maanantai 26. huhtikuuta 2010

Sammakoita vai strategiaa Fagernäsiltä?

 


 "Suomen kaltaisessa maassa ei tarvita lobbauksen pelisääntöjä. Meillä jokainen tietää, mitä on vastuullinen yritystoiminta ja mikä on lainvastaista ja epäeettistä, kommentoi Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs."  Elinkeinoelämän keskusliitolla ei kylläkään ole virallista kantaa lobbarirekisteröintiin, mutta siitä huolimatta tai ehkäpä juuri sen vuoksi hänen kantansa hämmästyttää.


Viimeisten parin vuoden olisi pitänyt osoittaa kovakalloisimmallekin etujärjestön "virkamiehelle", että meillä tuskin kukaan osallisista edes tajuaa mitä eettisyys edellyttää. Ja tämä koskee sekä poliitikkoja, julkisen sektorin ja etujärjestöjen virkamiehiä että elinkeinoelämän johtoa. Vai olisiko niin, että Maan Tapa on juurtunut jo todella niin syvälle hyvä-veli verkon toimintatapaan, että siinä mukana olevat pitävät juuri vallitsevaa tapaa ainoana oikeana ja eettisenä?


Oikeana mm. nähtävästi pidetään sitä, että kansalaisille ei haluta vapaaehtoisesti antaa ensimmäistäkään tietoa niistä todellisista perusteista, joilla kansanedustajat ja valtion korkeimmat virkamiehet tekevät todelliset päätöksensä? Kuitenkin suomalaisen demokratian lähtökohta on kansalaisten tasavalta, ei etujärjestöjen tasavalta. Ja juuri siksi etujärjestöjen harjoittaman lobbaustoiminnan pitäisi olla selkeästi säädeltyä ja läpinäkyvää.


Kansalaisten tulee saada tietää kenen lauluja puolueita edustavat kansanedustajat laulavat. Sillä ainakin virallisesti kansalaiset päättävät ketkä valitaan, eivät etujärjestöt. Heillä täytyy siis myös olla oikeus tietoon, jonka ratkaisevasti tulisi vaikuttaa heidän äänestyskäyttäytymiseensä. Näin ellei EKn virallinen kanta tue nykyistä BigBrother- ja Idols-julkkisten valintalinjaa. Sillä taas ei pitäisi olla väliä lainkaan, mitä mieltä etujärjestöt ja politbyrokratian eliitti on asiasta mieltä. Hehän toimivat kansalaisten mandaatilla.


Valta - vastuu - valvonta. Esimerkiksi lobbausrekisteröinti ja vaali- ja puoluerahoituslainsäädännön selkeys ovat edellytys kansalaisten paremmalle mahdollisuudelle valvoa, että vallan saaneet käyttävät saamaansa valtaa vastuullisesti.


PS.


Oman mielenkiintoinen lisänsä tulee siitä, että aatteellisen politikoinnin muututtua valtapolitikoinniksi puolueet ovat muodostuneet etujärjestöiksi, kakunsyöjiksi. Nyt siis yhdet etujärjestöt lobbaavat toisia etujärjestöjä. Ja kansalaisen rooli on maksaa?


 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Suomen kaltaisessa maassa ei tarvita lobbauksen pelisääntöjä. Meillä jokainen tietää, mitä on vastuullinen yritystoiminta ja mikä on lainvastaista ja epäeettistä, kommentoi Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs."

Lefa puhuu totta. Jokainen tietää, mitä on vastuullinen yritystoiminta ja mikä on lainvastaista ja epäeettistä eikä nykymuotoinen kirppusirkus tarvitse lobbauksen pelisääntöjä. Nehän vain rajoittaisivat vaalirahan haalimista.

Tulevaisuudessa tilanne on näillä näkymin toinen, koska koko maa on menossa viemäristä alas rakkaiden johtajiemme takia, mutta siihen saakka epäilemättä jatketaan nykyisellä linjalla katkeraan loppuun saakka.

Maan Tapa on juurtunut niin syvälle, ettei siitä päästä eroon ellei se tuhoa itseään.

hakki kirjoitti...

Rakkaan johtomme panos Luovaan Tuhoon?