maanantai 14. kesäkuuta 2010

Säästöjen arkea Helsingissä

Kurkku on oireillut kummallisesti jo viikon. Piti oikein mennä terveyskeskukseen. Juuri siihen samaan, jonka palvelua olen aikaisemminkin kehunnut, Munkkiniemen Terveyskeskukseen. Ilman ajanvarausta. Hyvin ja nopeasti toimi edelleen. Pääsin terveydenhoitajalle välittömästi. Palvelu oli asiallista, ystävällistä ja nopeaa edelleen. Mutta.


Piti tehdä bakteeriviljelmä. Vaan Munkkiniemessä laboratoriotoiminta on lopetettu. Lähimmät olivat Haaga, Allergiasairaala tai Laakso. Eivätpä nuo ole kaukana mikään, ja valitsin Haagan. Vuoroaan odotti jatkuvasti keskimäärin 30 henkeä, pienessä huonosti ilmastoidussa tilassa, osa käytävillä. Jonotus kesti noin 1,5 tuntia. Väittäisin, että suurin osa oli eläkeläisiä, osa erittäin huonosti liikkuvia. Palvelu oli asiallista, ystävällistä ja nopeaa edelleen. Mutta.


Jos on syytä keskittää, eikö kansalainen voisi toivoa, että kuitenkin resurssoitaisi riittävästi? Vaikka vain yhteenkin paikkaan mutta siten, ettei 1,5 tuntia tarvitse istua tilassa, jossa jatkuva istuminen on 20kin liikaa? Vai onko tämä Helsingin tapa säästää? Kustannukset siirretään kaupungilta kuntalaisille. Ei siis ihme, jos Terveyskeskuksen labrapalveluja käyttävät lähinnä eläkeläiset. Ei tuollainen istuskelu työikäiselle ja työssä olevalle sovi.


Alustavan vastauksen saan huomenna, lopullisen ylihuomenna. Saas nähdä mitä silloin opin.

4 kommenttia:

Vox Populi kirjoitti...

Rationalisointi ja tuottavuusvaatimukset ovat siitä ihmeellisiä asioita, että jos jossakin tuottavuus paranisikin, se kyllä huononee kymmenessä muussa paikassa.
Mutta saadaanhan näin eläkkeelläoloaika tuntumaan pidemmältä, jos sitä muuten pyritään alkupäästään nakertamaan. ;-)

hakki 47 kirjoitti...

Vox

Tai saadaan "sisältöä" eläkeläisten elämään?

Rousseau-S kirjoitti...

Ilmiö kuulostaa tutulta. Siihen lienee sama syy kuin täällä pohjoisessa: laboratorioiden toiminta järkeistettiin sairaanhoitopiirin/yliopistosairaalan vastuulle, jolle on edullisinta juoksuttaa ja odotuttaa asiakasta. Aiemmin toimi ns. yhden luukun periaatteella loistavasti.

hakki 47 kirjoitti...

Rousseau-S

Olisikohan tässä juoksuttamisessa joku korkeampi tavoite? Esimerkiksi kohentaa eläkeläisten kuntoa?