torstai 20. toukokuuta 2010

Kaikki on suhteellista







 


Hubble, Kepler, Spitzer, Chandra , Herschel, Planck ja mitä muita satelliiteina kiertäviä, mitä ihmeellisimpiä universumin tutkimisvälineitä ja teleskooppeja ihminen onkaan taivaalle toimittanut, laajentavat käsitystämme siitä, miten merkittäviä me ihmiset ja meidän toimemme ovat. Siis suhteessa.


Maailmankaikkeuden iäksi on vahvistumassa 13,7 miljardia vuotta, maapallukamme jotain 4,5 miljardia. Mitä oli sitä ennen, emme ainakaan vielä tiedä. Oma galaximme, Linnunrata koostuu noin 500 000 000 000, siis 500 miljardista tähdestä, yksi niistä oma aurinkomme. Näitä galakseja on kuulemma näkyvässä maailmankaikkeudessa – mikä se sitten tarkkaan ottaen lienee, vaikka näissä mittaluokissa väliäkö tuolla – yli 100 miljardia. Yhteensä tähtien määräksi arvioidaan, näin Wikipedia kertoo, ”eräiden arvioiden mukaan koko tunnetussa maailmankaikkeudessa on noin 70 000 triljoonaa tähteä.” En edes yritä kirjoittaa moista numerona.


Syntyessäni maailman väkiluku, edellä mainittuun lähteeseen vedoten, oli noin 2,5 miljardia. Nyt, 63 vuotta myöhemmin vajaat 7 miljardia. 10 000 vuotta sitten meitä kuulemma oli noin 5 000. Aika petoja lisääntymään, olemme. Olemme todella. Tosin arvioidaan, että väestön määrä tasaantuisi 40 vuoden kuluessa noin 10 miljardin tasolle. Mutta on sitä ennenkin arvioitu pieleen. Ja yleensä kai nimenomaan pielen suuntaan?


Varallisuuden globaalista jakautumasta Yhdistyneiden kansakuntien yliopiston (World Institute for Development Economics Research) tietojen mukaan vuonna 2000 rikkain 1% aikuisista omistaa 40% maailman varoista, ja että rikkaimpien 10% aikuisista osuus on 85% koko maailman varoista. Ja kun asioilla on ollut taipumusta kehittyä yhteiskunnallisesti huonosta vielä huonompaan, uskoisin varallisuuden keskittymisen jatkuvan. Jatkuuko evoluutio vai tuleeko revoluutio, taas kerran?


Kun Jenkkien subprimeistä liikkeelle lähtenyttä maailman rahoituskriisiä maailmalla vuosi sitten taltuteltiin, peliin eri puolilta maailmaa heitettyjä miljardeja oli varmaankin noin 10 Linnunradan tähtien kokonaismäärää vastaava luku. EU ja erityisesti euromaat heittivät viimeksi peliin vain parin Linnunradan tähtien määrää vastaavan euro-määrän. Edellisten lisäksi.


Ja  kaikki tämä siksi, että saataisi poliitikot ymmärtämään, että markkinatalous on ihmisen väline, ei luonnonlaki. Ja että me kansalaiset olemme heidän työnantajiaan, eivät markkinat. Mitenköhän mahtoi viesti mennä perille? Onneksi raha on vain ihmisen kehittämä konsepti, fiktio joka auttaa yhteen- ja vähennyslaskuissa. Numeroita paperilla, nykyisin virtuaaliavaruuteen talletettuna.


Jäädessäni ensimmäisen kerran elämässäni työttömäksi vuonna 1991 Suomen valtionvelka vastasi noin 10 miljardia euroa, mutta edellinen turkoosihallitus onnistui käynnistämään kehityksen, jolla se saatiin nousemaan sateenkaaren ja punamullan avulla noin 70 miljardiin. Nykyinen panee paremmaksi, uhkaa velkauttaa myös kunnat ja kaupungit ja uhkaa nostaa tason kaksinkertaiseksi. Tässä meille tulevaisuuden(kin) hallitusvaihtoehtoja.


Väestö ei Suomessa näiden parinkymmenen vuoden aikan ole määrällisesti juurikaan kasvanut. Tosin BKT tuossa välillä jo rojahti 20 - 25 %, kilpailukykymme juuri nyt 10 sijaa, teollisuus pakkaa laukkujaan ja kaikki me 5,3 miljoonaa suomalaista keskitymme nyt tiiviisti tukemaan julkista hallintoa, maataloutta ja alueiden kehitystä. He tarvitsevat tukea vielä kipeämmin kuin Kreikka konsanaan.


Jos edelläolevasta saa käsityksen, että olen hiukan leipääntynyt, olen onnistunut.  Ainakin olen loman tarpeessa. Vaan miten sitä eläkeläinen lomailemaan? Yhtä lomaa koko loppu-ikä. Mutta kirjoiteltuani ”Niitä Näitä” lähes kolmen ja puolen vuoden aikana vajaat 2 000 artikkelia tänne Kauppalehteen ja muualle, aion nyt, ainakin kesän ajaksi lopetella? Tai ainakin vähentää tahtia? Ja jos hyvin käy olla kirjoittelematta ollenkaan? Ainakaan politiikasta, eikä puoluelahjonnastakaan, ollenkaan?


 


PS.


JOKU MUU hioo kyllä jo kynsiään osallistuakseen voimalla syksyllä kiihtyvien Eduskuntavaalien 2011 Idols - kilpailuun. Tukiryhmässä on vielä tilaa.


 

8 kommenttia:

juhamatti kirjoitti...

Kaikki on tosiaan suhteellista, mutta tähtitaivaalle katsellessa on monilta mennyt
järki. Toivottavasti ei sinulta.

