keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Hei me leikataan. Itsenäisyyttä vaan sullekin!
Katainen jo uhkailee työmarkkinajärjestöjä sopimaan eläkeiän korottamisesta. Johtunee varmaan siitä, ettei saanut vastakaikua viimeisimmälle kuningasajatukselleen patistaa lasten hoitovapaalla olevat äidit töihin. Ilmeisesti työvoimaa ei riitä? Samalla uutiset kyllä kertovat työttömyyden kasvavan. Ainakin vuoden, pari. Varsinkin eläkeikää lähestyvien, siis yli 50-vuotiaiden(!) työttömyys on taas kerran kääntynyt, vielä keskimääräistäkin suurempaan kasvuun.

Se osoittaa jälleen kerran palkallisen työn loppuvan Suomesta. Ja nyt taitaakin sitten olla tosi kyseessä.  Tämä nimittäin tapahtuu tilanteessa, jossa työmarkkinoilta ovat ns. suuret ikäluokat käytännössä jo poistuneet.  Vain tämä on ilmeisesti edes tähän asti onnistunut pitämään työttömyyden kasvun aisoissa, vaikka niin monet laivanrakentajat, paperimiehet, rautakourat … on irtisanottu ja siirretty erilaisille työelämään tutustumiskursseille, työllistymistään tai alkavaa yrittäjänuraansa odottamaan. SoTe sektorilla.

Paskatyöt, olivatpa ne nyt mitä tahansa on jo siirretty maahanmuuttajille. Niihin taitavat kuulua myös rakentaminen jossa, ainakin tällä Etelä-Suomessa, saa syntyperäistä suomalaista rakennusmiestä jo etsiä, jos sellaisen kadonneen luonnonvaran löytää haluaa. Kauppalaivastomme tuhosimme ihan itse, ei siis ole telakoillekaan tarvetta. Pyörillä tapahtuva kaukokuljetus lienee suurelta osin jo ulkomaisessa omistuksessa, olivatpa osakkeenomistajat sitten minkä maalaisia tahansa.

Jo vuosia olemme edistäneet vaivihkaa mm. rakennusalan palkkatason sisäistä devalvaatiota antamalla työt ulkomaisille tekijöille. Heistä meillä on toki ollut muitakin etuja. He eivät ole maksaneet tänne verojaan eivätkä eläkkeitään, eivätkä turhaan edes kasvattaneet täkäläistä kulutusta. Kotimaassa kun on ollut niin paljon halvempaa. Ja tämä tuki maksamiemme kehitysyhteistyömäärärahojen lisäksi.

Mutta tuo työvoimapula antaa edelleen odottaa itseään. Ainakin kaikkialla muualla paitsi EKn ja Suomen Yrittäjien puffeissa joiden tarkoitus on selvä, palkkoja alas. Samalla maahanmuutto – sekä työperäinen, paluumuutto että pakolaisuus – on nostettu tasolle, jota ei Suomessa ole koskaan nähty. Tähän mennessä meillä Suomessa on menneisyydessä totuttu vain työttömyyteen, nälkään ja näiden seurauksen maastamuuttoon, kymmenin ja sadoin tuhansin. Hallitusten noudattamien virheellisten ”poliitikkojen” seurauksena liian moni on joutunut hakemaan elämisen ehdot muualta.

Mutta onneksi meillä nyt on johdossa kaksi Euroopan tunnustettua talous- ja finanssipolitiikan palkinnon saajaa. Sillä ei varmaan ole väliä kuinka monenneksi parhaaksi eurooppalaiseksi valtionvarainministeriksi on ensin nimitetty Katainen ja nyt viimeksi Urpiainen? Tämä kisailu kun on yhtä reaalilla pohjalla kuin Transparencyn vuosittaiset korruptiokisat, PISAt tai Ilmatieteen laitoksen sääennusteet. Harvemmin niilläkään on mitään tekemistä ainakaan sen todellisuuden kanssa, jota tavallinen tossunkuluttaja silmillään näkee ja elämässään kokee.

Lisäksi kaikessa uusliberalistisen markkinauskon huumassa valtio ja kunnat yksityistävät kaiken minkä voivat. Ja pakkohan se on, kun ei päätöksiä saada aikaan. Kansallisomaisuus on jo pitkälti ulkolaisille omistajille myyty tai myynnissä, jos hienovaraisesti on ensin onnistuttu hankkimaan kotimaiset ostajat. Ja, jos Putin ja hänen porukkansa vähän setelinsyrjää heiluttaa myydään varmasti mielellään loputkin käypään markkinahintaan? Metsät, järvet, saaret, pohjavesi, kaivosesiintymät. Käypä hinta lienee Mauri Pekkarisen 2 euroa? Kustakin?

