perjantai 10. syyskuuta 2010

Myös Ollila jättää Nokian

Kallasvuo ja Ollila, molemmat jättävät Nokian. Näin ainakin STT väittää. Tämä alkaa jo olla iso paukku.


Kallasvuon lähtöä on jo jonkin aikaa pidetty välttämättömänä, mutta että Ollila lähtee "samalla" on suorastaan hämmästyttävää. Yhtä suuri olisi paukku, jos Nokia jättäisi Suomen.


Ehkä sekin on vain ajan kysymys.


 


 

33 kommenttia:

huuhuu kirjoitti...

"Kallasvuon lähtöä on jo jonkin aikaa pidetty välttämättömänä, mutta että Ollila lähtee "samalla""

Eihän se muuten onnistuisi, puolivoitto ei ole kunnon voittoa vaikkakin vuosien media-propaganda on mennyt hyvin, Suurin osa jopa paikallisista uskovat ja ovat uskoneet jo kauan.

hakki kirjoitti...

huuhuu

Harvoin lähtee molemmnat. Kerralla. Vaikka erityisesti nyt tässä tapauksessa siihen on varmasti painavat syyt.

HuuHuu kirjoitti...

"painavat syyt."

Kyllä, yhtyön ja globaalisen markkinan valloittamin on aina erittäin painava asia, mutta puolivoitto ei ole täydellinen voitto vaikkakin paikalliset asukkaat niin haluasikin

hakki kirjoitti...

huuhuu

Varsinkin, jos N8 ja N9 vielä ennen vuoden loppua lähtevät kunnolla lentoon ja jos sisäinen "kulttuurimuutos" ala aktiivisesti vastustaa, Nokiaslla on toki toivoa osakkeenomistajilleen. Meille suomalaisille on nyt avautunut näkymä aikaan Nokian jälkeen.

http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/10036/suomi-ilman-nokiaa-osa-2

JJ kirjoitti...

Kallasvuon lähtöä on jo jonkin aikaa pidetty välttämättömänä, mutta että Ollila lähtee "samalla" on suorastaan

Jos Ollila meinaa lähteä 2-5 vuoden sisällä, niin se ei mielestäni ole "samalla".

huuhuu kirjoitti...

"Nokiaslla on toki toivoa osakkeenomistajilleen"

Wall STreet ja Lontoon City hoitaa (ja obat hoitaneet) tätä vallankaappausta sekä USAN valtion Wirelesss Broadband suurprojektin tuet.
Tuet ja markkinat eivät mene ukomaille vaan USAn kotimaisiin yhtiöhin, ulkomaisista firmoista on vain haittaa ja turhaa kilpailua.

Mutta hycin on media-prapaganda mennyt perille, 90-95% uskoi myöskin että Saddamilla oli WMDt, 50% uskoo vieläkin. Tämä kompanja oli tavallaan helpompi. Wall Street apuna alusta lähtien.

hakki kirjoitti...

JJ

Kun en ole seurannut suoria lähetyksiä, minulle on uutinen jos sanot, että puhe on 2 -5 vuodesta. Se tuskin sisältyy määritelmään "mahdollisen nopeasti".

Sitä paitsi. Niokia ei voi toimia kovin kauan siten, että sen hallituksen puheenjohtajaa pidettäisi "rampana ankkana".

hakki kirjoitti...

huuhuu

salaliittoteoriako?

Seppo kirjoitti...

Olen liiankin usein kommentoinut tätä Nokia- saagaa. Se on nykyaikainen tapa markkinoida tuotteita, asioita, politiikkaa yms. Rakennetaan tarinan aihio ja annetaan asiakkaiden tai muun kohderyhmän kuorruttaa aihio omilla toiveilla ja muilla miellyttävillä valheilla. Suomalaiset ovat lievällä avustuksella rakentaneet aivan itse Nokia- valheen ja rakastuneet siihen. Siis tarinan, jossa ei SUOMEN kannalta ole siteeksikään totta. Se on suomalainen joukkopsykoosi, joka tulee hitaasti purkaa. Meillä ei ole koskaan ollut, ei ole nyt eikä tule koskaan olemaan sellaista kokonaisosaamista mitä tällainen saaga edellyttäisi. Tämä on oheistuotteena tuhonnut suomalaisia kansantalouden rakenteita uskomattoman paljon.

hakki kirjoitti...

