perjantai 14. toukokuuta 2010

Kukka EUn jatko-ajalle







Rahapolitiikkaa täytyy koordinoida jo etukäteen, jotta voidaan varmistaa kansallisten budjettien olevan linjassa Eurooppa-tason kanssa, sanoo Olli Rehn tiedottaessaan EUn komission tekemien päätösten kokonaisuudesta Taloussanomien mukaan. Siitä päätellen miten tiedote on muotoiltu ja miten tiedotetta on jo kommentoitu lienevät kyseessä Komission tai Rehnin toiveet, eivät suinkaan tehdyt päätökset. Ja toimiakseen päätöksien tekemisellä on kiire.


Komission nelikohtainen toimenpideohjelma.


1. Nykyisin voimassaolevan kasvu- ja vakaussopimuksen toimintaa on vahvistettava.


Komission mukaan sopimuksen noudattamista voitaisiin vahvistaa esimerkiksi velvoittamalla huonosti käyttäytyviä maita tallettamaan osa rahoistaan. Tämä edellyttäisi muutoksia lainsäädäntöön.


Kasvu- ja vakaussopimuksen pitäisi myös puuttua nykyistä nopeammin valtioiden liialliseen velkaantumiseen. Sanktioiden suhteen komissio kiinnittäisi myös enemmän huomiota EU-rahojen käyttöön.


2. Komissio tahtoo laajentaa ”makroekonomisten epätasapainottomuuksien” valvontaa.


Kansallisen budjettien ja talouspolitiikan suunnittelu tuotaisiin osaksi uutta järjestelmää. Järjestelmän myötä EU-maat toimittaisivat valtionbudjettinsa tarkistettavaksi ennen käsittelyä maiden parlamenteissa.


3. Euroopan neuvosto suorittaisi joka vuosi komission avustuksella ”horisontaalisen tarkastelun”.


Tarkoitus on tunnistaa euroalueen ja unionin suurimmat haasteet sekä tarjota ”strategista ohjausta” jäsenvaltioille ennen kuin nämä tekevät tärkeitä päätöksiä budjeteistaan.


Komission mukaan jäsenvaltiot hyötyisivät järjestelmästä valmistellessaan kansallisia budjetteja ja uudistusohjelmiaan. Talouskomissaari Rehnin mukaan yksittäisten jäsenmaiden budjetit eivät saa uhata muiden jäsenmaiden talouden vakautta.


4. Komissio tahtoo myös erityisen kriisinhallintajärjestelmän euroryhmän maille.


EU:n valtiovarainministerit päättivät maanantain vastaisen yönä 750 miljardin vakautumisjärjestelmän luomisesta.


Komissio aikoo ehdottaa myös jossain vaiheessa pysyvää mekanismia kriisitilanteiden selvittämiseen nyt luodun kolmivuotisen järjestelmän tilalle.


Tällaisen taviksen kyvyt eivät riitä arvioimaan ovatko toimet riittäviä, vai onko niissä jo liian monille EU- tai euro-jäsenille jo liikaakin. Joka tapauksessa kyseessä ovat jäsenvaltioiden toimintamahdollisuuksien rajoitukset, jopa yhteisten päätösten rikkomisten sanktiointi. Ja siihen eivät poliitikot tunnetusti suhtaudu myötämielisesti. Mutta aivan varmasti; jonkinlaista kuria on edellytettävä kaikilta jäseniltä, jos EU- ja euro aiotaan pelastaa. Sillä pelastamisoperaatiosta on todella kyse monta vuotta eteenkin päin.


Mutta pelastusta ei ole luvassa, ellei kansalaisia saada hyväksymään, jopa kannattamaan EUta ja sen valuuttaa vielä nytkin, kun ensimmäinen iso kriisi on käsillä. Eikä jo tähän mennessä rapautunut kannatus jätä muuta, kuin entistä suuremman urakan puoltajilleen. Ja, kuten tiedämme politiikassa asiat ovat sitä miltä ne näyttävät. Tai miltä ne saadaan näyttämään.


Erityisesti kansalaisia ihmetyttää poliitikkojen ylenmääräinen rahoituslaitosten ja markkinavoimien oikeuksien paapominen. Ja hyvällä syyllä ihmetellään kenen asialla poliitikot ovat, markkinoiden, pankkien vai kansalaisten? Jos pankit ja rahoituslaitokset toimivat markkinaehtoisesti markkinoilla, eivätkä valtiot voi antaa niiden kaatua, poliitikkojen tulee pitää huolta siitä, että niiden toimintaedellytykset säädellään niin tarkoin, että tällaisten kriisien mahdollisuudet minimoidaan. Eikä sitä rajaa olla ilmeisestikään vielä lähelläkään saavutettu?


