maanantai 17. joulukuuta 2012

Esivallankumouksellinen tila läheneeOlen usein miettinyt, mistä moisen tunnistaa? Milloin menee niin huonosti, että poliittisen eliitin seuraava päättömyys saa aikaan itse vallankumouksen? Siis sen verisessä ja likaisessa muodossa tapahtuvan vallan vaihtumisen, joka suorastaan "räjäyttää" vanhojen rakenteiden lian, pöhön, kitkan ja päättömyyden?  Sen joka sallii yhteiskunnalle uuden alun. Toimien toivottavasti Luovana Tuhona, aito schumpeteriläisenä kehityksen katalysaattorina.

Olemme ilmeisesti vähintäänkin siirtymässä sitä yhä lähemmäksi, vaikka ihan vielä ei riittävän monella taida vielä mennä tarpeeksi huonosti? Mutta heikkona signaalina lienee se, kun ilmeiset kokoomuksen kannattajat pyytävät allekirjoittanutta kirjoittamaan artikkelin STX-Turun telakan 50 miljoonan lainan myöntämisen puolesta?

Ottamatta nyt kantaa siihen, että sen paremmin Jyrki-boy kuin Verkkosukka-Urpiainen eivät tätä blogia varmasti seuraa ja siihen, että taustalla saattaa olla neuvottelutaktisia tai muita strategisia tai poliittisia meille taviksille tuntemattomia tolkullisia esteitä, täytyy kyllä ihmetellä sitä kylmäkiskoisuutta, jonka olen ollut tämän asian ympärillä havaitsevinani.

Globaalin uusliberalistisen markkinatalouden uskontoon hurahtaneen kokiksien kauppakamaripoikien ikonin Jyrki-boyn vielä jollain tavalla ymmärtää; häntä opetuslapset ja uskontonsa ilmeisesti kieltävät ajamasta muuta kuin omaa etuaan.

Mutta Verkkosukan tapauksessa ei voi kuin ihmetellä. Verovarojen käyttö kaikkeen mahdolliseen sellaiseen kivaan, jonka voi väittää edistävän suomalaisten työllistymistä, kun on ollut maailman sivu sen joukon toinen luonto, joka antaa aina porukan päättää. Eihän sielläkään sentään koko porukka kerralla ole voinut luontoaan muuttaa?

Miten on mahdollista, että 50 miljoonan potti, 23 000 henkilötyövuotta suomalaisille takaava panos voisi olla tälle hallitukselle liian suuri, kun tähän mennessä nämäkin kyyhkyläiset ovat surutta sitoneet meidät joko 1,9 tai 37 miljardin vastuisiin etelän euromaiden pahaa oloa lieventääkseen? Ja tämä samalla kun teollisten työpaikkojen määrä Suomessa sen kun laskee yritysten siirtäessä toimintojaan ties minne.

Vai voisiko olla niin, että Verkkosukka yhtyy Ilkka Suomisen aiempaan ajatukseen telakkateollisuuden ja muun savupiipputeollisuuden tarpeettomuudesta uudessa uljaassa Suomessa? Vaikka se oli noin 20 vuotta sitten, eikä niitäkään menetyksiä ole saatu vieläkään takaisin.

Ehkä laatikkoleikit ja hallintotalkoot ovat sittenkin näiden johtajiemme osaamisen yläraja? Eikä valmista tule niistäkään. Mutta ihmettelen kyllä suuresti, miten nämä vastuunkantajat vastuutaan kantavat, kun sen aika tulee? Siis kun työ loppuu.


PS.

Tilaajille terveisiä. Sekä paatin että artikkelin.

7 kommenttia:

Igor kirjoitti...

Eräässä toisessa yhteydessä esitin kysymyksen onko tämä liioiteltu lupaus vai tiedetäänkö oikeasti, että tästä syntyy 230000 henkilötyövuotta vastaavat työpaikat? Vai onko tarkoitus vain kiltisti noudattaa EU pykäliä ettei isot pojat ja tytöt vihastu? Ja sitten tärkein: olisiko kaikki työpaikat suomalaisille vai? Ainakin aikaisemmin tuolla telakalla on työllistetty paljon ulkomaisia alihankkijoita.

Hakki kirjoitti...

Igor

Tutkimattomia ovat herrain tiet? Vallankumouksen - if any - kannalta epäolennaisia kysymyksiä? Jotenkin voisin hyvin kuvitella, että vaikka tilaus lopulta Suomeen tulisikin, se törttöiltäisi tavalla, josta hyötyisimme vähiten vs. kärsisimme eniten.

Kun "vastassa" muistaakseni on ranskalainen telakka ihan kaikki on mahdollista. Siilinjärven evakko, siis Siilinjärven lahja Espoon kokoomukselle, saattaa saada taas jonkin uuden, hienon idean...