Seppo

Olen Nokiasta aika monta kertaa kirjoitellut tällä blogilla keväästä 2007. Hakusanalla NOKIA löytyi 63 osumaa.

Olipa se saaga tai ei, se on tähän mennessä vähintäänkin valannut luottamusta selviytymiseemme maailman myllerryksissä. Tämä alkaa mahdollisesti kohta olla katkolla. Ja kun shokit tulevat, ne tulevat harvoin vähitellen.

On siitä kieltämättä ollut paljon haittaakin, että saaga syntyi. Olen ymmärtänyt, että ika moni meistä kuvittelee olevamme poikkeuksellisen luova ja innovatiivinen kansa. Eikä näin valitettavasti ole.

Yhteiskuntamme rakenteet olivat kuralla, jo ennen Nokian saagan syntymistä. Se vain mahdollisti, että niiden purkamiseen ei hyvän sään aikana tartuttu. Mitä kehityspanoksistamme ei uhrattu maatalous-, alue ja elinkeinopolitiikkaan menikin sitten pitkälti Nokialle.

Saas nährä kui äijäin käy.

huuhuu kirjoitti...

"salaliittoteoriako? "

Nekin ovat pop jenkkilässä, menevät hyvin kaupaksi ja suunnitellaan joskus tarkastikin, sotkevat toisiaan sopivasti kun onnistuu hyvin.
Wirelss Mobile BRadBand Plan on kuitenkin aivan virallista puuhaa, Niinkuin oli GSMn epöstandarditaajuudet ja Verizon-Qualcommin täysin epästandardi, salaisineen hienouksineen vers 2 protkollassa, jo silloin kun ne tehtiin.
Lisäksi virallinen pelko että USA joutuu hankimaan verkot jopa Kiinasta, NATOverkkoja ei enää löydy. (niinkuin kaikki kotiroutterit jo, saattavat vaihtaa kiinankieleen jossain vaiheessa)

USAn kotimaiset lobbarit (nyt myös TV-kanavat ja Hollywood) toisaalta taistelevat sen verran keskenään että FCCn lopputulos voi olla yhtä onneton niinkuin on jo ollut siitä kuin MaBell pilkottiin. (nettineutraalisuus ja operaattoreiden olematon kilpailu)

Kannattaa seurata fcc.gov ja sieltä edellen Wireless BroadBand asiohin, tai/ja etsiä c-span.org (broadband, net neutrality, communicators, jne)

End Of Nokia? kirjoitti...

N8 oli Nokian nyky johdon hehkuttama "älypuhelinten uusi valtias". Nyt kun ensimmäiset (ennakko)myyntiluvut on ko. puhelimesta saatu, niin johtoa ruvetaan puhdistamaan. Ei tarvitse olla Einstein ymmärtääkseen että N8:sin myyntiluvut ei ole kovinkaan hyviä. Symbian on surkea joten siihen se homma kaatui. Kurjaa Kallasvuolle, kurjaa Nokialle ja kurjaa koko suomelle.

Pistetään tähän nyt vielä ennuste:
Ennen joulua N8 vedetään markkinoilta teknisten vikojen takia.
Ennen kesää Nokia ilmoittaa isoista irtisanomisista suomessa.
Ennen ensi talvea Nokia myy ison osan toiminnoistaan ja keskittyy ties mihin.

