perjantai 24. huhtikuuta 2020

Jos töitä etsit, älä etsi

Luin juuri Hesarin artikkelin sosiologi Anssi Ylirönnin, 35 v. pitkittyneestä työnhausta. Kun itselläni on jonkinmoisia kokemuksia vastaavasta tilanteesta, mutta myönnettäköön monen vuoden takaa, ajattelin kommentoida.

Niitä kommentteja kyllä löytyy leegio, mutta ottaisin esiin vain mielestäni keskeisimmän. Suosittelen: lopeta työnhaku ja keskity löytämään yhteys muihin, mielummin muilta aloilta, samassa tilanteessa oleviin. Sen paremmin työnantajiin - pieniin tai isoihin, yksityisiin tai julkisiin - ei tulevaisuuttaan kannata rakentaa.

Itse työllistyin ns. Idea-projektin seurauksena. Siitä olen vuosien aikana montakin blogia tälläkin sivustolla kirjoittanut. Muutaman haun perusteella suosittelisin tutustumaan kahteen ensin löytämääni:

Hyviä kysymyksiä

Valtakunnan virallinen työtön

Tiedän, että nykyisessä korona-kriisissä yhteyden ja aktiivisen yhteistyön aikaansaaminen "vennonvieraisiin" on haasteellista jopa erittäin haasteelista, mutta haasteellista se oli silloinkin,  vuonna 1992 syksyllä. Enkä edes yritä väittää, että itselläni olisi idea, jolla se nykytilanteessa ratkaistaisi. Siitä olen kuitenkin vakuuttunut, että se on ratkaistavissa. Sen lisäksi siitä , että toiminta perinteisillä tavoilla, puhumattakaan luottamisesta työvoimaviranomaisiin, et tule koskaan muuta saavuttamaan kuin tukia.

torstai 16. huhtikuuta 2020

Helikopterirahaa vai koronabondeja

Kumpia tahansa tai vaikka kumpiakin, mutta nopeasti. Kansainvälinen talous ei nappikaupoilla eikä tavanomaisin keinoin koronakriisin seurauksista selviä. Ei liioin ole todennäköistä että minkään yksittäisen valtion toimenpiteillä kriisin globaaleja vaikutuksia voitaisi kunnolla edes lieventää. Nyt on tehtävä dramaattisia, giganttisia ja nopeita ratkaisuja. Meidän tapauksessamme välineeksi tulevat EU ja EKP.

Hallituksen talouskriisiryhmää johtava Vesa Vihriälä ehdottaa, että Euroopan keskuspankki jakaisi kaikille jäsenmaille helikopterirahaa. Vesa Vihriälä thinks outside the box. Olen positiivisesti yllättynyt siitä, että kepulaistaustainen ekonomisti rohkenee katsoa totuutta silmiin. Tästä kriisistä ei tavanomaisin, perinteisin keinoin selvitä. Eikä meillä ole aikaa toistaa 2008 talouskriisin kiduttavaa kädenväätöä Kreikan velkojen vakuuksista.


Olenpa aihepiiristä aiemminkin kirjoitellut:

Koronavirus ja Mario Draghi

EU, EURO ja EUROBONDIT pelastavat Suomen

Rajat kiinni vaativat persut

Ja Hesariin:

Hakki soutaja
16.4. 12:59
Ilmoita asiaton viesti
Jos euro ja EU halutaan pelastaa on tässä konkreettinen tapa tehdä se. Riskinsä siinäkin, erityisesti sen aiheuttaman moraalikadon osalta, mutta viimeistään koronan aiheuttama globaali talouskriisi tuskin on muulla rauhanomaisella tavalla ratkaistavissa. Varsinkin, kun Euroopan perinteinen takuumies Yhdysvallat on hyvää vauhtia itsekin joutumassa kaaokseen. Sekä taloudellisesti, poliittisesti että yhteiskunnallisesti.

Sen sijaan 2008 kriisin jälkeiseen keskuspankkien aktiivisen rahan pumppaamisen kokemuksiin viitaten en oikein inflaation vaaraan jaksa uskoa. Sitä paitsi tavalla tai toisella kansainvälinen talous on saatava rivakasti käyntiin, jos rauhan maailmassa toivotaan säilyvän.

Rahan jaon kriteereistä ja reunaehdoista voidaan tosin keskustella, mutta tavalla tai toisella ihmiset on saatava kuluttamaan ja nopeasti.

lauantai 4. huhtikuuta 2020

Koronan jälkilasku

Ystäväni kirjoitti:

Tutkimukset osoittavat,  että influenssa (Italiankielestä ”vaikutus”) ja muut virussairaudet seuraavat samaa kaava kuin finanssikriisin leviämistä.