Ja pysyvistä työpaikoista ei luonnollisestikaan enää ole kyse. Vaan projektikohtaisesta pätkätyöstä. Mutta jäisi varmaan ainakin aikaa metsästää uusia, ennen kuin osaaminen lopullisesti häviää.

Anonyymi kirjoitti...

Koska 1,9 tai 37 on vähemmän kuin 50 . Siksi.

Suurin osa meistä kuolevaisista, joita myöskin hallituksen jäsenet ovat, eivät osaa käsitellä suuria numeroita.

Siksi 1,9 on helppo läpiajaa eduskunnassa. Ryhmäkurin lisäksi jokin 50 miljoonaa tai 200 000 aiheuttaa suuremman kalabaliikin.

Itse opin tämän kun vartiostossa tehtiin TTS seuraavalle vuodelle: Miljoonien eurojen tietokone- ja ohjelmahankinnat menivät lävitse kuin vettä valaen. Suuria lukuja ja vaikeita asioita käsitellä ilman omaa osaamista. Kiivain keskustelu käytiin eräälle asemalle hankittavasta kaasugrillistä. Esitys oli 450€ hankintamäärärahasta, neuvottelujen tuloksena se supistettiin 150€. Siinä sai ylin johto näyttää osaamistaan...

-Tvälups-

Hakki kirjoitti...

Anonyymi, kiitti kommentista.

Olet varmaan oikeassa, ainakin olen kanssasi samaa mieltä. Toisaalta, näin on ollut jo aikojen alusta.

Sen kyllä asettaisin kyseenalaiseksi, että hallituksen jäsenet olisivat kuolevaisia. Kun yksi osaamattomien porukka lähtee, uutta tuodaan tilalle. Eikä se osaaminen siinä matkalla mihinkään muutu.

Anonyymi kirjoitti...

Arvoisa Herra Pääministeri,Olen tyrmistyneenä seurannut kokoomusvetoisen hallituksen kannanottoja STX-telakan miljardin Euron laivatilauksen €50milj. lainahakemuksesta. Aikana, jolloin Suomen teollisuutta ollaan ajamassa alas ulkoistamisilla ja kauppa ei käy globaalilaman johdosta ei tälläista uniikkia tilaisuutta saa hukata. Telakkateollisuus on viimeisiä hitech-alan yritysklustereita, joka on luonut tulevaisuuden uskoa muiden alojen pettäessä.

Jos se tapahtuu kokoomuksen äänestäjät tuskin hyväksyvät mitään ideologisia selityksiä telakkateollisuuden vääristymistä, joiden tukemiseen ainakaan Suomen valtio ei voi osallistua. Kun edellisen kerran Kokoomuksen Ilkka Suominen samanlaisella argumentoinnilla teollisuusministerinä osallistui Wärtsilä Marinen konkurssiprosessiin siirryin vuosiksi itse ja useat viennin parissa työskennelleet kolleegani äänestämään paremmin teollisuuden toimintaa ymmärtävää puoluetta.

Jos kieltäydymme auttamasta itseämme eli omaa teollisuuttamme ja menetämme laivatilauksen uskon, että EU:n ongelmavaltioiden tukemiseen uhratut miljardit nostavat kansan turhautumisen uuteen ulottuvuuteen. Onko hallituksen kahdella pääpuolueella ja varsinkin Suomella varaa tähän?Ystävällisin terveisin
ex - vientiammattilainen

Sähköposti lähetetty Kataiselle ym. eilen.

Hakki kirjoitti...

The Devil is in the details. Niin se yleensä on ja ilmeisesti tässäkin?

http://yle.fi/uutiset/mika_mattaa_risteilijan_rahoituksessa/6422008?origin=rss

"että taustalla saattaa olla neuvottelutaktisia tai muita strategisia tai poliittisia meille taviksille tuntemattomia tolkullisia esteitä, täytyy kyllä ihmetellä sitä kylmäkiskoisuutta, jonka olen ollut tämän asian ympärillä havaitsevinani."

Viestintä, ei siis sekään taida olla virkamiehistön strategista osaamisaluetta?

Hakki kirjoitti...

Tällä hetkellä näyttää siltä, että kauppaan sitoutuminen veisi sekä työpaikat, tekisi valtiosta sen telakkayrittäjän joka ajaa Pernon telakan alas, työntekijät kortistoon, pahimmillaan usean sadan miljoonan romuvaraston ja vielä päälle sen 50 miljoonaa pääomasijoitusta.

http://www.hs.fi/talous/Turun+telakan+rahapulan+syy+paljastui++emoyhti%C3%B6+maksukyvyt%C3%B6n/a1305629896440

Mielenkiintoista.