tiistai 8. kesäkuuta 2010

Vuosi sitten oli EU-vaalin ensimmäinen äänestyspäivä

Suuri päivä on koittanut. EU-parlamenttivaalien ennakkoäänestyksen ensimmäinen päivä. Nyt on mahdollista esittää konkreettiset kiitokset puolueillemme ja heitä edustaville kanssasisarillemme ja -veljillemme.

Mistäkö kiittäisimme? Asioittemme hyvästä ja vastuullisesta hoitamisesta. Luonnollisesti. Auvoisista tulevaisuudennäkymistämme, taloutemme hyvästä tilasta, sosiaali-ja terveysalan laadukkaasta ja kehittyvästä palvelutasosta, yli 300 000 työttömästä, teollisuutemme murenevasta perustasta, ulkomaisille sijoittajille luovutetusta kansallisomaisuudestamme... Sanalla sanoen kaikesta.

Jos kuitenkin olet sitä mieltä, että juuri nyt ei olisi kiitoksen paikka, saattaisit haluta protestoida? Se käy helposti. Käy äänestämässä. Ja kirjoita vaalilippuusi kauniilla käsialallasi vaikka:


JOKU MUUSe on ainoa reaalinen keino saada aikaan muutos. Muutos EU-parlamentissa. Muutos Suomen eduskunnassa tulee tavallaan kaupan päälle. Perustelen miksi.


Vaalituloksen muuttuminen vaaleista seuraaviin edellyttää sitä, että äänestäjät todella vaihtavat hevostaan. Muutosten pitäisi olla  tosisuuria, siitä pitää huolta ystävämme D´Hontin suhteellinen äänestystapa. Ja muutosten pitää tapahtua puolueiden välisinä.


Puolueet pitävät huolta siita, että eliitti saa riittävästi ääniä. Ja julkimoehdokkaat kasvattavat pottia tarkoituksella, että mahdollisimman moni puolueaktivisteista saadaan läpi.  Pääsääntöisesti vain ns. liikkuvat äänestäjät vaihtavat puolueesta toiseen. Heitä on aina vähän. Suomalainen vakiäänestäjä äänestää aina samaa. Ainakin puoluetta. 


Äänestysaktiivissudella on toki vaikutusta, ja alhainen äänestysaktiivisuus suosii erityisesti suurimmalla kuolleitten sielujen määrällä komeilevaa kepua. Jopa siinä määrin, että ääni nukkuville on ääni kepulle.


Mutta miksi? Miksi äänestää toisella tavalla kuin ennen?

Kumpi on todennäköisempää:  • äänestäjä vaihtaa koska on tyytyväinen nykyiseen henkilöön/puolueeseen?

  • äänestäjä vaihtaa koska on tyytymätön nykyiseen henkilöön/puolueeseen?


Kumpi on todennäköisempää:  • vaihtaja on sitä oikeaa henkilöä/puoluetta etsivä äänestäjä?

  • vaihtaja on jo riittävästi vaihtanut ja tuloksen nähnyt, tai muuten vaan syrjäytynyt?


Kumpi on todennäköisempää:  • nukkuu tyytyväisyyttään, ajatuksella ”hoitakoon muut” ?

  • nukkuu tyytymättömyyttään, ajatuksella ”hoitakoon muut”?


Voisiko olla niin, että vasta vaali vaalilta äänestäjälle vähitellen selviää, että äänestämällä ei maassamme mikään hänen kannaltaan muutu? Henkilöt vaihtuvat, puolueet vaihtuvat, mutta asiat etenevät yhä sakeammassa suossa? Puolue-eliitin määrää ja palkkoja lisätään, samalla kun äänestäjälle tärkeitä asioita leikataan ja palveluja huononnetaan? Voisiko löytyä uusi tapa vaikuttaa asioiden hoitoon?


 


Kirkkoveneen vastaus on ehdottomasti Kyllä.


Liikkuva äänestäjä. Valitse uudella, luovalla tavalla. Sitä ei kukaan hoida puolestasi.


Käy äänestämässä.


Jätä mitättömäksi julistettava vaikkapa ruksattu, tuhrittu, tahrittu tai töhritty äänestyslippu.


Mutta äänestä viimeistään EU-parlamenttivaaleissa 7.kesäkuuta 2009. Älä nuku.


Kirkkoveneen ja Ruksiliiton vaaliliitto.


 


PS.


Tasan vuosi sitten kirjoittamani oli jostain syystä kirjautunut 1.1.2000 kirjoitetuksi blogillani. Siksi editoin sen tälle päivälle, 07.06.2010. Aihe kun on aina ajankohtainen. Varsinkin nyt kun hallitus pitäisi vaihtaa.

Ei kommentteja: