lauantai 12. syyskuuta 2015

Yleislakkoa pukkaa - kepillä vai porkkanalla


Ammattiyhdistysliike, SAK etunenässä järjestää ensi perjantaina mielenosoituksen Rautatientorilla. (Miksi ei muuten Senaatintorilla?) Sen onnistumisesta voinee aika hyvin päätellä ,mikä on maassa tilanne. Jos osallistujia on vain muutama tuhat – sanotaan nyt vaikka alle 20.000 – hallitus voi jättää mielenilmauksen omaan arvoonsa. Jos Rautatientori, Asema-aukio ja lähikadut täyttyvät mielenosoittajista – sanotaan nyt vaikka yli 50.000 – hallituksen jäsenien tulee äitiä ikävä.

Mielenosoittajista valtaosa tulee työnsä ääresta työpaikoilta. Tuskin vuorotteluvapailta, vapaavuorolta, kortistosta, kesälomalta, opiskelemasta tai eläkkeeltä. Mielenilmausta, varsinkin jos se siis onnistuu, voikin hyvin pitää testinä siitä miten yleislakko purisi. Siihen meillä ei olisi missään tapauksessa varaa. Ehkä on vain hyvä, että ensin tehdään testi?

Hallituksen kannattajien ja ehkä yleisemminkin ns. porvarien puolella ay-liikettä pidetään usein kilpailukyvyttömyytemme suurimpana syyllisenä. Mutta lait laaditaan eduskunnassa, ei Hakaniemessä. Työehtosopimuksista sovitaan yhdessä työnantajien kanssa. Eivät ne synny Hakaniemen pakottavan lainsäädännön perusteella.

Ainahan laeilla on työmarkkinoiden toimia säädelty. Yleensä se on tapahtunut sillä periaatteelle, että heikomman oikeuksia suojellaan. Kauppojen aukiolo, ylityöt, työturvallisuus ja -terveys tulevat ainakin auttamatta mieleen. 

Tämä hallitus on lähtenyt työnantajansuojelun tielle. Onko niin, että hallitus ryhtyy myös ohjeistamaan Eduskuntaa lainsäädäntätyössään ja tästedes suojelemaan työmarkkinoilla sen nyt heikompana pitämänsä, siis työnantajan oikeuksia? Siis yritysten osakkaitten oikeuksia? Kaukana ei ole ihmettely, ketä Arkadianmäelle kokoontuneet katsovat edustavat

Onko niin, että vastedes hallitus myös sanelee työehtojen sisällön? Varmasti yksi kaikki alat kattava laki riittää? Puolueilla kun tunnetusti on tarkin tieto (kansalaisten ja) erityisesti yritysten tarpeista. Roolisiirtymää kun tapahtuu jatkuvasti.

Nyt hallitus toteuttaa Saksan esimerkin mukaista käytännön sisäistä devalvaatiota. Helppoa olisi väittää, että Sari Sairaanhoitajalta viedään vuoden 2007 työtaistelu-uhkauksen hedelmät, jotka hän mielestäni oli ansainnut. Sama kaksikko, Keskusta ja Kokoomus, joka silloin lammasmaisesti taipuivat Tehyn lakonuhan jälkeen, laajentamaan Sarin palkankorotukset kaikille julkisen sektorin palkollisille, yrittää nyt ”pelastaa” maata poistamalla saavutetut edut myös Sarilta.

Perusongelmamme ei kuitenkaan ole yksikkötyökustannukset eikä edes pakottava lainsäädäntö. Perusongelma on poliittisen järjestelmämme rapautuminen etujärjestökentän osaksi. Kommentoin Talouselämässä "Ei meille Sari Sairaanhoitaja liian kalliiksi tule. Julkisen sektorin rakenteet, erityisesti politiikan ja viranhaltiojiden suloinen symbioosi ja niiden kustannukset tulevat. Mutta kun poliitikot eivät - puolueintressiensä vuoksi - suostu omaa valtaansa esimerkiksi kunnallisen itsehallinnon, sosiaali- ja terveyshallinnon tai opetushallinnon osalta vähentämään, on maksajiksi löydettävä niissä työtään tekevät. Tekijöiden käsiä on katkottava kun ei hallintoa haluta leikata."

