mahtavampi sotakoneisto kuin kokkaritkaan, ettekä tunnu kokkareitakaan pelkäävän. Päin vastoin pitäisi olla kauhuissaan sotakoneisiin liittymisestä. Näillä kahdella puolueella ovat Nato-kannatkin vastakkaiset.

hakki kirjoitti...

OrNot

Ei Hitler ollut JOKU MUU. Hitler oli Timo Soini. (Ei siis päinvastoin.) JOKU MUU ei ollut silloin edes ehdokkaana. Ja se taas johtuu meidän ihmisten kuvitelmasta, että vahva johtaja voi kaiken muuttaa. Ja kyllähän tuo voi, harvoin kuitenkaan taviksen kannalta positiivisesti. JOKU MUU sen sijaan saa kaikki puolueet pelkäämään. Siis, jos hän saa massiivisen äänivyöry.

Miksi ihmeessä protesti on pantava ääneksi jollekin "pellepuolueelle"? Se ei ole protesti. Se on valinta. Aina.

Karl Fransen kirjoitti...

En katsoisi oikeaksi rajoittaa ihmisen ongelmia “kotimaisiin”. Kotimaiset ovat siellä missä on ihmisiä ja meitähän on joka puolella tätä globia. ToBe on lähtenyt asioiden käsittelyssä juuri sieltä missä niiden kaikkien ”syntymäkoti” on - ihmisessä itsessään. Syitä löytää loputtomiin ”ulkopuolelta”, mutta kuten kaikki mielipiteet, uskonnollliset tai poliittiset ovat osoittaneet, mitkään mielipiteet eivät ole koskaan johtaneet mihinkään muuhun kuin lisäselittelyyn ja sitä tekee - niin suomalainen - kuin kuka tahansa –lainen. Nähdä mitä on itsensä ”sisällä”, todella selkeästi, näyttää mitä on ihmisyyden sisällä - and surprise, surprise, it is all the same.

hakki kirjoitti...

fundeeraaja

Pahoin pelkään, että en kommenttiasi eilen huomannut. En oikein usko, että persut hallituksesta vieläkään pois aikoisivat jättäytyä. Enkä ole havainnut, että sen paremmin kokikset kuin persutkaan sotakoneistolla pelottelisi. Eikä meidän tarvitse odotella analogioita 1930-lukuun enää neljää vuotta. Kyllä niitä on ollut pelottavan paljon jo viimeistenkin neljän vuoden aikana.

ToBe kirjoitti...

Hakki.Palasin takaisin alkuperäiseen tekstiisi.
Kysyt onko oikein että linnoitus europeo suojautuu afrikasta tulevaa maahanmuuttoa vastaan! Ennenkuin sanon oman näkemykseni aloitan kaarrosliikkeellä.Meillä euroopassa ja lännessä ylipäätään on täysin poikkeava käsitys oikeasta ja väärästä.Meillä on voimakas itsekritiikki kaikkia toimiamme kohtaan.Me itse itsemme ruoskimme.Jos joku Osama ammutaan alkaa keskustelu oliko hänellä ase kädessään vanhala ukolla eli ei.Juuri sellaisia me olemme.Me marssimme USA:ta vastaan joka yrittää estää kommunismin hirmuvaltaa kaikkialla maailmassa.Me emme hyväksy mitään tapaa estää mitään pahaa ruoskimatta ensin itseämme.
En toki ole nähnyt ja ymmärtänyt kuinka syvässä itsesäälissä Saudi Arabia taai Al Jazeera on ollut kun Al Gaida teki tekosensa.
Me unohdamme tornitalosta ulos lentävät ihmiset.Ihmiset joilla on ihan varmasti aika samat arvot kuin meillä, mutta emme hyväksy jos Osama ammuttiin päähän aseettomana.Oliko huoneessa joku muu jaaba jaaba daaba alkoi samantien.katsoiko Obama tapon suorana lähetyksenä on nyt jostain syyystä isompi uutinen kuin se kaamea pahuus jota bin Laden henkilönä edusti.
Me emme voi harjoittaa omaa uskoamme ta sekularismiamme noissa maissa.me hyväksymme silti noiden maiden uskonnon vapaan harjoittamisen täällä ja jopa tuemme sitä.Me olemme yksinkertaisesti hölmöjä ja siksi kaikenkarvaiset populistit saavat kohta riittävän vallan euroopassa.He sotkevat palikat lopullisesti ja eurooppa hajoaa.Maat rakentavat omat muurinsa ja esteensä koska emme osanneet kuunnella niitä joita ottaa päähän tämä liian pitkälle mennyt itsesensuuri.
Jos verrataan vaikka Osamaa Hitleriin niin olisi holocaustista huolimatta annettu hänelle..ihminen Adol Hitlerille (s.Braunaussa Itävallassa.Ei koulutusta.Sekalaisia töitä,Korpraali,Joutilas kahviloiden puhekone,naisten naurattaja) kaikki mahdolliset oikeudenkäynnit ja yritetty ymmärtää miksi hän niin ikävästi teki tappaessaan miljoonia ihmisiä.
Stalin olisi pannut häkkiin ja kuljetellut pitkin katuja jos yhtään silloisen Neuvostoliiton ajattelutapaa tunnen.
Koska me emme osaa vaatia samaa meille muualla kuin me tarjoamme euroopassa muille on vastaus yksiselitteinen.Fortres Europeo syntyy ja niin on hyvä.Valitsemme kahdesta.Joko eurooppa täyttyy laillisista tai laittomista, mutta se täyttyy.Asialle on pakko tehdä jotain.Jos kaikki9 saavat tulla saamme 10 vuodessa kymmenen miljoonaa uutta asukasta.Siinä on solidaarisuus koetuksella.Annammeko kaikille Vihreiden ehdottaman kansalaispalkan?Siitä kymmenestä se muuttovirta sitten vaan kiihtyy.
Silloin eletään jo aikaa jolloin Halla Aho saa 100.000 ääntä.Eurooppa tuhoaa itsensä itsekritiikkiin ja syyllistää itsensä asioihin joista emme tiedä mitään.En aio itkeä ja syyllistyä Belgialaisten keisarien julmuuden perään.Nyt on nyt ja nyt eletään nyt.

