maanantai 8. lokakuuta 2012

Sivistymätön Suomi?


On oikeastaan aika surkuhupaista seurata, miten meillä Suomessa suhtaudutaan Venäjään. Siis ei historian Neuvostoliittoon vaan nykyiseen Venäjään.

Kun joku sikäläinen avaa, mistä tahansa asiasta sanaisen arkkunsa, puolet kansakunnasta tuntuu hyppäävän juoksuhautoihin ja toinen puoli alkaa todistella kuinka kohtuuttomia ja virheellisiin tietoihin perustuvia sikäläiset arviot ovat. Ja aina on niitäkin jotka katsovat, että oikeassa nuo ryssät ovat, asiassa kuin asiassa.

Meidän sisäistämämme "viholliskuva" on lähtöisin noin 100 vuoden takaa, venäläistämispyrkimysten "sortovuodet" ja vapaus/sisällissota. Ne sata vuotta ennen 1918 taisivat sittenkin olla meille aika auvoista aikaa? Kannattaisiko sittenkin vielä uudelleen selvittää pelkojemme ja varauksellisuutemme perussyyt?

Tällä hetkellä huolenamme ovat lasten huostaanottojutut, erityisesti yksi. Jopa itänaapurimme ulkoministeri on katsonut aiheelliseksi todeta, että emme toimi "sivistyneesti". Kun meillä viranomainen on lähtökohtaisesti vastuussa lapsesta, heillä ilmeisesti sukulaisten on ensisijaisesti huolehdittava omistaan? Valitan, tältä osin olen enemmän heidän linjoillaan. Mistä lienee peräisin ajatukseni siitä, että "verisiteen" muodostama vastuu, ehkä jopa empatia ylittää viranomaisen sympatian tai virkavastuun mennen tullen?

Meillä on nyt huostaan otettuna lähes 20.000 lasta. Mahtaako se osoittaa sivistystä edes meidän omissa silmissämme? En kuitenkaan väitä, että huostaanottopäätöksiä tehtäisi perusteitta tai tarkoitushakuisesti. En edes silloin, kun kyseessä ovat muut kuin "perussuomalaiset". Mutta mittarina 5,4 miljoonaisen kansan sivistyksestä...?

Kun asia ei kaiken kaikkiaan ole yksiniittinen ja "helppo" kirjaan tähän vielä näkemyksen, jonka jätin kommenttina kapteenin artikkeliin KL.fi:n sivulla otsikolla Mulkun mittako Venäjän ärhentelyn taustalla.

"Jos keskustelijat muistelisivat Putinin regimin strategian painopisteitä saattaisi mieleen palautua myös se osa, jossa Putinin porukka takaa kansalaistensa (kaksoiskansalaisuuden omaavat ml.) ja tarvittaessa varmaan myös ex-kansalaistensa turvallisuuden globaalisti. Ihan jenkkien tavoin. Siihen eivät vaikuta sen paremmin mulkun kuin peniksenkään pituudet.

Vain Joulupukkiin uskovat saattavat ajatella Putinin luoneen neuvostonahkansa ja luopuneen tsaarien ikiaikaisesta unelmasta Euraasian mantereen koko mitaltaan hallitsevasta imperiumista.

Casus belliksi riittää tarvittaessa kaikki, mikä herättää massojen voimakkaat tunteet oman asian oikeutuksesta. Toivottavasti tarvetta ei tule.

http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2007/02/putin-ja-isovenalainen-itsetunto.html

Ei ole helppoa elo Ison Iitan rinnalla. Ei ole.
13 kommenttia:

Karl Fransen kirjoitti...

Hakki

Luettuani artikkelesi ”sivistyksestä” aloin pohtimaan mitä sivistys on, eikä vain mitä teemme tuon käsitteen puitteissa, vaan myöskin mitä siihen arvioimme kuuluvan. Menemättä pitkään litaniaan ”do`s and dont`s” voitanee sanoa, että kysymyksessä on ihmisten suhde asioihin, käsitteisiin lukemattomista tilanteista samoin kuin keskinäisistä suhteista, määrätynlaisen kaavan mukaan, jota sitten kutsumme ”sivistyneeksi”, tai ei-sivistyneeksi kanssakäymiseksi. Jälkimmäinen lienee todenperäisin.

