torstai 23. syyskuuta 2010

It-investointien tehon mittaamisesta

Surffaillessa löytää kaikenlaista. Näin talous/yrityslehdessä on aina silloin tällöin esillä epäilyksiä siitä mitä  työntekijät oikein tekevät netissä työpaikallaan? Kaikki alkoi pasianssista kolmisenkymmentä vuotta sitten, mutta nyt on jo siirrytty paljon kehittyneempiin ajantappotapoihin.


Minä törmäsin tilastoon tyypillisistä Facebook-kävijöistä ja heidän ajankäytöstään. Vaikuttavaa ja vakuuttavaa luettavaa. Ei ihme kun tietotekniikan tulo toimistoihin ja erityisesti julkishallinnon toimistoihin ja prosesseihin ei ole parantanut tehokkuutta eikä tuloksellisuutta.


Facebook game statistics. Olkaa hyvä


 

8 kommenttia:

GranpaIgor kirjoitti...

Onko tuolla suoranaista tekemistä IT investointien tehon mittauksen kanssa? Minusta ei. Kyllä hyvin motivoitu henkilöstö työtä tekee. Mutta tiukkatahtista työtä tekevät tarvitsevat elpymistaukoja ja sellaiset heille suotakoon. Jos he levätessään surffailevat Facebookissa niin antaa olla. Voi ne yhtä hyvin lukea Ilta-Sanomien tai Iltalehden sivuja tms mikä on netissä ylipäänsä käytettävissä. Oikein laiskat saattavat lukea naistenlehtiä tai Tekniikan Maailmaa tms jos esimiehen silmä välttää vaikka tietokoneita ei olisi edes lähettyvillä. Olen nähnyt sellaista. Ja käy moni vieläkin tupakalla työnantajan maksamalla ajalla ;)

Muutenkin hiukan kaksiteräinen juttu. Nuo isot tuntimäärät perustuvat todennäköisesti siihen että kuinka kauan olet kirjautunut sisään Facebookiin. Minäkin saatan sillä tavoin joutua tilastoihin heavy userina vaikka oikeasti käytän Facebookia ehkä 5 min.

Mihin perustat väitteesi ettei tietotekniikan tulo toimistoihin ole parantanut tehokkuutta ja tuloksellisuutta? Ehkä julkishallinto on oma lukunsa jota pitäisi tarkastella erikseen mutta kyllä yksityissektorilla on tietotekniikka varmasti tehostanut toimintaa. Mutta ei tietenkään vain ihmisten selkänahasta. Kas kun selkänahasta pelkästään ei voi loputtomiin puristaa lisää tuottavuutta.

hakki kirjoitti...

IsoIgor

Harvoin provoan, mutta sattuneesta syystä ajattelin nyt provota.

Olet arviossa varmasti ainakin oikeammassa kuin minä, jolla viimeisten 5 - 10 vuoden aikana ei juurikaan ole ollut ns. tavalliseen työntekijän todellisuuden kanssa mitään tekemistä.

Minun on aina ollut vaikeaa hallita yksityiskohtia siten, että dokumentit olisivat aina tarvittaessa esitettävissä. Tuon arvion, erityisesti julkisen sektorin tuottavuuden kasvamattomuudesta on jäänyt mieleeni, kantavana piirteenä, surffaillessani ja määrättyihin asioihin jopa jossain määrin keskittyessäni.

Yksityisellä sektorilla tilanne on toinen. Siellä tehostuminen on tapahtunut vähitellen, jatkuvasti kehittyen. Mutta siellä sopeutuminen puuttuviin töihin käy "helposti". Julkisella sektorilla se kestää vuosia. Pahimmassa tapauksessa vuosikymmeniä. Jolloin samalla myrkytetään tulevan kasvun taimet.

GranpaIgor kirjoitti...

Tuo julkinen sektori on oma lukunsa. Muistelen Osmo Soinivaaran kirjoittaneen julkishallinnon tuottavuuden kasvusta irvokkaan esimerkin: pelkkä eräiden työtehtävien ulkoistus nosti tuottavuuslukuja vaikka kokonaiskustannukset nousivat ulkoistuksen johdosta. Ja kun viraston pomolle maksettiin tuottavuuden parannuksesta jotain bonusta niin tottahan toki sellainen pomoa kiinnosti. Todellinen 'perverse incentive' - eräs mieliaiheitani.

