keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Moneen kertaan testattu J. Kataisen uskottavuus ja luotettavuuson jälleen osoittanut, mihin rehti suomalainen mies pystyy.


Onko ihmeteltävä miten helposti hallituksessa ministereitä jymäytetään? No eipä oikeastaan. Olettaisi tietysti, että jo se jos verolakeihin liittyvä ehdotus ei tule virkamiesten valmistelemana, panisi hälytyskellot soimaan. Mutta jos asioista ei mitään ymmärrä, tai oikeammin, kun asioista ei mitään ymmärrä, on helppo nyökätä ja olla hiljaa. Ja onhan Perheyritysten liitto tätä linjaa ajanut jo yli 10 vuotta. 

Toisaalta se, kenen lobbareista nyt on kyse, ei nyt niin tärkeää ole. Yhtä hyvin asialla voivat olla EKn pojat ex ministeerin johdolla tai miksei yrittäjätkin, oman ex-ministerinsä johdolla, kumpikin puolueen miehiä. Keskeistä on, mitä hallituksessa on päätetty. Mutta, kieltämättä, tuskinpa yhtä räikeää vedätystä toisten hallituspuolueiden kustannuksella tulee heti mieleen.

Katainen sanoi eduskunnassa "hallituksessa pitää luottaa siihen, että kun päätöksiä tehdään, niissä myös pysytään ". Se oli tietysti suunnattu muille hallituspuolueille.  Hallituskumppanit voisivat sanoa missä tahansa, että " Hallituksessa pitää voida luottaa siihen, että kun päätöksiä tehdään, niissä päähallituspuolue ei tietoisesti muita hallituspuolueita vedätetä." 

Nyt onkin sitten mielenkiintoista nähdä, miten reagoivat vasurit, demarit ja vihreät. Paineet ovat jokaisella kasvussa geometrisessä sarjassa. Eihän seuraaviin vaaleihin koskaan kovin kauan ole. Erityisesti kiinnostaakin verkkosukkaministerin seuraava liike. Hänen virkamiestensä laskelmia ei tässä asiassa kuulemma otettu huomioon.

Elleivät nuo kolme tee johtopäätöstä hallitusyhteistyön lopettamisesta, siirtyy katse seuraavaksi niitä edustaviin ministereihin ja heidän periaatteisiinsa.

Kumpi ompi tärkeämpi,

ministeriaudin takapenkki vai 
niiden ideologisten periaatteitten etupenkki

joita he ovat väittäneet ajavansa? PS.

13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

mitä pitempään tämä eduskunta ja sen "luottamuksessa" oleva hallitus istuu, sitä suurempi on Persujen jytky seuraavissa vaaleissa.

Nyt luulisi tyhmemmänkin taviksen huomaavan, mistä tässä kaikessa on oikein kysymys.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Ensimmäisen väittämäsi kanssa olen toki samaa mieltä. Tuon toisen osalta ainakin minä kaipaisin selvennystä. En todellakaan tiedä mistä tässä on kysymys.

APUA!

Hakki kirjoitti...

Kun en toivo, että tällä kerralla kävisi samalla tavalla kuin erään tuppeensahatun lautakasan, lisään kommentin tämänpäiväisiin tietoihin, joiden mukaan Martti Hetemäki on todennut Hesarille, että "Meillä virkamiehillä ei ole tietoa, että olisi muualla kuin valtiovarainministeriössä tehtyjä laskelmia. VM toimitti päättäjille pyynnöstä verotuottolaskelmia lukuisista malleista, mukaan lukien valitusta mallista" http://www.hs.fi/politiikka/Hetem%C3%A4ki+Hallituksen+osinkomalli+ministeri%C3%B6n+esittelem%C3%A4/a1364953515805

Hän ei ota kantaa siihen mistä tämä malli on peräisin, mistä se on yhtenä vertailuun tullut. Lisäksi hän ei, luonnollisestikaan, ota kantaa siihen, mitä virkamiehet ovat ehdottaneet. Hän ei kiistä, etteikö laskelmia voisi olla muualla tehty - ja varmasti onkin - mutta virkamies ei niistä tiedä.

Koko tämä kiehunta perustuu siihen, että J. Kataisen luottamus ns. suuren yleisön silmissä on mennyt. Häneen ja erityisesti hänen arvostelukykyynsä ei enää luoteta. Hänen ministeriytensä maksaa kansalaisille liikaa, eikä edes hänen sanomisiinsa suhtauduta kovinkaan suurella vakavuudella, kuten artikkelin kuvakin osoittaa.

Uskon vakaasti, että tämän asian osalta talousvaikeuksissaan korahteleva laatumedia, tulee varmasti kaivamaan tapahtumien tosiasiat esille.

Hakki kirjoitti...

Katainen sanoo nyt Hesarissa, http://www.hs.fi/politiikka/Katainen+Mallit+valmisteltiin+ministeri%C3%B6ss%C3%A4/a1364953899780 että "Osinkoveromalleja on valmisteltu valtiovarainministeriössä" ja "VM on valmistellut ja meillä on ollut myös omaa osaamista tässä. Mutta koska päätösten pitää perustua viranomaislaskelmiin, niitä on tarkistettu VM:ssä" ja "Pyydettiin lisää malleja pöytään vielä keskiviikkona ennen kehysriihtä ja niitä saatiin."

"Yleensä vaikutuksia arvioidaan lainvalmistelun yhteydessä. Tällaisia vaikutuslaskelmia ei yksinkertaisesti ole käytettävissä kuin vasta jonkin ajan kuluttua", Hetemäki totesi maaliskuun lopulla HS:lle.

