keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Trendit tulevat ja menevät, aika aikaansa kutakin

 
Nyt Euroopassa porskuttaa porvarillinen oikeisto, näkyvimmin ja äänekkäimmin populistinen äärioikeisto, viimeksi Ruotsissa (siitä riippumatta miten lopullisessa laskennassa käy). Kuten ainoa valtakunnallinen eilen totesi Ruotsin ratsastavan ”Euroopan trendien aallonharjalla”. Se Länsi-Euroopan kartta mikä vielä vähän toista vuosikymmentä sitten oli vähintäänkin punertava, on nyt leimallisen sinertävä.


Näin kehitys on mennyt aiemminkin. Edelliskerran vajaat sata vuotta sitten. Silloinkin syynä oli yhteiskunnan työllisyyden ja yhteisöllisyyden vahva rakennemuutos ja uuden aatteen - ”edustuksellisen tasavaltaisen demokratian”  - ilmeinen kyvyttömyys hoitaa tilannetta uskottavasti. Poliitikkojen katsottiin silloinkin ajavan omaa ja korkeintaan oman puolueen etua, täyttävän taskunsa verojen tuotosta. Seurauksena ensin samanlainen siirtymä sinertäväksi ja hyvin nopeasti, 5 – 10 vuodessa sinimustaksi. Tunnetuin seurauksin.


Äärimmäisyydestä toiseen? Tavallista inhimillistä sinikäyrää? Ilmeisesti. Me ihmiset osaamme kyllä tunnistaa ja samaistua "mitattavissa oleviin", siis konkreettisiin eli populistisiin minimeihin ja maksimeihin. Optimeissa on vielä opittavaa. Myös politiikassa.


Mutta se ihmetyttää, että suurilta osin sama porukka, keskiluokka - erityisesti kouluttamaton keskiluokka - niin rivakasti siirtyy äärilaidalta toiselle. Ja että tuo heilahdus, tapahtuessaan vasemmalta oikealle on seurauksiltaan niin huomattavasti paljon tuhoisampi sille itselleen, kuin tapahtuessaan oikealta vasemmalle. Olisiko samalla myös niin, että oikealta vasemmalle tapahtuva liike tapahtuu hitaammin ja vähemmän verisesti vain nuoren idealismin käytettävissä olevasta keinovalikoimasta johtuen?


 


 

4 kommenttia:

Repäiseppä tästä kirjoitti...

Vallassa oleva porvarieliittimme on keskittynyt täyttämään omia ja sukunsa taskuja. Pääosa vanhaa vasemmistoa on siirtynyt levolle ja opiskeleva mitään osaamaton nuoriso valmistuu pätkäduuniin, valtaamaan isänsä ja äitinsä asunnon.

Matkailevat toivot nykyisin opintovapailla ja toista tutkintoa työvoimatuella haakuillessaan aurinkoarannoilla työttömyyspäivärahoilla, pikavipeillä, osamaksuautolla ja kokeilevat bileen ja shoppabailun huumeita

Vaan mitä sitten veikkaat sloganiksi kun Soini johtaa 40:tä persua valtiopäivien avajaisiin.

hakki kirjoitti...

Repäiseppä tästä

No revitäänpä. Kuulut ilmeisesti kohderyhmään, joka jää riemumielin jyrän alle?

Repäseppä tästä kirjoitti...

Aivan sama, sanovat jo nämä toivot. Pitäisi porvarin jo pohtia ketkä heistä lähtevät Soinin hallitukseen ja jyrän vetoon.

hakki kirjoitti...

Repäseppä tästä

Alakoululainen tyttäreni käyttää termiä "IHAN sama". Mutta hänpä ei tiedäkään, miten kovasti jyrän alle jääminen oikeesti koskee. Siis ennen kuin noutaja tulee.