torstai 4. huhtikuuta 2013

Wikileaks löysi voittajansaVeroparatiisit ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Tykytys vain lisääntyi, kun kävi ilmi, että noin puolet maailman rahanarvoisista biteistä on niissä, kansallista verottajaa paossa. Eikä tässä globaalissa maailmassa ole globaalia verottajaa. Vielä.

Enkä minä verottajasta tykkää yhtään sen enempää kuin kukaan muukaan. Mutta tykkään siitä, että me ihmiset toimisimme niitten pelisääntöjen mukaan, joiden luomisessa olemme edustajiemme kautta itse olleet mukana.

Jokaisella meistä on kansakunta, johon kuulumme ja jonka verottaja meitä vaatimuksillaan muistaa. Suurimmalla osalla meistä vaan ei ole ensimmäistäkään mahdollisuutta vältellä verojamme. Ja meitä on ilmeisesti se noin 99% kansojen väestöstä. Ja kuitenkin se 1% kartuttaa rahansa kustannuksella ja jättää vielä osallistumatta yhteisiin kuluihimme.

Ilmeisesti maailman ensimmäinen tuhottu veroparatiisi oli Kypros, tuo maa, joka ilmeisesti Kreikan vaatimuksesta teki virheliikkeen liittymällä euroon. Sen kohtalosta kirjoitin 26.3. otsikolla Vain seitsemän miljardin tähden. Toivoin jatkoa, tykkiveneitä tiettyjen saarien ympärille, seuraavasti: 

"Eikä tarvitsisi suinkaan aloittaa Lontoon Citystä, New Yorkin Wall Streetiltä eikä edes Sveitsistä. Tykkiveneet Cayman saarten, Bermudan, Bahaman, Man-saaren, Jerseyn ja Guernseyn vesille riittäsivät alkajaisiksi vallan mainiosti. NATOn nopean toiminnan joukot voisivat puolestaan palauttaa verottajanpelkoa Monacoon, Lichtensteiniin, Hollantiin ja Luxemburgiin?"

Pyyntööni on vastattu. Historian suurin paljastus: tietoja myös suomalaisyhtiöistä. "Paljastus perustuu 2,5 miljoonaan salaiseen asiakirjaan, jotka on saanut käyttöönsä Yhdysvalloissa toimiva tutkivien toimittajien keskus ICIJ (International Consortium of Investigative Journalism).  Tietoa 260 gigabyten , 160 kertaa Wikileaksin vuodon verranPaljastuksen kohteena 120.000 yritystä, jotka ovat löytäneet paratiisinsa Brittiläisiltä Neitsytsaarilta, siis saarilta, joihin en edes tykkiveneitä ollut lähettämässä.Panorama: Undercover: How To Dodge Tax


Väittäisin, että saamme jälleen kiittää nettin avaamia uudenlaisia yhteistyön mahdollisuuksia siitä, että toinen paratiisi vaipuu kohta historian lehdille. Jään kiinnostuneena odottelemaan, mikä veroparatiisi on seuraava. Siitä päätellen, että niistä valtaosa toimii Englannin kruunun mailla, voi vaan toivoa, että Windsorin linna paljatuisi seuraavaksi?2 kommenttia:

Igor kirjoitti...

Tuo linkki Panorama-ohjelmaan oli vain 1. osaan. Osa 2 oli minusta paljon mielenkiintoisempi.

Kyllä minulle ainakin tuli selväksi kuka tai mitkä puolueet kannattavat tai vastustavat osakeomistuksen peittämisen mahdollistavia hallintarekistereitä. Jonkinlainen ongelma saattaa olla, että pitäisi saada mahdollisimman moni maa mukaan. Ja liian moni maa haluaa vielä säilyttää veroparatiisimahdollisuudet miljonäärilleen.

Hakki kirjoitti...

Igor

Niinhän se toinen osa onkin, mutta ensimäinenkin jo sen verran uteliaisuutta herättävä, että kyllä se toisenkin katsomista vaatii.

Kuten tiedämme, verokilpailu on käynnissä jatkuvasti. Viimeksi taisimme itsekin alkaa osallistua? Tosin mitättömällä panoksella.

Se mihin olen kiinnittänyt huomioni on Englannin tai Ison Britannian perimän näkyvän niin monen veroparatiisi yhteydessä. Kuitenkaan en ole yhdistänyt varastamista ja vastuunpakoilua erityisesti engelsmanneihin. Olisiko vain niin, että entinen maailmanmahti ja imperiumi, joka luotiin valloitettujen riistämisellä poiki ahneuden, joka matkan varrella vain muuttui tavanomaiseksi.

Ilmeisesti minun pitäisikin ohjata tykkiveneeni ensin Thamesille?

PS.

Maanantain 8.4. MOT on must.