torstai 16. syyskuuta 2010

Ei hävitetä metsää puilta

Ettei kaikki riemu tänään suuntautuisi pelkästään Matti Vanhaseen, Jaakko Jonkkaan, Anne Berneriin ja Kepuun, Valtakunnanoikeuteen ja Perheyritysten liittoon on syytä kääntää huomio toiseen, itse asiassa saman asian toiseen ilmenemismuotoon. Valtiontalouden tarkastusvirasto nimittäin julkaisi raportin.


Säätiöt, ja suurin osa yhdistyksistäkin nauttii yleishyödyllisen yhteisön asemansa turvin verohelpotuksista mutta harjoittavat liiketoimintaa kuin yritykset. Suomessa yksin säätiöitä on lähes 3000 ja yhdistyksia noin 200 000. Säätiöitten veroeduksi on arvioitu noin 15 vuotta sitten 100 miljoonaa vuodessa. Kuitenkin jo viiden suurimman saaman veroedun arvoksi Verohallitus on nyt suostunut arvioimaan arvioinut 35 miljoonaa. Siis viisi suurinta kolmesta tuhannesta yhteensä 35 miljoonaa! Ja loput? Eikä verottaja suostu edes ilmoittamaan mitkä viisi.


Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan todellinen veroetu 3000 osalta on selvästi suurempi. Viiden suurimman säätiön saaman veroedun vertailu niiden jakamaan yleishyödylliseen apuun paljasti toisenkin mielenkiintoisen seikan. Apua jaettiin täsmälleen veroedun verran, vuodessa 35 miljoonaa euroa. Siis se veroetu siellä pyörii. Tapa rahastaa yhteiskunnalta puolueille siis tässäkin. Yksi osa meidän 15 miljardin puoluetukea.


Eiköhän tässäkin, kuten lähes kaikessa esille vyöryneessä rakenteellisessa korruptiossa ole yksi yhteinen nimittäjä. Poliittiset puolueet. Ne tekevät päätökset, vaikka muodollisesti sen tekevätkin heitä edustavat kansanedustajat. Siis ne 199, jotka me äänestäjät kuvittelemme valitsevamme ensi huhtikuussa.


Ainakin kaikilla kolmella suurella ja RKPllä on omansa. Varmaan niitä löytyy vielä SKPn ja SKDLn raunioilta Vasureiltakin. Ja mikäpä on ollessa. Kun lait on laadittu tarkoitushakuisesti, mittojen mukaan on puolueista tullut intressentti. Ja aivan erinomainen sellainen.


He laativat lait, he miehittävät virastot, jotka panevat lait toimeen, myöntävät rahat ja valvovat, että kaikki myös meni mikä tuli. Ja jos ei ymmärretä käyttää tai raha loppui kesken menetellään kuin Ahti Karjalainen Kankaanpään kuntoutuskeskuksen puuttumista ihmetellessään. "Miksi Demarit ja RKP ovat jo hakeneet, mutta ei Kepu?" Tai muutetaan lakeja jälkikäteen.


Mutta mehän saamme sentään maksaa. Kela tai Keva tai Ara tai STM tai OPM tai TEM tai MMM tai RAY tai Veikkaus tai Hippos (jne. jne.) kyllä toiminnan rahoittaa niin, että tarvittavat suojatyöpaikat saadaan ylläpidettyä. Ja jos joku säätiö lipsahtaa vääriin käsiin, tai sitä ei saada oman päätännän piiriin, se ajetaan alas. Kuten Heinolan Reumasairaala, jonka nappasi Kela.


 


PS.


Ja 100 miljoonan vuosietu käsittää arvion vain säätiöistä 15 vuotta sitten!




PPS.











 
Ei ole Matti Vanhasta vielä mistään tuomittu, ei edes syytettä nostettu. Aloittakoon työnsä. Etujärjestön lobbarina hän on kuitenkin jo Rampa Ankka. Siis sama, mitä hän oli pääministerinä viimeistään kesästä 2008.

Ihmeparantuminen siitä jalkaleikkauksesta, jonka piti olla este jatkaa pääministerinä, on siis tosiasia.

Päätellen Anne Bernerin otteesta ja toivoen, että kyseessä ei ole Perheyritysten Liiton ja sen jäsenien kannasta, hän katsoo ilmeisesti liiton olevan joko hyvin suuressa kiitollisuudenvelassa tai vieläkin sitovammassa sopimuksessa. Liittyisivätkö ne muuhunkin kuin vuoden 2007 hallitusohjelmaneuvotteluihin ja Kehittyvien Maakuntien Suomeen? Mutta ehkä liiton tarkoitus on lopetella etujärjestötoimintansa?

5 kommenttia:

Olisko noin? kirjoitti...

Pitää erottaa kaksi asiaa: Todelliset yleishyödylliset säätiöt ja rahastot, jotka jakavat tuottonsa säätiön peruskirjan mukaisesti tutkimukseen, koulutukseen ja kulttuuriin, ja sitten nämä puolueita lähellä olevat "säätiöt" jotka nekin useimmat ovat aikanaan olleet vilpittömässä uskossa perustettuja testamentti- ym lahjoituksia puolueen toiminnan tukemiseen, mutta jotka ovat muuttuneet joidenkin harvojen puolueaktivistien käsissä keinoksi kiertää puoluelain rahoitusrajoituksia ja osin ehkä myös verolakeja. Kuinka suuri osa 3000 säätiöstä sitten on näitä, on toinen kysymys. Oma valistunut arvioni on, että niitä on noin 10-15 %, ja niistäkin joukko rajatapauksia.

Aitojen säätiöiden joutuminen verolle johtaisi tieteen- ja taiteenharjoittajien kääntymiseen valtion puoleen enenevässä määrin.

Vaan veikkaampa ma, että yksinäiset kotkat ovat niitä self-made-man -miehiä, jotka eivät juuri kulttuuria ja tieteitä arvosta. Taitavatpa mennä lääketieteellisine vaivoineenkin shamaanille.

hakki kirjoitti...

Olisko noin?

No veikkauksesi on varmasti osin oikea, mutta tuskin siitä kovasti riemuita ilkeää.

Oikeassa toki olet jakosi kanssa. Ja varmasti pitää eritellä. Nykyään kaikki on yhdessä suuressa sumpussa. Sitä VTV ehdottaa ja minä yritän kannattaa. Sillä puolueiden tukeminen tälläkin tavalla on tehnyt niistä yhteiskuntapolitiikkamme itseisarvon.

Minulla ei ole antaa edes arvausta, valistuneesta nyt puhumattakaan. Mutta jos niitä on sinun valistunut määräsi, puhutaan noin 300 - 450 säätiöstä ja puolet siitä olisi 150 - 225.

Eikö olekin valitettavaa, että siitä huolimatta puolueet ovat aina rahapulassa? Aina käsi ojossa.

Pointtini on tuossa kappaleessa: " He laativat lait, he miehittävät virastot, jotka panevat lait toimeen, myöntävät rahat ja valvovat, että kaikki myös meni mikä tuli. Ja jos ei ymmärretä käyttää tai raha loppui kesken menetellään kuin Ahti Karjalainen Kankaanpään kuntoutuskeskuksen puuttumista ihmetellessään. "Miksi Demarit ja RKP ovat jo hakeneet, mutta ei Kepu?" Tai muutetaan lakeja jälkikäteen."

Sillä valta korruptoi, ehdoton valta ehdottomasti ja kauan jatkunut ehdoton valta lopullisesti.

Varaton nettoveronmaksaja kirjoitti...

Ehkä tuo 15 miljardin puoluetuki tosiaan selittää tämän Allianzin tuoreimman Global Wealth Reportin sivulla 30 löytyvän grafiikan.
https://www.allianz.com/static-resources/de/economic_research/images_deutsch/pdf_downloads/spezialthemen/agwr_deu.pdf

Suomen bruttokansantuote/pää on samaa tasoa kuin USA:lla, mutta kansalaisten nettovarallisuus on samaa tasoa Portugalin kanssa jonka bruttokansantuote/pää on alle puolet suomalaisesta.

hakki kirjoitti...

Varaton nettoveronmaksaja

Jostain kumman syystä en saa linkkiäsi auki.

Kun Talouden mittarit mittaavat mitä mittaavat, eli että julkinen sektori on BKT arvossa mukana ei moinen juttu liene suurikaan ihme. Kasvatetaan julkista sektori niin kasvatetaan BKTtä, jos saneerataan sitä niin piennennetään BKTtä.

Vaan missä lisäarvo?

Säätiö veitsen terällä kirjoitti...

"Varmaan niitä löytyy vielä SKPn"

Spartacus-säätiö?