tiistai 21. syyskuuta 2010

Rahamarkkinoiden uudet haasteet


Kun alkaa näyttää yhä todennäköisemmältä, että perinteinen velkavetoinen rahatalous tulee tiensä päähän (ainakin siinä muodossa johon se ilmeisesti kehittyi 1971), voisiko virtuaaliraha olla korvaava tapa? Onko maailma ilman rahaa edes mahdollinen?


Kauppalehti julkaisi asiasta tänään mielenkiintoisen uutisen. Sen mukaan mm. Apple, Google, Facebook ja PayPal ovat jo idean kimpussa. En siis ole kansainvälisine barter-ajatuksineni ainakaan yksin. Uutisen mukaan " Yhdysvaltain lainsäädäntö kieltää tiukasti uusien rahamuotojen kehittelyn". Enkä ihmettele.  Voisin hyvin kuvitella, ettei Suomen lainsäädäntö sitä myös kieltäisi, ellei sitten euroon liittymisen yhteydessä virtuaalimaksuvälineen mahdollisuus olisi jäänyt ottamatta huomioon.


Tälläkö idealla Suomi nousuun? Vai romuttaisiko se maamme veropohjan lopullisesti? Ainaki puolue-eliitti joutuisi hieromaan älynystyröitään löytääkseen netistä tuhlailujensa maksumiehet.


Tässä muutama asiaan kuuluva linkki:




http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=20100919669

http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/19017/pankkijarjestelma-sanoi-poks-pelureiden-ponzi-pyramiidi


http://paakirjoitus.blogit.kauppalehti.fi/blog/20216/velka-paisuu-vaikka-talous-ei-paisu


http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/9996/maailma-ilman-rahaa


http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/10404/tuleva-valuuttavallankumous


 


Nyt Internet, vaikkapa Facebookin avulla antaa erinomaisen välineen ja miljardiluokan kohderyhmän. Olisiko todella väline ennakoida edellä mainittu pankkijärjestelmän POKS.




Kuka lähtisi kehittelemään toimivaa konseptia?


2 kommenttia:

Pitkän linjan mies kirjoitti...

Vaihdolle on pienissä ryhmissä aikojen alusta keksitty mitä erilaisimpia välineitä. Simpukat, oravannahat, metallit jne. Ne toimivat pienehköissä, jotensakin suljetuissa yhteisöissä, jossa kaikki arvostivat ko. vaihdon välineitä. Raha on vaihdon väline, yleisnimike, ei arvo. Pitäisikö siis hyväksyä bitti arvoyksiköksi, koska silläkään ei ole itseisarvoa?

On ilmiselvää, että vaihdon välineellä on jonkinlainen status-arvo, joka perustuu sen 1. harvinaisuuteen, 2. vaikeasti hankittavuuteen ja 3. vaihdettavuuteen. Bitiltä puuttuvat nämä ominaisuudet.

Politiikot ja muut uskovaiset luulevat että Laihian keino - puhuen pa-aa voi lannoittaa pellot - ei toimi vaihdon välineillä. Niillä on oltava konkreettinen muoto.
Rahat ja valuuttajärjestelmä on globaali vaihdantamekanismi, jonka voi korvata vain orja tai pakkotyömekanismeilla, joihin on liitetty ylivallan armo ravinnon ja elinolosuhteiden ylläpitämiseksi.

Mahdollisuus on automatiolla, robotiikalla sekä tietotekniikalla ja pienemmällä (kuin esim. tulevat 9 miljardia) väkimäärällä luoda rahattomasti toimivat elinolosuhteet ihminen merkkiselle alastomalle apinalle. Tämä on teoreettinen mahdollisuus, joka tuskin toteutuu tällä planeetalla.

hakki kirjoitti...

PLM

Olisit yhtä hyvin voinut copy/pasteta edelliskertaisen vastauksesi.;.)

Mutta olen ihmetellyt ketä nyt uskoa? Applea, Googlea, Facebookia, michaeljournalia vai PLMää? Tällä hetkellä olet tappiolla 4 - 1.

Sitä paitsi, jos nykyinen rahamme ei perustu muuhun kuin luottamukseen, muistan jonkun minulle joskus asiasta oikein "luennoineenkin", niin mitä tapahtuu kun luottamus joskus häviää? Siis juuri siinä maagisena totuuden hetkenä, kun rahamarkkinat sanoo POKS.

Kerro tai vielä parempi, kuvaile.
:-)