Ilmeisesti siis pyydettiin "omilta" lisää malleja pöytään, jotka vvm:n virkamiehet sitten tarkistivat. Ja, joiden vaikutuksia ei ole voitu arvioida.

Kukaan ei taaskaan valehtele, mutta mikä mahtaa olla totuus?

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

minusta on ollut jo pitkään selvä, että Katainen on tuossa hommassaan vaan pelkkä juoksupoika ja että häntä ohjataan jostain looshista käsin. Tarpeeksi tyhmä ja yritteliäs tähän tehtävään, josta on joku suurempikin palkinto luvattu.

Ai niin, mutta eihän Suomessa ole korruptiota :-)

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Kyllähän me kaikki tiedämme, että Suomessa ei ole korruptiota. Mitä nyt vähän rakenteellista Maan Tapaa, Hyvä Veli verkostoja, metsästysseurueita, osuuskauppoja, rotareita ja muita yhteisöjä. Tässä Kehittyvien Maakuntien Suomessa, jonka kasvu ja hyvinvointi perustuu, ei suinkaan markkinoiden toimivuuteen, vaan kartellien. Kaikkien mahdollisten kartellien.

Kuka lie luvannut ja mitä?

Anonyymi kirjoitti...

Uskokaa tai älkää, mutta kirjoitin ennen tämän blogin lukemista kommenttini toiseen samasta aiheesta avattuun Hakin blogiin. Kommenttini sopii tähän blogiin kuin nyrkki silmään. Käykääpä lukaisemassa!
Yleisesti totean, etteivät ministerit, kansanedustajat tai ministeriöiden virkamiehetkään esityksiä itse keksi. Ne voivat osua heidän silmiinsä vaikkapa näistä Hakin blogeista. Pääasia virkamiehille ja politiikoille on, että he tuovat sen omana kopionaan mahdollisimman nopeasti medialle. Kukaan heistä ei ehdi syventyä muuhun kuin omaan etuunsa ja siksi tämänkertainen möhläys pääsi tapahtumaan.

Hakki kirjoitti...

Anonyymi, kiitti kommentista.

Olisi kiva tietää mihin kommentoit ja miten.

Kiire syventyä omiin etuihin saattaa hyvin olla tämänkertaisen möhläyksen syynä. Mutta enpä arvuuttele kuka möhläsi.

Anonyymi kirjoitti...

No, se oli tuo, jossa puhuttiin Blomin Andersista

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Tämä osinkoverotus on kyllä loistavasti sumplittu. Se on näperrelty niin pienen piirin etujen edistämiseksi että hallitus ottaa takkiinsa kaikilta rintamilta.

Kaikki työmarkkinajärjestöt inhoavat sitä ja kaikki joilla on säästöjä kiinni osakkeissa tavalla tai toisella ovat sitä vastaan, eli virkamiehet tai poliitikotkaan eivät pidä siitä.

Hyvällä tuurilla hallitus hajoaa vastuun pakoilun seurauksena.

Hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija, pitkästä aikaa

Kieltämättä, vaaditaan varmaan roppakaupalla tyksisilmäisyyden lahjakkuutta ja uskoa Ainoaan Oikeaan Totuuteen, ennen kuin moinen soppa saadaan aikaiseksi.

Ilmeisesti sinäkin kiinnitit huomiosi siihen, että ensimmäisen kerran asiaa julkisuudessa käsiteltäessä, jokainen ministeri sanoi saaneensa käsityksen, että se alkuperäinen ehdotus koskee vain muutamaa yritystä? Ihmettelen todella millaista tilaustyötä meillä tekevät kokiksien kauniit pojat Katainen, Vapaavuori, Kataja, Orpo ja Häkämies, vaikkei tuo viimeinen varmaan sieltä komeimmasta päästä ehkä olekaan?

Toivoisi todella, että meillä ns. laatumedian(if any) tutkivat journalistit alkaisivat ottamaan selvää, ennen kuin on liian myöhäistä. Politiikan ja pimeän rahan jäljet kun katoavat aivan liian helposti. Vaikkapa Sarkin saarelle.


BBC Panorama - The Tax Haven Twins Part 1 of 2

http://www.youtube.com/watch?v=XyorojsQjPA

Jos katsot tuon BBCn Panorama ohjelman 1. osan, katso myös toinen. Kannattaa.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Hakki

Yritänhän minä olla aktiivinen, mutta aikaa on rajallisesti. Pitää tehdä sitä ja tätä ja seurata vielä uutisiakin.

Tuossa alla pari juttuvinkkiä tältä päivältä, mikäli et ole jo lukenut. Amppareista löytyy varmasti lisääkin mieltä kohauttavaa informaatiota.

Varsinkin tuo E-reseptin tekstikentän suurentaminen on huomion arvoinen, sillä yksityisellä sektorilla kokonaiset konsernit pystyvät asentamaan Windowsin päivitykset tuntien sisällä niiden julkaisemisesti ilman automaattipäivitystäkin. Kyseessä täytyy olla jonkinlainen julkisen sektorin lypsämisen Suomen ennätys.

http://www.talouselama.fi/uutiset/anneli+tuominen+saantely+on+tehtava+riskin+mukaan++ei+yhteiskuntapoliittisten+paamaarien/a2178297

http://yle.fi/uutiset/e-reseptin_suunnitteluvirheen_korjaaminen_on_hidasta_ja_kallista/6565833

Hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

Aikaa on yhtä paljon kaikilla, kyse on kuulemma vain prioriteeteisstä. :-)

Onhan noita uutisia. Nyt mielenkiintoisimmat varmaan koskevat Pohjois-Koreaa, vaikka itse pidänkin tärkeimpinä uutisia veroparatiisien kohtalosta. Tykkiveneeni lähestyvät jo Cityä.