Toinen äärivaihtoehto on pankkitoiminnan kansallistaminen. Ja ennenkuin kansallistetun pankkisektorin tehottomuus esitetään vastaväitteenä, kannattaa paneutua globaalin yksityisen pankkisektorin haittoihin. Säännöllisesti esiintyvät kansalliset ja kansainväliset kriisit. Devalvoimiset tai devalvoitumiset ja kreikkalaiset pankkien pelastamiset. Ei voi olla oikein, että pankkien omistajat ja ylin johto tulouttavat aina voitot ja kansalaiset maksavat tappiot. Sehän tapahtuu siksi, että lainsäätäjät eivät hoida hommiaan.


Lopuksi täytyy oikein ihmetellä, että erityisesti poliittisen eliitin edustajat eivät juurikaan tunnu pitävän huolta siitä, että kansalaiset saavat EU vastustajien tunnepitoisten viestien lisäksi mahdollisimman paljon positiivista ja yksityiskohtaista viestiä jäsenyyden eduista ja hyödyistä.


 

10 kommenttia:

tobe kirjoitti...

Jäsenyyden etuja ei todellakaan lobata riittävästi.Koko EU tuntuu jotenkin liian isolta hallittavaksi.Poliitikoille On näköjään poliittinen itsemurha kannattaa täysillä EU:ta.Itse uskon, että EU on euroopalle ainoa mahdollisuus, mutta samassa lauseessa luulen tavoitteen saavuttamisen vievän paljon paljon ajateltua pidempään.Kansojen väliset erot ovat aivan liian suuret, minkä kriisi taas kerran osoitti.Tuollainen ruotsalainen malli jossa kerätään rusinat pullasta saattaa levitä? Virolle nostakaamme hattua.Kova kulukuuri ja maa kelpaa Euroon kun naapurit uppoaa kohta entisen neuvostoliiton alusmaaksi.
Nyt olisi aikaa ottaa mallia Portugalista ja varsinkin Britanniasta, jossa vaalien jälkeeen voikin jo tehdä epäsuosittuja /välttämättömiä päätöksiä.Valtion ja kuntien palkat jäihin ja poliittisen eliitin palkkoihin kunnon pudotus.
Vuoden päästä saamme ehkä nauttia samasta johtajuudesta.Kriisit jatkuvat kunnes tunnustetaan ettei meillä ole varaa miljoonaan virkaan...puolikin on liikaa.Ei meillä ole varaa edes uusiutuvaan energiaan jos siitä pitää maksaa ennen sen tuotantoa ja sitten vielä sähkönä lisää.Ei meillä ole varaa suunnitella uusia veroja.Meillä olisi varaa vapauttaa ihmiset yrittämään ja varaa antaa jopaa anteeksi niiille jotka ovat siinä hommassa epäonnistuneet.Meillä olisi varaa antaa hyvän idean vaurastuttaa keksijänsä.
Ps.Muuten kannattaa tutustua kansliapäällikkö Virtasen ajatuksiin.
Huomaamme nopeasti miten paljon turhaa työtä poliitikot byrokratiaamme tunkevat.
Lämmintä viikonloppua..sekin varmaan johtuu ilmastonmuutoksesta tai Islannin tulivuoresta.Nauttikaa.

hakki kirjoitti...

OrNot

"Nyt olisi aikaa ottaa mallia Portugalista ja varsinkin Britanniasta, jossa vaalien jälkeen voikin jo tehdä epäsuosittuja /välttämättömiä päätöksiä. Valtion ja kuntien palkat jäihin ja poliittisen eliitin palkkoihin kunnon pudotus." Niin olisi, pitäisi ja tulisi. Vaan arvaapa otetaanko? Siis tämän hallituksen toimesta.

Seuraava, olivatpa minkä tahansa puolueen edustajia joutuvat jotain sellaista tekemään... markkinoiden rauhoittamiseksi. :-) Tuskinpa poliitikot kuitenkaan puolueisiin ja niiden liitännäisiin säätiöihin ja muihin yhteisöihin puuttuvat. Ja saattaa kyllä olla, että siellä on vähintään toinen mokoma kuluja. Ja kerrannaiset säästömahdollisuudet muutamankertaiset.

juhamatti kirjoitti...

EU.n ikäänkuin kriisien kautta kehittyminen aidoksi liittovaltioksi näyttää vauhdittuvan.

Kuinkahan moni kyllä EU.lle äänestänyt oli silloin valmis käsittämään että näin tulee käymään. Itse, ja muutama tuttavapiirissäni kuvittelimme, että kyseessä olisi jonkinlainen ikäänkuin kauppapoliittinen liitto, jolloin bisnes sujuisi helpommin
ja olisi suuremmat yhteiset markkinat. Mistään yhteisestä rahasta ei silloin ollut mitään käsitystä. Pelkistä eduista suitsutettiin. Laajenemisesta ei paljon hiiskuttu.

Puhumattakaan, että jäseniksi kelpuutetaan mitkä tahansa valtiot jotka kartalla edes
hiukan näyttävät Eurooppaan kuuluvan. Turkki selkeästi sijaintinsa puolesta ei ainakaan vielä ole EU.ssa. Kovasti pyrkii. Kohta varmaan osa pohjoisista Afrikan
maista hyväksytään EU.n jäseniksi. Kiinakin jollain aikavälillä.

