torstai 3. kesäkuuta 2010

Silmä silmästä, vai toisenkin posken kääntö?

Jotenkin olen lähtökohtaisesti ja aina ollut israelilaisten ”puolella” kun kyse on ollut Palestinan ja Israelin tapahtumista. Synnyin vuonna 1947, samana vuonna kun Israelista tuli itsenäinen. Ja heti kynnelle kyettyäni, olen varmasti lukenut liikaa mm. Leon Uriksen teoksia. Ehkä taustaa vielä valaisee se, että olen Helsingin Saksalaisen Koulun kasvatti ja kasvattajani oli äärioikeistolainen.


Nyt israelilaiset ovat pysäyttäneet saattueen, joka on tuomassa tarvikkeita Gazaan ja jonka saattueen komentajat ovat tienneet mikä Israelin politiikka moisissa tilanteissa on. Pysäyttämisen yhteydessä on kuollut noin kymmenen henkeä, pidätetty noin 500 ja karkoitettu maasta vajaat 50. Kuulemma. Pitäisikö minun muuttaa mielipidettäni?


Tuskin. Tulijat tiesivät miten voi käydä, jopa sen miten käy, ja siitä huolimatta he tulivat. Miten me suomalaiset menettelisimme, jos joku itsensä maailmanpelastajaksi nimeämä porukka tulisi tuomaan Ahvenanmaalle lastia, jota Suomen hallitus ei hyväksy sinne tuotavan? Jonka Suomi on ilmaissut jo aika päiviä sitten?


En väitä, että Israelin, Palestinan tai Gazankaan tilanteen ratkaisemiseen olisi olemassa joku helppo resepti. En lainkaan. Mutta kieltämättä ihmetyttää, että vihanpito syntyy juuri juutalaisten ja islamistien välillä. Eli samaan uskonnolliseen perimään pohjautuvien kansojen välillä. Heillä on sama Jumala, samat profeetat ja itse viestikin on pitkälti sama. Kuusisataa vuotta myöhemmin syntyneen islamin painotuserot liittyvät aikaan, paikkaan ja olosuhteisiin. Ja niistäkin suurin osa ovat realiteetteina meneettäneet merkityksensä.


Mikä ihme estää ihmistä kohtaamasta tai tapaamasta ihmistä? Vaikkapa Israelissa ja/taiPalestiinassa? Sillä pääsääntöisesti ihmiset eivätenää tappele keskenään vaan kuvitellut ”ideologiat”.


 


PS.


Tämän kirjoitin noin vuorokausi sitten.
19 kommenttia:

Vox Populi kirjoitti...

Lähi-Idässä totuuksien määrä lienee rajaton, ja näiden luotettavuusaste vaihtelee suunnilleen nollasta sataan prosenttiin. Ja viime kädessä ns. kauneus on katsojan silmässä.

Silti en voi olla näkemättä nyt tapahtuneessa hyödyllisten idioottien päätöntä ryntäystä miinakentälle, josta kuitenkin tiesivät, josta oli varoitettu ja jonne oli kielletty menemästä. Olihan idiooteille jopa osoitettu turvallinen satama.
Mutta kun nämä hyödylliset idiootit eivät ymmärtäneet olevansa idiootteja. Luulivat olevansa pelkästään hyödyllisiä.

zeizei kirjoitti...

"Miten me suomalaiset menettelisimme, jos joku itsensä maailmanpelastajaksi nimeämä porukka tulisi tuomaan Ahvenanmaalle lastia, jota Suomen hallitus ei hyväksy sinne tuotavan? Jonka Suomi on ilmaissut jo aika päiviä sitten?"

Jos Suomi estäisi esimerkiksi kahvin, suklaan ja kuukautissuojien viemisen Ahvenanmaalle, minä kyseenalaistaisin Suomen moraalisen oikeuden saartaa Ahvenanmaata.

hakki 47 kirjoitti...

zeizei

"Jos Suomi estäisi esimerkiksi kahvin, suklaan ja kuukautissuojien viemisen Ahvenanmaalle, minä kyseenalaistaisin Suomen moraalisen oikeuden saartaa Ahvenanmaata." Niin minäkin. Mutta en minä välttämättä lähtisi kaivamaan verta nenästäni.

hakki 47 kirjoitti...

vox

Saattavat mediajulkisuuden ja 10 kuolleen ihmisen voimalla saada jotain hyödyllistäkin aikaan? Ehkä? Toivottavasti ainakin. Ei kai sen paremmin hetken mediajulkisuus ja 10 kuollutta voi olla kenenkään mielestä tulos?

Täytyy suorastaan ihmetellä, miksei esimerkiksi juuri Suomi, joka UKKn sanoin "toimii kansainvälisissä asioissa mieluummin lääkärin kuin tuomarin roolissa" pidä Martti Ahtisaarta enemmän framilla Lähi-Idän rauhantekijän roolissa? Kaverilla on ainakin näyttöjä enemmän kuin Tony Blairilla, jolla jossain vaiheessa kyseinen rooli oli.

tobe kirjoitti...