On samalla mielenkiintoista havaita, että mitkään tehdyistä ratkaisuista eivät tule vaikuttamaan millään tavalla Eduskuntaan eikä kansanedustajien palkkaukseen. Siitä huolimatta että, sieltä 
kyllä ne suurimmat syylliset nykytilanteeseen löytyvät. 

Samoin on mielenkiinnolla pantava merkille budjettiraamien leikkaukset kehitysyhteistyön osalta. Jos unohdetaan leikkausten vaikutukset itse asiaan, kohdemaissa, vaikutukset suomalaisten kansalaisjärjestöjen toimintatasossa ovat ainakin huomattavat. Puolueet ovat kyllä valmiita ottamaan rahat pois muilta etujärjestöiltä, mutta missä ovat leikkaukset puolueilta? Meidän 15 miljardin puoluetuki kun todella tulee kalliiksi. Pakottavalle lainsäädännölle todella löytyisi toimintaedellytyksiämme ja kilpailukykyämme kohentaville leikkauksille sekä valtion että kuntien niin julkiselle kuinkin piilotetulle puoluerahoitukselle.

Olen aivan valmis hyväksymään väitteen, että kriisitilanteessa – kun tekoja tarvitaan - menneiden kaivamisesta ei juurikaan ole hyötyä. Mutta meidän nykyisessä tilanteessa, kun 2007 alkanut fantsuttelu on kaikkien puolueiden myötävaikutuksella saanut jatkua 8 vuotta, järkevien korjaus- ja sopeutumistoimenpiteiden löytäminen edellyttää ymmärrystä tähän johtaneista syistä. Sillä vain ne poistamalla ongelmat voidaan korjata. 

Miltä kuulostaisi jos aloitettaisi kunnallisen itsehallinnon muuttamisesta maakunnalliseksi itsehallinnoksi joka samalla muodostaisi SoTen perustan ja vaikkapa opetushallinnon hallintobyrokratian remontilla? Ne ovat kilpailukykymme painolasteja paljon suuremmassa ja suoremmassa määrin kuin Sarin kädet. Sitä paitsi, ne kuuluvat suoraan puolueiden rooteliin. 

26 kommenttia:

fun kirjoitti...

Käsittämätöntä isänmaallisuutta järjestää yleislakko tällaisissa olosuhteissa.
Ammattiyhdistysliike ei oikein taida ymmärtää, että heidän voimansa perustuu ainoastaan siihen, että maassa harjoitetaan tuotantotoimintaa. Työnantajat taas päättävät missä maassa sitä harjoitetaan.Suomi on kaikilla mittareilla mitattuna huno maa tehdä mitään muualla kulutettavaa. Tämä pitäisi ottaa huomioon kun taas kerran näissä olosuhteissa yritetään kiristää lisää etuja työmarkkinoilla.
Sanot, että lait säädetään eduskunnassa. No, niinhän se muodollisesti tapahtuu. Tosiasiassa lait kirjoitetaan etujärjestöjen kabineteissa.
Kyllähän se olisi suotavaa, että hallitus sanelisi työehtojen sisällön ay: sijaan.

Hakki kirjoitti...

Finfun

Ei siinä, "järjestää yleislakko tällaisissa olosuhteissa" mielestäni mitään ihmeellistä ole. En sen parantavaan vaikutukseen oikein usko, mutta varma en uskalla olla.

Jos ajatellaan vaikkapa Alankomaiden, Malediivien tai Singaporen selviytymistarinaa, Luxemgurgista tai Sveitsistä nyt puhumattakaan, asioiden mittasuhteista saa ehkä sittenkin selkeämmän kuvan?

Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että "lait kirjoitetaan etujärjestöjen kabineteissa" Mutta Isää Aurinkoista, Josif Vissarionovitš Džugašviliä, kaiken pahan ruummiiillistumaa Stalinia kompaten; Näin on nyt, mutta kaikki voi muuttua. .

"Kyllähän se olisi suotavaa, että hallitus sanelisi työehtojen sisällön ay: sijaan." Sieg Heil! - - Voi ristus! (Tämä muuten on se kuuluisa natsi-kortti.)

Jos jäi epäselväksi, olen aivan ilmeisesti kanssasi ehdottomasti eri mieltä siitä, mitä hallituksen pitäisi tehdä.

Anonyymi kirjoitti...

Turha jänkyttää toi hakki on ay-trolli ja pesukestävä sossu.

Anonyymi kirjoitti...

Puoluetuet 15 miljardia joopa joo ja maailma on neliön muotoinen myös.

Hakki kirjoitti...

A no nymous, kiitti kommentista

Ay-trolli(?) pesunkestävä sossu(?). Vedä kätees!

Hakki kirjoitti...

A no nymous, kiitti kommentista

Ala ynnätä ja ihmettele kanssani sen jälkeen.

fun kirjoitti...

Eipäs pilkata hakkia. Kyllä hän on ihan joku muu. Hyviä blogeja on tehnyt.

Hakki kirjoitti...

FinFun, kiitti vaan

Olen kyllä omalla moderoinnilla yrittänyt pitää huolta kommenttienkin julkaisukelpoisuudesta vuodesta 2007. Mutta joskun ei vaan viitsi. Itsekin sitä silloin helposti alatyyliin sortuu. Niinhän kriiseissä kokemuksen mukaan helposti muillekin tapahtuu.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Arabimaissa oli kanssa taannoin tämmöinen meininki, että keskiluokka oli kovasti huolissaan sekä omista tuloistaan että halpatyövoiman saannista.

Elikkäs nää mielenosoitukset menee kivasti päällekkäin halpatyövoiman aallon kanssa.

Tähän jos lisätään vielä vapauksien vaatiminen hyvinvoivalle keskiluokalle ja kurin ja järjestyksen vaatiminen köyhyyteen ajetulle työväenluokalle niin voi alkaa tapahtua Arabikevään kaltaista liikehdintää täälläkin.

Hakki kirjoitti...

Satumainen

Niin kai sitten, vaikka en moisesta mitään ole kuullutkaan. Arabikevään kaltaista liikehdintää taisi edellisen kerran olla ilmassa välirauhan aikaan, kun pinonpolttajat kokeilivat ideologiansa rajoja? Lyhyeen loppui sekin leikki.

Ehkä meille onneksi, suomalainen ei helposti syty.... Ei aiheesta ei aiheetta. Mutta pidemmällä aikavälillä saattaa tietysti käydä niin, että geeniperimämme monipuolistumisen seurauksena flegmaattisuutemme vähenee? Mutta aikaa siihen prosessiin kyllä menee.

Mutta itse asiaan, perjantain puuhapäivään. Lukaisin eilen T&T median artikkelia TEKin Heikki Kaupin kannanotoista. Siinä todella olisi opiksi otettavaa kolmelle S:lle. Ihan vain siksi, että siihen voisi tarvittaessa helposti palata, liitän kopion artikkelista tähän alle.