Kun Nokia on vastannut puolta suomen viennistä (sopivasti laskettuna), niin kyllä tästä isoja talouspoliittisiakin ongelmia tulee. Velkaa otetaan nyt 10 miljardia, Nokian ongelmien jälkeen pitäisi ottaa paljon enemmän mutta mistä. On pakko paljastaa
kansalle että pankkitilien rahat on käytetty valtion projekteihin ja eläkkeitä ei
voida maksaa. Parin vuoden päästä voi alkaa oikea valtio johdon puhdistus. Ei ehtinyt
äänestä "joku muu" kamppanja sitä estämään. Pahoittelen.

hakki kirjoitti...

huuhuu

Olen ilmeisesti vain aivan liian ammattitiedoton ymmärtämään kertomustasi.

hakki kirjoitti...

End Of Nokia?

Toivoa sopii, että visiosi ei toteutuisi. Tulevaisuus voisi mennä näinkin:

Nokian N8 ja N9 lyövät markkinat ällikällä.
Sen innoittamana Nokia laajentaa toimintaansa parhailla markkinoilla ja samalla vähentää läsnäoloaan Suomessa.
Uusi johto panostaa Nokian myyntiin esim. Microsoftille.
Pääkonttori muuttaa.

Jaa, että mikä lopputuloksessa olisi kannaltamme paremmin? Ei niin mikään.

huuhuu kirjoitti...

"Olen ilmeisesti vain aivan liian ammattitiedoton ymmärtämään kertomustasi. "

Jeps, mutta voit silti käydä FCCn sivuilla ja käyttää c-span.orgin etsintaäkone, eteenkin seurata mitä ns "net neutrality" asiat.

Sopivan helppo ja nopea pikakuvan, USAn knsumerin kannalta, saa esim Jon Stewartlta
http://www.thedailyshow.com/videos/?term=net+neutrality&start=0


eteenkin jakso Internet Exploiter
Episode #15104
With its "don't be evil" motto, Google would naturally oppose big corporations secretly deciding what you can and can't see on the Internet. (03:32)

Huom, kysymys "what about porn" (USAn ainoa jäljellä oleva menestyvä vientituote)

Seppo kirjoitti...

Hakki
Nokia-saagaa alettiin toteuttaa jo 1960- luvulla. Iso asia vaatii paljon aikaa. Vastaavan todellisuuden rakentaminen kestää ainakin 100 vuotta ja vaatii 100 milj. ihmisen kansakunnan

fundeeraaja kirjoitti...

Niinpä, tuo meno Microsoftille tuntuisi parhaalta pessiolta. Kävihän ko. firman omistaja ja pääjohtaja Bill Gates joitakin vuosia sitten jonkinlaisia neuvotteluja yhteistyöstä. Tosiasia tuntuu olevan se, että syrjäinen Suomi on saanut aikaan huiman menestystarinan Nokiastaan. Tuntui alusta saakka ihmeeltä, että pääkonttori pysyi täällä omistuspohjan ollessa aivan jossain muualla. Joissakin huhumyllyissä on pyörinyt kiinalaistenkin halu olla mukana nokialaisessa kännykkäbisneksessä. Surullista olisi, jos Nokia meiltä menisi. Yhtä surullista olisi, jos STX ei saisi loistoristeilijöitä tehtäväksi Suomessa. Eipä maalailla piruja seinille. Toivotaan, toivotaan ja toivotaan. Onhan meillä viimekädessä kuitenkin se iltarukous. Sen varaan tuntuu jäävän vähän kaikki asiat vai onko tunne siitä sittenkin lähtöisin omasta päästä.

hakki kirjoitti...

fundeeraaja

Edelliseen artikkeliin viitaten, työlläkään ei ole kotimaata. Ja jos "johtomme" taistelee ja taiteilee prosenttien ja niitten desimaalien kanssa alkaa iltarukous tuntua aktiiviselta varautumiselta tulevaisuuteen.

Helge V. Keitel kirjoitti...