hakki kirjoitti...

OrNot

Me eurooppalaiset olemme ylivoimaisen teknologiamme avulla alistaneet suurimman osan maailmasta viimeiset noin 500 vuotta meitä palvomaan ja paapomaan. Samalla olemme tuhonneet varmasti useampia kulttuureja, kansakuntia ja yksittäisiä ihmisiä kuin yksikään aiempi kansanryhmä. (Sikäli, jos meitä sellaiseksi voi kutsua.) Ja varsin todennäköisesti suhteellisesti enemmän kuin kukaan koskaan pystyy.

Samalla olemme ryövänneet valloittamiltamme kansakunnilta sekä niiden ihmisarvon että elämisensä mahdollisuudet, niiden arvokkaista resursseista puhumattakaan. Olemme siirtäneet ne hyödyntämään vain meitä itseämme ja viis välittäneet niistä, joille ne oikeasti kuuluivat.

So what?

Siinäpä se. Et varmaan sinä, sen paremmin kuin minäkään henkilöinä ole vastuussa siitä mitä aikoinaan tekivät maailmanvalloittajat, Espanjasta ja Portugalista lähtien. Ei siellä mukana varmaan alussa ollut edes ensimmäistäkään suomalaista, edes ruotsalaiseksi naamioitunutta suomalaista. Mutta luuletko, että afrikkalaiset, amerikkalaiset, aasialaiset, arabit, australialaiset moisiin pikkuseikkoihin kompastuisivat? Me olemme eurooppalaisia, jotka ovat ryöstäneet kaiken ja käyttäneet sen kaiken vain itselleen.

Voidaan me toki rakentaa Eurooppa Linnoitus ja yrittää pitää kaikki muut sen ulkopuolella. Mutta olemme sitä jo vuosikausia yrittäneet, eivätkä tulokset ole olleet kaksisia. Mutta siitä vaan, sen kun jatketaan. Itse kyllä olisin taipuvaisempi miettimään mitä voisimme tehdä, jotta me ja he tulisimme toimeen toistemme kanssa. Sillä kulttuurien erilaisuuksista huolimatta, he ja ehkä mekin olemme ihmisiä.

ToBe kirjoitti...

Euroopan hajanainen valta on vasta n.500 vuotias jos sitäkään.Amerikan valtaa on kestänyt ehkä vajaat 100 vuotta.Ennen niitä oli muita valtoja joiden vastuista ei kukana puhu.Mennään taaksepäin ja alkaa loputon syyttäminen.Hammurabin laki voimaan.
Eurooppa on vienyt sivistystä tai ainakin me uskomme sen olevan sivistystä.Ehkä me olemme väärässä ja Islamin tulkinta naisten asemasta olisi meillekin parempi.Minullakin olisi parhaina vuosinani ollut varaa neljään vaimoon.Nyt joudun teettämään yhdellä kaikki hommat.Senverran muslimi minäkin olen että on naisten ja miesten hommat erikseen.
Kohta jo lähivuosina näemme Kiinan nousevan maailman johtoon.Kiinalainen demokratiamalli onkin sitten se ainoa oikea.
Venäjällä osataan nöyrtyä samaan vaihtoehdottomaan malliin.Eurooppa riitelee ja uloslipuuttaa itsensä kohti köyhyyttä.
Tasa-arvo / solidaarisuus toteutuu, mutta se ei ollutkaan sitä mitä halusimme.Se olikin meiltä pois.Meidän rikkaat "paperimiehemme"eivät vielä ymmärrä olevansa rikkaita.Linnoitus tulee ja suojelee hetken suurta muutosta, mutta ei estä sitä.
Eurooppalainen ay väki ja työntekijä on jatkossa sanan konservatiivi todellinen sisältö.Euroopalainen porvari onkin jo historiaa muisteleva Matti Klinge klooni.