Loma tekee kaikille hyvää, myös eläkeläiselle, ainakin vakavasta harrastuksesta on
hyvä pitää välillä taukoa.

Älä kuitenkaan vielä kokonaan lopeta, kuka täällä sitten poliitikkoja "polveen potkisi".

Hyvää ja virkistävää kesää.

hakki kirjoitti...

juhamatti

Kiitos toivotuksista.

Mitäs minä enää tähtitaivasta tai kuuta katselemaan, vanha äijänkäppänä. Jätetään ne ilot nuoremmille. Kuluvat muuten liiasta katselusta. Siis kuu ja tähdet.

Oivoi kirjoitti...

"Mutta on sitä ennenkin arvioitu pieleen."

Ettei vaan taas etelän asukkaiden valtionveroista, väittää yksi blogissaan.

Niin, ettei vaan ja poliitikot tässä kaikessa kieli ruskeana ?

Suomalainen työvoima on niin kallista ja omistajat vanhuksia, että valtion avustuksin synnytetyt taimikot maassa ovat jääneet harventamatta, ensiharvennukset tekemättä.

Metsiin nyt median nenän varjossa kasvaa ja mätänee ( jää korjaamatta ) vuosittain 20 - 30 miljoonaa mottia energiapuuta. Kauppalehtikin on löytänyt näitä laiminlyötyjä metsäpinta - aloja jo yli 700 000 ha.
Hyvät ovat hohtimet olleet toimittajiolla sillä näitä tietoja metsäviranomaiset ovat risupakettiin saakka pantanneet.

Avustuksen katto löytyy kun tuottaja saa tuotannolleen 100 % avustuksen ja kuluttajaa avustetaan tuotannon nauttimiseen.

Tavoitteeseen ylsi 100 % tuloksella ensimmäisenä maailmassa, "median palkitsematta" Kepun, MTK:n toimin, SDP:n tuella Lapin ja yläperien tarhaporo.

Taimikkojen ennätysmäistä kasvua ja ruohottumista on Lapissa ällistelty vuosia.

Juuri nyt:

Tarhaporojen valtion ja yksityisten metsiin tilaamatta toimittamasta lannasta arvellaan suunniteltavan valtiolta ja Lapin metsänomistajilta perittäväksi korvaus.

Lannoitusvaikutus jota tarhaporot toimittaa ( vastaa asiantunijoiden mukaan n. 7 milj. kg seosväkilannoitteita ) on tutkijapiireissä haistettu ja melkein myönnetty havaitun.

Tutkimusmäärärahojen menettämisen pelko joka ei ole meillä uutta vaientaa tutkijat, osa heistä saksii (RKTL) pois kaikki havainnot jotka liittyvät porojen rehujen (väkirehu ja heinä)todelliseen käyttömäärään, että vaikutukseen Lapin metsissä.

Maakunta huhuaa, että Metsäkeskukset ovat jo siirtäneet porojen lannoittamien taimikkojen myötä runsastuneen hirvikannan "hirvenruokintakorvaukset" (joita yksin Lapissa n. 2.5 milj.euroa ) Kepun vaalikassaan.

Luonnotilassa poroja ( eli kesypeuroja) v. 1932 laskettiin Lapissa olleen vain
n. 60 000.

Ajat porolla toista väittäen vain paranivat hakkuiden myötä.

Nyt näitä ruokkinnan turvottamina ja valtion avuin eleleviä tarhaporoja
"turistireklaameja" vaeltaa tarhaympäristen metsien lannoituksessa ja vesistöjen rehevöittämisestä huolehtien n.200 000.

Kukaan ei ole vielä laskenut mitä tähän liittyvä asiat ja rehut aiemmin pimittänyt
"porotutkimus" RKTL, ELY - hallinto ( ml. poliisi ja oikeus , valtion 100 % maksama konsultointi Paliskuntain yhdistys toimihenkilöineen maksavat yhteenlaskien valtiolle ja sen veromaksajille vuosittain.

Tuleepa tästä, valitettavasti, niin ikävää kuin se onkin kun asian paljastuu äänestäjille myös SDP:n, että Vihreiden kieleen maku ja tikkuja.

Lapissa poroista ja tuista puhuttaessa ääniä liikkuu n. 10 000 eniten lupaavien suuntaan.

Mihin tässä Lappalainen, saamipojasta puhumattakaan enää voi luottaa kun kaikkien poliitikkojen kielenväri on sama joten tukia luvaten keräät takuulla eniten päänahkoja.

Suhteellista ja kaikki hyvin.

hakki kirjoitti...

Tämäkö se on Kepun ja Maurin konsepti? "Avustuksen katto löytyy kun tuottaja saa tuotannolleen 100 % avustuksen ja kuluttajaa avustetaan tuotannon nauttimiseen." Maksaja ei onneksi jää epäselväksi.

juhamatti kirjoitti...

Höpö höpö, 63 v. vanha äijän käppänäkö, ei sentään. Vasta kolmenkymmenen vuoden
päästä, jos vielä silloinkaan.

hakki kirjoitti...

juhamatti

Elä kiusaa, elä. Se kun on asennekysymys. ;-)

Oivoi kirjoitti...

Kas kun kukaan ei huomaa, poliitkot vähiten, että tässä se nyt on.

Ikiliikkuja, ilman siipiä ja vähintäkään vihreää hömppää.

Poro.

hakki kirjoitti...

Oivoi

No sitähän se. Kepulit käyttäneet moista jo vuodesta 1962 (?) ensimmäisen maataloustulolain voimaan astumisesta lähtien.

PS.

Tiedätkö muuten, mikä on ainoa suomalainen nuorisojärjestö, joka vuodesta toiseen mainitaan valtion budjetissa?