Seppo, olet usein kommentoinut, ettei keisarilla ole vaatteita. Nokia Saaga saattaa olla meidän neuvostoliittomme. Olemme uskoneet siihen, vaikka muurit ovat murtuneet aikoja sitten. Nokia ajoittuu mainiosti Suomen EU-jäsenyyteen. Nousu alkoi siitä. Pohjoismaista Suomi oli ainut, joka lähti eu-uskovaisten kelkkaan mallioppilaan asenteella. Norjalla, ruotsilla ja tanskalla oli varaa niskuroida. Suomi halusi irtautua Venäjästä ja kansalaisille piti antaa toivon kipinä. Nokia oli mainio esimerkki globalisaation mahtieduista. Kuvittelimme, että nokioita syntyy pian kaikille toimialoille. Metsäteollisuutemme hullaantui Amerikasta ja halusivat ostaa kaiken, joka silppusi sellua tai prässäsi paperia. Enso-Kusetin suurullinen saaga tajutaan nyt, mutta eihän siinä niin pitänyt käydä. UPM oli vähällä taipua samaan, mutta sai onneksi pakit tai "järkevyyskohtauksen". Uusi Suomi joutuu pärjäämään ilman länsimaiden sijoitustukea. Ehkä kaikki olei EU-jäsenyysvaalirahoitusta? Kehittyvien Maakuntien Suomi ehkä ei ole vitsi, mutta kansallinen klooni. Ideaprka sen selkein symboli.

fundeeraaja kirjoitti...

Nokian kurssi on ollut pitkään todella alhaalla. Osakkeitten vaihto on ollut koko ajan huomattavan vilkasta. Näitten tosiasioitten valossa ja varsinkin kun G. Soros teki yllättävän pikakaupan osakkeilla, tulee todellakin mieleen omistusrakenteen radikaali muutos yhtiössä. "Hakki, hakki, hakki - fundeeraja kutsuu ja kuuntelee". Näinhän se meni vielä 1960-luvulla. Sitten tuli Nokia ja voitiin puhua yhtä aikaa ilman kiinteää yhteyttä. Helge kyntää syvältä. Saattaapa olla jyvällä.

hakki kirjoitti...

fundeeraja

Enpä tullut yhdistäneeksi Soroksen paljon uutisoitua eskapaadia Nokian osakkeilla. Mutta eikö hän myös luopunut niistä ennen tätä tapahtumaa? Vaan kertoisiko moinen sisäpiiritiedon lainvastaisista liikkeistä?

fundeeraaja kirjoitti...

Soros osti, piti runsaan viikon ja myi tappiolla? Tällainen toiminta kokeneelta sijoittajalta ei ole johdonmukaista. Joko hän osti kolmannelle tai sai sellaista tietoa, joka pani myymään paniikissa. No, nyt tiedetään, että olisi saanut omansa jos olisi pitänyt tähän päivään. Nokiasta ei ole valunut vielä kaikkea tietoa. Kallasvuo siirtyy verkkoyhtiöön. Silläkin tiedolla on spekulatiivistä arvoa. Paljonkohan Nokiassa on pilkkomista?

hakki kirjoitti...

fundeeraaja

Nokiassa riittänee pilkkomista. Riittävästi.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

N8 edustaa turhan pitkälle vietyä hilavitkutinkännykkätyyppiä, jonka markkinat ovat varsin rajalliset ja kilpailijoita täynnä. Ne ovat kalliita leluja, joihin on ahdettu paljon toimintoja, jotka saisi parempina halvemmallakin.

Itse pidän noin 10 vuotta ajastaan jäljessä laahaavissa takkien kännykkätaskuissa niihin paremmin sopivaa taskukameraa, jonka kanssa hilavitkutinkännykkään ahdettu minikamera ei kykene kilpailemaan, vaikkei se ole kuin tarjouksesta ostettu Olympuksen halpamalli.

