perjantai 26. lokakuuta 2012

Kumpi teki suuremman virheen? Microsoft vai Nokia?


Nokia kuulemma kuuluu Microsoftin historian pahimpiin mokiin. Saattaa tietysti hyvin pitää paikkansa. Mutta asialla on toinenkin puoli. Nokian suurin ja lopullinenkin moka on Microsoft.

Se on sitä vähintään kahta kautta.

Suuressa viisaudessaan Jorma Ollilan johtama Nokian hallitus taipui (?) pestaamaan pelastajansa Microsoftilta. Jumalallekin annettiin anteeksi vain yksi epäonnistuminen? Siinä vaiheessa ei ehkä voinut muuta tehdä suurimpien osakkeenomistajien reaktioiden pelossa?

Suuressa viisaudessaan Jorma Ollilan johtama Nokian hallitus salli nimittämänsä toimitusjohtajan Stephen Elopin jatkaa, huolimatta toistuvista amatöörimäisistä johtamisen virheistä. Niistä suurin oli yhtiön tulevaisuuden vaihtoehdoton sitominen Microsoftin tulevaisuuteen, polttamalla kaikki yhtiön itsenäisen jatkamisen muut mahdollisuudet. Tässä hän toimi samalla tavalla kuin Lothar Rendulic aikoinaan.

Suuressa viisaudessaan ei edes Risto Siilasmaan johtama hallitus ei ole halunnut, vai voinut vai uskaltanut toimitusjohtajaa vaihtaa. Siitä yhtiö, sen omistajat, työntekijät, valtio, kunnat ... kaikki varmaan kiittävät?

Tiedän jo kuitenkin mikä on vastuullisten vastaus viimeisenä päivänä: Ei meillä ei ollut muuta vaihtoehtoa.


4 kommenttia:

Igor kirjoitti...

Sanot tuossa alussa:
'Nokia kuulemma kuuluu Microsoftin historian pahimpiin mokiin. Saattaa tietysti hyvin pitää paikkansa. Mutta asialla on toinenkin puoli. Nokian suurin ja lopullinenkin moka on Microsoft.'

Oma mielipiteeni on etten laskisi Microsoftin muodostamaa allianssia Nokian kanssa mokaksi. Toisinpäin se voi olla Nokialle moka. Ja microsoftilaisen johtajan palkkaaminen toimitusjohtajaksi vaikuttaa jo monella tavoin mokalta Nokian kannalta.

Aika osuvalta johtopäätökseltä vaikuttaa kirjoittamasi
'... polttamalla kaikki yhtiön [=Nokia] itsenäisen jatkamisen muut mahdollisuudet'.

Hakki kirjoitti...

Igor

Olen kanssasi samaa mieltä, Nokia-allianssi ei ollut Microsoftille moka ollenkaan. Moka se oli yksin Nokialle. Onnistumalla kuohimaan yhtiö itsenäisen kehittämisen mahdollisuudet, se samalla sai itselleen kuuliaisen kuohilaisen. Hautaan asti. Ceteris paribus.

Anonyymi kirjoitti...

Harvinaisen säälittävää mainostaa tätä blogiasi jokatoisessa helsinginsanomien keskustelussa.

Hakki kirjoitti...

Anonyymi

Säälin kanssasi.