Ymmärrän Israelia vaikka en ymmärrä väkivaltaa.Jatkuvan pommiuhan alla eläminen ei voi olla henkisesti helppoa.Syntyy tuollainen nurkkaan ajetun kansan syndrooma, jota kukaan ei puolusta jos ei sitten itse.Se lyö joskus ylitse niinkuin nyt.
Jos se johtaa vaikkapa Iranin ydinlaitosten pommittamiseen ei asia muutu, mutta mitakaava vain kasvaa.Miksi muuten palestiinalaisten arabiystävät eivät auta? Miksi egyptin puoleinenkin raja on suljettuna? Palestiinaliset ovat ongelma myös arabiystävien silmissä.He ovat olleet sitä ennen Israelin valtion syntyä.Hieman samaa kuin Romanian mustalaiset?Muuten?Miten Israel voi neuvotella kun toisena osapuolena On Hamas, joka ei edes tunnusta Israelin valtion olemassaoloa? Vaikka kuinka tuomitsen Israelin teot en ymmärrä miksi Hamas ampuu raketteja Israeliin joka päivä/viikko? Olen miettinyt ratkaisua.Hamasin raketit osuvat minne tahansa ja siis siviileihin.Jos Israel kehittäisi rakettiheittimen, joka ampuisi automaattisesti vastaraketin aina kun Hamas ampuisi omansa saisi Hamasin ampuja vastuun myös niistä raketeista jotka putoaisivat omaan maahan ja vaikkapa ruuhkabussiin/lastentarhaan.
Ehdottoman tärkeää moraalisesti olisi että osumatarkkuus olisi menee minne sattuu tasoa, jotta Hamasin mies tuntisi vastuunsa omasta teostaan.Johtaisiko tämä rauhaaan.?No ei, koska Hamas kuolee jos maahan saadaan rauha.Muistakaamme että Hamas on koko euroopassa julistettu terroristijärjestöksi.Taisin siis taas kerran kallistua Israelin ystäväksi, vaikka hiukan punaa poskilla tällä hetkellä.Tätä soppaa ei edes Ahtisaari ratkaise, mutta kunnia sille miehelle jos edes neuvotteluprosessi alkaa.On Nobelin paikka kun pöydän ääressä istuu Hamas ja Israel.Lopputulos jo tiedetään.

hakki 47 kirjoitti...

OrNot

"Palestiinalaiset ovat ongelma myös arabiystävien silmissä." Juuri näin. Vuoden 1975 helmikuussa olin silloisen perheeni kanssa viikon lomalla Beirutissa. Pääsin myös vierailemaan yhdessä niistä palestiinalaisten pakolaisleireistä, joita Libanonissa silloin oli. Jo silloin tulin vakuuttuneeksi tuosta mitä sanot. Silloin saamani käsityksen mukaan pakolaisleirit ja niiden jatkuminen olivat tietoinen tarkoituksellinen poliittinen keino horjuttaa Lähi-Idän rauhaa, joka ei silloinkaan ollut hääppönen. Sitten huhtikuussa alkoikin noin 15-vuotinen Libanonin sisällissota, joka tuhosi kauniin maan.

Tämä "ongelma" juontaa juurensa niin kaukaa, ja on niin monisäikeinen, että tällaisen taviksen kyvyt eivät riitä väittämään sitä taikka tätä sen ratkaistavuudesta. Mutta kaikki keinot meidänkin olisi käytettävä. Eipä meillä taida olla paljon muuta tarjottavana kuin Ahtisaari? Vai ajattelitko lähettää paikalle Tuomiojan, Väyrysen ja Stubbin, Halosella vahvistettuna? ;-)

tobe kirjoitti...

Minusta tässä olisi ikuisen kriitikon Tuomiojan paikka näyttää mitä hän oikeasti maailmasta ymmärtää.On helppoa heitellä mielipiteitä, mutta maailmassa on muitakin näkökantoja kuin hänen.Halosesta ei ole noihin hommiin, vaikka juuri niihin hän "rauhan" ihmisenä on ilmoittautunut.Lieneekö hänen suurin meriittinsä setan porukoiden esiinmarssi linnajuhlille.Paha pettymys nykyinen presidenttimme.Arvojohtaja jonka arvoja en jaksa edes kuunnella.Palestiinan valtiota ei ole koskaan ollut.Oli vaeltavia heimoja ja myös juutalaisia jotka olivat siellä seassa asutelleet nämä 2000 vuotta jkr.Nyt sitten pitäisi sellainen Palestiina perustaa.Huonoa on verrata eteläafrikkaan.Ei ole samanlaista soppaa kuin juuri siellä.Beirut oli loistav paikka ja yhdisti hienosti arabikulttuurin ranskalaiseen kulttuuriin.Siellä jopa kristittynä sai elää normaalia elämää.Harva ottaa esille uskonnonvapautta kun puhumme arabimaista.Miksi ihmeessä heillä on oikeus kieltää muut ja pakottaa kaikki omaan malliinsa?

hakki kirjoitti...

OrNot

Vai vanhojen heilastelijoiden Tarjan ja Erkin pitäisi vielä tuokin osa maailmaa pelastaa? "Have a heart". Eivätkö sekä israelilaiset, arabit, palestinalaiset ja pakolaisetkin ole jo ihan riittävästi kärsineet? ;-)

zeizei kirjoitti...

"Niin minäkin. Mutta en minä välttämättä lähtisi kaivamaan verta nenästäni."

Jos kukaan ei koskaan rohkeasti lähtisi vaatimaan oikeutta ja inhimillisyyttä, eli siis kaivaisi verta nenästään, olisi maailma aika synkkä paikka.

hakki 47 kirjoitti...

zeizei

Olet luonnollisesti aivan oikeassa. Mutta verenkaivajan on sitten myös oltava valmis siihen, että oma nenä joskus vuotaa? Ja kannattaako vuodesta, vuosikymmenestä ja -sadasta toiseen? Eikä mikään muutu, paitsi kuolleitten, vammautuneitten, leskien ja orpojen määrä.

Vox Populi kirjoitti...

Kannatan lämpimästi Erkki Tuomiojan lähettämistä Gazaan neuvonpitoon. Onhan Tuomiojalla besserwisserinä aina varma tieto siitä, kuinka homma kuin homma olisi hoidettava ! ;-)
Ehtona olisi tietysti, ettei takaisin ole tulemista, ennen kuin rauhansopimus Hamasin ja Israelin välille on solmittu.

hakki 47 kirjoitti...

Voi Vox hyvä

Kauas on omena puusta pudonnut. Isänsä Sakarin lähettäisi kyllä ja siitä voisi olla hyötyäkin, mutta pojan habitus ei keskustelua saa edes alkuun.

Vox Populi kirjoitti...

Hakki hyvä !
Pääsisimmepä kuitenkin Erkistä eroon !

hakki 47 kirjoitti...

Vox

Silti. "Eivätkö sekä israelilaiset, arabit, palestinalaiset ja pakolaisetkin ole jo ihan riittävästi kärsineet?" Nyt on meidän vuoromme.

Vox Populi kirjoitti...

Toki tämä inhimillinen näkökulma on varteenotettava !

tobe kirjoitti...

"Vai vanhojen heilastelijoiden Tarjan ja Erkin pitäisi vielä tuokin osa maailmaa pelastaa? "Have a heart". Eivätkö sekä israelilaiset, arabit, palestinalaiset ja pakolaisetkin ole jo ihan riittävästi kärsineet? ;-)"

Pidän sarkasmistasi.Onnitteluni!

hakki 47 kirjoitti...

Kiitti vaan kiitoksista. Tätä herkkua saa nauttia aivan liian harvoin.

tobe kirjoitti...

Ratkaisumalliksi käy ainoastaan itsenäinen länsirannalle syntyvä palestiinalaisvaltio jolla on kohtuulliset suhteeet Israeliin ja koko maailman tuki takanaan.Hamas saa jäädä yksin miettimään milloin hamaas tulevaisuudes he saavat toteuttaa omat ideansa Israelin ajamisesta mereen.Tuolta pohjalta voisi jopa meidän Erkki onnistua, mutta ei onnistu, koska ainoastaan sellainen voi onnistua joka on puolueeton.Avustuslaivat ovat täynnä Hamasin kavereita ja on naivia kuvitella sellaisen läpimenoon.Paljon puhetta ja puhinaa.Ruumiita-ihan turhia ruumiita.Törkeää touhua.Viedään mieluimmin satakertainen määrä tavaraa Israelin kautta Punaisen puolikuun alla ja se varsinainen asia eli avustaminen onnistuu ilman yhtään vainajaa....Sorry! Ei onnistukaan koska ei ole tarkoituskaan viedä apua vaan saada aikaan kärhämä.Mediajulkisuus ruumiiden kautta.Se on niin hamasia niin hamasia ja ne Netanjahut meni lankaan.

hakki 47 kirjoitti...

OrNot

Antaisit nyt sinäkin vaan Maran yrittää. Se sentään on saanut vastaavista jutuista Noopelin. Sillä on näyttöä. Meillä vähemmän.

Ja Erkki saa vaan tunteet pintaan. Tuossa alla mainitussa artikkelissa otettiin myös kantaa sodankäynnin uusiin tapoihin.

http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/18900/onpa-hyva-paiva-tanaan