Jos joskus tarvitsen GPS-paikantimen niin ostan sen erikseen, koska saan halvemmalla parempaa kuin mitä hilavitkutinkännyköistä löytyy eikä tarvitse edes pelätä, että jos se rikkoutuu niin samalla rikkoutuvat myös puhelin ja kamera.

Tarvitsen kännykkääni perustoiminnot ja nettiselaimen ja mp3-soitinkin on kiva olemassa. Muutaman vuoden vanha Walkman tyydyttää siis tarpeeni vielä kauan.

Länsimainen taviskäyttäjä pärjää vieläkin vähemmällä ja kehittyvien maiden valtaville markkinoille hilavitkutimia on aivan turha viedä, koska niihin ei kovin monella ole varaa. Laadukkaissa peruskapuloissa ne suuret voitot piilevät.

Sama pätee kaikessa teollisuudessa. Kumpi tuottaa enemmän, WV vai Porche? Ostiko laatukyniä valmistava Parker partahöyliä tekevän Gilleten vai kävikö siinä toisinpäin? Luksustuotteet ovat kyllä hienoja, mutta tavistuotteille löytyy pirun paljon enemmän ostajia.

hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

Kun en ole alan ihmisiä, on turha ottaa kantaa millä tuote ja brändi mixillä paras tulos tehdään. En itsekään ole kännykkäteollisuuden kärkiasiakkaita. Minä saan tyttäreni vanhat kännyt. Ja olen aivan tyytyväinen. Niillä ja niihin voi soittaa.

Visionäärin viesti kirjoitti...

Jossain todettiin, että uusi CEO on hyvä esiintymään eli on Communicator, kuten meillä Jari Sarasvuo ja Alexander Stubb. Tunnetuin heistä on Ronald Reagan. Jungin mukaan tuo tyyppi on ENTJ. Applen Steve Jobs on visionääri eli INTJ. Visio tarkoittaa näkemää eteenpäin ja kykyä repiä esiin totuus faktoja syvemmältä. Ollila Iltasanomien mukaan on ESTJ eli organisaattori, joka näkyy olevan ENTJ tyypin kaveri, mutta yhdessä EVA kokouksessa totesi, että tässä tilanteessa tarvitaan "kylähulluja" eli Steve Jobsin, John F. Kennedyn ja Julius Caesarin tyyppisiä henkilöitä, joita on 1 % ihmisistä ja Amerikassa 16 % pääjohtajista. Tämän ymmärtämättömyys on Suomen suurin ongelma, niin Nokian, kuin myös muiden pörssiyritysten ja politiikan johdon jne.

Tripod sivullani on vuoden 2004 "Matkapuhelimien ja niiden verkkojen visio". Ollila torjui sen ja Nokian ongelmat alkoivat. Keväällä Nokian HRM tarjosi minulle hakea Amerikan strategin paikkaa, jollainen olin aiemmin, mutta päätöstä ei ole vielä tullut.

Amerikkalaiset eivät arvosta Kanadalaisia, vaan pitävät näitä maatiasina.

PS. Katsokaa myös linkki "Revelation of the Truths", jossa Karl ja minä avasimme Gordionin solmun"

hakki kirjoitti...

Visionäärin viesti

Johtajuutta etsii aina eksynyt joukko. Kun se ei enää luota edellisiin johtajiin. Ja unohtaa samalla, että yhdessä heillä on paras mahdollisuus löytää tie. Mutta se vaatii yhteistyötä.

Ei minulla mitään ole Steven Jobsia tai John F. Kennedyn tai edes Julius Caesarin kaltauisia kavereita vastaan, joskin erityisesti Caesarista tietoni perustuvat historiankirjoihin. Kaksi muuta ovat edes aikalaisia.