"Hallituksen aikeet heikentää työehtoja eivät paneudu Suomen kilpailukyvyn ydinongelmiin. Tätä mieltä on Tekniikan akateemisten TEK:n toiminnanjohtaja Heikki Kauppi uusimmassa T&T Päivässä.
– Meillä on jääty kilpailijamaista jälkeen sekä t&k:ssa että tuotantotekniikan käyttöönotossa. Nokian jälkeen on paljastunut, että Suomi on keskinkertainen tuotekehittäjä, hän sanoo.
– Palkkakilpailukyky on vain pieni osa kilpailukykyä. Saksa ja Ruotsi eivät myy tuotteitaan palkkoja pienentämällä tai työaikaa pidentämällä vaan sillä, että ne ovat investoineet tuotteiden hyvyyteen ja laatuun, hän sanoo.
Palkansaajien velat eivät leikkaannu
Kaupin mielestä Suomen kustannuskehityksestä vastaavat myös muun muassa puunmyyjät ja metsänomistajat. Kotimaisista tuotannontekijöistä puun reaalihinta on kallistunut.
Myös sähkö on kallistunut roimasti, eikä se johdu sähköalan palkoista.
– Nyt koko roska kaadetaan palkansaajien niskaan, hän sanoo.
– Monella palkansaajalla on velkaa, mutta ne eivät leikkaannu. Missä on vuokranantajien ja pankkien osuus talkoista, Kauppi kysyy.
Hän huomauttaa myös, että yritysten kilpailukykyä on parannettu viime vuodet yritysverojen alennuksella, Kela-maksujen poistolla ja maltillisella palkkapolitiikalla mutta kilpailukyky ei näytä parantuneen.
Nyt kaavailtujen esitysten vaikutuksia kilpailukykyyn voi tätä taustaa vasten epäillä.
– Hallituksen esitys ei puutu muiden kuin palkansaajien osuuteen kilpailukykytalkoissa. Nyt kannattaisi palata aitoon neuvottelupöytään. Positiivisia tapoja parantaa kilpailukykyä löytyy, Kauppi sanoo.
Palkansaajajärjestöjen yhteiskuntasopimusesityksessä oli muun muassa investointeihin kannustava verotus, kohtuullinen johdon palkitseminen ja omistajien voitonjakopolitiikka sekä työaikajoustoja.
Viisisivuinen esitys on tosin hyvin yleinen, eikä sisällä vaikkapa yleisiäkään arvioita vaikutuksista euroissa.
Kauppia sapettaa, että julkisuudessa toistellaan palkansaajajärjestöjen olleen haluttomia neuvottelemaan, vaikka kahdesti yritettiin. Hänestä palkansaajakeskusjärjestöjen esitykset yhteiskuntasopimuksesta eivät kieli neuvotteluhaluttomuudesta.
TEK tukee mielenosoittajia
TEK aikoo tukea jäseniään, jotka osallistuvat hallituksen vastaiseen mielenosoitukseen perjantaina Helsingissä.
– Tuki on henkistä mutta myös konkreettista, jos jäsen joutuu hankaluuksiin lailliseen mielenosoitukseen osallistuakseen, hän sanoo.
Hallituksen esityksistä TEK:n jäseniä koskee esitys sairasajan karenssista. Muut esitykset iskevät valtiolla työskenteleviin diplomi-insinööreihin.
TEK:n verkkosivuilla käydyn keskustelun perusteella perjantain mielenosoitus jakaa DI-kunnan mielipiteitä voimakkaasti. Järjestö tekee parhaillaan mielipidekyselyä selvittääkseen jäsentensä kantoja Suomen hallituksen suunnitelmista.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Jos lisää geenejä tarvitaan niin kipataan pakolaiset täysvalkoisille omakotitaloalueille.

Lähiöissä niitä ei tarvita kun jokaisen suvussa on kaikenlaista.

Ite olen huomannut, että Levantin alueelta tulee omaa heimoa ja vähän Kaakkois-Aasiastakin.

Sitten on tietty ruotsalaiset, venäläiset, saksalaiset sun muut lähinaapurit. Tujaus mannea ja saamelaista löytyy myös.

Mitäs Hakin geeneille kuuluu? Pitäisikö ehkä hommata sukuun vähän uutta verta ennen kuin alkaa tulla epämuodostumia?

Joku hollantilainen satamahuora 1700-luvulta ei enää paljon vaikuta.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Tää geeniongelma on kyllä ihan todellinen.

Maahanmuuttokeskusteluakin hallitsee vaateatukkainen ja sinisilmäinen pikkuväki, joka alkaa muuttua häperöksi nelikymppisenä.

Muiden täytyy tanssia niiden pillin mukaan tai muuten ei ole keskusteluun asiaa.

Ite olen samaa kastia Junes Lokan kanssa eli geenipooli on liian terve jos haluaa olla muuta kuin pikkuväen lemmikki. Oma show Facebookissa on kai parasta mihin mäkin pystyisin.

Persialaiset silmät ja häivähdys mongolipoimua aiheuttavat rasistisen reaktion rintamalinjan kummallakin puolella.

Pitää palvella jotain arjalaista huru-ukkoa jos haluaa mukaan.

Hakki kirjoitti...

Satumainen

Joskus saat minut tavallistakin enemmän henkeäni haukkomaan.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Hakki

Mua taas ei lakkaa hämmästyttämästä miten paljon joku vitivalkoisella alueella asuva Elovena-tyttö voi olla kiinnostunut mun geenien terveydestä, vaikka on itse se joka tekisi lapsilleen palveluksen naimalle neekerin.

Hakki kirjoitti...

Satumainen

Liian moni Elovena-tyttö taitaa aika monen mielestä juuri sen tehdäkin? Siinä kai yksi keskeinen syy Persujen menestykseen?

PS.

Ei tarvitse mennä naimisiin neekerin kanssa. Etu kun ei ylety aiempiin jälkeläisiin. Riittää kun nai neekeriä?

