lauantai 18. syyskuuta 2010

Kaliffin palkka

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi uskoo, että entisen pääministerin Matti Vanhasen vaalirahatutkinta puhdistaa poliittiista ilmapiiriä. Millä ihmeen tavalla? Millä ihmeen mekanismilla? Miten se voisi?


Ei kysymyksessä alusta alkaenkaan ole ollut se, etteivätkö puolueita edustavat ministerit ja kansanedustajat ymmärtäisi mitä saa tehdä ja mitä ei. Miten saa toimia ja miten ei. Milloin on syytä kantaa vastuu toilailuistaan ja milloin ei. Siis aivan tavallisella arkijärjellä. Ei siihen tarvita juristeriaa jos he kokevat kansalaisten asiain hoitamisen tehtäväkseen. Ei oman ja/tai puolueen edun ajamisen.


Käsi sydämelle. Olisiko yhdessäkään länsimaisessa demokratiassa edes yksittäinen kansanedustaja, puolueryhmyri tai eduskunnan puhemies, ministereistä ja pääministeristä nyt puhumattakaan voinut uskottavasti jatkaa postissaan edes kesän 2008 ensimmäisten ”paljastusten” jälkeen?


Mutta meillä ei kansan palveleminen ole poliitikkojen tehtävä. Oman uran edistäminen, omat edut ja puolueen intressit ohittavat kansan edut, kansalaisten moraaliset käsitykset ja arvot mennen tullen. Poliittisessa luottamustehtävässä olevalta ei odoteta, että hän itse ymmärtää, ettei enää voi uskottavasti hoitaa tehtäväänsä kansan edustajana.Ja toimii sen mukaan.


Meillä ei henkilökohtaisen vastuun kantaminen taida olla poliittisesti korrektia? Meillä puolueen ja ryhmän tuki riittää. Niin kauan kuin on kaliffi ja erityisesti on kaliffin paikalla. Ja vain niin kauan.


 


PS.


Alalivontaosaaminen on menestyksen tae. Ja mitäänsanomattomuus. Erityisesti politiikassa.

4 kommenttia:

GranpaIgor kirjoitti...

Kysyt osuvasti "Millä ihmeen tavalla? Millä ihmeen mekanismilla? Miten se voisi?"

Kimmo Sasi on täysiverinen poliitikko ja monivuotinen perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja. Peruslakivaliokunta ei ole vuosikausiin puuttunut yhtään mihinkään olennaiseen. Vaikka sille kuuluu korkeimpien lainvalvojien (oikeuskansleri ja eduskunnan oikeusasiamies) valvonta niin vähääkään enemmän asioita seuraavat tietävät koko valvontakoneiston olevan pelkkää silmälumetta.

Eihän pelkkä "entisen pääministerin Matti Vanhasen vaalirahatutkinta puhdistaa poliittiista ilmapiiriä" mitään puhdista. Tutkinnan lopputulos ja siitä seuraavat jatkotoimet vasta ratkaisevat oikeasti puhdistuuko ilmapiiri.

Sasin lausunto kuulostaa muutenkin kuin perustuslakivaliokunnassa oltaisiin rakentamassa keisarin uusia vaatteita esittelevää näytelmää.

Jo oikeuskanslerin päätös oli erikoinen, jossa hän esitti ettei hänellä olisi ollenkaan oikeutta käynnistää esitutkintaa entiseen ministeriin kohdistuen vaan siitäkin pitäisi perustuslakivaliokunnan päättää. Käsittääkseni oikeusoppineiden piirissäkin tulkinta herättää ihmettelyä. Ja olihan oikeuskansleri jo käyttänyt rikospoliisia apuna kantelun johdosta suorituttamassaan esitutkintaa edeltäneessä esitutkinnassa jota ehkä sitten nimitettiinkin "puhutteluksi" tai "selvittelyksi".

hakki kirjoitti...

IsoIgor

Eliitti, johon Sasi aivan ilmeisesti kuuluu, yrittää käyttää Vanhasen "case"a jonkinlaisena tekosyynä jatkaa omaa toimintaansa kuten ennenkin. "Business as usual." Ja ellei blogosfääri ja media (tässä järjestyksessä) nosta asiasta haloota, hommat jatkuvat kuten ennenkin.

Sillä samanlaisia "uskoja" on esitetty vaikka kuinka monta kertaa aiemminkin. Mutta mikään ei muutu. Eikä voikaan muuttua. Koska demokratian toteutumisen portaikon väliin on syntynyt "välvouhka", josta olemme vielä - omalla toimettomuudellamme - antaneet muodostua itse tarkoituksen. Puolueet.

En kuitenkaan ole puoluevastainen. Ihminen kun on laumaeläin. Mutta olen hyvin vahvasti sitä mieltä, että nykyään väline vie ja tavoite vikisee. Se on saatava loppumaan.

GranpaIgor kirjoitti...

Olen usein miettinyt onko vika ollut alunperin puolueissa vai sen jäsenissä.

Eli onko suurin osa puoleiden jäsenistä kuin kiltisti auktoriteetin käskyjä noudattanut koehenkilöoden enemmistö Milgramin kokeessa
http://en.wikipedia.org/wiki/Milgram_experiment
ja sitten lauman (=puolueen) johtoon nousee ns alfaurokset
http://fi.wikipedia.org/wiki/Alfauros

Eli vain harva on nykyään enää valmis ottamaan riskejä ja vastustamaan edes hyvän ja oikean asian puolesta valtaapitäviä.

Eli onko huonon asiantilan syynä ihmisluonto vai järjestäytyminen puolueiksi on hiukan jonkinlainen oliko muna ennen kanaa vai päinvastoin tyyppinen ongelma.

Mutta siinä olen kanssasi samaa mieltä että meidän 'tavisten' olisi aika tehdä joukkovoimallamme jotain. Ja uskon sinun tavoin että meillä on siihen mahdollisuuskin.

Ja sitten pitäisi luoda toimivat ja jatkuvat valvonta- ja oikaisuprosessit. Nykyisen kaltaiset korkeimmat lain lumevalvojat (oikeuskansleri ja eduskunnan oikeusasiamies) voisi suistaa kokonaan vallasta. Tosin helpommin sanottu kuin tehty.

Ja kun Korkeinta oikeuttakin tuntuu kiinnostavan 'tärkeä' nänninimemisjuttu olisi sielläkin tärkeää saada aikaan radikaalejakin muutoksia oikean arvojärjestyksen palauttamiseksi.

hakki kirjoitti...

IsoIgor

Perussyy on luonnollisesti kansalaisten ja jäsentenkin. Erityisesti ehkä kuitenkin kansalaisten. Eihän puolueisiin jäseninä kuulu edes 10% äänioikeutetuista. Ja ne jotka kuuluvat, kuulunevat joko uran ja etujen odotuksissa tai sitten lapsenomaisesta ideologisesta innostuksesta.

Riskinottohalukkuus tai oikeammin ehkä sen puute, lienee seurausta vuosikymmenien tavoitellusta tasapäistämiskehityksestä? Ihmisluonnolla on siinä roolina vain sen taipumus kulkea tietä siellä, missä aita on matalin. Harva meistä on kiinnostunut yhteisen hyvän ajamisesta? Jokaisen taipumus on ennemminkin tutustua oman napansa yksityiskohtiin.

En väitä, että JOKU MUU ratkaisisi kaikki maailman tai edes maamme ongelmat. Mutta muuta käytännön mahdollisuutta meillä ei ole. Siitä olen vakuuttunut. Vai ajattelemattomat antavat äänensä jollekin puolueelle, uuden Messiaan toivossa.