Mutta kammoan sellaisia, sinun kylähulluiksi kuvailemia, joista ei pääse eroon. Niitä voisivat olla tämän maailman Pol Potit, Saddam Husseinit, Stalinit ja Hitlerit.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

hakki

Johtajuutta etsii aina eksynyt joukko. Kun se ei enää luota edellisiin johtajiin. Ja unohtaa samalla, että yhdessä heillä on paras mahdollisuus löytää tie. Mutta se vaatii yhteistyötä.

Meet the new boss
Same as the old boss

En tiedä miksi tämä biisi valittiin CSI:n tunnariksi, mutta on hyvä, että junioritkin oppivat tuntemaan sen.

http://www.youtube.com/watch?v=zydAs5bRW1U


Jossain todettiin, että uusi CEO on hyvä esiintymään eli on Communicator, kuten meillä Jari Sarasvuo ja Alexander Stubb.

Buffett tai joku muu self made miljardööri valitti vuosi tai pari sitten, että yritysjohtajiksi valitaan mieluummin hyviä tyyppejä kuin johtaja-ainesta.

hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

"Meet the new boss
Same as the old boss"

Juuri näin. Ja aika usein on käynyt niin, että vanhan johtajan valittua seuraajansa, joukot (asiakkaat, jäsenet, seuraajat, opetuslapset) ulkoistavat uuden johtajan muutamassa vuodessa. Kuten nyt kävi OPKlle.

JJ kirjoitti...

Hakki kirjoitti

"Kallasvuon lähtöä on jo jonkin aikaa pidetty välttämättömänä, mutta että Ollila lähtee "samalla" "

Itse sanoin aikaisemmin, että siirtymäaika olisi 2-5 vuotta. No ei ihan, eli semmoinen reilu 1 1/2 vuotta kuitenkin.

Ei vieläkään ole mielestäni kyseessä niinsanottu 'sama ovenavaus'.

hakki kirjoitti...

JJ

Huomasin saman uutisoinnin.

En ole väittänyt, että Ollila joutuisi jättämään Nokian epäonnistuttuaan. En väitä, että hänelle olisi edes osoitettu ovea. Mutta en myöskään jaksa vielä tässä vaiheessa uskoa, että Nokialla olisi "varaa" pitää häntä 1,5 - 2 vuotta. Saattaa vaikkapa Elopin kunnianhimo(?) nopeuttaa aikataulua.

Sillä kahden ykkösjohtajan malli harvoin onnistuu. Jos Elop on johtaja on itse asiassa kyse siitä milloin Ollilasta on Nokialle enemmän haittaa kuin hyötyä. Siinä ei kauan mene, siis jos Elop on johtaja.

huuhuu kirjoitti...

"Soros osti, piti runsaan viikon ja myi tappiolla?"

Soroshan oli ensimmaisia shorttaajia, mahdollisesti jopa ensimmainen, ymmarsi miten shortata koska ymmarsi miten sairaksi jarjestelma oli mennyt(tama rinnakkais-pimea-vedonlyonti-casino joka nyt huipentui).
Vaikkapa pelkka naku-shorttaus on mahdollista kannatta myoskin hankkia vahan omia ammuksia kun kaytetaan hyvaksi muitten turbot,warrantit ja derivaatat ja laitetaan tietokone manipuloimaan taistelussa.

huuhuu kirjoitti...

"rinnakkais-pimea-vedonlyonti-casino"

Tastathan piensijoittajat eivat tarvitse tietaa mitaan, ainakin IltaKauppaLehden mukaan, koska eivat ole kayttaneet yhtaan palstamillia selitakseen mista on, ja on ollut kysmys.

Ei edes siita mita parhaillaan jo melkein tehdyt paatokset ja nyt kansainvalisissa neuvotteluissa taistellut asiat ovat.

Toisaalta ymmarrettaavaa, vaikea kirjoittaa jotain sellaisen jarjestelman laittamista kuriin kun itse jarjestelmasta ei ole kirjoitettu mitaan, eika luultavasti edes tiedeta mista on kysmys.