Yksityisellä sektorilla laskettaisiin todennäköisesti kustannusten lisääntyminen tehokkuuden huonontumiseksi vaikka samankaltaista idiotiaa olen havainnut joskus yksityiselläkin puolella.

Vaikka yksittäiset työtehtävät olisivat julkishallinnossa tehostuneetkin, kuten uskon, niin koko ajan keksitään (Kuka muuten keksii?) lisää tehtäviä julkishallinnolle. Ja sitten näyttää kuin kaikki menisi huonompaan suuntaan. Loputon kustannusten lisäys onkin tietenkin kestämätön asetelma.

hakki kirjoitti...

IsoIgor

Oletko ajatellut mitä meillä seuraisi siitä, että välittömästi leikkaisimme julkisen sektorimme, niin kuin itse asiassa pitäisi? Rahantulo loppuisi kuin seinään.

Väitän että ongelma ei ole se, että kepu keksii koko ajan uusia tapoja toteuttaa kieroutunutta aluepolitiikkaansa vaan se, että tämä valta-osa kansasta on ilmeisen välinpitämätön moiseen. Ei tässä ole kyse kustannuksista vaan arvoprioriteeteistä.

korpatsovi kirjoitti...

Jo Pekka Himanen sen meille opetti: Intialaisen kadunlakaisijan tehtävä EI ole lakaista katua, eikä pitää sitä puhtaana, vaan näytellä intialaista kadunlakaisijaa. Tämä ohje on suomessa niin julkisella kuin yksityiselläkin puolella sisäistetty täysin. Töiden tekeminen tarkoittaa sitä että ollaan fyysisesti työpaikalla - pääosin oman työpisteen ääressä - ja näytetään kiireiseltä. Facebook auttaa tässä.

GranpaIgor kirjoitti...

Hakki: juu, olen samaa mieltä että kansalaiset ovat aika vähän kiinnostuneita yhteisistä asioista. Kaikenlaista poliittisia pisteitä metsästäviä viipeltäjiä on päätöksentekijöissä ihan liikaa ja sitten ne jotka eivät kuulu joukkoon ovat muuten vain hiljaa rohkeuden puutteesta.

Ajatusleikki että leikkaisimme kerralla koko julkisen sektorimme jotenkin tuntuu aika hurjalta. Ei siellä sentään kaikki ihan hyödyttömiä ole. Aikamoinen projekti siitä syntyisi.

En jaa Korpatsovin näkemystä ja tuota Pekka Himasen esittämäksi väitettyä. Yli 50 v työelämässä olleena olen nähnyt paljon enemmän ahkeria ja työteliäitä ihmisiä kuin noita työntekemistä näytteleviä. Aika vähän tuollaisia työtä näytteleviä on minun mielestäni todellisuudessa. Mutta ärsyttäviä ne ovat aina kun sellaisen kohtaa.

Seppo kirjoitti...

Mielestäni korpatsovi kiteytti asian aivan oikein. Ihminen käyttää ainoaa hallitsemaansa resurssia, omaa aikansa joko omana aikanaan, tai myyden sitä, vaihtaakseen saamallaan korvauksella sen parempaan aikaan. Tämä on peruskysymys, jonka 3-5% kansasta ymmärtää. He ovat aitoja yrittäjiä, eivät niitä apinoijia.

hakki kirjoitti...

karpatsovi ja Seppo

Enpä ole minäkään noin 45 vuotisella työelämäkokemuksella tavannut montaakaan ihmistä, siis yksilöä, joka näyttelisi kadunlakaisijaa. Kyllä kai useimmissa meistä on sekä halu kokea tekemisensä arvokkaaksi, merkitykselliseksi että halu olla hyvä siinä mitä tekee? Myös julkisella sektorilla. Ja kun mikä tahansa posti saadaan, mistä tahansa syystä perustettua, sille kyllä löytyy halukas tekijä. Mutta se onko posti julkisen palvelun kannalta välttämätön tai edes tarpeellinen, tehokkaasta puhumattakaan, onkin sitten eri juttu kokonaan.