Ei noussut suuria otsikoita siitä, kun Jyrki-boyn ikioma Sancho Panza siirtyi joukon jatkona Kataisen hommista, jatkamaan uusliberalistista uskontoaan EKhon. Keskuskauppakammarin toimitusjohtajan Risto E.J. Penttilän mielestä Ilpo Kokkila muodostaa Jyri Häkämiehen kanssa todellisen yrityssektorin dreamteamin.  Mahtuneeko tähän joukkoon tällä kertaa vielä yrittäjien toimitusjohtaja, ministeri Jussi Järventaus? Ehkä tämä osoittaa, mitä politiikalle on maassa tapahtumassa? Valta siirtyy - anteeksi se tietoisesti siirretään -elinkeinoelämälle. Ja taitaa tällekin teamille käydä Nokiat?

Vaan mitäpä tuolla väliä? Samaa Wall Street on vähintään yrittämässä muuallakin, vaihtelevalla menestyksellä. Kansalaisten demokratia on USAssa enää muisto menneisyydestä, pelkkä fiktio, plutokratiasta siellä voi nyt jo puhua. Britanniassa, entisessä emämaassaan ja suurimmassa ns. harmaan talouden ja veroparatiisien ylläpitäjässä, onnistuminen ei paljoa vaatinut. Mutta kuinka kauan se pysyy jää nähtäväksi.

Kurjistuminen lisääntyy eteläisessä Euroopassa. Kreikka, Portugal, Irlanti, Espanja, Kypros ovat nyt esimerkkeinä tuloksesta minkä New Yorkin Wall Streetin ja Lontoon Cityn pankkien, FEDin, USAn ja Iso Britannian hallitusten näkemys on tavasta, jolla Eurooppa pelastuu. Ja seuraavina vuoroaan ovat odottamassa Italia ja Ranska. Yhteiskunnallinen rauha järkkyy ilmeisesti niissä jokaisessa, etelässä eniten.
Siinä ei Saksan ordoliberalismi - sosiaalinen markkinatalous - kohta enää paljoa paina. Omia syntejään se on pystynyt korjaamaan pankkisektorinsa osalta jo muutaman vuoden, mutta kunnossa ei sekään vielä ole. Joutunee sekin siis taipumaan, tavalla tai toisella, ennemmin tai myöhemmin.

Ja samaan pussiin ollaan meitä nyt johdattelemassa. Ihan millä tavalla tahansa. Valtio on kohta kurkkua myöten veloissa, poliittisia päätöksiä ei uskalleta tehdä, teollisuuden annetaan poistua maasta, Euroopan ongelmien vuoksi vientimme vaikeudet vain kasvavat samalla kun meillä keskitytään tukemaan osaamisintensiivisiä kasvuyrityksiä. Mieluiten mobiilia pelibusinesta.  Se taitaa olla se ainoa maailma, jota tämä lastentarha ymmärtää? Jota se osaa? Pelata.


PS.

Vaan millä me maksamme SoTe sektorin uusille työntekijöille ja yrittäjille, ennen kuin uusliberalistinen onnela on onnistuttu ajamaan sisään? Siinä voi ennemmin muutama kurki suolla kuolla ja operaatio onnistua, vaikka tropit ovat kansalle kuolemaksi.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

vaaleissa on Suomen kansa nämä vallassaolevat päättäjät valinnut, joten pulinat pois. Toisenlaistakin ajattelua oli valittavana ja ääniäkin se sai, mutta ei tarpeeksi. Populisteiksi leimattiin. Joten ... tyhmästä päästä kärsii koko ruumis ja tyhmästä kansasta - tästä Pisa -immbesillien mittaamattomasta joukosta - koko valtakunta.

Nyt ei sitten muuta kuin että koko kansakunta vedetään kölin alta. Viimeistään sen jälkeen on kapinan paikka eli kohta lähes sadan vuoden takaiset tapahtumat toistuvat taas.

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Olet valitettavan oikeassa. Mutta, kyllä on pakkakin ammattilaisten sotkema.

Hyvää itsenäisyyspäivää, toivottavasti vielä monia.

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

pitää paikkansa, pakka on myös ammattilaisten sotkema, "ammattilaisten" jotka osittain ovat noita Pisa -imbesillejä tai sitten hyvä(muurari)veli ja virkakorruption esillenostamia.

Joulukuun 6. olen alkanut viettää itsenäisyyden muistojuhlana. Lippu saisi silloin olla puolitangossa. Mutta, toivottavasti edes näitä muistojuhlia on vielä edessä monia, ennenkuin ne kansallisuusaatetta kiihoittavana ja esillenostavana EU-liittovaltiossa (= Eurostoliitto) kielletään kokonaan.

tutkija PohjanmaaltaHakki kirjoitti...

PohjanPoika

Valitettavasti ammattilaiset ehtivät jo ennen kuin Pisasta tuli käsite, mikä kellekin. Siinä kai on yksi suurista ongelmistamme? Näiden "ammattilaisten" ideologiat nostivat esiin lobbarien edut kansalaisten asioitten käsittelyn perustana ja lähtökohtana.

