tiistai 14. syyskuuta 2010

Miljoonan taalan kysymys?


Suomi päättää tänään miinalaiva Pohjanmaan lähettämisestä Somalian rannikolle turvaamaan kansainvälistä merenkulkua merirosvoilta. Ilmeisesti Punaisen meren alku ja Intian valtameren Somalian rannikko vaativat edelleen ns. kansainvälisen yhteisön aktiivista toimintaa.


Varmaan ihan hyvä, että mekin kannamme vastuuta? Tälläkin tavalla. Suuresta lisäkustannuksestahan ei ole kysymys. Ja saahan sekä laiva että miehistö auringon lisäksi kokemuksia tositoimista. Kunhan eivät somalimerirosvot vain valtaa Pohjanmaata.


Kauankohan tuo tilanne on jo jatkunut? Vuoden vai viisi? Ja kauanko vielä jatkuu? Toisen mokoman? Vaiko vieläkin pitempään? Tilanteen loppumiseen Pohjanmaa ei voi vaikuttaa niitä, ei näitä. Ratkaisujen avaimet eivät ole merellä. Kansainvälinen laivasto-osasto hoitaa vain oiretta.


Rauhan turvaaminen ei ole onnistunut. Somaliaa ei myöskään pakoteta rauhaan. Yritetty on. Miten saada somaleille rauha omassa maassaan? Miten saada somaleille palautettua oma maansa?


8 kommenttia:

GranpaIgor kirjoitti...

Hakki: "Miten saada somaleille palautettua oma maansa?"

Onko jossain Somaliassa joku vieras miehittäjä? Minulla on käsitys että siellä tappelevat vallasta eri somaliklaanit keskenään eli kyse olisikin sisällissodasta.

hakki kirjoitti...

IsoIgor

Eri somaliklaanit varmaankin. Vai olisiko ilmaus sotalordit oikeampi kuvaus? Sillä en oikein usko, että siellä kaikki somalit keskenänsä tappelee. Poliittinen eliitti tappelee ja kansa kärsii?

eurooppalainen kirjoitti...

Minusta tämä on ilveilyä. Kustannus se on pienikin kustannus. Mitä me siellä teemme? Juujuu, vartioimme rahtialuksia. Kenen? EUn lipun alla ei seilaa yhtäkään rahtaria, kyllä ne tonnistot ovat kansallisia ja vieläpä yksityisiä. Meidän suurimmat kauppakumppanimme Kiina ja Venäjä ovat jo laivansa aseistaneet, joten kotimaan tuontihuolinta lienee turvattu. Vientiä meiltä ei taideta Adenin lahden kautta pyörittää.

Yle Suomi radiossa oli aamulla haastattelussa muistaakseni Ammattisotilas lehden päätoimittaja joka valotti operaation mahdollisia riskejä. Esim alueella partioivat saksalaiset ovat kokeneet kovimmat miestappionsa itsemurhien kautta. Kyyninen sanoisi, ettei ole valkoisen miehen paikka siellä!

Oma ehdotukseni, EUn pramein laivasto lienee Kreikalla, joten sidotaan tulevat lainatakuut helleenien laivaston liikkekannalle panoon; tietty määrä euromääräisiä lainatakuita/Bruttotonni mikä ylittää Punaisenmeren. Heillä olisi huoltoyhteyskin lyhyt ja varmaan osaamista jos vehkeet prakaa. Mistäs me saadaan uusi kannentiiviste Pohojanmaalle, kun Suomen vesille tehty jäähdytysjärjestelmä keittää päiväntasaajalla!

hakki kirjoitti...

eurooppalainen

Ajatus kreikkalaisista Adenin lahdella ja Intian valtamerellä saa varmasti kannatusta. Enkä tiedä, vaikka jo siellä olisivatkin? Mutta taitaa olla se laina sen verran iso, että Kreikka ainoana EU-maana sitoutuisi sisällissotaan? Miten meille muille kävisi? Jäisi sotakokemus kokonaan saamatta.

Ja ikävintä yhtälössä on, että Somalian tilannetta ei ratkaista merellä.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Kai ne yrittää päästä siellä johtavaan asemaan lähettämällä sinne lippulaivan. Muutakaan selitystä en keksi tälle operaatiolle, koska miinoja siellä ei tarvita ja Pohjanmaa on liian vanhanaikainen pysyäkseen edes nykyaikaisen rahtilaivan perässä.

hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

Niin, eikä taida riittää vauhti edes saamaan kiinni soutuvenheitä? Tietääköhän vastaanottajat mitä sinne lähetämme?

fundeeraaja kirjoitti...

Suomalainen sotalaiva Somalian vesille merirosvojahtiin. Huumoria on monenlaista. Voiko joku poliittinen pelehtiä esittää asian totisella naamalla. Eipä olla köyhiä eikä kipeitä kun rauhanturvauksen Suur-Suomi iskee. Meidän nykyinen ulkopoliittinen uhomme alkaa mennä yli ymmärryksen. Lähinaapurit haukutaan lyttyyn ja peräprutkuilla ajelevia vihollisia haetaan toiselta puolelta maailmaa. Veronmaksajana haluaisin saada päättäjämme jonkinlaiseen suuruudenhulluustestiin. Onko meidän kansalaisten ja veronmaksajien turvallisuus enää taattu tällaisessa uhossa? Ilmeisesti kansainväliset vakanssit YK:ssa, EU:ssa tai jossakin muussa kansainvälisessä organisaatiossa ovat nyt tulossa ajankohtaisiksi. Veronmaksajat pannan maksamaan työtodistukset viran hakijalle!

hakki kirjoitti...

fundeeraaja

Silloin kun Rauhanrakentajain Suur Suomea rakennetaan ei hintalapulla ilmeisesti ole väliä. Jos samalla muutama sairaala tai vanhainkoti joudutaan lopettamaan, hällä väliä. On tämä niin eri luokan juttu.

Vaikka en UKKsta oikein koskaan ole tykännyt kannatan ajatusta ettei meidän pitäisi rauhan toimissa toimia tuomarina vaan ennemminkin lääkärinä. Mutta tämä nykypolvi haluaa meidät ilmeisesti sotatuomareiksi?