keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Silmukka kiristyy mutta vastuu painaa

Tämän viikon kestojulkkikset: Vanhanen, Tiura, Merisalo jatkavat yhä vaan. Ja yksi uutukainenkin pääsi mukaan, Kiljunen. Kimmo väitti toimineensa samalla tavalla kuin muutkin. Jo 14 vuotta. Sauli Niinistö, pimeänä pidetyn vaalirahan vähintään kaksinkertainen vastaanottaja sanoi: ”Soo, soo pojat ja tytöt, ei näin pitäisi menetellä. Eikä ainakaan tämän jälkeen.”


Kaksi vuotta kansalaisten luottamusta suomalaiseen demokratiaan on nyt kiusattu. Ja mitä konkreettista on tapahtunut? Muutama kepulainen on irtisanoutunut siitä tehtävästä, jonka puitteissa mahdolliset rikkeet on tehty. Pari on luopunut puolueen luottamustoimista eduskunnassa. Mauri on tuttuun tapansa juoksennellut oikeusasiamiehen tai oikeuskanslerin luonna hakemassa ennakkopäätöstä teosta, jonka on tehnyt jo kauan sitten. Vanhanen saanut TM:n tavarantarkastajat laskemaan lautakasija. Ilmeisesti jokainen liian ylimalkaisen selvityksen jättänyt on vähitellen saanut ilmoituksensa vuoden 2007 eduskuntavaalien osalta vastaamaan lakia ja totuutta?


Jaa, puolue- ja vaalirahoituslaki on, ainakin sopimustasolla saatu muutettua sellaiseksi, että muutaman kierroksen jälkeen valituksi voivat enää tulla vain puolueiden rahoittamat ehdokkaat. Ja puolueitten lobbaaminen ja lahjominen voi jatkua järjestelmään rakennettujen porsaanreikien kautta vähintään yhtä luontevasti kuin ennenkin.


Jo viime viikon uutinen taisi olla se, että Jyrki Katainen on saanut tartunnan Matti Vanhasen poliittisesta dementiasta? Kauanko kansalaiset jaksavat tätä ruokottomuutta rauhallisina seurata?


Miksi muuten meillä kestää näin kauan, eikä vielä ole ehditty edes perusteellisesti tutkia ja saattaa syyteharkintaan lahjomaskandaalimme ensimmäistäkään epäiltyä? Tätä rataa he kuolevat vanhuuteen, ennen kuin edes syyte saadaan aikaan. Tai ainakin tämä eduskunta menettää mandaattinsa. Ja politiikan riemullinen piirileikki saa taas muutaman uuden pyörijän. Neljäksi vuodeksi.
4 kommenttia:

Pitkän linjan mies kirjoitti...

"....mutta vastuu painaa." Mikä vastuu? Edesvastuu? Edes vastuu jos sitä olis? Miten painaa? Milligramman, gramman, kilogramman vai tonnin ja missä lajissa; euroissa vai taiteessa? Kysymyksiä piisaa, mutta vastauksia ei ole, koska kukaan ei ainakaan muista, eikä varmasti tiedäkään mitään.

hakki kirjoitti...

PLM

Vastuu, jonka äänestäjät ovat heille antaneet myöntämänsä vallan käyttämisestä?

fundeeraaja kirjoitti...

Kyllä pahalta näyttää. Poliittisen moraalin alennustila ei ole aivan yksinkertainen asia. Vaikka alennustilaa ilmaistaankin yksittäisten tapausten kautta on aivan selvää, että yleinen isänmaallisuus ja kansalaisten kunnioitus on politikoilta hävinnyt. Heidän ei tarvitse pelätä rangaistuksia eikä muitakaan seurauksia. Yhteiskunnalata saa ottaa ja siltä otetaankin.
Median tuotua kaiken kähmimisen kansan tietoon tullaan koko alennustilan pahimpaan seuraukseen. Yleisen moraalin ja arvomaailman muutos on väistämätön seuraus kaikesta tästä.
Kansa pohtii arvojaan. Miksi tätä maata rakentaa kun eivät rakenna päättäjätkään? Miksi maksaisin veroja jos selviän maksamattakin? Miksi menisin armeijaan ja valmistautuisin puolustamaan noita ryökäleitä? Miksi tämä olisi isänmaani sehän on koko Eurooppa? Kyllä kansa oppii halveksimaan edustajiaan ja kun se kerran oppii se myös osaa.

hakki kirjoitti...

fundeeraaja

fundeeraat valitettavan hyvin. "Yleisen moraalin ja arvomaailman muutos on väistämätön seuraus kaikesta tästä." Asian voi ilmaista varmasti toisinkin. Miksi olla suomalainen? Ja vielä Suomessa.