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Hakki

Mä törmäsin tänään tuttuun turvapaikanhakijaan, joka kyllästyi pakolaisen elämään pari vuotta sitten ja läksi takaisin kotia.

Nyt se on tullut tänne tsunamin mukana hengailemaan ja tapaamaan vanhoja tuttuja eikä varmaan taaskaan jää tänne.

Tsunami vaikuttaa olevan jotain erikoista, mikä kannattaa kokea, koska siitä voi seurata jotain mistä voi kertoa vielä jälkipolvillekin.

Ja eikös Unkarissa vaan ollakin tuoreimpien tietojen mukaan siirtämässä sotilaita rajalle kun mellakkapoliisi alkaa olla alakynnessä.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015091620362969_ul.shtml

Tässähän ei ole kerta kaikkiaan mitään järkeä. Suunnitelmallisuus puuttuu kokonaan ja seuraukset on varmaan haaveiltu kolmen promillen humalassa, koska ei näitä määriä voida ottaa kunnolla vastaan.

Tahti ylittää komeasti Ruotsin normaalin tason, missä väkeä otetaan sisään, tungetaan vähäksi ajaksi pakolaiskeskukseen ja dumpataan sitten jonnekin pois näkyvistä, ja kotoutus on suunnilleen sitä, että joku selittelee, että mellakointi johtuu siitä ettei pakolaisille ole työpaikkoja.

Varmaan niitä ei olekaan kun kukaan ei ole viitsinyt keksiä mistä niitä saadaan jotain 100 000 lisää vuodessa vaan julkisen sektorin porukka odottaa, että yritykset keksivät pakolaisille jotain käyttöä.

Asunnotkin alkavat käydä vähiin, koska tätäkään puolta ei olla ajateltu järjellä.

Tuo video vaikuttaa joltain huumoriohjelmalta, mutta se on totta. Tukholma aiotaan täyttää pakolaisilla kirkkoja ja kesämökkejä myöten.

https://www.youtube.com/watch?v=w7IaCcAJQwY

Tää on sitä mitä tulee kun puolueet ja virkamiehet ovat liikaa tekemisissä toistensa kanssa.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

No nyt ne ovat löytäneet kiertotien Unkarin ohi. Muuta estettä ei ole kuin 50 000 miinaa.

http://en.alalam.ir/news/1739440

Hakki kirjoitti...

Satumainen

Raamatussa taitaa olla kotoisin kertomus porukasta, joka käveli Punaisen Meren halki paetessaan tappavia olosuhteita, oletko kuullut? Kertovat sitä juttua vieläkin, jonkinlaisena kansakunnan selviytymistarinana.

Nykypäivänä ovat joutuneet tyytymään resuisiin kumiveneisiin ja ylikuormattuihin ruuhiin. Tulevat siitä huolimatta. Matkalla hukkuneet lasketaan jo sadoissa ja tuhansissa. Tulevat silti, kuin vuorovesi. Vai kuvaisiko tsunami sittenkin tarkemmin?

Tuskin miinat heitä estävät, kun paluun mahdollisuutta ei useimmilla taatusti ole. Vapautettu liike-energia pitänee huolen siitä, että läpi mennään vaikka henki menisi. Sitä taas ei sivistynyt Eurooppa tai Euroopan sivistynyt osa tai Euroopan inhimillinen sivistyneistö kestä. Sitäkään. Ja ihan hyvä niin. Vuosien 1933 - 1945 tai 1947 kauhujen ei liioin Jugoslavian 1990-luvun hajoamissotien ei saa antaa toistua.

Oen kanssasi samaa mieltä; "Kun puolueet ja virkamiehet ovat liikaa tekemisissä toistensa kanssa" todellisuus helposti katoaa. Siellä kun ei olla köyhiä, eikä kipeitä. Lystin maksaa aina tavalla tai toisella JOKU MUU. Siis veronmaksaja. Toisaalta inhimillisyydellä ei ole hintaa. Se on kuitenkin ihmiskunnan keskeisin kantava arvo.

