perjantai 5. huhtikuuta 2013

Valitse itsellesi paras veroparatiisiEilisen uutinen yhdestä pienen veroparatiisin tietojen paljastumisesta loi uskoa siihen, että vielä joskus meillä on globaali järjestelmä, jossa jokaisella on tasa-arvoiset oikeudet ja velvoitteet. Usko pois, näin naiivi olen. Kyllä siihen varmasti aikaa kuluu, mutta varmasti joskus. Ehkä? Jos näin ei tapahdu, tapamme aika ajoin toisiamme, tukuittain. Toisaalta, sitähän olemme tehneet tähänkin asti. 

Kilpavarustelustahan tässä on kysymys. Kaikki yritämme minimoida tulojemme ja omaisuuksiemme verot, jotkut laillisesti toiset laittomasti. Laittomassa touhussa toiminnan logiikka on, että joskus niskan päällä ovat lainrikkojat, joskus lainvalvojat. Jokainen kierros tekee lakien rikkomisen ainakin vaikeammaksi ja kalliimmaksi. Ja maailman yks´kaks taas globaalisoiduttua pari vuosikymmentä sitten, niskanpäällä ovat olleet lainrikkojat.

Tutustuessani itseäään maailman suurimmaksi kansainväliseksi tutkivan journalismin yhteisöksi mainostavan yhteisön ICIJn sivustoon, kompastuin myös tähän:

INTERACTIVE: STASH YOUR CASH

Interaktiivinen työväline auttamaan Sinua valitsemaan tarpeisiisi parhaiten sopiva veroparatiisi. Toki se on tarkoitettu lähinnä Kanadan raharikkaille, mutta mitäs me pienistä. Valintojen mahdollisuuksista ja helppoudesta se kuitenkin on erinomainen esimerkki. Tosin, tyhjätaskut älkööt vaivautuko.

Saatat ihmetellä, miksi juuri veroparatiisin käyttäjiä paljastavan yhteisön sivuilla annetaan kädestä pitäen opetusta veroparatiisin valinnasta? Varmasti syitä on monia, eikä ensimmäisenä ehkä kuitenkaan tule mieleen se, että yhteisön tutkivat journalistit toimisivat bonuspohjalla ja siksi rakentavat itselleen uutta tuloa?
Tieto lisää tuskaa. Tuska lisää painetta. Vain paine voi aikaansaada muutosta, joko rauhallisesti, tai sitten ei. Meistä taviksistahan kuitenkin on kiinni mitä me olemme valmiit sietämään.PS.

Tie on pitkä ja matka kestää kauan, ja ennenkuin "kuri ja järjestys" saadaan Lontoon Cityyn ja New Yorkin Wall Streetille on turhaa toivoa, että tulokseen päästään.


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jos valitsen parhaan veroparatiisin niin valitsen Suomen. Jaa miksikö? No kun täällä ei erehdy tarttumaan lailliseen työhön eikä mitään omistamaan ei tarvitse myöskään veroja maksella. Kulutusverotkin kiertää jos jaksaa kulkea leipäjonoissa.
On muuten mielenkiintoista miten suomalaiset elintarvikkeet ovat maailman kärkikalliita. No, meillähän on korkeimpia alveja maailmassa ja meillä on valmisteverojärjestelmä jollaisesta muut maat eivät osaa edes haaveilla. Sitten nämä leipäjonot, joissa jaetaan ilmaiseksi joittenkin arvioitten mukaan ehkä 5% kauppaan rahdatuista tuotteista. Nämä ilmaiset tuotteet maksaa ostava asiakas kohonneina elintarvikehintoina.
Pitää opetella elämään köyhästi niin voi elää rikkaasti.

Hakki kirjoitti...

Anonyymi, kuka lienet. Kohteliaana miehenä on tapanani ollut kiittää kommentista.

Saattaa todella olla, että arvosi omaavalle Suomi on aito veroparatiisi. Kun elät esittämilläsi periaatteilla köyhästi, me muut maksamme mieluusti kaikki aiheuttamasi kulut puolestasi. Kiitän meidän kaikkien puolesta.

Anonyymi kirjoitti...

Eiköhän suomalainen maanviljelijäkin tiedä elävänsä veroparatiisissa?

Hakki kirjoitti...

A no nymous

Eipä, mutta jokainen valtio varmaan tarvitsee rälssinsä? Ja onhan tilanne kovasti muuttunut vuodesta 1995.