En ole sentään vajonnut sinun epätoivoosi. Minussa on varmaan jotain vikaa?

Mielestäni meillä on kaikki syy nostaa lippu salkoon. Ihan ylös asti, vielä itsenäisen Suomen mahdollistaneiden aiempien sukupolvien työ johdosta. Ja, myönnän, en muuta käsitystäni jos jossain tulevaisuudessa kohottaisimme lippumme EUn täysivaltaisena osavaltiona.

Se ei valitettavasti vaan enää minun elinaikanani toteudu.

Karl Fransen kirjoitti...

Hakki

Puhumme itsenäisyydestä ikäänkuin moisella käsitteellä olisi koskaan ollut muuta kuin idealismin harsoon puettu epätoivo. Itsekeskeinen kuvitelma omistusoikeudesta jota koskaan ei ole voitu todistaa muutoin kuin, että MAA onkin joka omistaa meidät, eikä päinvastoin kuten olemme opetettu USKOMAAN.

Itsenäisyys, riippumattomuus ovat tietämättömyyden ilmaisuja. Itsenäisyyttä ei ole olemassa. Kaikki on suhteessa johonkin muuhun, olipa kysymys kahden ihmisen suhteesta toisiinsa, kahden yhteiskunnan, tai kahden, tai useamman valtioin välisestä suhteesta, niiden pelkkä olemassaolo on keskinäistä riippuvaisuussuhdetta ja tätänykyä enemman kuin koskaan aikaisemmin. Mitä enemmän pyrimme todistelemaan itsellemme ja muille olevamme ”itsenäisiä” sitä enemmän eristäydymme. Eristäytyminen luo vihamielisyyttä, sitä ei tarvitse mennä etsimään edes naapurista, se on kotona ”itsenäisyys pyrkimyksenä” puolisoiden kesken.
Emme voi elää pajoa pitempään eristäyneinä ja mitä enemmän pyrimme siihen, sitä vähemmän meillä on mahdollisuutta elää tuhoamatta toisiamme. Tämä ei ole minun tai jonkin muun uskomus, vaan tila jossa elämme, kautta maailman. Eläimen omainen territoriallinen sulkeutuminen on itsellemme tutemattomien pelkojemma luoma pakkotila josta pyrimme pakenemaan. Tulemalla tietoisiksi siitä antaa mahdollisuuden muutokseen ja muutos voi alkaa vain tuntemalla itsemme.


Hakki kirjoitti...

Karl

Olen kanssasi samaa mieltä. Mutta siitä huolimatta pidän aiheellisena juhlia 95- vuotiasta itsenäisyyttämme. 95 vuotta olemme itse joutuneet päättämään tai vastaamaan itse päättämättömyydestämme, eikä Karhun naapurina ole aina kivaa.

Jos unohdetaan kommenttiisi sisältyvä, sinänsä huomioarvoinen pessimismi tai ainakin itsenäisyyden negatiivisen ulottuvuuden korostus, on itsenäisyydellä positiivistakin sisältöä. Se on vähintäänkin yritystä ottaa itse vastuu tekemisistään ja kohtalostaan. Se on vahvan vastuullisuuden leimaama asenne ennemmin kuin tila tai tai tontti.

Karl Fransen kirjoitti...

Hakki

Pelatessa pelkillä kasitteillä, kuten neg/positiiviset ja käsite ”itsenäisyys” - kuten tässä tapauksessa, estää itse olevan tilanteen esiintulemisen ja sen näkemisen juuri sellaisena kuin se tapahtuu in real time. Todenperäinen voidaan nähdä vain silloin kun sitä katsotaan ilman mielipiteiden väritystä ja ilman Idän Karhua. Kun huomioidaan, että tausta, mikä meillä jokaisella on, on se nominator, tekijä, jonka alaisena ja puitteissa jokainen johtopäätös tehdään, niin onhan selvääkin selvempi, että riippuvaisuus taustan vaikutteista tulee johdannainen, hyväksyvä tai kieltävä, ja siksi on eroitettava nykyhetkessä tapahtuvia asioita ”punnittaessa”. Vanhoilla selityksien vaaoilla ei voida punnita nykyhetken tilanteita ja juuri niihin takertuneina emme näe mitä olemme tekemässä vallitsevassa nykyhetkessä.

Hakki kirjoitti...

Karl

Vanhojen selitysten vaaoilla siis ei voi punnita, nykyiset ovat hukassa eikä uusia vaakoja ei vielä ole, joten lopetetaan punnitseminen?

Tästä huolimatta, tai ehkäpä juuri tästä syystä on hyvä pitää mielessä, että itsenäisyys on asenne omasta vastuusta nykyisyydestä ja tulevaisuudesta, itsestä ja yhteisöstä.