Minulla ei ole vastausta siihen mitä pitäisi tehdä. En kuitenkaan edes yrittäisi panna rajoja kiinni. Siitä olen vakuuttunut, että toimimalla nykyisen pakolaiskriisin osalta samalla tavalla kuin aina ennenkin, seurauksena saattaa olla iso katastrofi. Mutta onneksi rahan substanssi on velka, jonka joku taho on ottanut vastatakseen. Hyvinvointi ja kasvu taas siitä, että saamme rahan tuottamaan ihmisen tarvitsevan työn ja hyvinvoinnin.

Meidän on löydettävä uusia tapa toimia sopeutuaksemme todellisuuteen. Siis meidän veronmaksajien. Meidän on taas kasvettava hyväksymään muutos ja lopetettava tutkainta vastaan potkiminen. Siihen taas etujärjestölähtöinen tapamme tarkastella, ohjata ja johtaa yhteiskuntaamma sopii kieltämättä äärimmäisen huonosti. Joukossa kun tyhmyys myös tiivistyy ja massojen vaatiman uuden Messiaan todennäköisyys kasvaa.

Hakki kirjoitti...

Satumainen

Aika kaukana taidetaan olla huomisen mielenilmauksen käsittelemisestä?

Satunnainen raportoija. kirjoitti...

Hakki

Ilmaiskoot mieltä ihan vapaasti.

Mitä isompi tappelu tästäkin tulee, sen parempi. Onpahan taas jotain mille naureskella sivusta.

Itellä on nyt niin paljon virolaisia ettei huoleta vihainen SAK:lainen eikä kuningasta leikkivä pakolainen.

Vähän kuin ulkomailla asuisi.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Piti kirjoittamani että "virolaisia naapureina" mutta tän laatikon päällä on ilmoitus HTML-tageista eikä sen takaa pysty näkemään tekstiä kunnolla.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Syyrian passi irtoaa nyt vain 750 eurolla.

http://www.welt.de/vermischtes/article146480149/750-Euro-machen-niederlaendischen-Premier-zum-Syrer.html

Europol jahtaa 30 000 ihmissalakuljettajaa.

http://www.ksml.fi/uutiset/ulkomaat/europol-etsii-30-000ta-ihmissalakuljettajaa/2129173?pwbi=567fae3bffbdd3d935870e63ed458563

Mä muuten harkitsen Viroon muuttamista, koska se on lähellä ja ihmiset ovat ainakin vielä fiksuja.

Hakki kirjoitti...

Satumainen

Muuta ihmeessä, jos siltä tuntuu. On kuulemma opettavaista. Mutta muista, moni muuttanut kokee ettei edes paluumuuttajana ole enää kotoisin mistään.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Hakki

Johtuisiko tuosta, ettei moni turvapaikanhakija yritä sopeutua mihinkään?

Näistä mitä nyt tulee, iso osa sopisi norkoilemaan ostarille nappiverkkateissa ja käymään pienimuotoista pirikauppaa.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Siksi toisekseen mä en koe olevani kotoisin sieltä missä olen syntynyt, koska jotkut ovat päättäneet vaihtaa väestön.

Hakki kirjoitti...

Satumainen

On aika ymmärrettävää jos pakolainen ei ensisijaisesti edes yritä sopeutua pakopaikkaansa. Hän pitää yllä toivoa paluusta. Prosessi saattaa kestää kauan, vuosia, joidenkin kohdalla lopun iän. Meilläkin tuosta taitaa olla ihan omakohtaisia kokemuksia?

Palautan mieleen, kirjoitukseni http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2015/09/maahanmuuttokatastrofi-on-meille-se.html. Nopeasti moinen lähestymistapa ei hyvinvointiamme lisää, mutta toisaalta vaihtoehdot ovat vähissä ja maamme ukkoutuu ja akkautuu todella aivan liian nopeasti. Ja, jos ghettoutuminen saadaan vältettyä nyt maahan tuleva aines saattaa olla menestyksemme kivijalka, kun asiaa tarkastellaan sitten, kun sinä ja minä kasvamme koiranputkea.

Kuinka suuri osa niistä, jotka nyt mielestäsi "norkoilemaan ostarille nappiverkkateissa ja käymään pienimuotoista pirikauppaa" on siellä meidän kelvottoman kotouttamisen ja erityisesti ulkomaalaiskammoisen työllistämishalun seurauksena? Ja myöskin sen seurauksena, että meidän ikiomat kukkahattutädit haluavat ymmärtää ja ymmärtää? Mielestäni parasta olisi itse kunkin katsoa peiliin.