Pahoin pelkään EU.sta kehittyvän entisen Neuvostoliiton kaltainen jähmeä, keskusjohtoinen, byrokraattinen, kaikkia maita samaan muottiin puristava jopa korruptoitunut, surkea niin aatteellisesti kuin käytännössäkin toimimaton liittovaltio.

Tai mitä sitä enää pelkäämään, sehän on jo olemassa.

hakki kirjoitti...

Eiköhän silloin painaneetkin erityisesti EUn teollisuus-,kauppa- ja maatalouspoliittiset hyödyt. Aika moni taisi olla myös hakemassa turvallisuutta. Eikä siitä ole kuin viitisentoista vuotta.

Mutta kaikki kasvaa ja kehittyy, ellei sitä ennen kuole.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Huhujen mukaan Bundesbank aikoo dumpata Euron ja panna jakoon kaukonäköisesti varastoon pannut D-Markat.

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/may/14/euro-crisis-sarkozy-threat-bundesbank

hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

Taidamme nyt elää maailmassa ja Euroopassa niin dynaamisessa vaiheessa, että mitä tahansa voi odottaa tapahtuvaksi. Ja jo pelkkä huhukin voi saada aikaan maailmanluokan yhteiskunnalliset seuraukset. Olisikohan jo Euroopan vuoro maksaa selkänahastaan?

tobe kirjoitti...

Sekainen on maailma tää!
Täytyy tunnustaa, että pörssin reaktiot ovat niin irrallaan reaalimaailmasta, etten niitä nousuja ja ennenkaikkea laskuja oikein ymmärrä.Olemme todella siirtyneet paljon puhuttuun huomiotalouteen, jossa elämä tapahtuu ikäänkuin ihmiskunnan ulkopuolella mediassa ja verkoissa.Vaikka yritys antaisi kuinka terveitä signaaleja tahansa ja saisi sadan miljoonan sopimuksia pörssi ikäänkuin vain kohauttaa hartioitaan.Joku ihan irrallinen uutinen uudesta syöpälääkkeestä saa hirmuiset etukenot yhtiön osakkeelle.
Osan toki selittää erilainen keinottelu ja osto-myyntiliike.Luulisi kutenkin suurimman kapitaalin ajattelevan pitkäjänteisesti.
Jos ihan tarkkoja ollaan ei Kreikan alasajolla ole merkitystä euroopan kansojen talouteen, mutta hysteerisessä median johtamassa maailmassa sitruunan puuttuminen kalafileen vierestä romahduttaa kalansyönnin kokonaan. Missä on "Choronkastike"?Katastroof! Nyt jos koskaan olisi uuden talouspoliittisen ajattelun aika.Nyt jos koskaan tarvitaan uusia näkemyksiä.Puolueista niitä ei löydy.SDP ei ole ehdottanut yhtään ideaa miten maata voisi toisella tavalla hallita.Persuilla ei ole tarkoituskaan kertoa sellaista ideaa.
Kepulle riittää omien tukipakettien jatkuminen ja Kokkarit haluaa pysyä vallassa vaikka se valta ei anna mahdollisuutta uudistaa mitään.Onko heilläkään edes kykyä uudistaa?Kukaan ulkopuolinen ei saa edes ehdottaa jotain koska se on poliittisesti mahdotonta.Ulkopuolisia ei ole.

hakki kirjoitti...

OrNot

Olemme ilmeisesti, kuten itsekin toteat siirtyneet huomiotalouteen tai virtuaalitalouselämään. Jaksan esittää edelleen; voisiko johtua siitä, että mukana on kovin paljon, kovin nuoria, kovin uusia, historiattomia pelureita? Menisivät mieluummin lottoamaan tai, jos jotain kytkyä reaalismiin kaipaavat vaikka veikkaukseen tai V5seen.

Parasta ennen pvm on ohi ja nyt voi enää pelastaan JOKU MUU.

hugo holvi kirjoitti...

Paskassa olemme jo kaulaa myöten.
Lähikuukausina olisi halvempaa irtautua EUsta kuin parin vuoden päästä.
Silloin se on jo kullan kallista-uskokaa tai älkää ja muuistakaa tämä kirjoitus...

tervessii vaa...

hakki kirjoitti...

hugo holvi

Ollaan, ollaan. Ja ollaan oltu jo hyvin pitkään. Enkä puhu viikoista en kuukausista, vaan vuosista. Mutta EUn mikään perussopimus ei tunne tapaa, jolla erota sen paremmin EUsta kuin eurostakaan. Ja ihan oikeasti, se olisi menoa ojasta allikkoon. Ja suureen tuntemattomaan. Sitä paitsi, sen paremmin Katainen kuin Vanhanenkaan eivät kuulu ensiaskeleen ottajiin. Johtajuutta on siltä suunnalta ihan turha toivoa. Kunhan edes peesaisivat tyylikkäästi.