Kun Corona on ohi saamme raportteja taloudellisesta tartunnasta.
Suomen lainatarve (tasaustarve) tulee olemaan luokkaa 10 miljardia (vähintään, emme vielä tiedä, emmekä näe loppua).

Olisi vastuuntuntoista luopua uusien hävittäjien hankinnasta, ja sijoittaa vastaavat rahat (lainat) kattamaan Corona-kriisiä.

Lyödäänkö vetoa siitä, ettei näin tule tapahtumaan ?!


Minä vastasin suurin piirtein seuraavasti: 

Olen samaa mieltä; näin ei tule tapahtumaan. Ja hyvä niin. 

Meillä on jopa huomattavasti Trumpia vaarallisempi ja ainakin älykkäämpi veijari vallassa tuossa itärajan toisella puolella. Jos laiminlyömme puolustuslaitoksemme toimintakyvyn, hän voi - jopa ihan vaan näyttämisen halusta tai sisäpoliittisten pisteitten keräämiseksi - tehdä meistä omien imperialististen valtapyrkimystensä seuraavan uhrilampaan. (Esimerkkejä  viime vuosilta riittää.) 

Toisin kuin Ruotsilla, meillä ei ole hyvin varustautunutta puskurivaltiota "välmiehenä". Eikä EUn muista jäsenvaltioista taida silloinkaan meille apuja riittää.

Toisaalta kaikki EU/Euro-maat olemme samassa kusessa. Saattaa toki olla, että EU tähän Koronaan-kriisiin kukistuu. Silloin oman puolustusvoiman olemassaolo on meille edes jonkinlainen tae itsenäisyyden ja itsenäisen päätöksenteon mahdollisuuden säilymisestä. 

USA ei ole meille tae ollenkaan, ei ainakaan niin kauan kun nykyinen presidentti siellä valtoimenaan huseeraa. Ja vaikka se vuoden vaihteessa vaihtuisi kestäisi varmasti aika pitkään ennenkuin hänen ja hänen hallintonsa aiheuttama tihutyö jenkkien ulkopolitiikkaan saataisi uuden hallinnon toimesta korjattua. 

Jos taas käy niin, että EU ei hajoa se saattaisi tapansa mukaan vahvistua. Kuten tähänkin asti. Ainakin silloin kaikkien muidenkin maiden on huolehdittava taloutensa kuntoon saattamisesta yhteisillä pelisäännöillä. Silloin Suomen ongelmat ovat mittatappioita, joita pieni ja ketterä valtio hyvinkin saattaisi voida hyödykseen käyttää.

Muistetaan samalla koko ajan, että rahalla sinänsä ei ole arvoa. Ei liioin finanssi- eikä valuuttajärjestelmällä. Ne ovat valtioiden ja niiden välisiä sopimuksia. Tarvittaessa sopimuksia voi muuttaa. Kuten meidänkin elämän aikainen historiamme on usemmankin kerran todistanut. 



 

keskiviikko 1. huhtikuuta 2020

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Korona-aikoja.


Yhteiskunnat käpertyvät itseensä. Rajat suljetaan. Elinkeinot kielletään. Työ, paitsiyhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätön työ kielletään. Millä meidän odotetaan elävän? Tuilla ja avustuksillako? Onko liberalistinen globaali markkinatalous vaurastuttanut yhteiskuntamme siihen pisteeseen, että verotkinvoidaan siirtää valtion maksettavaksi? Kaikki yhteiskunnat vaiko vain Suomen? Kuinka iso pussi rahaa valtiolla oikein on?

Harvoin, hyvin harvoin olen ollut Trumpin kanssa samaa mieltä, mutta nyt... ? Ihmiset ja yhteiskunnat on saatava takaisin tuottavaan työhön nopeasti. Tuskin nyt pääsiäiseksi, mutta nopeasti kumminkin.

Vaikeuksia ja ongelmia siinä on tiedossa, kun hyviä ratkaisuja ei taida olla tiedossa kellään. Päätöksentekijäin lähtökohtaisena asenteena ovat mahdollisten ratkaisujen ongelmat eivät ratkaisut. Eilisen A-studion asiantuntijakeskustelun THL:n Mika Salminen siitä aika oivana esimerkkinä. Ja meitä on maailmassa monta.

Paluusta tuohon uuteen normaaliin, joka elämä satavarmasti on kovin erilainen kuin se mikä meillä vielä tammikuussa oli, tulee hyvin monimutkainen, hidas, vaikea ja vaarallinen. Niihin liittyen pari tänään katsomaani YouTube – videota.


The dirty secret of capitalism -- and a new way forward | Nick Hanauer

Ja tässä vielä joskus aikaisemmin ja lähettämäni video:

Beware, fellow plutocrats, the pitchforks are coming | Nick Hanauer


Olemmeko historian vedenjakajalla? Tästäkö se suuri rähinä alkaa?