Karl Fransen kirjoitti...

Hakki

Historia ei ole milloinkaan opettanut meille muuta kuin jälkiviisautta ja aina liian myöhään kuten itse sana osoittaa. Linnoituksia on aina rakennettu ja parhaimmatkin niistä ovat murskattu tai muuten ajautuneet ajan unholaan.

Voimme puhua kurkkumme kuivaksi analysoimalla ja sovittelemalla analyysien tuloksia uusiin haasteisiin, mutta mitä teimmekään, vanhat vastaukset eivät koskaan rakentaneet uutta, tai muuttaneet vanhoja tekoja uusiksi, tai olleet edes vähäiseksi avuksi uusien ymmärtämiseen, ne voivat vain toistaa itseään.

Lähtökohtaa parempaan tuskin tunnemme, ja vain siksi, ettemme halukkaita etsimään sitä sieltä, missä se on ASUNNUT jo vuosituhansia.

hakki kirjoitti...

OrNot

Se mitä espanjalaiset ja portugeesit veivät Väli- ja etelä Amerikkaan oli samaa mitä englantilaiset ja ranskalaiset veivät Pohjois-Amerikkaan, Kaakkois-Aasiaan, Arabiaan ja Afrikkaan, hollantilaiset Indonesiaan, engelsmanit ihan yksin Australiaan, ja kaikki edellä mainitut lisättynä saksalaisilla, venäläisillä ja amerikkalaisilla veivät Kiinaan ja osin Japaniin, Minun on kovin vaikeaa kutsua sitä sivistykseksi. Eikä syynä olut sen paremmin Jumalan sanan vienti kuin sivistyskään. Siihen on huomattavasti kuvailevampia sanoja.

Mutta nyt on nyt. Voimme toki rakennella muureja isolla rahalla, mutta heittäisin kyllä sekä edullisemman että halvemman strategian. Hyväksytään väistämätön ja sopeudutaan siihen, niin hyvin kuin osaamme. Saattaisimme oppia ja hyötyäkin moisesta harjoituksesta.

hakki kirjoitti...

Karl

Siitä vaan, muuta maailma mutta aloita itsestäsi? Se on kuitenkin ainoa mitä edes jossain määrin kontrolloit.

ToBe kirjoitti...

Kun Kiina jo kohta omistaa amerikan niin eikö se voisi seuraavaksi ostaa Portugalin ja Kreikan.
Vastalahjaksi seuraavaa:
Kreikka demokratian kehto saisi annettua vastalahjaksi demokraattisen järjestyksen ja vanhojen filosofien viisaudet.
Toimiva yhteiskunta ja valtaisat virkamiesten etupaketit olisivat Kiinalaisille sellaista herkkua ettei paremmasta väliä.Jassu vaan!
Portugali antaisi opetusta maailmanvalloituksesta ja riistosta kautta tunnetun maailman.Ehkä he samalla löytäisivät uuden mantereen jostain? Kiina kiittäisi ja maksaisi Portugalin vajeet viikon kalastustuotoillaan.
Kiina luopuisi yhden lapsen polittikasta ja alkaisi valtaisa parku kun uutta Kinuskia tulisi kaikille mantereille.
Minä luotan Kiinaan ja ennenkaikkea sen Kommunistiseen puolueeseen, joka pelkällä olemassa olollaan takaa vakauden ja kehnot palkat työläisille. Maailman kapitalismi on ikuisesti kiitollinen Kiinan Kommunisteille.Ilman heitä ei olisi meitä he sanovat!
Jenkit kaivavat omaa kuoppaansa vaatimalla sananvapautta ja muuta tuottamatonta moskaa myös Kiinaan.
In Jeni we trust. Jeniseiltä Azoreille sama kahina on lompakoissa...sävel vanha tuttu!
Samaan aikaan euroopassa Timo Soini höynäyttää koko eurooppaa olemalla tukemassa ja tukematta samaan aikaan.Ihmemies Soini lyö jopa McGyverin! Ehkä vasta Fantomas on vastaava?

hakki kirjoitti...

OrNot

Vana Toomas. Yes! Lyö sekä Soinin että Kataisen.

Elä hyvä mies vielä erikseen pyytele kinuskia tänne Eurooppaan. Eikö nyt ole kuitenkin aika hyvä, että se "suuri ja mahtava" on meidän ja heidän välissä?

Sitä paitsi "veli kiinalainen" ei maksa mitään bona fide. Ja kun Euroopan tilannetta ajatellaan, lähempänä on mala fide. Jos aikoinaan Tuntemattomassa joku kiljaisi "ne jyrää meitin" meidän pitäisi nyt kiljua kurkku suorana "ne ostaa meitin". Mutta meillä ollaan pääsääntöisesti vain ilahtuneita kun joku huomaa ja vaivautuu ostamaan idean, josta jossain vaiheessa voi kehittyä uutta työtä. Mutta ei enää Suomeen.