keskiviikko 5. toukokuuta 2010

Suomessa mellakat eivät vielä ole alkaneet

Kuinka moni meistä on miettinyt mistä nykyinen lakko-aalto johtuu? Kuinka paljon siitä on sen seurausta, että turkosihallitus on onnistunut ainakin siinä, että rikkaat rikastuvat, ja köyhät on entisestäänkin köyhdytetty? Kuinka paljon sen seurausta, että demarit kokoavat joukkojaan? Minulta vastausta on turhaa toivoa. 


Mutta olen vapaaehtoisesti kertomassa mielipiteeni siitä, että vaihtoehtojen esittelemiseksi alkaa olla korkea aika. Mutta miksi niitä pitää vauhdittaa lakoilla? Eikö muita mahdollisuuksia todellakaan ole?

6 kommenttia:

juhamatti kirjoitti...

Onhan tätä mietitty,kun vanha turvallinen maailma on mennyttä aikaa, eikä tulevasta
mitään tiedetä, epäluulo kaikkea ja kaikkia kohti kasvaa.
Ei oikein ole luottamusta kenelläkään kehenkään.

Vastakkainasettelu ei ole ainakaan vähentynyt, päinvastoin. Yhteiskunta, jos sitä nyt siksi enää laajemmin voi kutsua, on ottanut takapakkia, palataanko takaisin 60-70 lukujen juoksuhautoihin. Eli pe...tä penkkiin, kuten silloin sanottiin.

Juuri kun oltiin hiukan, ainakin pienyrityksissä päästy yhteisymmärryksessä tekemään
hommia ilman turhaa politikointia, työn tulos ja sen tuoma hyvinvointi kaikilla mielessä, aletaan jossain ylätasolla vääntää pyörää taaksepäin.

Lakko on tietenkin se viimeinen keino, jota tulisi välttää viimeiseen asti.
Jos ja kun siihen ajaudutaan on jommalla kummalla puolella liian suuret vaatimukset.

Tämänhetkisen ajan ongelmat huomioon ottaen voisi toivoa, että jätettäisiin puolin
ja toisin kiistat ns. teksti kysymyksistä odottamaan parempia aikoja.

Esim. elintarvikealan jotkut työaikakiistat koskien lauantaityöntekoa, sekä siitä johtuvat lakot tuntuvat kyllä tällä hetkellä kohtuuttomilta. Kuin myös
työnantajapuolen juuri nyt asian kiistakysymykseksi nostaminen. Ajoitus on väärä.

Tottakai demarit käyttävät tilannetta hyväkseen, heillähän on oikein tuhannen taalan
paikka, EK.n yritys painaa läpi työelämän muutoksia tässä talousmyllerryksessä ei
kyllä osoita kovin hyvää pelisilmää. Vastustus on jo valmiiksi kova.

Olisi ehkä tuumaustauon paikka, katsotaan miten maailma muutaman kuukauden päästä
makaa. Jos myrsky on laantunut ja pyörät pyörivät, voidaan asioista yhdessä sopia.
Tällä hetkellä on typerää kotikonstein lisätä myrskytuhoja.

hakki kirjoitti...

juhamatti

Olen kanssasi pitkälti samaa mieltä. Mutta "kehitys kehittyy" ajallaan, eikä sen pyöriä ole helposti käännettävissä. Lakoissa ajoitus on aina väärä jonkun mielestä. Toivotaan, että meillä jää vielä aikaa tuumailuun. Sitähän tässä on jo tehty. Vaan epäilen.

eurooppalainen kirjoitti...

Yhden ajoituksen kuitenkin tiedän yhtä napakaksi kuin kartanon herran pankin myymisen. Tehy on tajunnut, että tässä on heidän sauma. Euroopan nopeimmin ikääntyvä kansa + kaikki lisääntyvä pahoinvointi ja muut stressit. Vielä ei olla liiemmin uitettu työvoimaa muualta tänne ja Tehy nappaa uudet jo koulunpenkiltä. Esim. valmistujaisissa on poikkeuksetta Tehyltä propagandageneraattori puhujan pöntössä ja sairaanhoitajilla ja hoitajatarilla on jokaisella Tehyn rintanappi vähintäänkin selvästi esillä ja muistaisinpa uusille ammattilaisille annetun evästykseksi, että tajavat, että kunnon hoidolla on kunnon hinta!!!
Paperimiesten/satamien lakkoilussa on Jussi ja Joukokin kapasiteetin siirtymisestä huolissaan. SEL/ETL ajavat kapasiteettia pienille perheyritys toimijoille, mutta Tehyllä on nyt tosi pitkä vipuvarsi. Työ ei juurikaan valu minnekään ja sitä tulee kokoajan lisää. Ja kaiken lisäksi hoitohenkilökunta on voittanut "hearts and minds" puolelleen; kadun mies usein moittii lakkoilijoita ahneeksi, mutta Tehyä harvempi kritisoi.

hakki kirjoitti...

eurooppalainen

Olen kanssasi samaa mieltä. Tuskinpa TEHYn ja sen rinnakkaisliittojen lakoista selvittiin lakimuutoksella. Ne kaikki hiovat nyt toimintatapojaan päästäkseen työmarkkinatilanteessa niskan päälle. Ja mikäpä sen imponoivampaa kuin nähdä ihanat amatsoonit panemassa peppua penkkiin,kuten ennen paperimiehet ja metallikourat. Eikä pakkotyötä edes Suomessa voida julkisella sektorilla ylläpitää vuositolkulla.

äänivyöry kirjoitti...

Kyllähän meillä mellakat ovat alkaneet. Meidän "mellakoita" on aina kutsuttu lakoiksi.
Lakko on sivistynyt tapa "mellakoida". Lakot voidaan aina naamioida työntekijöitten edun valvonnalla. Sitähän ne tietysti ovat, mutta kyllähän niillä pyritään vaikuttamaan yhteiskunnalliseen tulon- ja omaisuudenjakoonkin. Tosiasiassa niillä saadaan aikaan kustannustason nousua ja inflaatiota, jota ei voida korjata EU:ssa valuuttapoliittisin keinoin,- tai voidaanko sittenkin. Näemme sen aivan näinä päivinä!
Joihinkin valuuttoihin nähden euro on jo devalvoitunut. Puuttuu vielä EKP:n siunaus ja tunnustus euron arvon yliarvosta ja ilmoitus sen alentamisesta.

hakki kirjoitti...

äänivyöry

Ehkä olet oikeassa - Lakko on sivistynyt tapa "mellakoida". Useimmiten se on edes laillinen? Mutta yhteiskunnallinen lakko ei hyvää lupaa.