maanantai 12. helmikuuta 2007

Kommentti Putinin Munchenin kärvistelyyn

Meidän ongelmamme ei ole ollut eikä ole nytkään USA. Tuskinpa koskaan voi ollakaan. Meidän ongelmamme on ollut, ei nyt ole, mutta voi taas joskus olla Venäjä. Silmäys karttaan ja historian kirjaan riittävät.

Samanlaisia imperialisteja ovat kumpikin, USA ja Venäjä. Toinen nyt hallitseva mestari, toinen haastaja. Tosin, kun Putin oli vaikeuksissa riensi George W. tukemaan – mutta oman uskontonsa, terrorismin vastaisen sodan vuoksi. Kun Bush joutui vaikeuksiin Vladimir käy kimppuun – oman uskontonsa, isovenäläisen imperialismin vuoksi. Sen nieleminen lienee hinta, joka maailman ainoan supervallan on maksettava ainoalle tämänhetkiselle haastajalleen. Mutta Kiina tulee kovaa.

Minua kyllä pohdituttavat Putinin regiimin aikaansaannokset. Eivät ne ainakaan demokratiaa ole lisänneet eivätkä jännitystä Euroopassa liennyttäneet. Huolestuttavinta eivät ole yksittäiset tapahtumat Tshetsheniasta Politpovskajaan tai öljyn valtausoikeuksien peruuttamisesta (käytännösä) ulkomaisilta, ärhentelyyn Münchenissä. Huolestuttavinta on porukka, jonka Putini on kerännyt ympärilleen, entisten KGB:n ja NKVD:n hyvä veli kerholaiset.

Mielestäni meidän suomalaisten pitäisi olla huolissamme ajan merkeistä. Edelleen helpoin tie, jota kautta Venäjä voi nopeasti (1 – 100 vuotta) edistää vapaata pääsyään maailman merille kulkee Suomen kautta. Tämän tiedostaminen ei välttämättä edelleenkään edellytä NATO:n jäsenyyttä. Sitä paitsi se mahdollisuus meni jo tällä kierroksella. Usko NATO – option olemassaoloon tarkoittaa uskoa kangastuksiin. Olemme kansana tehneet turvallisuuspoliittisen valintamme – itsenäinen liittoutumaton puolustus Euroopan Unionissa. (Tutki mitä tahansa mielipidetiedustelua viimeisten vuosien ajalta.) Eletään nyt sen kanssa ja tehdään edes ne ratkaisut, jotka siitä seuraavat.

Nyt on taas panostettava yhteistyöhön Venäjän kanssa. Sääli, että meilläkin on aina sen verran opportunisteja, että mahdollisimman hyvien naapuruussuhteitten ylläpito itä-naapurimme kanssa helposti unohtuu. Sääli, että emme ole sellainen kauppiaskansa, joka ymmärtäisi Venäjän läheisyyden taloudellisen mahdollisuuden.

Mutta on se sitten hyvä olla itsenäisen Suomen itsenäinen kansalainen.

7 kommenttia:

Rami kirjoitti...

Elämäni paras vuosi venäläisten taivaassa, Moskovassa -86 - -87. Näkemässä Neuvostoliitto ja nykyisen järjestelmän synty. Aika paljon on jääviyttä sanomaan mitään, jos ei ole asunut siinä maassa väh. yhden vuoden. Minimi on lukea kirja nimeltä Stalin.

hakki47 kirjoitti...

Rami

Taitaa olla noita Stalin nimisiä kirjoja enemmänkin kuin yksi.

Toisaalta puhun kyllä asiantuntemuksella myös USAsta, Isosta Britanniasta ja Kiinastakin. Enkä koe itseäni mitenkään jääviksi. "Judgemenet without information, is called oppinnion."

Et tainnut silloin 86-87 Suomeen?, USAaan?, Kiinaan?

Rami kirjoitti...

Minä ymmärsin, että käsiteltävä aihe oli Hanko -Utsjoki- Venäjä. Joista ensimmäinen ja viimeinen on minulle tuttuja. Viimeinen kirjottamasi kappaleesi ei auennut minulle!? Ps. Säästän myöhemmäksi ne muut maat joissa on tullut asuttua. T. Rami

hakki47 kirjoitti...

Rami

Viimeinen kappale on väärinkirjoituksen uhri.

Piti olla "Et tainnut silloin 86-87 asua Suomessa?, USAssa?, Kiinassa?" Ja koko ajatus liittyi siihen, että samana vuonna on vaikeaa asua vuotta monessa maassa samanaikaisesti. Ja siihen, että maassa asuminen olisi edellytys muodostaa mielipidettä maasta tai sen toimista, en todellakaan yhdy. Minullakin on mielipide Malista vaikk´en jalallani ole astunut edes Afrikkaan.

Rami kirjoitti...

Ok. t.Rami

Mika Eiramaa, KNFIJV kirjoitti...

USA tyrmää Venäjän: ”Maine meni”
http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/107825-usa-tyrmaa-venajan-%E2%80%9Dmaine-meni%E2%80%9D

USA:lla on näemmä paljonkin läksyjä lukematta. Venäjän federaatio on ajat sitten ilmoittanut olevansa Neuvostoliiton kansainvälisoikeudellinen jatkajavaltio. Putinin KGB-hallinto on heti virallisesti valtaan tultuaan (kesällä 1999) ja Tshetshenian toisen sodan aloitettuaan ilmoittanut pitävänsä tärkeimpänä agendanaan neuvostoimperiumin palauttamista sekä maantieteellisesti että poliittisesti mahdollisimman tarkkaan Stalinin viitoittaman mallin mukaan. Sellainen on nyky-Venäjä, ja tämä Hodorkovskin juttu on vain sen ilmentymä. "Mitäs me sanottiin - oltiin oikeassa alusta alkaen!" - KNFIJV Web http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html

Entä Neuvostoliitto? Luuleeko USA että se oli lähinnä vain maailmansodan osa-aikainen liittolainen? Yhdessä aloittivat Neuvostoliitto ja Saksa toisen maailmansodan syyskuussa 1939 hyökkäämällä Puolaan ja miehittämällä sen puoliksi. Neuvostoliitto teki maailmansodan ensimmäisen siviilien holokaustityyppisen joukkomurhan 1940 Katynin metsissä. Suomi oli Puolan jälkeen seuraava varsinainen sotilaallisen hyökkäyksen kohde (marraskuussa 1939); Liittolaiset Saksa ja Neuvostoliitto saivat muut Molo-Ribbe-sopimuksensa mukaiset pohjolan alueet (Tanska, Norja, Baltianmaat) haltuunsa ilman sodankäyntiä. Ks. KNFIJV Webin pääkirjoitus: http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html#posters

Milloin Venäjästä tulee oikeusvaltio oikeasti eikä vain sanahelinätasolla? Indikaattorina tulee olemaan Karjalan palautus. Kun siitä ilmoitetaan ja se alkaa toteutumaan, ollaan jo lähellä. Siitä muuten sitten seuraa maidemme ja kansojemme aito ystävyyskin :) Lisäksi on korjattava suomalaisten maine kansainvälisesti ja muutenkin: esimerkiksi Suomen koulukirjoissa puhutaan sotasyyllisinä useista suomalaisista, vaikka O.W. Kuusinen lienee ollut ainut suomalaissyntyinen sotasyyllinen.

friendiswe kirjoitti...

A mulberry bags sale Negro man was once hanged on one of the divisions and afterwards huge wavy www.mulberryshopuk.co.uk troubles similar to a Negro's head increased on the factors of the old plant (Dr. Elinor once had one of these troubles cut from the mulberry outlet plant.