Asiasta on kirjoitettu volumeja jokapuolella planettaa, toinen toistaan monisanaisempia itsekorostuksessaan ja siten pyrkien olemaan esimerkkinä muille, vähemmän ”sivistyneille”. Kaikesta sivistyneisyydestä huolimatta olemme oppineet hyvin vähän ihmissuhteista jotka päättyvät avioeroon kahdenvälisessä ja sotiin kansainvälisissä. Ei mistään, ei edes pahimmista kokemuksista ole ollut paljoakaan ihmissuhteita edistävää ja kumminkin juuri relationship kaikkeen olevaan on johtanut vaikeisiin tilanteisiin joissa sitten olemme pakoitettu elamaan.


Hakki kirjoitti...

Karl

Sivistys lienee jotain sellaista mitä kussakin meistä itsestämme on ja vastaavasti arvostelumme kohteissa taas ei ole? ;-)

Kun suuren itäisen valtion ulkoministeri arvioi pienen läntisen naapurinsa käytöstä sivistymättömäksi, jonkun on varmasti syytä miettiä miksi? En väitä, että moisesta välttämättä olisi syytä huolestua ollenkaan, mutta syyn selvittäminen saattaisi helpottaa valmistelemaan omaa reaktiota?

Kuten toteat, relationshipistä - suhteesta toiseen - sivistyksessä lienee kysymys? Kumpi juuri tässä tapauksessa on sivistynyt, tai edes sivistyneempi lienee epäolennaista. Riittää kun tietää kumpi on isompi ja kenellä on enemmän voimaa (määriteltynä miten tahansa), halua käyttää sitä riippuu taas tapauskohtaisesta motivaatiosta.

Pitkällisen pohdinnan jälkeen sivistys ja sivistymättömyys lienevät siis jälleen vain yksi leimakirveiden luokka.

PS.

En kyllä todellakaan usko, että vajaan 20.000 lapsen huostaanotto osoittaa sivistystä, ennemminkin sivistymättömyyttä.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Suomalainen sivistys on sitä että kitisevä taliaivo on aina oikeassa, eli totuuden määrittää se, joka vähiten kykenee ymmärtämään.

Juuri tänään Kauppalehden blogeista haihtuivat tuoreimman puhdetyöni kaikki kirjoitukset, jotka löytyvät nyt alla olevasta linkistä. Joku huumorintajuton kusihuora lienee itkenyt ylläpidolle ja saanut tahtonsa läpi.

http://selviytymisopas.wordpress.com/

Väänsin vain parodiaa siitä paskasta, mitä joudun työkavereiden takia kuuntelemaan radiosta, eli juontajien "hauskoista" jutuista, ja jokaisen voisi odottaa kehittäneen järkeään sen verran, että ymmärtäisi pilkan kohteina olevan kyrvän pituudesta ja muusta kuvottavan ikävystyttävästä "äijämeiningistä" suuresti kiinnostuneet mieshenkilöt. Sitä ei yhtään tuon selvemmin voi satiirin keinoin tehdä tehdä.

Juuri tämän asenteen takia Suomi on takapajula ja sellaisena pysyy.

Hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

Sananvalintasi saattaa liian monen mielestä olla tarkoituksettoman ronskia ja loukkaavaa. Sehän kuulostaa ihan Uutisvuodolta tai muulta huonotapaisten ohjelmalta.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Hakki

Kyse saattaa olla blogialustan muodostavasta spagetikoodistakin. En nimittäin ole ainoa jolta on kadonnut tämän kuun kirjoitukset.

Hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

Tarkoittaako spagettikoodi Kauppalehden koodin yleistä tasoa, joka todella on uskomaton, vai jotain muuta? Siihen voisi kuvitella toimituksen itc - asiantuntijoiden voivan vaikuttaa. Koodi on pitänyt jo vuosia käyttäjiään pelleinä.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Hakki

Spagettikoodi meinaa nimen omaan Kauppalehden blogialustan koodia, joka on kauniisti sanottuna persoonallinen kokonaisuus.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Kirjoitukset onkin poistettu tarkoituksella, koska blogi on näkynyt liikaa etusivulla eikä edusta toimituksellista linjaa eli turhaa paskaa.

No, eipä tämä kauhea yllätys ollut. Onhan Kauppalehdessä ollut jo kauan fantsuja kännykkäuutisia, joita eivät pidä tarpeellisina toimittajat eivätkä lukijat. Tekstit vilisevät asiavirheitä eikä kukaan viitsi huomauttaa niistä. Jonkun hemmetin johtoryhmän mieliksi niitä vain tehdään.

Hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

Sattuneesta syystä ei ihmetytä minuakaan. Se mikä ihmetyttää on, että Kauppalehti noin vuoden välein katsoo tarkoituksenmukaiseksi järkyttää syntynyttä "status quota" mitä ihmeellisimmillä perusteilla, tyyppiesimerkkiä alustanuudistus tai sopimattomuus julkiskuvaan tai toiminnan periaatteisiin. Mukana roikkuvat lisääntyvässä määrin kansainvälisten kauppiaiden mittääntekemättömät ja kielletyt mainokset.

Ilmeisesti kukaan ei KL.ssä oikeasti paneudu siihen, millä tavalla aktiivisesta, tasokkaasta ja vuorovaikutteisesta blogistosta voisi tehdä ensin journalistisesti sitten taloudellisenkin menestyksen. Se heidän on kuitenkin löydettävä, jos aikovat välinettään jatkossakin ylläpitää. Tällä hetkellä blogisivusto on heille - ja useimmille ellei peräti kaikille kustannusyhtiöille - vain välttämätön paha, jossa on oltava mukana.

Ammattitaidon ja valitettavan pelkurimainen ote kehittämiseen todella.

Vaan eipä ole minun ongelmani enää.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Hakki

Naurettavinta tilanteessa on se ettei blogillani edes ollut paljon lukijoita. Siihen asentamani toimiva laskuri näyttää että kävijöitä on tullut vähän päälle kahdestasadasta eri ip-osoitteesta. Sivujen näyttöjä taas on ollut noin neljä ja puoli sataa. Tähän päästiin vajaan viikon kirjoittelulla.

Useimmilla ns. tasokkaammilla blogeilla ei voi olla muutamaa kymmentä vakilukijaa enemmän jos ne eivät pysty kilpailemaan tuollaisien tilastojen kanssa. Käytännössä siihen riittää toimituksen pullakahvikerho ja bloggaajan kaveripiiri.

Hakki kirjoitti...

Niinpä.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Kauppalehti on näitä lehtiä, joita ammattiliitot tarjoavat kylkiäisinä jäsenilleen, eikä sen tarvitse tehdä paljon mitään levikin eteen jos, kuten vaikuttaisi olevan, kunnianhimo ei riitä kasvattamaan sitä vapaan markkinatalouden ehdoilla.

Sen toimituksessa on sitten kiva leikkiä ökyporvaria ja pitää yleisöä idioottilaumana, jolle kelpaa mikä tahansa kunhan se osataan markkinoida. Palavereissa ryystetään kahvia ja punotaan strategioita, joilla levikki muka pidetään optimaalisena, eli sitä ei pästetä laskemaan liian alas, jotta kannattavuuskärsisi, mutta toisaalta sitä ei myöskään kasvateta niin suureksi, että työpaikkailmapiiristä jouduttaisiin tinkimään yleisön palvelemisen takia, mikä tarkoittaa sitä käytännössä tasoa, missä levikki muutenkin olisi.

Tekniikka & Talous on toinen samanlainen pullasorsien pesintäpaikka. Talouselämässä on sentään jo vähän yritystä, mutta ay-lehtenä sekin on aika vaisu.

Hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

Enpä tiennytkään tuota Kauppalehden jakelusta. Ja se meille tutumpi oli ihan toinen media, KL.fi.