sunnuntai 5. syyskuuta 2010

Suomeen tarvitaan riippumaton perustuslakituomioistuin

Kepulien eduskuntaryhmyri Timo Kalli kertoo miksi Tarja Halosen kritiikki pääministerin nimittämistapaa kohtaan häntä kummeksuttaa: "Kutsuin kaikki eduskunnassa olevien puolueiden edustajat koolle ja ilmoitin siellä, että nykyinen hallituspohja jatkaa ja pääministeriehdokas on Mari Kiviniemi."


Sen sijaan hän sopivasti jättää mainitsematta, että sekä kokikset että vihreät olivat jo ennen kepun puoluekokousta ilmoittaneet tyytyvänsä ao. puoluekokouksen valitseman puolueen puheenjohtajan nimittämiseen myös pääministeriksi.


Mutta ehkäpä tässäkin on syytä menetellä lain, tai ainakin sen hengen vastaisesti? Perustuslain vastaisesti. Eihän senkään rikkomisesta mitään seuraa. Ei pääministerin valintaa pitäisi edes Suomessa voida siirtää Eduskunnalta yhden puolueen puoluekokoukselle.


 


PS.


Sanoopa perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi ihan mitä tahansa. Hänkin kun on osallinen.

6 kommenttia:

tobe kirjoitti...

Tästä asiasta en suurta porua nostaisi..itsestäänselvä ja lain mukainen toiminta. Presidentti on ahdistunut kun ei vieläkään ymmärrä ettei hän pääse EU:n huippukokouksiin jatkossa...ei nykyinen-ei tuleva.Kivi kengässä.Hallitus jatkaa kun eduskunta niin päätti.8kk päästä sitten uudet jaot.

hakki kirjoitti...

OrNot

Kun on käynyt ilmeiseksi, että puolueita edustavat kansanedustajat eivät itse kunnioita laatimiaan lakeja on jo yksin lainkuuliaisuuden säilymisen vuoksi syytä saada aikaan riippumaton perustuslakituomioistuin. Eihän voi olla niin, että lain säätäjät saavat rikkoa säätämiään lakeja, ja kun he niitä rikkovat tuo sama porukka saa arvioida tuliko lakia rikottua. Ja jättää vastuuseen panematta kavereitaan, jotka rikkoivat lakeja.

Ja sen jälkeen he laativat uuden lain, jota he kuvittelevat voivansa noudattaa. Ja asiantuntijoina itseään koskevissa laeissa he käyttävät edustamiensa puolueitten palkollisia. Se on tilaustyötä vailla vertaa. Ei edes Mafialla, sen paremmin USAssa, Venäjällä tai Italiassa ole moista valtaa.

Ei mikään oikeusvaltio voi näin toimia.

tobe kirjoitti...

Nyt en ymmärrä.Jos hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta se kaatuu ensimmäiseen välikysymykseen.Miksi kukaan ei koita?
Riippumaton perustuslakituomioistuin on jo olemassa.Se on perustuslakivaliokunta.Kimmo Sasiko olisi se korkein viranomainen.
Ilman politiikkaa ei tuokaan idea kanna mihinkään.

hakki kirjoitti...

OrNot

Jos eduskunta ei nauti hallituksen luottamusta ryhmyrit, tällä hetkellä Ravi, Kalli ja Heinäluoma pitävät huolen siitä että tilanne normalisoituu. (Kolmen suuren osalta)

"Miksi kukaan ei koita?" Mietipä sitä. Voisiko sosiaalisella paineella ja silläkin olla merkitystä, että nykyinen kausi jää viimeiseksesi, jos keinutat venettä?

Mitä puolueista riippumatonta on eduskunnan perustuslakivaliokunnassa? Hehän selvittävät lakiehdotusten lainmukaisuuden. Siis toimiessaan "tuomioistuimena" he itse asiassa arvioivat omien tekemistensä seurauksia.

tobe kirjoitti...

Niinpä...viittaukseni perustuslakivaliokuntaan oli tyypillistä sarkasmiani.
Kuitenkin.Ihan selvistä asioista lienee turha keskustella.Vasta vaalien tulos muuttaa aiheet.Ikävä kyllä nykyinen "rampa ankka" hallitus ei voi kuin pyöriä mediassa itseään myymässä.Milloin on kotelomekkotyttö ja milloin vänrikki Nappula.Hetken päästä näemme ruudussa huolien murtaman Heinäluoman.
Luulenpa niin, että Kataisen hymy ja kotelomekko puree kansaan valittavaa Urpilaista paremmin.
Urpilainen menee torille lakanassa lukee "Nuorisotyöttömyys räjähtää käsiin" ja iltauutisissa kerrotaan miten nuorisotyöttömyyskin on lähtenyt selvään laskuun.Ole siinä sitten uskottava.En kaipaa SDP:tä, mutta joskus heikkona hetkenä tunnen dejavuen otsallani ja ajattelen miten Lipponen tämän klaaraisi vaikkapa Kokkarien kanssa kahdestaan.Hyvin hoiti omat hallituksensa.Paremmin kuin nämä nykyiset.Ajat on toki toiset, mutta niinhän ne on aina.

hakki kirjoitti...

Jaa, ellei voittajana ole JOKU MUU. Silloin sillä ei olisi välillä kuka noista kolmesta tai edes kenen edustama puolue sai eniten ääniä.