lauantai 4. huhtikuuta 2020

Koronan jälkilasku

Ystäväni kirjoitti:

Tutkimukset osoittavat,  että influenssa (Italiankielestä ”vaikutus”) ja muut virussairaudet seuraavat samaa kaava kuin finanssikriisin leviämistä.

Kun Corona on ohi saamme raportteja taloudellisesta tartunnasta.
Suomen lainatarve (tasaustarve) tulee olemaan luokkaa 10 miljardia (vähintään, emme vielä tiedä, emmekä näe loppua).

Olisi vastuuntuntoista luopua uusien hävittäjien hankinnasta, ja sijoittaa vastaavat rahat (lainat) kattamaan Corona-kriisiä.

Lyödäänkö vetoa siitä, ettei näin tule tapahtumaan ?!


Minä vastasin suurin piirtein seuraavasti: 

Olen samaa mieltä; näin ei tule tapahtumaan. Ja hyvä niin. 

Meillä on jopa huomattavasti Trumpia vaarallisempi ja ainakin älykkäämpi veijari vallassa tuossa itärajan toisella puolella. Jos laiminlyömme puolustuslaitoksemme toimintakyvyn, hän voi - jopa ihan vaan näyttämisen halusta tai sisäpoliittisten pisteitten keräämiseksi - tehdä meistä omien imperialististen valtapyrkimystensä seuraavan uhrilampaan. (Esimerkkejä  viime vuosilta riittää.) 

Toisin kuin Ruotsilla, meillä ei ole hyvin varustautunutta puskurivaltiota "välmiehenä". Eikä EUn muista jäsenvaltioista taida silloinkaan meille apuja riittää.

Toisaalta kaikki EU/Euro-maat olemme samassa kusessa. Saattaa toki olla, että EU tähän Koronaan-kriisiin kukistuu. Silloin oman puolustusvoiman olemassaolo on meille edes jonkinlainen tae itsenäisyyden ja itsenäisen päätöksenteon mahdollisuuden säilymisestä. 

USA ei ole meille tae ollenkaan, ei ainakaan niin kauan kun nykyinen presidentti siellä valtoimenaan huseeraa. Ja vaikka se vuoden vaihteessa vaihtuisi kestäisi varmasti aika pitkään ennenkuin hänen ja hänen hallintonsa aiheuttama tihutyö jenkkien ulkopolitiikkaan saataisi uuden hallinnon toimesta korjattua. 

Jos taas käy niin, että EU ei hajoa se saattaisi tapansa mukaan vahvistua. Kuten tähänkin asti. Ainakin silloin kaikkien muidenkin maiden on huolehdittava taloutensa kuntoon saattamisesta yhteisillä pelisäännöillä. Silloin Suomen ongelmat ovat mittatappioita, joita pieni ja ketterä valtio hyvinkin saattaisi voida hyödykseen käyttää.

Muistetaan samalla koko ajan, että rahalla sinänsä ei ole arvoa. Ei liioin finanssi- eikä valuuttajärjestelmällä. Ne ovat valtioiden ja niiden välisiä sopimuksia. Tarvittaessa sopimuksia voi muuttaa. Kuten meidänkin elämän aikainen historiamme on usemmankin kerran todistanut.  

Ei kommentteja: